Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Banking Current Affairs 2019 Updates PDF Download Banking Awareness, Quiz

Banking Current Affairs 2019 

Updated Banking Current Affairs are available here!! Candidates who are preparing for any bank competitive examination are suggested to be familiar with the Banking Awareness. Given Banking Quiz/ Banking Current Affairs Questions can help them to start preparation of the exam. Apart from it, you can download Banking Current Affairs PDF also to grab complete knowledge regarding Current Banking Updates by going through this page.

recruitmentresult.com

Banking Current Affairs 2019

Highlights Of Banking Current Affairs

  • SBI and Hitachi Payment Services launched SBI PSPL to establish digital payments platform in India
  • National Housing Bank proposes stricter regulations for Housing Finance Companies
  • World Bank to provide Rs 2,200 crores for a healthcare project to Andhra Pradesh
  • Govt to issue Rs 20 coins for the first time
  • RBI fined 7 banks for delayed SWIFT implementation
  • World Bank to provide 250 Million dollar for NRETP to boost Rural incomes in India
  • Indian Bank receives Best Bank Award from TN Government
  • Usha Thorat-led task force to ensure stability of external value of rupee
  • Centre, ADB sign 926 million loan agreement to operationalize two lines of Mumbai Metro
  • Monster Salary Index Report
  • OSDMA bags SKOCH Award
  • Internet Facility for Post Office Savings Bank Customers Launched
  • Shaktikanta Das: 25th Governor of RBI
  • Repo rate keeps unchanged at 6.5%
  • RBI to introduce Ombudsman Scheme for Digital Transactions
  • PM launches APIX banking technology platform at Fintech Festival in Singapore
  • Nexxt Credit Card: IndusInd Bank launches first interactive Credit Card in India with buttons
  • RBI liberalises norms governing external commercial borrowings for infrastructure creation
  • RBI initiates steps to set up digital Public Credit Registry (PCR) to capture details of all borrowers
  • RBI issues guidelines for facilitating money transfer among e-wallets
  • Finance Ministry launches web portal to grant loans to MSMEs within hour
  • RBI shortlists 5 IT firms for implementation of Centralised information and Management System
  • IPPB ties up with Bajaj Allianz to offer life insurance products
  • Government announces merger of Bank of Baroda, Dena Bank and Vijaya Bank
  • Government doubles monetary limit for filing cases in DRT

Download Here: Banking Current Affairs 2019 PDF

Banking Current Affairs Question and Answers

Question 1. Which Bank acquired 9.9% stake in Kisan Finance for cash consideration of Rs 17.82 crore?

  1. Kotak Mahindra Bank
  2. ICICI Bank
  3. Axis Bank
  4. HDFC Bank

Answer: Option 2

Question 2. Which bank has signed a bancassurance deal with private life insurer HDFC Life Insurance Company?

  1. Corporation Bank
  2. Bank Of Baroda
  3. United Bank of India
  4. Andhra Bank

Answer: Option 3

Question 3. Hitachi Payment Services Pvt Ltd and this bank jointly establishing a digital payments platform for India.

  1. Axis
  2. ICICI
  3. HDFC
  4. SBI

Answer: Option 4

Check Now: Latest Current Affairs Updates

Question 4. RBI slaps penalty for how many banks for non-strengthening of ‘SWIFT’ related controls?

  1. 7
  2. 4
  3. 3
  4. 6

Answer: Option 1

Question 5. Which bank receives Best Bank Award from the state government of Tamil Nadu?

  1. Canara Bank
  2. Indian Bank
  3. Axis Bank
  4. HDFC Bank

Answer: Option 2

Question 6. Government of India signed a loan agreement of USD 926 Million, with which of the following bank in order to operationalize two lines for the Mumbai Metro Rail System?

  1. Asian Development Bank
  2. Asian Infrastructure Investment Bank
  3. World Bank
  4. Reserve Bank of India

Answer: Option 1

Read Here: Tips To Prepare For Bank Exams

Question 7. Ravneet Gill is appointed as MD and CEO of which of the following Bank?

  1. Yes Bank
  2. IDBI Bank
  3. Axis Bank
  4. KVB Bank

Answer: Option 1

Question 8. This private Bank launches Open Banking Platform for next generation banking solutions.

