Latest Qualification Jobs

CBSE Sample Papers for Class 9 | SA1 SA2 Solved Model Question Papers

CBSE Sample Papers for Class 9

In order to score good marks in CBSE class 9 examinations, CBSE Sample Papers For Class 9 are provided on this page. Students need to download the SA1 SA2 Solved Model Question Papers to get good idea about the exam and exam pattern. Students should practice CBSE solved model question papers to increase the level of preparation and improve their performance

recruitmentresult.com

CBSE Sample Papers for Class 9

Here you will find CBSE Sample Paper for Class 9 for all the related subjects such as Mathematics, Sciences, English, Hindi, Social Science, etc. Unsolved as well as solved CBSE Question Paper for Class 9 are available in this page which can be downloaded directly in PDF form.

Download CBSE Sample Papers PDF
CBSE solved sample paper for class 9 English
Sample Paper 1
Sample Paper 1 Solutions
Sample Paper 2
Sample Paper 2 Solutions
Sample Paper 3
CBSE sample paper class 9 maths
Sample Paper 1
Sample Paper 1 Solutions
Sample Paper 2
Sample Paper 2 Answers
Sample Paper 3
Sample Paper 3 Answers
CBSE sample paper for class 9 गणित गणित
Sample Paper 1
Sample Paper 1 Solutions
Sample Paper 2
Sample Paper 2 Answers
Sample Paper 3
Sample Paper 3 Answers
CBSE sample paper class 9 science
Sample Paper 1
CBSE sample paper for विज्ञान
Sample Paper 1
CBSE sample paper for class 9 Social Science
Sample Paper 1
Sample Paper 2
Sample Paper 3
CBSE model paper class 9 सामाजिक विज्ञान
Sample Paper 1
Sample Paper 1 Solutions
Sample Paper 2
Sample Paper 3
Sample Paper 4

Download CBSE Sample Papers for Class 9 PDF’s:

SubjectsOfficial Links
English CommunicativePress Here
English Language & LiteraturePress Here
Hindi APress Here
SanskritPress Here
Hindi BPress Here
MathematicsPress Here
SciencePress Here
Social SciencePress Here
Home SciencePress Here
Foundation of Information TechnologyPress Here
Elements of Book Keeping & AccountancyPress Here
Elements of BusinessPress Here

CBSE Solved Sample Papers for Class 9

Download CBSE SA1 Solved Sample Question Papers and CBSE SA 2 Solved Sample Question and Papers  subject wise from here.

CBSE Class 9 Sample Papers
SubjectsDownload CBSE Solved Sample Question Papers
Carnatic Music – VocalPress Here
Carnatic Music – Melodic InstrumentsPress Here
Carnatic Music – Percussion InstrumentsPress Here
Hindustani Music – VocalPress Here
Hindustani Music – Melodic InstrumentsPress Here
Hindustani Music – Percussion InstrumentsPress Here
LepchaPress Here
LimbooPress Here
BhutiaPress Here
KannadaPress Here
MalayalamPress Here
NepaliPress Here
OdiaPress Here
TamilPress Here
TeluguPress Here
TibetanPress Here
ArabicPress Here
PunjabiPress Here
PortuguesePress Here
FrenchPress Here
AssamesePress Here
BengaliPress Here
GujaratiPress Here
MarathiPress Here
SindhiPress Here
Mizo (Class IX & X)Press Here
ManipuriPress Here

How can I download the CBSE Class 9 Sample Papers?

CBSE Sample Papers for Class 9 can be downloaded by following the simple instructions as explained below. By the help of Sample Papers for Class 9 CBSE, Sample Question Papers for Class 9 CBSE SA1, you can know the level of questions asked in exams.

    • First of all, you have to visit to official website of Central Board of Secondary Education that is cbse.nic.in to download CBSE sample papers for class 9 science, CBSE sample papers for class 9 sa1 maths etc
    • Now move the cursor towards the “Examinations” tab present in the menu bar of the homepage and press on the “Examination Related Material” link from the drop down list.
    • Thirdly various links regarding CBSE sample papers for class 9 will be opened on your screen.
    • Select suitable link of sample paper such as CBSE sample papers for class 9 sa2 Science, CBSE sample papers for class 9 sa1 English, CBSE sample papers for class 9th maths etc as according to your subject and class.
    • At the end, download the CBSE sample papers for class 9 and take a print out of it for better preparation.

Sample Question Papers For Class 9 Science 2021

Ques1. An object has moved through a distance. Can it have zero displacement? If yes, support your answer with an example.

Answer: Yes, an object can have zero displacement even when it has moved through a distance.

Ques2. Distinguish between speed and velocity.

Answer:

SpeedVelocity
Speed is the distance travelled by an object in a given interval of time.Velocity is the displacement of an object in a given interval of time.
Speed = distance / timeVelocity = displacement / time
Speed is scalar quantity i.e. it has only magnitude.Velocity is vector quantity i.e. it has both magnitude as well as direction.

Ques 3. Hydrogen and oxygen combine in the ratio of 1:8 by mass to form water. What mass of oxygen gas would be required to react completely with 3 g of hydrogen gas?

Answer: It is given that the ratio of hydrogen and oxygen by mass to form water is 1:8.

Then, the mass of oxygen gas required to react completely with 1 g of hydrogen gas is 8 g.

Therefore, the mass of oxygen gas required to react completely with 3 g of hydrogen gas is 8 × 3 g = 24 g.

Ques4. Hydrogen and oxygen combine in the ratio of 1:8 by mass to form water. What mass of oxygen gas would be required to react completely with 3 g of hydrogen gas?

Answer: It is given that the ratio of hydrogen and oxygen by mass to form water is 1:8.

Then, the mass of oxygen gas required to react completely with 1 g of hydrogen gas is 8 g.

Therefore, the mass of oxygen gas required to react completely with 3 g of hydrogen gas is 8 × 3 g = 24 g.

Ques5. What are polyatomic ions? Give examples?

Answer: A polyatomic ion is a group of atoms carrying a charge (positive or negative). For example, Nitrate (NO3-) , hydroxide ion (OH – ).

Get More CBSE Related Links

CBSE SyllabusDetails
CBSE Exam PatternDetails
CBSE Private FormDetails
CBSE ScholarshipDetails
CBSE VerificationDetails
CBSE Class 9 SyllabusDetails
CBSE Class 11 SyllabusDetails

Sample Question Papers For Class 9 Hindi 2021:

Ques1. कीचड़ के प्रति किसी को सहानभूति क्यों नही होती?

उत्तर: कीचड़ से शरीर गन्दा होता है। कपडे मैले हो जाते हैं। लोग कीचड़ को गंदगी का प्रतीक मानते हैं। अपने शरीर पर कीचड़ उड़े यह किसी को अच्छा नही लगता इसीलिए कीचड़ के प्रति किसी को सहानभूति नही होती।

Ques2. जमीन ठोस होने पर उस पर किनके पदचिह्न अंकित होते हैं?

उत्तर: जमीन ठोस हो जाने पर उस पर गाय, बैल, पाड़े, भैंस, बकरे इत्यादि के पदचिन्ह अंकित होते हैं।

Ques3. मनुष्य को क्या भान होता जिससे वो कीचड़ का तिरस्कार न करता?

उत्तर: मनुष्य को अगर यह भान होता की उसका अन्न कीचड़ में ही उत्पन्न होता है तो वो कीचड़ का तिरस्कार न करता।

Ques4. पहाड़ लुप्त कर देने वाले कीचड़ की क्या विशेषता होती है?

उत्तर: गंगा के किनारे या सिंधु के किनारे और खम्भात में महि नदी के मुख के आगे जहां तक नजर पहुंचे वहां तक सर्वत्र सनातन कीचड़ देखने मिलेगा जिसमें हाथ डूब जाने वाली बात कहना अल्पोक्ति के समान होगा। यह पहाड़ लुप्त कर देने वाले कीचड़ की विशेषता होती है।

Ques5. निम्नलिखित वाक्यों में कारकों को रेखांकित कर उनके नाम भी लिखिए −

(क)     कीचड़ का नाम लेते ही सब बिगड़ जाता है।     ……………………

(ख)     क्या कीचड़ का वर्णन कभी किसी ने किया है?  ……………………

(ग)     हमारा अन्न कीचड़ से ही पैदा होता है।          ……………………

(घ)     पदचिह्न उसपर अंकित होते हैं।      ……………………

(ङ)      आप वासुदेव की पूजा करते हैं।       ……………………

उत्तर:

  • कीचड़ का नाम लेते सब बिगड़ जाता है। का सबंध कारक
  • क्या कीचड़ का वर्णन कभी किसी ने किया है? ने कर्ता कारक
  • हमारा अन्न कीचड़ से ही पैदा होता है। हमारा संबध कारक, से करण कारक
  • पदचिह्न उसपर अंकित होते हैं। उस पर अधिकरण कारक
  • आप वासुदेव की पूजा करते हैं। की सबंध कारक

Sample Question Papers English 2021:

Ques1: The poet writes, ‘Two roads diverged in a yellow wood.’ The word diverged means
_______________.
(i) appeared
(ii) curved
(iii) branched off
(iv) continued on

Answer: (iii) branched off

Ques2: The tone of the speaker in the first stanza is that of ______________.
(i) excitement
(ii) anger
(iii) hesitation and thoughtfulness
(iv) sorrow

Answer: (iii) hesitation and thoughtfulness

Want to Know? Career Options After 12th

Ques3. Describe the two roads that the author finds.

Answer: One road was a beaten track. Many people had walked on it. It was lost in the small shrubs. The other road was grassy and unspoiled.

Ques4: Which road does the speaker choose?

Answer: The poet chose the road that was less travelled because it had the better claim. It was grassy and not many people had used it.

Ques5: Which road does the speaker choose?

Answer: The poet chose the road that was less travelled because it had the better claim. It was grassy and not many people had used it.

Sample Question Papers For Class 9 Social Science 

Ques1. Here is some information about four countries. Based on this information, how would you classify each of these countries. Write ‘democratic’, ‘undemocratic’ or ‘not sure’ against each of these.
(a) Country A: People who do not accept the country’s official religion do not have a right to vote.
(b) Country B: The same party has been winning elections for the last twenty years.
(c) Country C: Ruling party has lost in the last three elections.
(d) Country D: There is no independent election commission.

Answer:

(a) Undemocratic

(b) Not sure

(c) Democratic

(d) Undemocratic

Ques2. Which river has the largest basin in India?

Answer: Ganga river has the largest basin in India

Ques3. The name of the biggest waterfall in India.

Answer: The Kunchikal Falls in Karnataka.

Ques4. Discuss the significant difference between the Himalayan and the Peninsular rivers.

Answer:

Himalayan RiversPeninsular Rivers
Originate from HimalayasOriginate in the Western Ghats
These are perennial rivers.These are seasonal rivers.
They receive water from rain as well as from melted snow from the lofty mountains.These rivers are dependent upon rainfall. During the dry season, even the large rivers have reduced flow of water

Ques5. Compare the east-flowing and the west-flowing rivers of the Peninsular Plateau.

Answer:

East Flowing RiversWest Flowing Rivers
Major rivers flowing eastwards: Mahanadi, Godavari, Krishna, KaveriOnly two long rivers flow westwards: Narmada, Tapi
These rivers drain in the Bay of Bengal.These rivers drain in the Arabian sea.
Carry greater amount of sediments, so form deltas at their mouthsCarry lesser amount of sediments, so form estuaries at their mouths
Greater number of tributariesLesser number of tributaries
These river flow not through very deep canals.These rivers flow in troughs.

Last Minute Tips To: Prepare for Intermediate Board Exams

Sample Question Papers For Class 9 Maths :

Ques1. Give five examples of data that you can collect from your day-to-day life.

Answer:

Five examples from day-to-day life:

(i) Daily expenditures of household.

(ii) Amount of rainfall.

(iii) Bill of electricity.

(iv) Poll or survey results.

(v) Marks obtained by students.

Ques2. Classify the data in Q.1 above as primary or secondary data.

Answer:

Primary Data: (i) (iii) and (v)

Secondary Data: (ii) and (iv)

Read Here:Board Exam Preparation Tips

Ques3. The blood groups of 30 students of Class VIII are recorded as follows:
A, B, O, O, AB, O, A, O, B, A, O, B, A, O, O,
A, AB, O, A, A, O, O, AB, B, A, O, B, A, B, O.
Represent this data in the form of a frequency distribution table. Which is the most common, and which is the rarest, blood group among these students?

Answer: The frequency means the number of students having same blood group. We will represent the data in table:

Blood GroupNumber of Students
(Frequency)
A9
B6
O12
AB3
Total30

Most common Blood Group (Highest frequency): O
Rarest Blood Group (Lowest frequency): AB

Ques4. The value of π upto 50 decimal places is given below:
3.14159265358979323846264338327950288419716939937510
(i) Make a frequency distribution of the digits from 0 to 9 after the decimal point.
(ii) What are the most and the least frequently occurring digits?

Answer: (i)The frequency is given as follow:

   Digits     Frequency  
02
15
25
38
44
55
64
74
85
98
Total30

Ques5. In a cricket match, a batswoman hits a boundary 6 times out of 30 balls she plays. Find the probability that she did not hit a boundary.

Answer: Total numbers of balls = 30
Numbers of boundary = 6
Numbers of time she didn’t hit boundary = 30 – 6 = 24
Probability she did not hit a boundary = 24/30 = 4/5

Check Here: UGC Approved University List

Significant Note:

Contenders can get all the details about CBSE Sample Papers for Class 9, through this Official Link. Bookmark this page by using cntrl+d for getting latest updates about the same.

CBSE Important Links:

How To Convert CGPA Into Percentage In CBSETop CBSE Schools In Kolkata 
CBSE RegistrationTop CBSE Schools In Bangalore
CBSE Improvement ExamCBSE Grading System
CBSE CGPA CalculatorTop CBSE Schools in Chennai
CBSE Admit CardCBSE Compartment Form
Top 10 CBSE Schools In HyderabadTop CBSE Schools in Coimbatore
CBSE Compartment Question PaperCBSE Topper
CBSE Exam PatternCBSE Revaluation
CBSE SyllabusCBSE School Codes
CBSE Compartment Date SheetCBSE CGPA Calculator

Filed in: CBSE, Question & Answers, Question Paper Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment

© 0638 Recruitment, Syllabus, Result, Admit Card. All rights reserved.