ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


C Language Interview Questions & Answers Freshers/Experienced Free Download

C Language Interview Questions & Answers

Candidates who are going to appear technical or programming interview can download C Language Interview Questions & Answers from this page. Either you are fresher or experienced you can prepare for your interview from these questions that are well structured below by the team of recruitmentresult.com.

1.  What is C language?

Ans. The C programming language is a standardized programming language developed in the early 1970s by Ken Thompson and Dennis Ritchie for use on the UNIX operating system. It has since spread to many other operating systems, and is one of the most widely used programming languages. C is prized for its efficiency, and is the most popular programming language for writing system software, though it is also used for writing applications.

.NET Interview Questions And Answers

2.  What are the different storage classes in C?

Ans. C has three types of storage: automatic, static and allocated.  Variable having block scope and without static specifier have automatic storage duration.

Variables with block scope, and with static specifier have static scope. Global variables (i.e, file scope) with or without the the static specifier also have static scope.  Memory obtained from calls to malloc(), alloc() or realloc() belongs to allocated storage class.

3.  How can I search for data in a linked list?

Ans. Unfortunately, the only way to search a linked list is with a linear search, because the only way a linked list’s members can be accessed is sequentially.
Sometimes it is quicker to take the data from a linked list and store it in a different data structure so that searches can be more efficient.

ASP.Net Interview Questions And Answers

4. What is a NULL Pointer? Whether it is same as an uninitialized pointer?

Ans. Null pointer is a pointer which points to nothing but uninitialized pointer may point to anywhere.

5. Where are the auto variables stored?

Ans. Auto variables are stored in main memory and their default value is a garbage value.

6. Why Preincrement operator is faster than Postincrement?

Ans. Evaluation of any expression is from left to right. Preincrement is faster because it doesn’t need to save the current value for next instruction whereas Postincrement needs to saves current value to be incremented after execution of current instruction.

7. Difference between arrays and linked list?

Ans. Major differences between arrays and linked lists are: (i)  In array consecutive elements are stored in consecutive memory locations whereas in linked list it not so. (ii)  In array address of next element is consecutive and whereas in linked list it is specified in the address part of each node.(iii) Linked List makes better use of memory than arrays.(iv) Insertion or deletion of an element in array is difficult than insertion or deletion in linked list

Interview Preparation Tips

8. What is the use of typedef?

Ans. (i)It increases the portability.
(ii) It simplify the complex declaration and improve readability of the program.

9. What are library Functions?

Ans. Library Functions are predefined functions and stored in .lib files.

10. What is a structure?

Ans. Structure is a collection of heterogeneous (i.e. related data items which can be of different types) held together to a single unit. The data items enclosed within a structure are called its members which may be of data type int, float, char, array etc.

11. What is a pointer?

Ans. Pointer is a variable that contains address of another variable in the memory. Pointers are quite useful in creation of linked data structures (such as linked lst, trees graphs), managing object allocated memory dynamically, optimize the program to execute faster and use less memory.

Interview Questions and Answers

12. What are the techniques you use for debugging?

Ans. (i)Using compiler’s features
(ii)Read The Fine Module
(iii)printf( ) debugging
(iv)Code grinding
(v)Assertion

13. What are macros? What are its advantages and disadvantages?

Ans. Macro is a Pre-processor.Major advantage of using the macro is to increase the speed of the execution of the program.
Major disadvantage of the macros are:
(i) No type checking is performed in macro. This may cause error.
(ii)  A macro call may cause unexpected results.

14. What is difference between Structure and Unions?

Ans. (i)    In structure every member has its own memory whereas in union its members share the same member space.
(ii)  In structure, it is possible to initialize all the members at the same time which is not possible in case of union.
(iii) A structure requires more space than union(for the same type of members).
(iv) In union different interpretations of the same memory space are possible which is not so in case of structures.

Common Interview Mistakes

15. What are the advantages of using Unions?

Ans. (i) Efficient use of memory as it it does not demand memory space for its all members rather it require memory space for its largest member only.
(ii) Same memory space can be interpreted differently for different members of the union.

16. What is the difference between ordinary variable and pointer in C?

Ans. An ordinary variable is like a container it can hold any value and we can change the value of ordinary variable at a time throughout the program .A pointer is a variable that stores the address of another Variable.

17. What are segment and offset addresses?

Ans. When paging technique is performed, the page will breaks into segments and its sequence is said to be segments and its width can be said as offset. In short,segment is a physical address and offset is logical address.

18. Where does global, static, local, register variables and C Program instructions get stored?

Ans. Global , static, local :  In main memory

Register variable: In registers

C program : In main memory.

Phone Interview Tips

19. Where are the auto variables stored?

Ans. Auto variables are stored in main memory and their default value is a garbage value.

Something That You Should Put An Eye On

How to Write a Good ResumePersonality Improvement Tips
Develop Good Communication SkillsGroup Discussion: Dos and Don’ts
Interview Preparation for Getting a JobWhat Makes You Angry The Most
What Are Your Strength and WeaknessWhy Should We Hire You?

Filed in: Interview

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 8.5 Lakhs – Apply Now


ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment