Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Arunachal Pradesh Current Affairs 2017–2018 Latest GK Quiz Ques/Ans PDF

50000 Jobs For (12th/Graduate) Freshers, Salary 60k – Apply Now

Arunachal Pradesh Current Affairs

Get yourself updated with the current affairs, as we have collected all Arunachal Pradesh Current Affairs on this single page. This will not only keep you up to date but also it is the best way to know that what is happening all around in the state of Arunachal Pradesh. Well in the current scenario, there are various things that one should know while going to appear in Competitive Exam or any other entrance exam.  Main motive of this page is to spread the awareness of the Current Affairs of Arunachal Pradesh to every person. So, go through the below section of this page which contains entire details regarding Arunachal Pradesh Current Affairs 2017 such as Latest GK Questions and Answers etc, side by side you can also download it in PDF form.

Short Overview:

Established20 February 1987
Capital cityItanagar
Largest cityItanagar
Number of Districts20
Name of GovernorPadmanabha Acharya
Current Chief MinisterPema Khandu
Total Area & Rank32,333 sq mi & 15th Rank
Population & Rank (2011)1,382,611 & 27th Rank

India is the 7th largest country in the world and Arunachal Pradesh one of the 29 states of India which holds the distinction of being the Northeastern-most state of the country. Stay updated with AP Latest News, Arunachal Pradesh GK Question and Answers listed on this page. Everybody knows that in the today’s world the competition is on height and to get updated in every field is difficult, but candidates no need to worry about that as our experts of recruitmentresult.com are busy in collecting information. The contenders are advised to go through this whole page which contains entire details regarding Arunachal Pradesh Current Affairs 2018, as it will going to help you a lot as it covers Latest News of State, latest Quizzes, GK Questions and more.

Arunachal Pradesh Current Affairs

QN 1: Who is the Chief Minister of Arunachal Pradesh?

Ans: Pema Khandu

QN 2: What is NEFA?

Ans: NEFA was renamed as Arunachal Pradesh by Late Sri Bibhabasu Das Shastri,then the Director of Research, on 20 January 1972 and it became a Union Territory.

Check Out:- Latest Current Affairs Updates

QN 3: Who is the Governor of Arunachal Pradesh?

Ans: Padmanabha Acharya

QN 4: First Chief Minister of Arunachal Pradesh

Ans: Prem Khandu Thungan

QN 5: First Governor of Arunachal Pradesh

Ans: Bhishma Narain Singh

QN 6: State Bird of Arunachal Pradesh

Ans: Hornbill

QN 7: State Flower of Arunachal Pradesh

Ans: Foxtail Orchid

Start Now:- Online Quiz For Competitive Exam

QN 8: State Animal of Arunachal Pradesh

Ans: Mithun

QN 9: State Tree of Arunachal Pradesh

Ans: Hollong

QN 10: Largest City of Arunachal Pradesh

Ans: Itanagar

QN 11: Highest peak of Arunachal Pradesh

Ans: Kangte

Check Here: Latest Pratiyogita Darpan

QN 12: Largest District of Arunachal Pradesh

Ans: Upper Dibang Valley

QN 13: Parshuram kund is located in which district of Arunachal Pradesh

Ans: Lohit

QN 14: What’s the meaning of Arunachal Pradesh?

Ans: Arunachal Pradesh, whose name means Land of the Dawn-Lit Mountains in Sanskrit, is also known as the Orchid State of India or the Paradise of the Botanists. Geographically.

QN 15: ‘Nafa’ is the old name of which state?

Ans: Arunachal Pradesh

Check: Samanya Gyan Darpan Ebook

QN 16: Ganga Lake is located in which city of Arunachal Pradesh

Ans: Itanagar

QN 17: Mask dance is associated with which state?

Ans: From Arunachal Pradesh

QN 18: Most populous district of Arunachal Pradesh

Ans: Papum Pare District

QN 19: Which State is known as Seven Sister States?

Ans: Arunachal Pradesh: Because  it is the largest among the North-east Indian states commonly known as the Seven Sister States.

QN 20: Arunachal Pradesh is also known as

Ans: Seven Sister State

Check: Current Affairs Date Wise

Arunachal Pradesh GK Quiz

National Parks in Arunachal Pradesh

S.N.National Park NameYearDistrictArea( km sq.)
1Namdapha National Park1983Changlang1,807.82
2Mouling National Park1986Siang483

 List of Wildlife Sanctuaries of Arunachal Pradesh

S.N.Wild Life SanctuaryYearArea (km sq)
1Tale Valley1995337
2Sessa Orchid1989100
3Yordi-Rabe Supse1996397
4D’Ering Memorial(Lali)1978190
5Pakhui/Pakke1977861.95
6Mehao1980281.5
7Kane200731
8Kamlang1989783
9Itanagar1978140.3
10Eaglenest1989217
11Dibang19914149

You May Also Check: Latest GK Current Affairs

I hope you are satisfied with the stuff provided in this article, well in most of the competitive exams, generally so many questions asked many time related to current affairs. So this is very important for you to know about the Arunachal Pradesh Current Affairs 2017 – 2018. For more updates related to the same, stay connected with this portal of recruitmentresult.com

Something That You Should Put An Eye On:

International Current AffairsNational Current Affairs
Railway Current AffairsSports Current Affairs
Science & TechnologyIBPS Current Updates
Person in News Current AffairsAll Defence Current Affairs

Filed in: Current Affairs Tags: 

1,00,000 Freshers Jobs In 25,000 Top Companies - Apply Now

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment