Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

APPSC Group (1, 2, 4) Online Mock Test, Quiz, Questions And Answer

APPSC Group (1, 2, 4) Online Mock Test

Andhra Pradesh PSC is a state level exam conducted for APPSC Group (1, 2, and 4) posts by Andhra Pradesh Public Service Commission. Candidates preparing for this exam must start preparation from APPSC Group (1, 2, 4) Online Mock Test.

Through APPSC Group (1, 2, 4) Online Quiz, candidates can get accurate idea regarding their preparation level and speed of solving the questions. Aspirants will able to get knowledge about the questions asking in the APPSC Exam.

Here, on the page of recruitmentresult.com, we are providing APPSC Group Mock Test. Applicants must read complete APPSC Group (1, 2, 4) Question and Answer for better practice of the examination.

APPSC Group Mock Test

APPSC Group Mock Test Questions and Answers:

Question 1: The Battle of Plassey was fought in

  1. 1757
  2. 1782
  3. 1748
  4. 1764

Answer: 1

Question 2: The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of

  1. Sutlej and Beas
  2. Jhelum and Chenab
  3. Ravi and Chenab
  4. Ganga and Yamuna

Answer: 2

Question 3: Under Akbar, the Mir Bakshi was required to look after

  1. military affairs
  2. the state treasury
  3. the royal household
  4. the land revenue system

Answer: 1

Question 4: Tripitakas are sacred books of

  1. Buddhists
  2. Hindus
  3. Jains
  4. None of the above

Answer: 1

Get Revised Syllabus for Group 1/2/3/4: APPSC Syllabus

Question 5: The trident-shaped symbol of Buddhism does not represent

  1. Nirvana
  2. Sangha
  3. Buddha
  4. Dhamma

Answer: 1

Question 6:  Devaluation of a currency means

  1. reduction in the value of a currency vis-a-vis major internationally traded currencies
  2. permitting the currency to seek its worth in the international market
  3. fixing the value of the currency in conjunction with the movement in the value of a basket of pre-determined currencies
  4. fixing the value of currency in multilateral consultation with the IMF, the World Bank and major trading partners

Answer: 1

Question 7: In the second nationalization of commercial banks, ___ banks were nationalized.

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 8

Answer: 3

Question 8: Since independence, both development and non-development expenditures have increased; the increase in the former being a little more than in the other. Non-development expenditure involves

  1. interest payments
  2. subsidies
  3. defence
  4. irrigation
  5. I, II
  6. I
  7. I, II, III
  8. II, III, IV

Answer: 3

Question 9: Depreciation means

  1. closure of a plant due to lock out
  2. closure of a plant due to labour trouble
  3. loss of equipment over time due to wear and tear
  4. destruction of a plant in a fire accident

Answer: 3

Question 10: Deficit financing leads to inflation in general, but it can be checked if

  1. government expenditure leads to increase in the aggregate supply in ratio of aggregate demand
  2. only aggregate demand is increased
  3. all the expenditure is denoted national debt payment only
  4. All of the above

Answer: 4

Check Out Study Books: APPSC Study Material 

Question 11: If all the banks in an economy are nationalized and converted into a monopoly bank, the total deposits

  1. will decrease
  2. will increase
  3. will neither increase nor decrease
  4. None of the above

Answer: 3

Question 12: India changed over to the decimal system of coinage in

  1. April 1995
  2. April 1957
  3. April 1958
  4. April 1959

Answer: 2

Question 13: The association of the rupee with pound sterling as the intervention currency was broken in

  1. 1990
  2. 1991
  3. 1992
  4. 1993

Answer: 3

Question 14: On which one of the followings is the benefits received principle of taxation to achieve optimality bases?

  1. Marginal benefit received
  2. Total benefit received
  3. Average benefit received
  4. Ability to pay for the benefit

Answer: 4

Question 15: One of the reasons for India’s occupational structure remaining more or less the same over the years has been that

  1. investment pattern has been directed towards capital intensive industries
  2. productivity in agriculture has been high enough to induce people to stay with agriculture
  3. ceiling on land holdings have enabled more people to own land and hence their preference to stay with agriculture
  4. people are largely unaware of the significance of transition from agriculture to industry for economic development

Answer: 1

Check From Here: APPSC Previous Question Papers

Question 16: Gross domestic capital formation is defined as

  1. flow of expenditure devoted to increased or maintaining of the capital stock
  2. expenditure incurred on physical assets only
  3. production exceeding demand
  4. net addition to stock after depreciation

Answer: 4

Question 17: On July 12, 1982, the ARDC was merged into

  1. RBI
  2. NABARD
  3. EXIM Bank
  4. None of the above

Answer: 2

Question 18: Which of the following is the most appropriate cause of exports surplus?

  1. Country’s exports promotion value
  2. Country’s stringent import policy
  3. Developments in national and international markets
  4. None of the above

Answer: 3

Question 19: If the cash reserve ratio is lowered by the RBI, its impact on credit creation will be to

  1. increase it
  2. decrease it
  3. no impact
  4. None of the above

Answer: 1

Question 20: Which of the following items would not appear in a company’s balance sheet?

  1. Value of stocks of raw materials held
  2. Total issued capital
  3. Revenue from sales of the company’s products
  4. Cash held at the bank

Answer: 3

 Check Out Here: APPSC Preparation Material

Question 21: The currency convertibility concept in its original form originated in

  1. Wells Agreement
  2. Bretton Woods Agreement
  3. Taylors Agreement
  4. None of the above

Answer: 2

Question 22: In the state of India, the State Financial Corporation have given assistance mainly to develop

  1. agricultural farms
  2. cottage industry
  3. large-scale industries
  4. medium and small-scale industries

Answer: 4

Question 23: The central co-operative banks are in direct touch with

  1. farmers
  2. state co-operative banks
  3. land development banks
  4. central government

Answer: 2

Question 24: The first wholly Indian Bank was set up in

  1. 1794
  2. 1894
  3. 1896
  4. 1902

Answer: 2

Question 25: States earn maximum revenue through

  1. land revenue
  2. custom revenue
  3. commercial taxes
  4. excise duties on intoxicants

Answer: 3

Check Out Marking structure Here: APPSC Exam Pattern

Question 26: Our financial system has provided for the transfer of resources from the centre to the states; the important means of resource transfer are

  1. tax sharing
  2. grant-in-aids
  3. loans
  4. All the above

Answer: 4

Question 27: Debenture holders of a company are its

  1. shareholders
  2. creditors
  3. debtors
  4. directors

Answer: 2

Question 28: Excise duty is a tax levied on the

  1. import of goods
  2. export of goods
  3. production of goods
  4. sale of goods

Answer: 3

Question 29: In pursuance with the recommendations of Narsimhan Committee, the RBI has framed new guidelines

  1. to govern entry of new private sector banks to make the banking sector more competitive
  2. to reduce the freedom given to banks to rationalize their existing branch network
  3. to setup more foreign exchange banks
  4. to lend more easily for industrial development

Answer: 1

Question 30: Which of the following is the first Indian private company to sign an accord with Government of Myanmar for oil exploration in two offshore blocks in that country?

  1. Reliance Energy
  2. Essar Oil
  3. GAIL
  4. ONGC

Answer: 2

Also Check Post Wise:

So, these are the questions which will help to understand the APPSC Exam Pattern better. These all are the questions are from APPSC Previous Mock test paper. Aspirants who want to analyze their knowledge; they may access the direct link from this page and shift to the next page. This APPSC Group (1, 2, 4) Online Mock Test help to the applicants to get prepare for the examination in better way and understand the type of the questions asking the examination.

Conclusion:

Dear aspirants, we hope, with help of APPSC Group (1, 2, 4) Questions And Answer candidates can avail all the details about the APPSC Group (1, 2, 4) Online Mock Test. Candidates willing to keep this page safe for further usage may bookmark it by using CTRL+D tab.

Something That You Should Put An Eye On

APPSC NotificationsAPPSC Exam Schedule
Jobs in Andhra PradeshAPPSC Exam Selection Procedure
APPSC One Time RegistrationAPPSC Results
APPSC Eligibility CriteriaPSC Notification

Filed in: online quiz

Leave a Reply

Submit Comment