  1. Dhanlaxmi Bank
  2. Kotak Mahindra Bank
  3. DCB Bank
  4. Federal Bank

Answer: Option 3

Question 9. According to BCG-IBA Report – EASE Reforms for Public Sector Banks, This bank tops in the implementation of ‘Reforms agenda’.

  1. Bank of Baroda
  2. Syndicate Bank
  3. Canara Bank
  4. Punjab National Bank

Answer: Option 4

Check Out: Bank Preparation Material/Books

Question 10. Hemant Bhargava was appointed as the non-executive and non-whole time chairman of this bank.

  1. Yes Bank
  2. Axis Bank
  3. IDBI Bank
  4. Dena Bank

Answer: Option 3

Question 11. Germany’s KfW Development Bank and __________ has tied up for funding USD 130m to Refinance Solar Units.

  1. Punjab National Bank
  2. Bank of Baroda
  3. Dena Bank
  4. Axis Bank

Answer: Option 2

Question 12. How many banks are removed from the Prompt Corrective Action (PCA) framework by the Reserve Bank of India?

  1. 2
  2. 4
  3. 3
  4. 5

Answer: Option 3

Do You Know: How To Prepare For Bank Exam at Home

Question 13. UN, SIDBI and this bank jointly launched the Women’s Livelihood Bond, recently.

  1. RBI
  2. ADB
  3. World Bank
  4. IFC

Answer: Option 3

Question 14. Srei Equipment Finance and this bank jointly collabrated to provide equipment financing under co-lending arrangement.

  1. IDBI Bank
  2. Yes Bank
  3. Axis Bank
  4. Syndicate Bank

Answer: Option 4

Question 15. Which bank will pay Rs 28,000 Crore as Interim Dividend to the Government?

  1. SBI
  2. RBI
  3. HDFC
  4. Axis

Answer: Option 2

Start Now: Bank Online Test

Question 16. Indian Wealth management company, Edelweiss and this bank signed an MoU to access each other product platforms, recently.

  1. Bank of Singapore
  2. Asian Development Bank
  3. Bank of America
  4. World Bank

Answer: Option 1

Question 17. Which among the following became the First US Bank with Cryptocurrency?

  1. Bank of America
  2. Goldman Sachs
  3. JP Morgan Chase & Co
  4. Wells Fargo

Answer: Option 3

Question 18. Which bank cleared the Divergence charges imposed by RBI?

  1. Kotak Mahindra Bank
  2. Yes Bank
  3. IndusInd Bank
  4. Axis Bank

Answer: Option 2

Also Check, List Of: Bank Coaching Institutes

Question 19. The Reserve Bank of India (RBI) has penalised Rs 2 million each for __________, Kotak Mahindra Band and IDBI Bank for non-compliance with respect to Know Your Customer (KYC) norms and Anti-Money Laundering (AML) standards.

  1. HDFC Bank
  2. Andhra Bank
  3. Indian Overseas bank
  4. Union Bank of India

Answer: Option 1

Question20. RBI has recently raised the limit for collateral-free agriculture loans from Rs 1 Lakh to __________.

  1. Rs 1.6 lakh
  2. Rs 1.5 lakh
  3. Rs 1.4 lakh
  4. Rs 1.3 lakh

Answer: Option 1

Banking Current Affairs

Get Updated Banking Current Affairs and quiz questions through this page!!! Banks are the financial institutions that accept deposits from the public and create credit. IBPS RRB, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO or other banks conducts various recruitment exams every year for filling up the vacant positions.

Check Here: Bank Exam Model Papers

Those candidates who are going to participate in banking exam can check the latest Banking And Finance Current Affairs from this single page. You can also download the Banking Current Affairs 2018 PDF from the official web portal via online mode. These Day-to-Day Bank Updates will help you to score good marks in General Awareness section and also help you to crack the interview session.

Note:

If you have any query regarding Banking Current Affairs 2019 then you can write your comment in comment box which is given below. We will definitely solve it as soon as possible.

Something That You Should Put An Eye On

Upcoming Bank ExamsHow to Get Bank Jobs
Bank Exam PatternBank Interview Questions and Answers
Latest Private Bank JobsBank Salary
Eligibility for BankBank Placement Paper

Filed in: Current Affairs

Leave a Reply

Submit Comment