Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ASP.Net Interview Questions and Answers – (UPDATED) for Freshers/Exp

ASP.Net Interview Questions and Answers

ASP.NET is an open-source server-side web application framework intended to produce dynamic web pages for web development. This application is assembled on the Common Language Runtime (CLR).

Latest ASP.Net Interview Questions and Answers are updated now for Fresher’s as well as experienced candidates. We have also given .Net Interview Questions and Answers on this page. So, have a look on below provided ASP.Net Questions for Interview given by the team members of recruitmentresult.com.

ASP.Net Interview Questions and Answers for Freshers/Exp:

ASP.NET language allows programmers to write ASP.NET code by the help of any supported .NET language. ASP.NET stands for Active Server Pages .NET and is developed by Microsoft. ASP.NET is used to generate web pages as well as web technologies. It is also an essential part of Microsoft’s .NET framework vision.

Those individuals who have decided to appear in the technical or IT interview and preparing with ASP.Net need to check latest updated ASP.Net Interview Questions and Answers for better preparation through this page. Freshers as well as experienced candidates can go through the below given question and answers asked by professionals in various interviews.

ASP.Net Interview Questions and Answers

Question 1: What is ASP.Net?

Answer: It is a framework developed by Microsoft on which we can develop new generation web sites using web forms (aspx), MVC, HTML, Javascript, CSS etc. Its successor of Microsoft Active Server Pages(ASP). Currently there is ASP.NET 4.0, which is used to develop web sites. There are various page extensions provided by Microsoft that are being used for web site development. Eg: aspx, asmx, ascx, ashx, cs, vb, html, XML etc.

Must Read: Interview Tips For Freshers

Question 2: What are the different validators in ASP.NET?

Answer:

  • Required field Validator
  • Compare Validator
  • Regular expression Validator
  • Range Validator
  • Custom Validator
  • Summary Validator

Question 3: What is caching?

Answer: Caching is a technique used to increase performance by keeping frequently accessed data or files in memory. The request for a cached file/data will be accessed from cache instead of actual location of that file.

Question 4: What are the different types of caching?

Answer:

  • NET has 3 kinds of caching:
  • Output Caching,
  • Fragment Caching,
  • Data Caching.

Must Know: Job Interview Do’s and Don’ts

Question 5: What is Cross Page Posting?

Answer: When we click submit button on a web page, the page post the data to the same page. The technique in which we post the data to different pages is called Cross Page posting. This can be achieved by setting POSTBACKURL property of the button that causes the postback. Findcontrol method of PreviousPage can be used to get the posted values on the page to which the page has been posted.

Question 6: What is Redirect Permanent in ASP.Net?

Answer: Redirect Permanent Performs a permanent redirection from the requested URL to the specified URL. Once the redirection is done, it also returns 301 Moved Permanently responses.

Question 7: What is MVC?

Answer: MVC is a framework used to create web applications. The web application base builds on Model-View-Controller pattern which separates the application logic from UI, and the input and events from the user will be controlled by the Controller.

Get Best Answer: How To Dress For An Interview

Question 8: Mention what is .Net Namespaces?

Answer: Namespaces in .NET is nothing but a way to organize .NET Framework Class Library into a logical grouping according to their usability, functionality as well as category they belong to.

Question 9: Mention what is MSIL in .NET?

Answer:

  • MSIL stands for Microsoft Intermediate Language
  • During the compile time, the source code is converted into Microsoft Intermediate Language (MSIL) by compiler
  • MSIL is a CPU-independent set of instructions that can be efficiently converted to the native code

Question 10: What are the components of ADO.NET?

Answer: The components of ADO.Net are Dataset, Data Reader, Data Adaptor, Command, connection.

Check More: Interview Questions and Answers

Advantages of ASP.NET:

  • Use services provided by the .NET Framework
  • State management
  • Separation of Code from HTML
  • Support for compiled languages
  • Update files while the server is running
  • Graphical Development Environment
  • XML-Based Configuration Files

Interview Tips for Freshers/ Experienced candidates:

  • Practice and Prepare well for Interview
  • You need to develop a Connection with the Interviewer
  • Research the Company, and Show What You Know
  • Get Ready Ahead of Time
  • Be On Time (That Means Early)
  • Try to Stay Calm
  • Follow-Up After the Interview
  • Avoid Common Interview Mistakes
  • Successfully Handle Any Type of Interview

Do You Know: How To Overcome Job Interview Fear

Final Note:

For more details in concern to ASP.Net Interview Questions and Answers, candidates are advised to visit this page on regular basis. If you have any doubts or queries related above given ASP.Net Interview Questions and Answers details then feel free to drop it in the below mentioned comment box, we will surely get back to it as soon as possible.

You are advised to bookmark this page by using control + d key to get regular updates. You may also follow us on Google, Facebook and WhatsApp to get updates directly on your timeline or subscribe to our free mail services for latest notifications directly into your inbox.

Something That You Should Put An Eye On

How to Impress the Interviewer in 60 SecondsHow to Write a Good Resume
Common Interview MistakesDevelop Good Communication Skills
Interview Preparation TipsHow to Prepare For an Interview
Personality Improvement TipsWhat Are Your Strength and Weakness?

Filed in: Interview

Leave a Reply

Submit Comment