Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


BEL Probationary Engineer Syllabus 2017 Mechanical/CSE/ECE/Civil PDF

BEL Probationary Engineer Syllabus

With the help BEL Probationary Engineer Syllabus of particular engineering exam you can set your mind and manage your timing accordingly during exam preparation and during exam as well. Aspirants who will be participating in BEL Recruitment Exam for filling up probationary engineer posts in different departments like Mechanical, CSE, ECE and Civil etc, must check out BEL Probationary Engineer Syllabus 2017 through this page.

Bharat Electronics Limited has finally decided to conduct written examination of Probationary Engineer post for selecting eligible and skillful staff. So, BEL probationary engineer syllabus along with paper pattern has been uploaded by the concerned authority for participating candidates.

As level of competition is growing very high day by day, so candidates must attain all appropriate information of its examination Pattern, which will help the candidates to clear  recruitment examination. Participated aspirants may get whole information about BEL Probationary Engineer Syllabus from below of this page which is organized by team of recruitmentresult.com and may start their preparation according to it.

BEL Probationary Engineer Syllabus

Sr. No. Subjects’ Description
Quantitative Aptitude
1
  • Area
  • Average
  • Boats and Streams
  • Calendar
  • Chain Rule
  • Compound Interest
  • Data Interpretation
  • Fraction
  • Height and Distance
  • Partnership
  • Probability
  • Problems on Trains
  • Square Root and Cube Root
  • Time and Work
  • Percentage
  • Allegation of Mixture
  • Clock
  • Number Series
  • Decimals
  • Permutation and Combination
  • Pipes and Cistern
  • Problems on Ages
  • Problems on H.C.F and L.C.M
  • Profit and Loss
  • Ratio and Proportion
  • Simple Interest
  • Simplification
  • Time and Distance
General Awareness
2
Reasoning Ability
3
  • Analogy
  • Analytical Reasoning
  • Arithmetic Reasoning
  • Blood Relation
  • Character Puzzles
  • Classification
  • Data Sufficiency
  • Direction Sense Test
  • Letter and Symbol Series
  • Logical Problems
  • Logical Sequence of Words
  • Seating Arrangement
  • Series Completion
  • Verbal Classification
General English
4
  • Correcting Sentences
  • Ordering
  • Word Usages
  • Comprehension
  • Verbs
  • Synonyms
  • Preposition
  • Sentence formation
  • Tenses
Technical Aptitude
5Digital Logic:

  • Computer Arithmetic
  • Logic functions
  • Minimization
  • Number representation
  • Computer Organization
  • Addressing modes
  • Cache memory
  • Combinational Circuits
  • Hardwired and micro-programmed control
  • I/O interface
  • Instruction pipelining
  • Machine instructions
  • Memory interface
  • Secondary storage
  • Sequential circuits
  • Serial communication
6Theory of Computation:

  • Context free languages
  • Finite automata
  • Pushdown automata
  • Recursively enumerable sets
  • Regular languages
  • Turing machines
  • Un-decidability
7Operating Systems:

  • Classical concepts
  • Concurrency
  • Deadlock
  • Processes
  • Inter-process communication
  • CPU scheduling
  • File systems
  • Protection and security
  • Synchronization
  • Threads
  • Memory management
  • I/O systems
8Compiler Design:

  • Code generation
  • Code Optimization
  • Lexical analysis
  • Linking
  • Parsing
  • Runtime environment
  • Syntax directed translation
9Databases:

  • Relational model
  • ER-model
  • Tuple calculus
  • Integrity constraints
  • Normal forms
  • File structures
  • Sequential files
  • Concurrency control
  • Relational algebra
  • Database design
  • Query languages
  • Indexing
  • Transactions
10Data Structures:

  • Binary search tree
  • Connected components
  • Design techniques
  • Graph
  • Hashing
  • Heap
  • List
  • Queue
  • Searching
  • Sorting
  • Stack
  • String
  • Tree
  • Spanning trees
  • Traversals in tree and graph
11Computer Networks:

  • Application layer protocols
  • Data encoding and transmission
  • Data link control
  • Ethernet
  • Gateways
  • ISO/OSI stack
  • LAN systems and Architecture
  • Network devices
  • Network security
  • Packet switching
  • Routing protocols
  • Sliding window protocols
  • Switches
  • TCP / UDP
  • Token ring

Mechanical:

  • Strength of Materials
  • Refrigeration & Air Conditioning
  • Heat Transfer
  • Machine Design
  • Fluid Mechanics
  • Theory of Machines
  • Fluid Machinery & Steam Generators
  • Thermodynamics
  • Engineering Materials
  • Industrial Engineering etc

Check Here: BEL Placement Papers

Electronics & Communication:

  • Basic Electronics/ Power Electronics
  • Digital Communications
  • Analog Electronics
  • Analog Communications
  • Measurement & Instrumentation
  • Circuit Theory/ Digital Electronics
  • Power Electronics & Drives
  • Microprocessors & Microcontrollers
  • Advanced Communications
  • Industrial Electronics
  • Computer Hardware etc

Electrical:

  • Basic Electrical Engineering Concepts
  • Network Theory
  • Magnetic Circuit
  • AC Fundamentals
  • Measurement and measuring instruments
  • Electrical Machines
  • Power Electronics & Drives
  • Analog and Digital Electronics
  • Power Systems
  • Estimation and costing
  • Utilization of Electrical Energy
  • Basic Electronics etc

Civil Engineering:

  • Building Materials
  • Surveying
  • Estimating, Costing and Valuation
  • Hydraulics
  • Soil Mechanics
  • Irrigation Engineering
  • Transportation Engineering
  • Structural Engineering
  • Environmental Engineering
  • Concrete Technology
  • RCC Design
  • Theory of structures
  • Steel Design etc

Online Test For BEL Probationary Engineer Exam:

Logical Reasoning Online Test

 

General Knowledge Online Test

 

Quantitative Aptitude Online Quiz

 

BEL Probationary Engineer Question Answer

Question 1. 1, 6, 24, 60,120, 210

A. 336
B. 366
C. 330
D. 660

Ans: A

Question 2. A cylindrical container has a radius of eight inches with a height of three inches. Compute how many inches should be added to either the radius or height to give the same increase in volume?

A. 13
B. 16/3
C. 11/3
D. 17/3

Ans: B

Question 3. 12 men take 36 days to do a work while 12 women complete 3/4 th of the same work in 36 days.In how many days 10 men and 8 women together will complete the same work?

A. 6
B. 27
C. 12
D. Data inadequate

Ans:B

Check This– BEL Interview Experience

Question 4.If the average marks of three batches of 55, 60 and 45 students respectively is 50, 55, 60, then the average marks of all the students is:

A. 53.33
B. 54.68
C. 55
D. None of these

Ans:B

Question 5. QAR, RAS, SAT, TAU, _____

A. UAV
B. UAT
C. TAS
D. TAT

Ans: A

Question 6.Which of the following is not an essential component of any refrigeration system, where refrigeration effect is produced by vaporization of refrigerant ?

A. Compressor
B. condenser
C.Evaporator
D. Expansion device

Ans: A

Question 7. The centre of pressure for an inclined surface area

A. Lies below the centroid of the surface strain
B. Coincides with the centroid
C. Lies above the centroid of the surface
D. None of the above

Ans: A

Read Also: How to Prepare for Written Exam

Question 8. The buoyancy force is

A. Equal to volume of liquid displaced
B. Force necessary to maintain equilibrium of a submerged body
C. The resultant force acting on a floating body
D. The resultant force on a body due to the fluid surrounding it

Ans: D

Question 9. Navier – stokes equations are useful in the analysis of

A. Turbulent flows
B. Vortex flows
C. Viscous flows
D. Rotatioal flows

Ans:C

Question 10. When air is adiabatically saturated, the temperature attained is the

A. Dew point temperature
B. Dry bulb temperature
C. Wet bulb temperature
D. Apparatus Dew-point temperature

Ans: C

Question 11. Given a priori information about the ________ number of resources of each type that maybe requested for each process, it is possible to construct an algorithm that ensures that the system will never enter a deadlock state.

A. minimum

B. average

C. maximum

D. approximate

Ans: C

Question 12. Development expenditure of the Central government does not include

A. defence expenditure

B. expenditure on economic services

C. expenditure on social and community services

D. grant to states

Read This- How To Make Studying Fun

Ans: A

Question 13. Who was the first Indian to win the World Amateur Billiards title?

A. Geet Sethi

B. Wilson Jones

C. Michael Ferreira

D. Manoj Kothari

Ans: B

Question 14. A state is safe, if :

A. the system does not crash due to deadlock occurrence

B. the system can allocate resources to each process in some order and still avoid a deadlock

C. the state keeps the system protected and safe

D. All of these

Ans: B

Question 15. In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into India?

A. Chemicals other than fertilizers

B. Services sector

C. Food processing

D. Telecommunication

Ans: D

BEL Technical Paper  Syllabus- Download Here

Dear visitors, you may subscribe our free email service just by subscribing the portal and fetch updated information on your inbox directly. You may join us on Facebook and Google Plus to get latest updates about any exam, score card and admit card etc on your timeline.

Something That You Should Put An Eye On:

How To Prepare General KnowledgeHow To Prepare Reasoning
Aptitude Questions And AnswersWritten Exam Techniques
How To Find Online Study MaterialHow To Maximize Your Score In Exam

Filed in: Syllabus

Get Job In Top Companies | Scholarship Available | LPU Program

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment