Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

AIPVT Previous Year Question Paper Pdf (BVSc/AH) Sample Papers & Solution

AIPVT Previous Year Question Paper

Candidates who are going to appear in AIPVT BVSc/AH Entrance Examination can commence their preparation with the help of AIPVT Previous Year Question Paper. You can also download AIPVT Sample Papers PDF along with Solution from this page!

recruitmentresult.com

AIPVT Question Paper

AIPVT Previous Year Question Paper

SubjectsAIPVT Question Paper PDF
AIPVT Previous Year Question Paper Biology 2010Download PDF
AIPVT Question Paper Biology 2011Download PDF
AIPVT  Biology Question Paper 2012Download PDF
AIPVT  Biology Sample Question Paper 2013Download PDF
AIPVT Question Paper Chemistry 2011Download PDF
AIPVT Previous Year Question Paper Chemistry 2012Download PDF
AIPVT Question Paper Chemistry 2013Download PDF
AIPVT Previous Year Question Paper Physics 2012Download PDF
AIPVT Question Paper Physics 2013Download PDF

AIPVT Question Paper Ques & Answers

Question 1: Siphon will fail to work if

  1. the densities of the liquid in the two vessels are equal
  2. the level of the liquid in the two vessels are at the same height
  3. both its limbs are of unequal length
  4. the temperature of the liquids in the two vessels are the same

Answer: 2

Question 2: Nuclear sizes are expressed in a unit named

  1. Fermi
  2. angstrom
  3. newton
  4. tesla

Answer: 1

Question 3: Stars appears to move from east to west because

  1. all stars move from east to west
  2. the earth rotates from west to east
  3. the earth rotates from east to west
  4. the background of the stars moves from west to east

Answer: 2

Question 4: On a clean glass plate a drop of water spreads to form a thin layer whereas a drop of mercury remains almost spherical because

  1. mercury is a metal
  2. density of mercury is greater than that of water
  3. cohesion of mercury is greater than its adhesion with glass
  4. cohesion of water is greater than its adhesion with glass

Answer: 3

Question 5: Moment of inertia is

  1. vector
  2. scalar
  3. phasor
  4. tensor

Answer: 4

Question 6: Stars twinkle because

  1. the intensity of light emitted by them changes with time
  2. the distance of the stars from the earth changes with time
  3. the refractive index of the different layers of the earth’s atmosphere changes continuously, consequently the position of the image of a start changes with time
  4. the light from the star is scattered by the dust particles and air molecules in the earth’s atmosphere

Answer: 3

Read Also: Techniques To Prepare for Written Exam

Question 7 The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its

  1. molality
  2. molarity
  3. normality
  4. formality

Answer: 1

Question 8: The number of d-electrons in Fe2+ (Z = 26) is not equal to that of

  1. p-electrons in Ne(Z = 10)
  2. s-electrons in Mg(Z = 12)
  3. d-electrons in Fe(Z = 26)
  4. p-electrons in CI(Z = 17)

Answer: 4

Question 9: The molecules of which gas have highest speed?

  1. H2 at -73oC
  2. CH4 at 300 K
  3. N2 at 1,027oC
  4. O2 at 0oC

Answer: 1

Question 10: The law which states that the amount of gas dissolved in a liquid is proportional to its partial pressure is

  1. Dalton’s law
  2. Gay Lussac’s law
  3. Henry’s law
  4. Raoult’s law

Answer: 3

Question 11: Ordinary table salt is sodium chloride. What is baking soda?

  1. Potassium chloride
  2. Potassium carbonate
  3. Potassium hydroxide
  4. Sodium bicarbonate

Answer: 4

Question 12: Pollination is best defined as

  1. transfer of pollen from anther to stigma
  2. germination of pollen grains
  3. growth of pollen tube in ovule
  4. visiting flowers by insects

Answer: 1

Question 13: One of the following is not a function of bones.

  1. Place for muscle attachment
  2. Protection of vital organs
  3. Secretion of hormones for calcium regulation in blood and bones
  4. Production of blood corpuscles

Answer: 3

Want to Know? Tips to Prepare for Written Exam

Question 14: Plant development is influenced by

  1. quality of light only
  2. quality and quantity of light
  3. quality and duration of light
  4. quality, quantity and duration of light

Answer: 4

Question 15: Pyorrhoea is a disease of the

  1. nose
  2. gums
  3. heart
  4. lungs

Answer: 2

Question 16:  O2 released in the process of photosynthesis comes from

  1. CO2
  2. water
  3. sugar
  4. pyruvic acid

Answer: 2

Question 17: Process of cell division can take place by

  1. heterosis
  2. fusion
  3. mitosis
  4. None of these

Answer: 3

Question 18: The octane number of zero is assigned to

  1. 2-methyl octane
  2. n-heptane
  3. iso-octane
  4. 3-methyl octane

Answer: 2

Question 19: The nuclear particles which are assumed to hold the nucleons together are

  1. electrons
  2. positrons
  3. neutrons
  4. mesons

Answer: 4

Question 20: The nucleus of an atom consists of

  1. electrons and neutrons
  2. electrons and protons
  3. protons and neutrons
  4. All of the above

Answer: 3

Links Related to AIPVT

AIPVT NotificationCheck Here
AIPVT Admit CardCheck Here
AIPVT ResultCheck Here
AIPVT CounsellingCheck Here
Official WebsitePress Here

Benefits of AIPVT Previous Year Question Papers

  • By solving AIPVT 2019 Question Paper, candidates get to know about their strengths.
  • AIPVT Sample Paper also helps candidates in analysing their weaknesses, so that they can focus on the weaker sections and prepare accordingly.
  • By practicing through AIPVT Sample Papers PDF, students will get an idea about the questions that will be asked in examination.
  • With AIPVT Previous Papers, students can prepare for the examination and consequently, they are relieved from exam pressure and nervousness.
  • With AIPVT Question Paper With Solution, aspirants can easily analyse their preparation for the exam.

AIPVT Question Paper PDF Download

Candidates who are going to appear in AIPVT Entrance Exam can commence their preparation with the help of AIPVT Question Paper With Answers. You can download AIPVT 2019 Question Paper PDF from above given links.

Check Also: Last Minute Exam Study Preparation Tips

Aspirants Also Search For:

Veterinary Question Paper­­AIPVT Last Year Question Paper
AIPVT Model Question PaperAIPVT Model Paper
AIPVT Previous PaperAIPVT Solved Question Papers
AIPVT Sample Question PaperAIPVT Sample Question Papers

Final Words:

Candidates can also get AIPVT Question Paper 2019 by visiting the Official Website. For more updates, stay in touch with recruitmentresult.com. Furthermore, share your feedback by posting your comments in below given comment box.

Something That You Should Put An Eye On!!

Education Loans for StudentsTop Colleges in India
List of Fake UniversitiesUGC Approved University List
Best Career OpportunitiesScholarship in India

Filed in: Question & Answers, Question Paper

Leave a Reply

Submit Comment