Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Chemical Engineering Questions and Answers | MCQ Quiz, Technical Questions

Chemical Engineering Questions and Answers

Check Latest Chemical Engineering Questions and Answers from this page!! Chemical engineering is a kind of engineering that relates to physical sciences, life sciences, together with applied mathematics and economics. Chemical Engineering assists to produce, transform, transport, and properly use chemicals, materials and energy. There is a great scope of the engineers related to the chemical and they can get highly paid Engineering Jobs also.

To be appointed on any position, they need to qualify the selection round that comprises exam followed by Interview. Chemical Engineering Questions and Answers as well as Chemical Engineering MCQ Quiz can help you to do preparation of the exam. Apart from it, candidates can check Technical Chemical Engineering Questions and Answers also by going through this page that is well created by the team members of recruitmentresult.com for your convenience, so please have a look as soon as possible.

Chemical Engineering Questions and Answers

Question1. Which one of the following is incombustible?

  1. H2
  2. CCl4
  3. C2H2
  4. S

Answer: Option 2

Question2. The softness or hardness of a grinding wheel depends upon the type & amount of bonding material used. For general purpose cutter grinding __________ grinding wheel is normally used.

  1. Hard
  2. Soft
  3. Silicon Carbide
  4. Aluminium Oxide

Answer: Option 4

Question3. Tin based white metals are used, where bearings are subjected to

  1. High Pressure & Load.
  2. Low Pressure & Load.
  3. High Temperature.
  4. Large Surface Wear.

Answer: Option 1

Question4. Friction factor for fluid flow in pipe does not depend upon the

  1. Pipe Length.
  2. Pipe Roughness.
  3. Fluid Density & Viscosity.
  4. Mass Flow Rate Of Fluid.

Answer: Option 1

Check Out Stream Wise: Engineering Quiz

Question5. All of the following alloying elements of steel increases hardness but sacrifice ductility, except

  1. nickel
  2. vanadium
  3. molybdenum
  4. chromium

Answer: Option 1

Question6. When vaporisation takes place directly at the heating surface, it is called

  1. Film Boiling
  2. Nucleate Boiling
  3. Vapour Binding
  4. None Of These

Answer: Option 2

Question7. Steam consumption in kg/hr in case of an evaporator is given by (where, C & E are capacity the economy of the evaporator respectively)

  1. C/E
  2. E/C
  3. CE
  4. 1/CE

Answer: Option 1

Question8. Reynold’s analogy states that

  1. Nst α f
  2. Nst α NRe
  3. NNu α f
  4. NRe α f

Answer: Option 1

Question9. With increase in temperature, the thermal conductivity of non-metallic amorphous solids

  1. Decreases
  2. Increases
  3. Remains Constant
  4. First Decreases Upto Certain Temperature And Then Increases

Answer: Option 2

Give Now: Online Quiz for Competitive Exams

Question10. Fourier’s law applies to the heat transfer by

  1. Convection
  2. Radiation
  3. Conduction
  4. all (a), (b) & (c)

Answer: Option 3

Question11. Pick out the correct statement.

  1. In case of liquid-liquid extraction, no separation is possible, if the selectivity of the solvent used is unity.
  2. With increase in temperature, the selectivity of the solvent used in solvent extraction decreases.
  3. The selectivity of solvent used in solvent extraction is unity at the plait point.
  4. All (a), (b) and (c)

Answer: Option 4

Question12. _________ columns are used for liquid dispersion in a continuous gas phase.

  1. Packed
  2. Pulse
  3. Bubble cap
  4. Sieve plate

Answer: Option 1

Question13. Overall efficiency of the distillation column is

  1. The Ratio of Number of Ideal Plates to Actual Plates.
  2. The Ratio of Number of Actual Plates to Ideal Plates.
  3. Same as the Murphree Efficiency.
  4. Always More than the Point Efficiency.

Answer: Option 1

Question14. On addition of solute in the solvent, the __________ of the solution decreases.

  1. boiling point
  2. freezing point
  3. vapour pressure
  4. both (b) and (c)

Answer: Option 4

Question15. Which is the controlling factor for a drum drier?

  1. Diffusion
  2. Heat transfer
  3. Both (a) and (b)
  4. Neither (a) nor (b)

Answer: Option 2

Want to Know? How to Solve Objective Type Question Papers

Question16. Reaction of dilute sulphuric acid with phosphate rock produces

  1. phosphoric acid
  2. superphosphate
  3. triple superphosphate
  4. gypsum

Answer: Option 1

Question17. Phosphoric acid is produced in wet process from phosphate rock and

  1. dilute H2SO4
  2. concentrated H2SO4
  3. concentrated NHO3
  4. concentrated HCL

Answer: Option 1

Question18. Base suspension fertiliser essentially contains

  1. 13% N2 and 43% P2O5
  2. 43% N2 and 13% P2O5
  3. 43% N2 and 13% K2O
  4. 43% K2O and 43% P2O5

Answer: Option 1

Question19. Conditioners like finely divided peat are added to the fertiliser to

  1. Counteract Burning.
  2. Avoid Caking & Hardening.
  3. Produce Bulk.
  4. Increase Its Solubility.

Answer: Option 2

Question20. Liquid ammonia is not used as such a fertiliser in tropical countries like India, because

  1. Its N2 content is very low.
  2. It is very costly.
  3. It will evaporate on spraying.
  4. It is not available.

Answer: Option 3

Read Now: Chemistry Questions and Answers

Chemical Engineering has various sections that are well described below. Appearing candidates in Interview sections are informed that they can check Chemical Engineering Interview Questions and Answers by connecting with us easily.

Chemical Engineering BasicsHeat Transfer
Mass TransferFertiliser Technology
StoichiometryChemical Engineering Thermodynamics
Fuels and CombustionProcess Equipment and Plant Design
Nuclear Power EngineeringRefractory Technology
Polymer TechnologyFluid Mechanics
Mechanical OperationsPetroleum Refinery Engineering
Chemical ProcessProcess Control and Instrumentation
Chemical Reaction EngineeringMaterials and Construction
Chemical Engineering Plant EconomicsFurnace Technology
Environmental Engineering

Apart from that, Chemical Engineering Questions and Answers include the application of several principles and some of the key concepts are well described above. Contenders are advised that provided Chemical Engineering Quiz Questions and Answers can help you to do preparation and cracking the Interview as well, so don’t miss to check it.

In order to grab more details regarding Chemical Engineering Questions and Answers, you are advised to be in touch with us. You can subscribe our free email service also for getting latest updates directly on timeline regarding Basic Chemical Engineering Questions and Answers or Technical Chemical Engineering Questions and Answers.

Something That You Should Put an Eye On

Online Chemistry QuizElectronics & Comm. Eng. Ques & Ans
Civil Eng. Interview QuestionsElectrical Engineering Questions
Mechanical Eng. QuestionsCurrent Affairs For Competitive Exams
How To Prepare For Online ExamHow To Find Online Study Material

Filed in: online quiz, Question & Answers

20, 00,000+ Top Jobs For Freshers, Salary 1.75 Lakh– Apply Now

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment