Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

BARC Previous Year Question Paper Solved PDF for ECE, EEE, ME, CSE, Civil

BARC Previous Year Question Paper

Candidates, preparing for BARC ECE, EEE, ME, CSE, Civilexam and searching for BARC Previous Year Question Paper, can get it through this page. BARC Solved Question Paper PDF helps you to crack the exam more efficiently.

Thousands of students appearing for the BARC Recruitment Exam which makes the competition more strong. But preparation from BARC Solved Previous Year Question Paper will enhance the chances of candidates getting qualified in BARC Exam.

Bhabha Atomic Research Centre organizes BARC Recruitment  for the motive to fill up various vacancies in its department with young and qualified candidates. Candidates can read this page completely to attain the rest information about BARC Previous Year Question Paper through this page of recruitmentresult.com.

BARC Previous Year Question Paper

BARC Previous Year Paper PDF

BARC Mechanical Previous Year Question PaperDownload Here
BARC ECE Previous Year Question PaperDownload Here
BARC CSE Previous Year Question PaperDownload Here
BARC CivilPrevious Year Question PaperDownload Here

Ques 1.The friction experienced by a body, when in motion, is known as

  1. rolling friction
  2. dynamic friction
  3. limiting friction
  4. static friction

Answer: Option 2

Check Also: BARC Recruitment

Ques 2.Three forces acting on a rigid body are represented in magnitude, direction and line of action by the three sides of a triangle taken in order. The forces are equivalent to a couple whose moment is equal to

  1. area of the triangle
  2. twice the area of the triangle
  3. half the area of the triangle
  4. none of these

Answer: Option 2

Ques 3.The unit of energy in S.I. units is

  1. dyne
  2. watt
  3. kg-m
  4. joule

Answer: Option 4

Ques 4.The angle of inclination of the plane at which the body begins to move down the plane, is called

  1. angle of friction
  2. angle of repose
  3. angle of projection
  4. none of these

Answer: Option 1

Ques 5.Two balls of equal mass and of perfectly elastic material are lying on the floor. One of the ball with velocity v is made to struck the second ball. Both the balls after impact will move with a velocity

  1. v
  2. v/2
  3. v/4
  4. v/8

Answer: Option 2

Get Here Details of: BARC Syllabus

Ques 6.Aerobic bacterias

  1. flourish in the presence of free oxygen
  2. consume organic matter as their food
  3. oxidise organic matter in sewage
  4. All the above.

Answer: Option 4

Ques 7.The rate of accumulation of sludge in septic tanks is recommended as

  1. 30 litres/person/year
  2. 25 litres/person/year
  3. 30 litres/person/month
  4. 25 litres/person/month.

Answer: Option 1

Ques 8.The ratio of shearing stress to shearing strain within elastic limit, is known as

  1. modulus of elasticity
  2. shear modulus of elasticity
  3. bulk modulus of elasticity
  4. tangent modulus of elasticity
  5. all the above.

Answer: Option 2

Read Here: Best Ways To Finish Exam On Time

Ques 9.The method of design of steel framework for greatest rigidity and economy in weight, is known as

  1. simply design
  2. semi-rigid design
  3. fully rigid design
  4. none of these.

Answer: Option 3

Ques 10.The effective length of a compression member of length L held in position and restrained in direction at one end and effectively restrained in direction but not held in position at the other end, is

  1. L
  2. 67 L
  3. 85 L
  4. 5 L
  5. 2 L

Answer: Option 1

Check Also: BARC Exam Pattern

Ques11.Unit Hydrograph theory was enunciated by

  1. Merril Bernard
  2. W. Horner
  3. Le-Roy K. Shermen
  4. Robert E. Horten.

Answer: Option 3

Ques12.Hydrology helps in

  1. predicting maximum flows
  2. deciding the minimum reservoir capacity
  3. forecasting the availability of quantity of water at reservoir site
  4. predicting the effects on the river water level on completion of dams
  5. all the above.

Answer: Option 5

Ques13.Pick up the correct statement from the following :

  1. Rivers, lakes, oceans and springs get water from the rains
  2. Rain water is obtained by evaporation from rivers, lakes and oceans
  3. Water remains in atmosphere as vapours
  4. Hydrologic cycle is a continuous process of evaporation and precipitation of water in atmosphere
  5. all the above.

Answer: Option 5

Read This: How to Prepare for Written Exam

Ques14.Which capacitor-store higher amount of energy?

  1. Air capacitor
  2. Paper capacitor
  3. Mica capacitor
  4. Plastic film capacitor

Answer: Option 3

Ques15. In paramagnetic materials

  1. permanent magnetic dipoles exist but the interaction between neighbouring dipoles is negligible
  2. permanent magnetic dipole do not exist
  3. permanent magnetic dipoles exist and the interaction between neighbouring dipoles is very strong
  4. permanent magnetic dipole moment may or may not exist

Answer: Option 1

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Ques16.Assertion (A): Atomic number of sodium is 11.

Reason (R): Sodium has a body centred cubic lattice.

  1. Both A and R are true and R is correct explanation of A
  2. Both A and R are true but R is not correct explanation of A
  3. A is true but R is false
  4. A is false but R is true

Answer: Option 2

Ques17.Which of the following statement is false?

  1. The zener diode is uses as a constant voltage source
  2. The SCR is a silicon rectifier with a gate electrode to control when current flows from cathode to anode
  3. The gate electrode in the FET corresponds to the collector in a bipolar transistor
  4. None of the above

Answer: Option 4

Ques18. The configuration of figure is a

 

  1. Hartley oscillator
  2. Precision Integrator
  3. Wienbridge oscillator
  4. Butterworth high pass filter

Answer: Option 3

Check Here: Tips to Make Study Interesting

Ques 19. In a CE amplifier circuit, the output voltage

  1. is very small
  2. is always constant
  3. depends on β
  4. none of the above

Answer: Option 3

Essence Of This Page:

Candidates may get the BARC Previous Year Question Paper 2018 from the Official Link. Dear Visitors you may subscribe us (recruitmentresult.com) for free mail services to obtain most recent information in your mailbox directly.

Something That You Should Put An Eye On

BARC Slot BookingBARC OCES DGFS Notification
BARC Admit CardBARC Recruitment Through GATE
BARC OCES/DGFS ResultBARC Result
BARC Interview ExperienceHealth Hazards due to over Studying

Filed in: Question & Answers, Question Paper Tags: 

2 Responses to "BARC Previous Year Question Paper Solved PDF for ECE, EEE, ME, CSE, Civil"

  1. lahu

    please provide us stenographer syllabus in detail and previous year question paper.

  2. heena

    please provide with BARC previous questions papers for the post of dental officer

Leave a Reply

Submit Comment