Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Chhattisgarh Current Affairs 2017 CG Latest Updates, Questions & Answers

60,000 Already Register, Opportunity In Film & Gaming Industry

Chhattisgarh Current Affairs

We the team of recruitmentresult.com has provided for its readers the latest updates regarding Chhattisgarh Current Affairs covering all the important events of national and international importance. These events of the past months is modified below in bulleted forms that will be very helpful for the aspirants of IAS / GPCS, GCET, Bank, SSC, MBA or any other competitive exam.

This page has been covered by all essential CG State Current Affair Updates for candidates who wish to get success in any entrance / competitive exam. So, aspirants may acquire latest news to Answer the questions easily related to Chhattisgarh Current Affairs 2017.

Aspirants, who are going to participate for any competitive entrance exam, must possess complete knowledge of current affairs to clear any state level exam. Contenders may also do the quiz practice by downloading the available PDF files through the online process.

Chhattisgarh Current Affairs Highlights

  • In Chhattisgarh, the corporation announced the operation of liquor stores
  • PM Narendra Modi launches Saur Sujala Yojana in Chhattisgarh
  • Four MoUs signed for Rs. 24,000 crore infrastructure development investment in Chhattisgarh
  • Justice Deepak Gupta sworn-in as Chief Justice of Chhattisgarh High Court
  • Lok Sabha passes The Constitution (Scheduled Castes) Order (Amendment) Bill, 2016
  • Union Government announces central assistance of Rs. 6,794 crore to three drought-hit states
  • Chhattisgarh inks MoU with Indian Railways to form Joint Venture Company
  • Dantewada Administration Ordered Inquiry into Security Forces’ Brutalities
  • An agreement is signed by Union Government and ADB on improving road connectivity in Chhattisgarh
  • Union Cabinet approves raising of 17 Indian Reserve Battalions
  • Union Cabinet renamed the Mana Airport at Raipur as the Swami Vivekananda Airport
  • Guru Ghasidas National Park in Chhattisgarh to be declared as Tiger Reserve
  • Renewable Power Development in the State award is given to Chhattisgarh Government.
  • 600 MW thermal units at Dhabra in Chhattisgarh is commissioned by BHEL.
  • Judicial probe into sterlisation tragedy order is released by Chhattisgarh Government.
  • CCEA gives nod for inclusion of Uttarakhand, Jharkhand and Chhattisgarh in National Dairy Plan-I
  • Government Chhattisgarh ordered high-level inquiry in Sukma Maoist attack
  • PM Narendra Modi launches National Rurban Mission in Chhattisgarh
  • Chhattisgarh Government set up a Livelihood College in Dantewada
  • Union Government approves various highway projects worth Rs 8,600 crore
  • Coal block allocations from 1993 to 2010 illegal, done arbitrarily’: Supreme Court
  • Union Environment Ministry constitutes Four-Member team for Conservation of Loktak Lake
  • HCC becomes first firm to get debt recast under RBI’s S4A Scheme
  • Indian Women’s hockey team wins 2016 Asian Champions Trophy
  • A new order is released by CG for high-level inquiry in Sukma Maoist attack
  • 9 new Districts are added in number of Districts in Chhattisgarh now Total Number of Districts in the State to 27.

Check Out:-Latest Current Affairs Updates

Chhattisgarh Current Affairs

Question 1. Precious stone Alexgender and Diamond reserve found In which district of Chhattisgarh?

  1. Jagadalpur
  2. Kanker
  3. Raigarh
  4. Raipur

Answer: Raipur

Question 2. The forest helped technology project established is:

  1. Bastar
  2. Bilaspur
  3. Raigarh
  4. Raipur

Answer: Bastar

Check Date Wise Current Affairs

Question 3. The first established cement factory in Chhattisgarh is:

  1. Century cement factory
  2. Jamul cement factory
  3. Modi cement factory
  4. Raymond cement factory

Answer: Jamul cement factory

Question 4. The underground mechanised coal mine of the state is:

  1. Korba
  2. Manikpur
  3. Raipur
  4. Sohagpur

Answer: Korba

Read This:- National Current Affairs

Question 5. Tin, Mica and Iron-ore producing main district in the stale:

  1. Balaghat
  2. Bastar
  3. Kanker
  4. Sarguja

Answer: Bastar

Question 6. Matchbox factory in Chhattisgarh is situated in:

  1. Balaghat
  2. Bilaspur
  3. Chhindwara
  4. Raigarh

Answer: Bilaspur

Question 7. The Cashew Research Centre been established:

  1. In Bastar
  2. In Dewas
  3. In Sajapur
  4. In Shivpuri

Answer: In Bastar

Question 8. Gold and Quartize found in:

  1. Durg
  2. Rajnandgaon
  3. Sajapur
  4. Sivini

Answer: Rajnandgaon

Check the Awards and Honours in India

Question 9. Who of the following British Officers transferred the capital of this state (Chhatisgarh) from Ratanpur to Raipur?

  1. Captain Edmund
  2. Major Agnew
  3. Captain Hunter
  4. Major Crawford

Answer: Major Agnew

Question 10. Which satyagraha was organised in 1920 at village Kandel in this state (Chhatisgarh)?

  1. Forest Satyagraha
  2. Salt Satyagraha
  3. Canal Satyagraha
  4. No-Tax Satyagrah

Answer: Canal Satyagraha

Question 11. The Railway wagon (luggage) repairing centre is:

  1. In Raigarh
  2. In Raipur
  3. In Raisain
  4. In Sajapur

Answer: In Raipur

International Current Affairs:- Check Here

Question 12. Which organization was established in 1909 at Rajnandagaon of this state (Chattisgarh) to promote national consciousness?

  1. Mitra Mela
  2. Abhinav Bharat
  3. Bal-Samaj Library
  4. Saraswati Library

Answer: Saraswati Library

Question 13. At which place in this state (chattisgarh) forest satyagraha was held in August 1930 ?

  1. Rudri Nawagaon
  2. Tamora
  3. Podigaon
  4. Mohabana

Answer: Rudri Nawagaon

Question 14. In which year Raipur Conspiracy Case occurred in this state (Chhatisgarh) ?

  1. 1920
  2. 1925
  3. 1932
  4. 1942

Answer: 1932

Question 15. After whose name an Award for non-violence and cow-protection has been instituted in this state (Chattisgarh) ?

  1. Guru Ghasidas
  2. Yati Yatanlal
  3. Maharaja Agrasen
  4. Pravir Chanda Bhanjdev

Answer: Yati Yatanlal

To Get Name of Latest Books and their Authors:- Press Here

Question 16. Which Indian Soldier of British force stationed at Raipur in this state assassinated has officer Major Sidwell ?

  1. Narayan Singh
  2. Ghazi Khan
  3. Shiv Narayan
  4. Hanuman Singh

Answer: Hanuman Singh

Question 17. Who served as the first Chief Information Commissioner of this state (Chhatisgarh)?

  1. Anil Joshi
  2. Serjius Minj
  3. A.K. Vijayvargiya
  4. S.K. Tiwari

Answer: A.K. Vijayvargiya

Question 18. Who of following is credited to have brought Mahatma Gandhi on his first visit to this state in December 1920?

  1. Pt. Ravishankar Shukla
  2. Pt. Sunderlal Sharma
  3. Narayana Rao Meghawale
  4. E.Raghvendra Rao

Answer: Pt. Sunderlal Sharma

Question 19. Which administrative system prevailed in this state during Maratha rule from 1787 to 1818?

  1. Balutedari System
  2. Iqta System
  3. Suba System
  4. Ijaradari System

Answer: Suba System

You May Also Check:- New Appointments In India

Question 20. Who of following leaders of this state became first Chief Minister of Madhya Pradesh?

  1. E.Raghavendra Rao
  2. Pt. Ravishankar Shukla
  3. Dwaraka Prasad Mishra
  4. Khoob Chand Baghel

Answer: Pt. Ravishankar Shukla

Question 21. Indravati National park situated in which District?

  1. Bilaspur
  2. Dantewara
  3. Rewa
  4. Sarguja

Answer: Dantewara

Question 22. Head office of the Southern coal field in the state is situated:

  1. In Bastar
  2. In Bilaspur
  3. In Kanker
  4. In Khandwa

Answer: In Bilaspur

Question 23. First Director General of Police in Chhattisgarh is:

  1. Arun Kumar
  2. S. M. Shukla
  3. Satyanand Misra
  4. U. K. Sayal

Answer: S. M. Shukla

Read Also:- Person in News Current Affairs

Question 24. Who took the Oath as the first Governor of Chhattisgarh?

  1. Dinesh Nandan Sahai
  2. K. Shankar Narayan
  3. Surjit Singh Barnala
  4. W. A. Sheshak

Answer: Dinesh Nandan Sahai

Question 25. Which of the following are new districts created after the bifurcation of Bastar ?

  1. Mahasamund and Dhamtari
  2. Kanker and Dantewara
  3. Kanker and Dhamtari
  4. Kanker and Bastar

Answer: Kanker and Dantewara

Question 26. Who among the following took the Oath as the first Governor of Chhattisgarh state?

  1. Dinesh Nandan Sahai
  2. W. A. Sheshak
  3. K. Shankar Narayan
  4. Surjit Singh Barnala

Answer: Dinesh Nandan Sahai

Question 27. Who is the first woman in the Council of Ministers in the state?

  1. Smt. Pratibha Shah
  2. Smt. Geeta Devi Singh
  3. Smt. Phulo Devi Netam
  4. Smt. Shyama Dhruv

Answer: Smt. Geeta Devi Singh

Question 28. Where was the High Court bench of Chhattisgarh established?

  1. In Raipur
  2. In Bilaspur
  3. In Durg
  4. In Jagdalpur

Answer: In Bilaspur

Question 29. Which Soil is found most in Chhattisgarh ?

  1. Red and Yellow Soil
  2. Black Soil
  3. Matasi Soil
  4. Kanhar Soil

Answer: Red and Yellow Soil

Question 30. The exceptional identity of Chhattisgarh state is”

  1. Population
  2. Corruption and Anarchy
  3. Production of rice
  4. Tribal culture

Answer: Production of rice

Check Committees & Schemes Current Affairs

Candidates may also get current affairs of all states from our web portal. You can also subscribe our free mail service to get information in your mailbox. If you have any query you may ask in comment box, we will try to solve your problem as soon as possible.

Something That You Should Put An Eye On

Railway Current AffairsSports Current Affairs
Science & TechnologyIBPS Current Updates
Meetings And Summits Current AffairsBudget Price Alert
All Defence Current AffairsCurrent Affairs for bank exams
Pratiyogita DarpanCurrent Affairs June

Filed in: Current Affairs, Latest GK

Salary In Lakhs, Opportunity In Film & Gaming Industry

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment