ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Andhra Pradesh Current Affairs 2016 AP State Latest News, Current Updates

Andhra Pradesh Current Affairs

This page is covered by all the essential facts related to Andhra Pradesh Current Affairs 2016 for those aspirants who are preparing for state competitive exams. Government of Andhra Pradesh conducts competitive exams like APPSC (Andhra Pradesh Public Service Commission) and many other departmental examinations for appointment of deserving candidate on the basis of their skills.

For qualifying such exams, students must be aware about the Andhra Pradesh Current Affairs 2016. Current affair is a vast section of GK which contains an enormous amount of questions based on national as well as international importance.

AP State Latest News include economical, financial, education, political and many other sectors questions in terms of state representing the growth rate, new policies, current events and issues and the factors related to changes made in the state.

Here we are presenting GK (General Knowledge) quiz questions and answers of Andhra Pradesh which might helps you in preparation for competitive exams to score well in the section of current affairs.

Current Updates of Andhra Pradesh

  • Indian Navy launches underwater Harbour Defence Systems in Visakhapatnam , Andhra Pradesh
  • Andhra Pradesh Harita-Priya Agriculture Project wins 2016 WSIS Prize
  • Andhra Pradesh Government launches Chandranna Bima Yojana
  • Union Cabinet gives nod to operationalisation of IISER Tirupati, Andhra Pradesh
  • BHEL commissions Andhra Pradesh’s first canal top solar plant at Bhimavaram
  • ISRO establishes GIRI Radar System near Tirupati
  • NRDC inks MoA with Andhra Pradesh government to establish smart agribusiness platform networks.
  • Andhra Pradesh CM inaugurated interim Secretariat complex in Amaravati.
  • Pattiseema Lift Irrigation Project dedicated to people of Andhra Pradesh.
  • AP Government signed MoU with Cisco to launch AP Fiber Net.
  • Indian Coast Guard ship Arnvesh commissioned at Visakhapatnam
  • ONGC gets environmental clearance for project in Krishna-Godavari basin
  • AP Government launches Giriputrika Kalyana Pathakam Scheme for tribal people.
  • Andhra Pradesh proposed to develop INS Viraat as Tourism Center.
  • Union Government approved Heritage development projects for Andhra Pradesh and Telangana.
  • AP Government launched Giriputrika Kalyana Pathakam Scheme for tribal people.
  • RDL inks MoU with AP Government to set up naval facility at Visakhapatnam.

Check Out:-Latest Current Affairs Updates

Andhra Pradesh Current Affairs

Q1. Total number of districts in Andhra Pradesh?

(A) 10

(B) 12

(C) 13

(D) 17

Answer: C

Q2. Which one is the largest district by area wise in Andhra Pradesh?

(A) Kurnool

(B) Anantapur

(C) Kadapa

(D) Nellore

Answer: B

Q3. Who is the first sportsperson to received Rajiv Gandhi Khel Ratna award from Andhra Pradesh?

(A) Pullela Gopichand

(B) Karnam Malleswari

(C) Saina Nehwal

(D) Sania Mirza

Answer: B

Q4. Before Hyderabad was made capital in 1956, which city was the capital of Andhra Pradesh?

(A) Warangal

(B) Vijayawada

(C) Visakhapatnam

(D) Kurnool

Answer: D

Q5. In which district, the Tirumala Venkateswara Temple is located?

(A) Chittoor

(B) Krishna

(C) Kurnool

(D) Vizianagaram

Answer: A

National Current Affairs:- Get Details

Q6. Who was the first person to translate the Mahabharata into Telugu language?

(A) Pothana

(B) Tikkana

(C) Nannayya

(D) Vemana

Answer: C

Q7. Which one was the first dynasty to rule Vijayanagara Empire?

(A) Tuluva dynasty

(B) Saluva dynasty

(C) Sangama dynasty

(D) Aravidu dynasty

Answer: C

Q8. Who is not in the group known as Kavitraya (three great poets) of Telugu literature?

(A) Nannaya

(B) Tikanna

(C) Yerrapragada

(D) Pothana

Answer: D

Q9. When NT Rama Rao become the first chief Minister of Andhra Pradesh?

(A) 1978

(B) 1983

(C) 1985

(D) 1992

Answer: B

Q10. Which one is the only constituency from where NT Rama Rao defeated in assembly election?

(A) Kalwakurthy

(B) Hindupur

(C) Tekkali

(D) Nalgonda

Answer: A

Date Wise Current Affairs:- Check Here

Q11. Which one is the largest city by areawise in Andhra Pradesh?

(A) Hyderabad

(B) Vijayawada

(C) Visakhapatnam

(D) Guntur

Answer: C

Q12. When the Andhra University was established?

(A) 1920

(B) 1926

(C) 1930

(D) 1937

Answer: B

Q13. When Seshachalam Hills declared as biosphere reserves of India?

(A) 2006

(B) 2008

(C) 2010

(D) 2012

Answer: C

Q14. The Srisailam Dam is build on the river?

(A) Godavari

(B) Krishna

(C) Tungabhadra

(D) Swarnamukhi

Answer: B

Q15. In which year the Telangana state is separated from Andhra Pradesh?

(A) 2011

(B) 2012

(C) 2013

(D) 2014

Answer: D

Check the Awards and Honours in India

Q16. Who is known as the father of Telugu cinema?

(A) Raghupathi Venkaiah Naidu

(B) H. M. Reddy

(C) Bala Bharathi Samajam

(D) C. Pullaiah

Answer: A

Q17. Which one is the first full length Telugu movie?

(A) Kalidas

(B) Lavakusa

(C) Bhakta Prahlada

(D) Vandemataram

Answer: C

Q18. Who has produced the movie Bhakta Prahlada?

(A) Nageswara Rao

(B) C. Pullaiah

(C) G Ramabrahmam

(D) H. M. Reddy

Answer: D

Q19. The Ramoji Film City was established in the year?

(A) 1993

(B) 1996

(C) 1998

(D) 2001

Answer: B

Q20. Which one is the first telugu newspaper?

(A) Satya Doota

(B) Andhra Patrika

(C) Desabhimini

(D) Bharati

Answer: C

Name of Latest Books and their Authors:- Get Here

Q21. Which one is the first telugu newspaper?

(A) Satya Doota

(B) Andhra Patrika

(C) Desabhimini

(D) Bharati

Answer: C

Q22. Which one is the largest district by population in Andhra Pradesh?

(A) East Godavari

(B) Guntur

(C) Krishna

(D) Nellore

Answer: A

Q23. Which one is the largest dam in Andhra Pradesh?

(A) Sriram Sagar Dam

(B) Srisailam Dam

(C) Nagarjuna Sagar Dam

(D) Somasila Dam

Answer: C

Q24. The Nagarjuna Sagar Dam is built on the river?

(A) Godavari

(B) Krishna

(C) Pennar

(D) Gundlakamma

Answer: B

Q25. The Vijayawada city is located on the bank of?

(A) Godavari River

(B) Gundlakamma River

(C) Pennar River

(D) Krishna River

Answer: D

Give Now:- Online Quiz For Competitive Exam

Q26. Which city is also known as The Jewel of the East Coast?

(A) Visakhapatnam

(B) Vijayawada

(C) Tirupati

(D) Hyderabad

Answer: A

Q27. Who is the founder of Hyderabad State Congress?

(A) Qasim Razvi

(B) P.V. Narasimha Rao

(C) Swami Ramanand Tirtha

(D) Keshavarao Koratkar

Answer: C

Q28. Which one will be the capital city of Andhra Pradesh after Hyderabad?

(A) Visakhapatnam

(B) Guntur

(C) Vijayawada

(D) Amaravati

Answer: D

Q29. Which one is not a tributary of Krishna River?

(A) Venna

(B) Indravati

(C) Bhima

(D) Tungabhadra

Answer: B

Q30. Which one is recognised as state animal of Andhra Pradesh?

(A) Tiger

(B) Nilgai

(C) Blackbuck

(D) Sambar Deer

Answer: C

Candidates should have to aware about Andhra Pradesh Current Affairs 2016 to qualify the General Knowledge section in exams. Those who are not aware about the current affairs should increase their knowledge by reading newspapers and magazines. You may get complete details regarding Andhra Pradesh latest happenings going in the state and country from this page.

Something That You Should Put An Eye On

Railway Current AffairsPratiyogita Darpan
Science & TechnologyIBPS Current Updates
Meetings And Summits Current AffairsGK Questions & Answers
All Defence Current AffairsCurrent Affairs for bank exams

Filed in: Current Affairs Tags: 

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 8.5 Lakhs – Apply Now


ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment