Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

CA CPT Sample Papers 2019 | Solved Question Papers PDF Sample/Model

CA CPT Sample Papers

Download CA CPT Sample Papers PDF from here!!! Students who are looking for CA CPT Solved Question Paper for better preparation may download it by hitting the apt ICAI CA CPT Model Papers PDF download link accessible below.

Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) is going to conduct the CA CPT Exam on 16-12-2018. Candidates going to participate in CA Common Proficiency Test can boost up their preparation by solving CA CPT Exam Question Paper regularly.

Download CA CPT Sample Papers PDF free

Institute has published the CA CPT Solved Sample Papers at official site. Participants can also download ICAI CA CPT Question Paper through online mode. CA CPT Sample Papers 2019 helps you to analyze preparation level and week points.

Students are advice to go through below structured page to get CA CPT Sample Papers 2019 directly, we the team member of recruitmentresult.com has well created this page with complete details of CA CPT Exam Sample Papers

CA CPT Sample Papers

Volume 1
CA CPT Sample Papers 1Part 1
CA CPT Sample Papers 2Part 2
CA CPT Sample Papers 3Part 3
CA CPT Sample Papers 4Part 4
Volume 2
CA CPT Sample Papers 1Part 1
CA CPT Sample Papers 2Part 2
CA CPT Sample Papers 3Part 3
CA CPT Sample Papers 4Part 4

How to Download CA CPT Sample Papers?

To download Chartered Accountant Common Proficiency Test Sample Papers, candidates are suggested to go through below mentioned guidelines –

  • Visit to official site that is www.icai.org to download ICAI CA Common Proficiency Test Sample Papers
  • Select the suitable “CA CPT” link, from home page.
  • New window opened select “Sample Papers” link
  • Thereafter CA CPT Sample Question Papers PDF will be opened on screen
  • At last take out print of CA CPT Exam Sample Papers
  • Start practicing with CA CPT Solved Model Papers

CA CPT Question And Answers

Question 1: In case of illegal agreements, the collateral agreements are ___________ .

  • Valid
  • Void
  • Voidable
  • None of these

Answer: 2

Download Free: CA CPT Question Paper

Question 2: If goods are sold but not delivered to the customer, they will be included in ______

  • Closing inventory
  • Goods in transit
  • Sales
  • Sales returns

Answer: 3

Question 3: Average inventory = Rs.30,000. Closing Inventory is Rs. 5,000 more than opening inventory. Then the value of closing inventory will be

  • 32,500
  • 35,000
  • 30,000
  • 60,000

Answer: 1

Question 4: Which of the following is not disability of an unregistered firm?

  • It cannot file a suit against third parties
  • Its partners cannot file a suit against a firm.
  • It cannot claim a set-off exceeding Rs. 100
  • It cannot be sued by a third party.

Answer: 4

Question 5: Average inventory = Rs.55, 000. Closing Inventory is Rs. 5,000 more than opening inventory. Then the value of closing inventory will be

  • 32,500
  • 35,000
  • 30,000
  • 60,000

Answer: 4

Must Check Latest: CA CPT Exam Pattern

Question 6: Which of the following is false? An acceptance:

  • Must be communicated
  • Must be absolute and unconditional.
  • Must be accepted by a person having authority to accept.
  • May be presumed from silence of offeree.

Answer: 4

Question 7: A decrease in the provision for doubtful debts would result in:

  • An increase in liabilities.
  • A decrease in working capital.
  • A decrease in net profit.
  • An increase in net profit.

Answer: 3

Question 8: The law of contract in India is contained in

  • Indian Contract Act, 1862
  • Indian Contract Act, 1962
  • Indian Contract Act, 1872
  • Indian Contract Act, 1972

Answer: 3

Question 9: A proposal when accepted becomes a

  • Promise
  • Contract
  • Offer
  • Acceptance

Answer: 1

Also Get: CA CPT Syllabus

Question 10: If consignor draws a bill on consignee and discounted it with the banker, the discounting charges will be debited in

  • general p/l/c
  • consignment a/c
  • consignee a/c
  • trade receivable a/c

Answer: 1

Question 11: Mode of 0, 3, 5, 6, 7, 9, 12, 0, 2 is

  • 6
  • 0
  • 3
  • 5

Answer: 2

Question 12: The values of x for the equation x2 + 9x + 18 = 6 – 4x are

  • (1,12)
  • (–1, –12)
  • (1,–12)
  • (–1,12)

Answer: 2

Question 13: X draws a bill On 1/04/16 for 60000 for 3 months y accepted it 2/02/16.the bill was discounted on 2/05/06 @ 12% p.a the amount of discounted will be rs

  • 1800
  • 1200
  • 600
  • 1300

Answer: 2

Question 14: Capital at the end of the year Rs.5,00,000 Drawings during the year Rs.50,000 Profit for the year Rs.1,00,000 Interest on opening capital @ 10% per annum
will be

  • 50,000
  • 5,50,000
  • 45,000
  • 55,000

Answer: 3

Check Here: CA Books

Question 15: In the ledger an account shows credit balance at the end of the year. This balance is shown as

  • To Balance c/d on the debit side
  • By Balance c/d on the credit side
  • To Balance b/d on the debit side
  • By Balance b/d on the credit side

Answer: 1

CA CPT Exam Pattern

Medium of ExamEnglish or Hindi
Exam Sessions2 Sessions
Exam Duration2 hours for each session
Type of questionsObjective Type Question
Total Marks200 marks
Exam ModePen and paper-based test
SubjectsFour subjects
Number of Questions200 questions
Exam TimingsFirst session: 10:00 am – 12:00 noon, Second session: 2:00 pm – 4:00 pm

Get Here List Of: List of CA, CPT Coaching Classes

First Session of CA CPT

SectionsMarksTimings
Section A – Fundamentals of Accounting4010:30 am – 12:30 pm (two hours)
Section B – Mercantile Laws6010:30 am – 12:30 pm (two hours)

Second session of CA CPT

SectionsMarksTimings
Section C – General Economics502:00 pm – 4:00 pm (two hours)
Section D – Quantitative Aptitude502:00 pm – 4:00 pm (two hours)

Read Here: How to Become a Chartered Accountant

CA CPT December Exam 2018 Dates

Events of CA CPTImportant Dates

Online Application Form of CA CPT 2018 begins

04-10-2018 (10:00 am onwards)
Last date for new user creation for CA CPT 2018 registrationFirst week of November 2018*
Last date of filling CA CPT application form 2018 and making the payment (without late fee)25-10-2018 (upto 11:59 pm)
Last date of filling CA CPT application form 2018 and making the payment (with late fee)01-11-2018 (upto 11:59 pm)
Application Correction Window I (without fee)Second week of November 2018
Application Correction Window II (with fee)Last week of November 2018
Admit CardFirst week of December 2018
Date of CA CPT Examination16-12-2018
Result declaration

Third week of January 2019

Essential Note

Applicants willing to download the CA CPT Sample Papers 2019 PDF must go through the official link. For more update and any interesting facts keep visiting to our site recruitmentresult.com regularly.

Something That You Should Put An Eye On

CA CPT Time TableCA CPT Application Form
CA CPT ResultCPT Admit Card
Chartered Accountant SalaryCareer in Chartered Accountancy
List of Entrance Exam in IndiaBest Career Opportunities

Filed in: Question Paper

Leave a Reply

Submit Comment