Check Your Email To Activate the Confirmation Link


Banking Awareness Quiz 2016 Latest IBPS Bank Online Questions & Answers

Banking Awareness Quiz

Candidates wish to make their Career in Banking Sector and going to appear in IBPS Exam they may get Banking Awareness Quiz through this page. In order to help in your preparation, here we are providing latest IBPS Bank Online Questions & Answers, so that you can score good marks in exam. Also we have covered some important & expected questions from Banking Awareness Quiz 2016. Today, online practice is a best way for any competition exam preparation. Take this online test quiz and increase your chance to clear the bank exam.

IBPS is also known as Institute of Banking Personnel Selection and it conducts series of Common Written Exams in a year – once for each of PO (General Banking Officer – GBO), Clerical (Single Window Operator – SWO), Specialist Officers for recruitment into Public Sector Banks and Regional Rural Banks to provide to need of organization and also to needs of job candidates. IBPS PO and Clerk Exam will be performed on two levels Tier 1 & 2 that is IBPS Preliminary Exam & IBPS Mains Exam. Shortlist aspirants in Preliminary Exam will be called for Main Exam and marks scored in mains exam will be for short-listing for interview. Final selection will be done on basis of their performance in Interview.

Participating Banks: Excluding SBI, nearly all the major Public Sector Banks are participating in the Common Written Examination. The 21 banks which are participating in the CWE are as follows:

  • Allahabad Bank
  • Andhra Bank
  • Bank of Baroda
  • Bank of India
  • Bank of Maharashtra
  • Bharatiya Mahila Bank
  • Canara Bank
  • Central Bank of India
  • Corporation Bank
  • Dena Bank
  • IDBI Bank
  • Indian Bank
  • Indian Overseas Bank
  • Oriental Bank of Commerce
  • Punjab National Bank
  • Punjab & Sind Bank
  • Syndicate Bank
  • Union Bank of India
  • United Bank of India
  • UCO Bank
  • Vijaya Bank.

Also CheckCommon Mistakes You  Make in Tests

Today, online practice is a best way for any competition exam preparation. Here recruitmentresult.com provides you a 50 questions online practice test for IBPS Bank preparation. Take this online test quiz and increase your chance to clear the exam. Our web portal is providing you to entire information related to Banking Awareness Quiz with all the IBPS Bank Online Questions & Answers as shown below:

Banking Awareness Quiz

Ques 1: Who among the following is the head of the committee, which is recently set up to suggest measures for cost-cutting and optional utilization of assets of Air India?

  1. Suresh Malhotra
  2. Ravindra H. Dholakia
  3. Nagendra Kumar
  4. Vijay Sinha
  5. None of these

Answer: 2

Ques 2: Who among the following is the head of the committee formed by SEBI to frame a single set of guidelines for all types of foreign investors?

  1. Prabhat Kumar
  2. T.R. Prasad
  3. K.M. Chandrashekhar
  4. Kamal Pande
  5. None of these

Answer: 3

Also Check- How To Find Online Study Material

Ques 3: Who among the following is appointed by the Prime Minister Manmohan Singh as the Chairman of the committee on General Anti Avoidance Rules (GAAR)?

  1. Ravindra H. Dholakia
  2. Suresh Malhotra
  3. D.K. Jain
  4. Parthasarathi Shome
  5. None of these

Answer: 4

Ques 4: Who among the following heads the RBI Working group on boosting Export Finance?

  1. Govind Kumar Menon
  2. Mukul Mudgal
  3. Gopal Kundu
  4. G Padmanabhan
  5. None of these

Answer: 4

Check- How to Prepare for Maths

Ques 5: Who among the following is the head of the expert committee on Streamlining Short-term Co-operative Structure in India?

  1. MB Shah Committee
  2. P Kotaiah
  3. Prakash Bakshi
  4. R K Singh
  5. None of these

Answer: 3

Ques 6: In the context of the 12th five year plan, Planning Commission has set up committee to recommend detail mythology for identification of BPL families in Urban areas?

  1. R.Puri Committee
  2. Tendulkar Committee
  3. S.R. Hashim Committee
  4. Chaturvedi Committee
  5. None of these

Answer: 3

Written Exam Techniques

Ques 7: Which among the following committee is related with the issues and concerns in the Non-banking financial Companies (NBFCs) sector?

  1. Ragu Ram Committee
  2. Usha Thorat Comiittee
  3. Shome Committee
  4. Tarapore Committee
  5. None of these

Answer: 2

Ques 8: Which among the following committee has suggested a common national; examination with weight age to the State Board results normalized on the basis of percentile formula for admission to engineering institutions?

  1. Suresh Tandon Committee
  2. T. Ramasami Committee
  3. Rajendra Kumar Committee
  4. Dharam Paul Committee
  5. M. Damodran Committee

Answer: 2

Ques 9: The foundation for induction of computer technology in the Indian banking system was laid with the recommendations of which of the following committees?

  1. Abid Hussain Committee
  2. Deepak Parekh Committee
  3. Rangarajan Committee
  4. Narsimham Committee
  5. Tarapore Committee

Answer: 3

Check This- How to prepare for Reasoning

Ques 10:  Who among the following is the head of the one-man inquire committee appointed by the government to inquire into reports on the US lobbying activities of Wal-Mart for access to India market?

  1. V.N. Khare
  2. Y.K. Sabharwal
  3. Mukul Mudgal
  4. R.C. Lahoti
  5. None of these

Answer: 1

Ques 11:  Which among the following committee has looked inot the maladies affecting the proper functioning of the public distribution systems (PDS) in India?

  1. Suresh Tendulkar Committee
  2. Kaushik Basu Committee
  3. Wadhwa Committee
  4. Rangarajan Committee
  5. None of these

Answer: 3

Ques 12:  The Concept of ‘Universal Banking’ was implemented in India on the recommendations of:

  1. Abid Hussai Committee
  2. R H Khan Committee
  3. S Padmanabhan Committee
  4. YH Malegam Committee
  5. None of these

Answer: 2

Awards And Honours Current Affairs

Ques 13: Which among the following committee is working on the revision of the Whole sale Price Index?

  1. Saumitra Chaudhuri committee
  2. Mihir Shah committee
  3. Narendra Jadhav committee
  4. Syeda Hameed committee
  5. None of these

Answer: 1

Ques 14:  Who among the following is the head of the three member committee of jurists, constituted to give recommendations on amending laws to provide speedier justice and enhanced punishment in sexual assault cases?

  1. Leila Seth
  2. J.S. Verma
  3. Gopal Subramaniam
  4. S.P. Barucha
  5. None of these

Answer: 2

Ques 15: Who is the head of the committee appointed for Capital Account Convertibility in Banks?

  1. M.B. Shah
  2. Mukul Mudgal
  3. M. Damodaran
  4. S.S. Tarapore
  5. None of these

Answer: 4

Ques 16: The Chit funds are regulated by ___ in India.

  1. RBI
  2. Government of India
  3. State Governments
  4. Local Bodies

Answer: 3

CheckLatest Current Affairs for Bank Exam

Ques 17:  Full form of STT is

  1. Standard Transaction Tax
  2. Standard Transfer tax
  3. Securities Transfer tax
  4. Securities Transaction tax

Answer: 4

Ques 18:  _________ is not an electronic Banking delivery medium?

  1. Mobile Vans
  2. Mobile Phone Banking
  3. Internet Banking
  4. Tele Banking

Answer: 1

Ques 19:  If a company which is not NBFC wants to collect public deposits it is governed by which Act:

  1. RBI Act 1934
  2. Banking companies Act
  3. Central Government
  4. Companies Act 1956

Answer: 4

Ques 20:  Currency notes deposited in the currency chest belongs to ____.

  1. SEBI
  2. RBI
  3. SBI
  4. Government of India

Answer: 2

You Can Also Check This Section:

Bank Preparation Material Bank Online Test
How To Crack IBPS Exam Bank Exam Pattern
Books For SBI Exam Bank Placement Papers

Ques 21:  The apex Bank of the USA is:

  1. Central National Bank of USA
  2. Federal Reserve Bank
  3. Bank of America
  4. Reserve Bank of USA

Answer: 2

Ques 22:  Banks borrow funds from which of the following to meet the Cash Reserve Ratio (CRR) and Statutory Liquidity Ratio (SLR) requirements as mandated by the Central bank?

  1. Notice Money Market
  2. Call Money Market
  3. Bill Market
  4. Money Market

Answer: 2

Ques 23:  Bank for International Settlements which provides the Banking supervision accords are located in ________.

  1. England
  2. USA
  3. France
  4. Switzerland

Answer: 4

Check This- Latest Political News

Ques 24:  Which committee recommended the set up of Regional Rural Banks?

  1. Nayak Committee
  2. A P Shah Committee
  3. Narsimhan Committee
  4. Rangarajan Committee

Answer: 3

Ques 25:  NEFT is used for Electronic Transfer of Funds between two bank accounts. Which of the following is not mandatory for NEFT transaction?

  1. MICR Code
  2. IFSC Code
  3. Recipient’s Bank Account Number
  4. Recipient’s Bank Account Name

Answer: 1

Ques 26:  Which bank launched first ‘display variant’ debit card?

  1. SBI
  2. ICICI Bank
  3. Axis Bank
  4. IDBI Bank

Answer: 3

Read Now-  Highlights of Vikas Ka Budget

Ques 27:  RBI revised the priority sector lending targets for RRB to ____________

  1. 60%
  2. 65%
  3. 70%
  4. 75%

Answer: 4

Ques 28:  Which bank is shutting down its private banking business in India?

  1. DBS Bank
  2. Barclays Bank
  3. HSBC Bank
  4. Standard Chartered Bank

Answer: 3

Ques 29:  What is the current Repo Rate?

  1. 7%
  2. 7.75%
  3. 6.75%
  4. 6%

Answer: 3

Ques 30:  ________ Bank has got board approval for dilution of government holding to up to 52 per cent and raise capital up to Rs.2500 crore from various bonds.

  1. Dena Bank
  2. SBI
  3. IDBI
  4. Canara Bank

Answer: 1

Check- Union Budget

Q.31. IC chips used in computers are usually made of -

  1. Lead
  2. Silicon
  3. Chromium
  4. Gold

Answer: 2

Q.32. Which of the following is a foreign bank having branches in India?

  1. HDFC Bank
  2. ICICI Bank
  3. Yes Bank
  4. Standard Chartered Bank

Answer: 4

Q.33. OS’ computer abbreviation usually means ?

  1. Order of Significance
  2. Open Software
  3. Operating System
  4. Optical Sensor

Answer:  3

Read ThisAnnouncements of Rail Budget

Q34. What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23 ?

  1. 2
  2. 3
  3. 18
  4. 21

Answer: 1

Q.35. which of the following is not an example of Operating System?

  1. Windows 98
  2. BSD Unix
  3. Microsoft Office XP
  4. Red Hat Linux

Answer: 3

6 Ways to Pay Less Tax, Legally

Q.36. Two tailors X and Y are paid a total of Rs. 550 per week by their employer. If X is paid 120 percent of the sum paid to Y, how much is Y paid per week?

  • Rs. 200
  • Rs. 250
  • Rs. 300
  • None of these

Answer: 2

Q.37. A library has an average of 510 visitors on Sundays and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is:

  1. 250
  2. 276
  3. 280
  4. 285

Answer: 4

Q.38. Georgia is older than her cousin Marsha. Marsha’s brother Bart is older than Georgia. When Marsha and Bart are visiting with Georgia, all three like to play a game of Monopoly. Marsha wins more often than Georgia does.

  1. When he plays Monopoly with Marsha and Georgia, Bart often loses.
  2. Of the three, Georgia is the oldest.
  3. Georgia hates to lose at Monopoly.
  4. Of the three, Marsha is the youngest.

Answer: 4

Learn- List of Current Governors in India

Q.39. When a bank returns a cheque unpaid, it is called?

  1. Payment of cheque
  2. Dishonor of cheque
  3. Cancelling of cheque
  4. Drawing of cheque

Answer: 2

Q.30. Which word does NOT belong with the others?

  1. book
  2. index
  3. glossary
  4. chapter

Answer: 1

Q.41. ‘.JPG’ extension refers usually to what kind of file?

  1. System file
  2. Animation/movie file
  3. MS Encarta document
  4. Image file

Answer: 4

Check ThisCurrent Affairs Date Wise

Q.42. The fourth proportional to 5, 8, 15 is:

  1. 18
  2. 24
  3. 19
  4. 20

Answer: 2

Q.43. One Gigabyte is approximately equal is

  1. 1000,000 bytes
  2. 1000,000,000 bytes
  3. 1000,000,000,000 bytes
  4. None of these

Answer: 2

Q.44. If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as:

  1. 4% of a
  2. 5% of a
  3. 20% of a
  4. None of these

Answer: 1

Current Affairs New Appointments

Q.45. Pen is to poet as needle is to

  1. thread
  2. button
  3. sewing
  4. tailor

Answer: 4

Q.46. Interest Rate payable on Saving Bank account is

  1. regulated by RBI
  2. regulated by State Government
  3. regulated by Central Government
  4. not regulated by RBI
  5. regulated by Finance Ministry

Answer: 3

Q.47. the errors that can be pointed out by the compiler are

  1. Syntax error
  2. Symantic error
  3. Logical error
  4. Internal error

Answer: 1

CheckImportant Highlights of Union Budget

Q.48. Accounts are allowed to operated by Cheques in respect of

  1. Both Savings Accounts and Fixed Deposit accounts
  2. Savings account and Current Accounts
  3. Both Savings and Loan Accounts
  4. Both savings bank accounts and cash accounts only

Answer: 2

Q.49. A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Originally, he had:

  1. 588 apples
  2. 600 apples
  3. 672 apples
  4. 700 apples

Answer: 4

Q.50. Which of the following terms is used in the field of banking and finance?

  1. Investment
  2. Genetics
  3. Resistance
  4. Metabolic Reaction

Answer: 1

Visitors who are searching Banking Awareness Quiz 2016 are suggested to bookmark this page for acquiring regular update by pressing Ctrl+D.

Online Test Practice for Bank Exam

 You can also subscribe our free email service to get latest updates directly in your mail box. Candidates if have any question then you can drop it in comment box and we will try our best to solve your queries.

Check More Useful Links

Private Bank Jobs IBPS Eligibility
IBPS Clerk Salary IBPS Clerk Syllabus/ Exam Pattern
IBPS PO syllabus Bank PO Commonly Asked Questions
IBPS Current Affairs/Online Quiz Banks Under IBPS
How to Prepare For IBPS IBPS RRB Syllabus


Filed in: Question & Answers, Question Paper Tags: 


Leave a Reply

Submit Comment