Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Banking and Finance Current Affairs 2019 Latest General Awareness – Experts

Banking and Finance Current Affairs 2019

Latest Banking and Finance Current Affairs 2019 provided on this page can be used not only for the competitive exam but also for the interview. If you are appearing for any Government Recruitment Exam, it is important that you are familiar with general awareness given by the experts.

In Banking examinations across all levels whether that is prelims or mains, Latest General Awareness is quite important, because it forms an individual section. Thus, we bring you the Important Banking and Finance Question and Answers here.

Banking & Financial Awareness

In order to crack Banking Exam, one needs to score qualifying marks as per merit list. To prepare for General Awareness & Current Affairs section, you may refer latest Current Banking and Financial Awareness News & Banking Terms.

We the team of recruitmentresult.com covers all the important happenings and Banking and Finance Current Affairs 2019 on below section of this page. So have a look.

Banking and Finance Current Affairs

  • Atul Goel appointed as MD, CEO of UCO Bank
  • PM Modi launched portal for granting loans of up to Rs 1 crore in 59 minutes
  • RBI allowed banks to provide PCE to NBFC bonds
  • Imran Khan visits China to rework all weather ties
  • State Bank of India and Hitachi Payments formed joint venture for digital payment platform
  • IDFC Bank To Be Renamed as IDFC First Bank
  • Paytm Payments Bank Appoints Satish K Gupta As MD and CEO
  • India Signs $777 Million Deal For Israeli Missile Defence Systems
  • Indian banks profitability weaker than BRICS peers, to improve next fiscal: Moodys
  • Seven hundred and twenty eight crores capital infusion to Syndicate Bank from government

Download here>>Banking and Finance Current Affairs PDF

Banking and Finance Important Question and Answers

Question1: Reserve Bank of India (RBI) bought __________ tonne of gold in financial year 2017-18, which is the first purchase in almost nine years?

  1. 15 tonne
  2. 83 tonne
  3. 46 tonne
  4. 25 tonne

Answer: 3

Question2: Which bank launched its first Trade Finance Scorecard to address market and boost trade finance?

  1. Inter-American Development Bank
  2. Soft Bank
  3. Asian Development Bank
  4. International Finance Corporation

Answer: 3

Question3: Name the bank which bank opened portal to claim education loan interest subsidy.

  1. ICICI Bank
  2. Yes Bank
  3. Axis Bank
  4. Canara bank

Answer: 4

Start Now: Banking Awareness Quiz

Question4: Which bank launched its e-facilitation facility for army veterans in Bengal?

  1. SBI
  2. ICICI Bank
  3. Axis Bank
  4. Yes Bank

Answer: 1

Question5: RBI canceled the licence of this bank for not having adequate capital and earning prospect.

  1. Central Co-operative Bank
  2. Bhilwara Mahila Urban Co-operative Bank
  3. Punjab National Bank
  4. Vijaya Bank

Answer: 2

Question6: ICICI increased its benchmark lending rates by how many poiints?

  1. 11%
  2. 13%
  3. 15%
  4. 20%

Answer: 3

START Practice With: Bank Online Test

Question7: This bank changes its names and IFSC codes of its branches recently.

  1. SBI
  2. HDFC Bank
  3. Yes Bank
  4. Axis Bank

Answer: 1

Question8: Which bank named as the world’s best bank for its digital innovation according to Global Finance magazine?

  1. Scotiabank
  2. Tatra banka
  3. DBS Bank
  4. Standard Chartered

Answer: 3

Question9: This bank suggested its customers to switch to EVM cards.

  1. SBI
  2. ICICI
  3. Canara
  4. HDFC

Answer: 1

Must Check: Latest Current Affairs for Bank Exam

Question10: Which bank has been ranked as best State-Run Bank for Digital Transactions?

  1. Yes Bank
  2. Bank of Baroda
  3. State Bank of India
  4. Punjab National Bank

Answer: 4

Question11: Who launched overdraft facility for medium and small enterprises recently?

  1. Ujjivan SFB
  2. Janalakshmi Financial Services
  3. Bandhan Bank
  4. Equitas Small Finance Bank

Answer: 1

Question12: Which bank has increased the marginal cost of funds based lending rate (MCLR) by 5 basis point?

  1. Bank of Baroda
  2. Union Bank of India
  3. United Bank of India
  4. IDBI Bank

Answer: 3

Get here all: Bank Exam Pattern

Question13: The 2018 Flagship Statistical Report for Asia and the Pacific is released by which bank?

  1. World Bank
  2. African Development Bank
  3. Asian Development Bank
  4. International Monetary Fund

Answer: 3

Question14: RBI tweaks norms for note change thereby making amendments to the __________.

  1. Reserve Bank of India (Note Refund) Rules, 2009
  2. Negotiable Instruments Act, 1881
  3. Payment and Settlement Systems Act, 2007
  4. Banking Regulation Act, 1949

Answer: 1

Question15: This bank appoints Amitabh Chaudhry as its managing director & CEO from January 1, 2019, for a period of three years.

  1. HDFC Bank
  2. ICICI Bank
  3. Yes Bank
  4. Axis Bank

Answer: 4

Get Here: Bank Preparation Material

Question16: Name the bank which launched ‘bond-i’, the world’s first bond to be created, allocated, transferred, and managed by using distributed ledger technology.

  1. World Bank
  2. ADB
  3. IMF
  4. IFC

Answer: 1

Question17: Which bank increased the marginal cost of funds based lending rate (MCLR) by up to 0.10 per cent for various tenors, recetly?

  1. IDBI Bank
  2. Yes Bank
  3. IOB Bank
  4. Canara Bank

Answer: 1

Question18: Which bank’s server was under a malware attack for 2 days and an amount of Rs 94 crore has been transferred off?

  1. Canara Bank
  2. Karnataka Bank
  3. DBS Bank
  4. Cosmos Bank

Answer: 4

Also Get: Bank Placement Papers

Question19: The Indian Banks’ Association has appointed __________ as a ‘Knowledge Partner’ to the Banks Board Bureau.

  1. Zehnder Group
  2. Egon Zehnder International
  3. Russell Reynolds Associates
  4. Deloitte

Answer: 2

Question20: Which bank has signed a multilateral cooperation agreement with member development banks of BRICS?

  1. Bank of Baroda
  2. Exim Bank
  3. RBL Bank
  4. Asian Development Bank

Answer: 2

Banking and Finance Current Affairs – National and International

Bank which has launched second version of interactive humanoid IRA 2.0 in its branch in BangaloreHDFC Bank
Indian bank which is going to invest Rs 80 billion in 900 MW Arun III hydroelectric power project of NepalState Bank of India
First Indian Bank to receive SWIFTs new cross border payment serviceICICI Bank
Which Indian bank has announced to exit operations from South Africa in February 2018Bank of Baroda
India’s first USD 600 Million Medium Term Note Bond on IndiaINX launched by which bank in february 2018YES Bank
Which bank has tied up with rajasthan government to promote and nurture startups in the stateHDFC Bank
NABARD along with which Indian bank is promoting 2400 Joint Liability Groups in select districts of west bengalState Bank of India
Which of the following banks has signed an MoU with Indian Army for defence salary package in April 2018Axis Bank
Government of India is going to initiate steps to acquire 100% stake of Reserve Bank of India in which regulatorNational Housing Bank
Common Service Centre has tied up with which bank to run micro enterprises promotion programme in115 aspirational districts of the countrySmall Industries Development Bank of India
Which all banks have tied up with National e-Repository Limited for offering pledge finance againstHDFC and ICICI Bank
Which bank has tied up with National Housing Bank for implementing Rural Housing Interest Subsidy SchemeIndian Overseas Bank
Which bank has implemented a scheme to provide credit cards to farmers with interest rates much lower than the normal credit cardsState Bank of India

Final words:

This is all about Banking and Finance Current Affairs 2019. We have also provided some of the books for better preparation of exam. You may join us on Facebook and Google Plus to get latest updates about any competitive examination, Current Affairs etc on your timeline. If you have any query you may ask in comment box placed below.

Something That You Should Put An Eye On

Latest Bank JobsPrivate Bank Jobs
Railway Current AffairsNational Current Affairs
Science & TechnologyOnline Test Series
Meetings And Summits Current AffairsCommittees & Schemes
All Defence Current AffairsDate Wise Current Affairs

Filed in: Current Affairs, Latest GK

2 Responses to "Banking and Finance Current Affairs 2019 Latest General Awareness – Experts"

  1. Surinder singh

    hi

  2. skg

    Good website 💝 am impressed .

Leave a Reply

Submit Comment