Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

AFCAT Sample Papers 2019 Download Paper 1/2 Model Paper With Solution

AFCAT Sample Papers 2019

Candidates preparing for Air Force Common Admission Test must download the AFCAT Sample Papers 2019. Here in this page candidates can found the AFCAT1/2 Model Paper With Solution which are available for free to download.

Candidate must regularly practice from the AFCAT Previous Year Papers and AFCAT question Paper to get an idea about what type of question will be asked in exam. Also with regular practice from AFCAT Previous Year Solved Papers candidates will be able to improve their weak areas.

AFCAT Question Paper With Solution PDF

Get AFCAT Model Question Paper PDF from the below section of this page which is well prepared by the team members of recruitmentresult.com. AFCAT Sample Papers 2019 will help to the contenders prepare well for the exam and score highest marks.

Aspirants will get idea about the type of questions asking in AFCAT exam through AFCAT Previous Year question Paper PDF. So, candidates must start preparation from AFCAT Question Paper with Answers provided below.

AFCAT Sample Papers

About AFCAT Exam:

AFCAT is also known by the name of Air Force Common Admission Test, is an entrance exam for those candidates who would like to join Indian Air Force for Commissioned Officer in Ground Duty, Flying (Technical) and Ground Duty (Non-Technical).

Air Force Common Admission Test is conducted by Indian air force twice in a year most probably in the month of February and August. Applicants have to submit online application form to get recruit in Indian Air Force at above mentioned posts.

AFCAT Sample Papers 2019 PDF

Those candidates who are interested and eligible for applying AFCAT 2019 exam should download AFCAT Sample Papers 2019 and must prepare well to score highest marks. In below section of page, we are providing AFCAT Sample Papers PDF which will help to aspirants to achieve good marks in the examination.

FCAT 01/2015 Question Paper Booklet Series A

Download HereAFCAT Answer Keys
AFCAT 01/2015 Question Paper Booklet Series BDownload Here
AFCAT 01/2015 Question Paper Booklet Series CDownload Here
AFCAT 01/2015 Question Paper Booklet Series DDownload Here
EKT 01/2015 Question Paper Booklet Series EDownload HereAnswer Keys EKT
EKT 01/2015 Question Paper Booklet Series FDownload Here
EKT 01/2015 Question Paper Booklet Series GDownload Here
EKT 01/2015 Question Paper Booklet Series HDownload Here
EKT 01/2015 Question Paper Booklet Series JDownload Here
EKT 01/2015 Question Paper Booklet Series KDownload Here
AFCAT -2 2019 Question PapersDownload Here
AFCAT 2019 Question Paper-1Download Here
AFCAT -2 Question Paper 2011Download Here
AFCAT Question Paper 2019 JanDownload Here
AFCAT Question Paper PDF 2019 JanDownload Here
AFCAT Solved Paper 2019 JanDownload Here
AFCAT Question Paper 2019 JanDownload Here
AFCAT Question Paper PDF 2019 Jan

Download Here

AFCAT Question Answers:

Question 1: Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?

  1. Oxygen
  2. Hydrogen sulphide
  3. Carbon dioxide
  4. Nitrogen

Answer: 2

Question 2: Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?

  1. Phosphorous
  2. Bromine
  3. Chlorine
  4. Helium

Answer: 2

Question 3: Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is

  1. copper
  2. magnesium
  3. iron
  4. calcium

Answer: 2

Question 4: Which of the following is used in pencils?

  1. Graphite
  2. Silicon
  3. Charcoal
  4. Phosphorous

Answer: 1

Question 5: Which of the following metals forms an amalgam with other metals?

  1. Tin
  2. Mercury
  3. Lead
  4. Zinc

Answer: 2

Check Marking Scheme Here: AFCAT Exam Pattern

Question 6: The gas usually filled in the electric bulb is

  1. nitrogen
  2. hydrogen
  3. carbon dioxide
  4. oxygen

Answer: 1

Question 7: Washing soda is the common name for

  1. Sodium carbonate
  2. Calcium bicarbonate
  3. Sodium bicarbonate
  4. Calcium carbonate

Answer: 1

Question 8: Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemically

  1. silicon dioxide
  2. germanium oxide
  3. a mixture of germanium oxide and silicon dioxide
  4. sodium silicate

Answer: 1

Question 9: Which of the gas is not known as green house gas?

  1. Methane
  2. Nitrous oxide
  3. Carbon dioxide
  4. Hydrogen

Answer: 4

Question 10: A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or hypothetical systems is

  1. Data transmission
  2. Data flow
  3. Data capture
  4. Data processing
  5. None of the above

Answer: 2

Get here detailed: AFCAT Syllabus

Question 11: The brain of any computer system is

  1. ALU
  2. Memory
  3. CPU
  4. Control unit
  5. None of the above

Answer: 3

Question 12: What difference does the 5th generation computer have from other generation computers?

  1. Technological advancement
  2. Scientific code
  3. Object Oriented Programming
  4. All of the above
  5. None of the above

Answer: 1

Question 13: Which of the following computer language is used for artificial intelligence?

  1. FORTRAN
  2. PROLOG
  3. C
  4. COBOL
  5. None of the above

Answer: 2

Question 14: The tracks on a disk which can be accessed without repositioning the R/W heads is

  1. Surface
  2. Cylinder
  3. Cluster
  4. All of the above
  5. None of the above

Answer: 2

Question 15: Which of the following is the 1’s complement of 10?

  1. 01
  2. 110
  3. 11
  4. 10
  5. None of the above

Answer: 1

Get List Of: Best AFCAT Preparation Books

Question 16: A section of code to which control is transferred when a processor is interrupted is known as

  1. M
  2. SVC
  3. IP
  4. MDR
  5. None of the above

Answer: 1

Question 17: Which part interprets program instructions and initiate control operations?

  1. Input
  2. Storage unit
  3. Logic unit
  4. Control unit
  5. None of the above

Answer: 4

Question 18: The binary system uses powers of

  1. 2
  2. 10
  3. 8
  4. 16
  5. None of the above

Answer: 1

Question 19: A computer program that converts assembly language to machine language is

  1. Compiler
  2. Interpreter
  3. Assembler
  4. Comparator
  5. None of the above

Answer: 3

Question 20: The time required for the fetching and execution of one simple machine instruction is

  1. Delay time
  2. CPU cycle
  3. Real time
  4. Seek time
  5. None of the above

Answer: 2

Get Preparation Strategy: How to Prepare For AFCAT Exam

Question 21: The time for which a piece of equipment operates is called

  1. Seek time
  2. Effective time
  3. Access time
  4. Real time
  5. None of the above

Answer: 3

Question 22: Binary numbers need more places for counting because

  1. They are always big numbers
  2. Any no. of 0’s can be added in front of them
  3. Binary base is small
  4. 0’s and l’s have to be properly spaced apart
  5. None of the above

Answer: 2

Question 23: The small child does whatever his father was done.

  1. has done
  2. did
  3. does
  4. had done
  5. No correction required

Answer: 3

Question 24:  There are not many men who are so famous that they are frequently referred to by their short names only

  1. initials
  2. signatures
  3. pictures
  4. middle names
  5. No correction required

Answer: 1

Question 25: He is too important for tolerating any delay.

  1. to tolerate
  2. to tolerating
  3. at tolerating
  4. with tolerating
  5. No correction required

Answer: 1

Download Last Year Question Paper: AFCAT Previous Year Question Papers

Question 26: CORPULENT

  1. Lean
  2. Gaunt
  3. Emaciated
  4. Obese

Answer: 4

Question 27: AUGUST

  1. Common
  2. Ridiculous
  3. Dignified
  4. Petty

Answer: 3

Question 28:  In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

  1. 25
  2. 5
  3. 75
  4. 7

Answer: 1

Question 29:  A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?

  1. 4991
  2. 5991
  3. 6001
  4. 6991

Answer: 1

Question 30:  The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:

  1. 15
  2. 16
  3. 18
  4. 25

Answer: 2

Question 31:  A sum of money is to be distributed among A, B, C, D in the proportion of 5 : 2 : 4 : 3. If C gets Rs. 1000 more than D, what is B’s share?

  1. 500
  2. 1500
  3. 2000
  4. None of these

Answer: 3

Start Practicing From Here: AFCAT Online Mock Test

Applicants, who’re planning to apply for AFCAT Exam in next year, are advised to stay connected with us on our web portal to grab latest updates regarding Air Force Common Admission Test Question papers.

Final Words:

You may join us on Facebook and Google Plus to get latest updates time to time.Applicants, if you are having any suggestion or query related to Air Force Common Admission Test Model Question papers, you may ask in comment box that is stated below.

We will try to solve your problem as soon as possible. You can also Subscribe Our Free E-Mail Services to get latest updates into your mailbox directly. Best Of Luck Dear Aspirants…

Something That You Should Put an Eye On

AFCAT Eligibility DetailsAFCAT 2 Notification
AFCAT Answer KeyAFCAT Hall Ticket
AFCAT ResultAFCAT 1 Application Form
AFCAT Exam DateHow to Make Career in Airforce

Filed in: Question Paper Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment