Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

APPSC Mock Test in Telugu/English, AEE Group (1, 2, 3) Questions

APPSC Mock Test

Candidates who are going to participate in APPSC AEE, Group 1, 2, 3 and 4 Services Exam can practice APPSC Mock Test in Telugu and English from here. Candidates can also check Group 1, 2, 3 and 4 Services Questions with Answers from this page.

recruitmentresult.com

Through APPSC Online Quiz, candidates can get accurate idea regarding their preparation level and speed of solving the questions. Aspirants will able to get knowledge about the questions asking in the APPSC Exam.

Here, on the page of recruitmentresult.com, we are providing APPSC Group Mock Test. Applicants must read complete APPSC Group (1, 2, 4) Question and Answer for better practice of the examination.

APPSC Mock Test

APPSC Mock Test for AEE, Group (1, 2, 3) in Telugu

ప్రశ్న 1: ఈ క్రింది దేశాల్లో 49 వ సమాంతరంగా వేరు చేస్తారు?

  1. ఫ్రాన్స్ మరియు జర్మనీ
  2. USA మరియు మెక్సికో
  3. USA మరియు కెనడా
  4. USSR మరియు చైనా

జవాబు: 3

ప్రశ్న 2: క్రింది జాతీయ రహదారిలో పూనా మరియు విజయవాడల మధ్య షోలాపూర్ మరియు హైదరాబాద్ మధ్య నడుస్తుంది?

  1. NH – 6
  2. NH – 7
  3. NH – 8
  4. NH – 9

సమాధానం: 4

ప్రశ్న 3: ఎవరెస్ట్ పర్వతం ఉంది

  1. మధ్య హిమాలయాలు
  2. బయటి హిమాలయాలు
  3. మధ్య హిమాలయాలు
  4. తక్కువ హిమాలయాలు

జవాబు: 3

Do You Know: How To Find Online Study Material

ప్రశ్న 4: భారతదేశంలో కుకి తెగ నివాసంలో లేని రాష్ట్రాలలో ఏది?

  1. మణిపూర్
  2. అస్సాం
  3. నాగాలాండ్
  4. అరుణాచల్ ప్రదేశ్

సమాధానం: 4

ప్రశ్న 5: ఈ క్రింది నగరాల్లో ఏది సూర్యరశ్మిని వేసవి కాలంలో సుదీర్ఘకాలం అనుభవిస్తుంది?

  1. ముంబై
  2. శ్రీనగర్
  3. చెన్నై
  4. కలకత్తా

జవాబు: 3

ప్రశ్న 6: బ్రిటీష్ గవర్నర్ జనరల్, టిప్పు సుల్తాన్ను ఓడించి 1799 లో జరిగిన నాలుగో ఆంగ్లో-మైసూర్ యుద్ధంలో మైసూర్ను స్వాధీనం చేసుకున్నారు.

  1. వారెన్ హేస్టింగ్స్
  2. లార్డ్ కార్న్వాల్లిస్
  3. లార్డ్ వెల్లెస్లీ
  4. హేస్టింగ్స్ మార్కస్

జవాబు: 3

Check Ways: How to Solve a Problem in Exam Correctly

ప్రశ్న 7: భారతదేశ స్వాతంత్ర్యం కోసం పోరాటాన్ని ప్రచురించిన కింది వార్తాపత్రికలలో, ఒక భాషా భాషలో ప్రచురించబడినది ఏది?

  1. కేసరి
  2. Mahratta
  3. ది బెంగాలీ
  4. ఆనంద్ బజార్ పాట్రిక

జవాబు: 3

ప్రశ్న 8: బేసి ఒక గుర్తించండి:

  1. విల్సన్ కళాశాల, బాంబే
  2. క్రిస్టియన్ కాలేజీ, మద్రాస్
  3. నోబుల్ కాలేజ్, మసులిపట్నం
  4. మాయో కాలేజ్, అజ్మీర్

సమాధానం: 4

ప్రశ్న 9: 19 వ శతాబ్దంలో క్రిస్టియన్ మిషనరీలకు వ్యతిరేకంగా బ్రాహ్మణ పత్రిక బ్రాహ్మణ్ సెవిడిని హిందూ మతంని రక్షించడానికి కింది చారిత్రాత్మకంగా ప్రముఖ జాతీయ నాయకులు ఎవరు?

  1. రాజా రామమోహన్ రాయ్
  2. బంకిమ్ చంద్ర ఛటర్జీ
  3. దేవేంద్రనాథ్ టాగోర్
  4. వివేకానంద

జవాబు: 3

Read Here: Best Ways To Finish Exam On Time

ప్రశ్న 10: 1876 సంవత్సరంలో ఎస్.ఎన్. బెనర్జీ మరియు ఆనంద మోహన్ బోస్ లచే స్థాపించబడిన కాంగ్రెస్ పార్టీకి ముందున్న జాతీయవాద సంస్థగా చెప్పబడినది ఏది?

  1. ఆసియాటిక్ సొసైటీ
  2. కలకత్తా ఇండియన్ అసోసియేషన్
  3. బ్రిటిష్ ఇండియా అసోసియేషన్

బెంగాల్-బ్రిటీష్ ఇండియన్ అసోసియేషన్

సమాధానం: 2

ప్రశ్న 11: క్రింది వాటిలో షాద్-దర్షనాస్ (అంటే, పురాతన హిందూ తత్వశాస్త్రంలోని ఆరు సాంప్రదాయ పాఠశాలలు) భాగంలో భాగం కాలేదా?

  1. సాంఖ్యా
  2. యోగ
  3. స్మృతి
  4. న్యాయ

జవాబు: 3

ప్రశ్న 12: పురాతన హరప్పా నాగరికత వృద్ధి చెందిన హరప్ప నగరం, నది ఒడ్డున ఉంది

  1. జీలం
  2. చీనాబ్
  3. ఇండస్
  4. రవి

సమాధానం: 4

Also Check: Tips to Manage Time In Exam

ప్రశ్న 13: నవంబరు 1945 లో ఢిల్లీ ఎర్రకోటలో ఐఎన్ఎ ఖైదీల మొదటి విచారణను బ్రిటీష్ ప్రభుత్వం నిర్వహించింది. ఈ విచారణలో క్రిందివాటిలో ఎవరూ లేరు?

  1. పి.కె. సెహల్
  2. షానవాజ్ ఖాన్
  3. గురుబాక్ష్ సింగ్ ధిల్లాన్
  4. రాస్ బిహారీ బోస్

సమాధానం: 4

ప్రశ్న 14 ఈ క్రింది రాష్ట్రాలలో గౌహతి హైకోర్టు అధికార పరిధిలో ఏది రాదు?

  1. అస్సాం
  2. త్రిపుర
  3. మణిపూర్
  4. సిక్కిం

సమాధానం: 4

ప్రశ్న 15: భారత రాజ్యాంగం ప్రకారం, మంత్రుల కేంద్ర మండలిలో.

  1. అన్ని మంత్రులు సమానంగా ఉన్నారు
  2. క్యాబినెట్ మంత్రులు ఇతర మంత్రులకు మెరుగవుతున్నారు.
  3. డిప్యూటీ మంత్రులు రాష్ట్రంలోని మంత్రుల కంటే ఎక్కువ, కానీ ర్యాంక్లో కేబినెట్ మంత్రులకన్నా తక్కువగా ఉన్నారు
  4. మంత్రుల మండలిలో ర్యాంక్లో మినహాయింపు లేని మంత్రిత్వ శాఖలు తక్కువగా ఉన్నాయి.

సమాధానం: 1

ప్రశ్న 16 ఇప్పటివరకు ఆంధ్రప్రదేశ్లో గవర్నర్ పాలన ఎంతకాలం పట్టివేయబడింది?

  1. నాలుగు సార్లు
  2. ఐదు సార్లు
  3. మూడు సార్లు
  4. రెండుసార్లు

సమాధానం: 4

Must Read: Strategies To Improve Memory

ప్రశ్న 17: ఆంగ్లో-ఇండియన్ సమాజంలోని నామినేటెడ్ సభ్యులతో సహా ప్రస్తుతం లోక్సభ సభ్యుల మొత్తం సభ్యత్వం ఏమిటి?

  1. 542
  2. 543
  3. 544
  4. 545

సమాధానం: 4

ప్రశ్న 18: పదవి నుంచి రాజీనామా చేయాలనే భారత రాష్ట్రపతి కోరినట్లయితే, ఎవరికి తన రాజీనామా లేఖను అందజేస్తారు?

  1. సుప్రీంకోర్టు ప్రధాన న్యాయమూర్తి
  2. ప్రధానమంత్రి
  3. వైస్ ప్రెసిడెంట్
  4. లోక్ సభ స్పీకర్

జవాబు: 3

ప్రశ్న 19: భారతదేశంలో స్లేవ్ రాజవంశం స్థాపకుడు కుతుబ్-ఉద్-దిన్ ఐబాక్ వాస్తవానికి బానిస.

  1. మహ్ముద్ గజ్ని
  2. షామ్స్-ఉద్-దిన్ ఇల్టుట్మిష్
  3. మొహమ్మద్ ఘోరి
  4. ఘాస్-ఉద్-దిన్ బల్బన్

జవాబు: 3

Get Best Answer: How to Prepare for Written Exam

ప్రశ్న 20: హిమాచల్ ప్రదేశ్ లోని చారిత్రక ఉత్తరాధర్సు శాసనం ప్రకారం, దక్షిణ భారతదేశంలో ఎవరి కాలంలో గ్రామ ప్రభుత్వాలు వర్ధిల్లాయి?

  1. పాన్యలు
  2. పల్లవులు
  3. చేరాస్
  4. చోళాలు

సమాధానం: 4

Check Here Important  Links related to APPSC

APPSC Exam ScheduleGet Here
APPSC SyllabusGet Here
APPSC Group 1 SyllabusGet Here
APPSC Group 3 SyllabusGet Here
APPSC Group 4 SyllabusGet Here
APPSC AEE SyllabusGet Here
APPSC NotificationGet Here
APPSC Group 1 NotificationGet Here
APPSC Group 2 NotificationGet Here
APPSC Group 3 NotificationGet Here
APPSC Group 4 NotificationGet Here
APPSC AMVI NotificationGet Here
APPSC Eligibility CriteriaGet Here
APPSC Departmental TestGet Here
APPSC Answer KeyGet Here
APPSC Selection ProcedureGet Here
APPSC Exam PatternGet Here
APPSC Admit CardGet Here
APPSC ResultsGet Here
APPSC Study MaterialGet Here
APPSC Group 1 ResultsGet Here
APPSC Group 1 Hall TicketGet Here
APPSC Group 1 Answer KeyGet Here

APPSC Group Mock Test Questions and Answers:

Question 1: If all the banks in an economy are nationalized and converted into a monopoly bank, the total deposits

  1. will decrease
  2. will increase
  3. will neither increase nor decrease
  4. None of the above

Answer: 3

Question 2: India changed over to the decimal system of coinage in

  1. April 1995
  2. April 1957
  3. April 1958
  4. April 1959

Answer: 2

Question 3: The association of the rupee with pound sterling as the intervention currency was broken in

  1. 1990
  2. 1991
  3. 1992
  4. 1993

Answer: 3

Question 4: On which one of the followings is the benefits received principle of taxation to achieve optimality bases?

  1. Marginal benefit received
  2. Total benefit received
  3. Average benefit received
  4. Ability to pay for the benefit

Answer: 4

Read Now: How To Stay Awake All Night To Study

Question 5: One of the reasons for India’s occupational structure remaining more or less the same over the years has been that

  1. investment pattern has been directed towards capital intensive industries
  2. productivity in agriculture has been high enough to induce people to stay with agriculture
  3. ceiling on land holdings have enabled more people to own land and hence their preference to stay with agriculture
  4. people are largely unaware of the significance of transition from agriculture to industry for economic development

Answer: 1

Question 6: Gross domestic capital formation is defined as

  1. flow of expenditure devoted to increased or maintaining of the capital stock
  2. expenditure incurred on physical assets only
  3. production exceeding demand
  4. net addition to stock after depreciation

Answer: 4

Question 7: On July 12, 1982, the ARDC was merged into

  1. RBI
  2. NABARD
  3. EXIM Bank
  4. None of the above

Answer: 2

Question 8: Which of the following is the most appropriate cause of exports surplus?

  1. Country’s exports promotion value
  2. Country’s stringent import policy
  3. Developments in national and international markets
  4. None of the above

Answer: 3

Question 9: If the cash reserve ratio is lowered by the RBI, its impact on credit creation will be to

  1. increase it
  2. decrease it
  3. no impact
  4. None of the above

Answer: 1

Question 10: Which of the following items would not appear in a company’s balance sheet?

  1. Value of stocks of raw materials held
  2. Total issued capital
  3. Revenue from sales of the company’s products
  4. Cash held at the bank

Answer: 3

Question 11: The currency convertibility concept in its original form originated in

  1. Wells Agreement
  2. Bretton Woods Agreement
  3. Taylors Agreement
  4. None of the above

Answer: 2

Question 12: In the state of India, the State Financial Corporation have given assistance mainly to develop

  1. agricultural farms
  2. cottage industry
  3. large-scale industries
  4. medium and small-scale industries

Answer: 4

You May Read This: Memory Improvement Techniques

Question 13: The central co-operative banks are in direct touch with

  1. farmers
  2. state co-operative banks
  3. land development banks
  4. central government

Answer: 2

Question 14: The first wholly Indian Bank was set up in

  1. 1794
  2. 1894
  3. 1896
  4. 1902

Answer: 2

Question 15: States earn maximum revenue through

  1. land revenue
  2. custom revenue
  3. commercial taxes
  4. excise duties on intoxicants

Answer: 3

Question 16: Our financial system has provided for the transfer of resources from the centre to the states; the important means of resource transfer are

  1. tax sharing
  2. grant-in-aids
  3. loans
  4. All the above

Answer: 4

Question 17: Debenture holders of a company are its

  1. shareholders
  2. creditors
  3. debtors
  4. directors

Answer: 2

Want to Know? List Of UGC Approved University

Question 18: Excise duty is a tax levied on the

  1. import of goods
  2. export of goods
  3. production of goods
  4. sale of goods

Answer: 3

Question 19: In pursuance with the recommendations of Narsimhan Committee, the RBI has framed new guidelines

  1. to govern entry of new private sector banks to make the banking sector more competitive
  2. to reduce the freedom given to banks to rationalize their existing branch network
  3. to setup more foreign exchange banks
  4. to lend more easily for industrial development

Answer: 1

Question 20: Which of the following is the first Indian private company to sign an accord with Government of Myanmar for oil exploration in two offshore blocks in that country?

  1. Reliance Energy
  2. Essar Oil
  3. GAIL
  4. ONGC

Answer: 2

So, these are the questions which will help to understand the APPSC Exam Pattern better. These all are the questions are from APPSC Previous Mock test paper. Aspirants who want to analyze their knowledge; they may access the direct link from this page and shift to the next page. This APPSC Group (1, 2, 4) Online Mock Test help to the applicants to get prepare for the examination in better way and understand the type of the questions asking the examination.

Conclusion:

Dear aspirants, we hope, with help of APPSC Group (1, 2, 4) Questions And Answer candidates can avail all the details about the APPSC Group (1, 2, 4) Online Mock Test. Candidates willing to keep this page safe for further usage may bookmark it by using CTRL+D tab.

Something That You Should Put An Eye On

Upcoming Government JobsLatest Recruitment
Latest Private JobsJobs by Organization
Free Job UpdatesLatest Jobs Openings For Freshers
Best State Government JobsEmployment News This Week Highlights

Filed in: online quiz

Leave a Reply

Submit Comment