Latest Qualification Jobs

Classification Verbal Reasoning Questions and Answers | Railway/SSC/UPSC

Classification Questions

Know about your preparation level of verbal reasoning section by solving Classification Questions mentioned on this page. Classification Questions and Answers are available here for candidates who are preparing for Railway/SSC/UPSC and other entrance/competitive examinations.

recruitmentresult.com

To understand the concept behind these Classification Reasoning Questions, we have also provided the explanation after every question. So, go through these Classification Problems and evaluate your performance. Candidates are advised that before appearing for the actual examination, must practice out these given questions.

Classification Questions

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question 1) Choose the word which is different from the rest.

  1. Rigveda
  2. Yajurveda
  3. Atharvaveda
  4. Ayurveda
  5. Samveda

Answer 1) Ayurveda

Explanation:

All except Ayurveda are names of holy scriptures, the four Vedas. Ayurveda is a branch of medicine.

Question 2) Choose the word which is different from the rest.

  1. Tea
  2. Cinchona
  3. Rubber
  4. Cardamom
  5. Chalk

Answer 2) Chalk

Explanation:

All except Chalk are obtained from crops.

Question 3) Choose the word which is different from the rest.

  1. Sparrow
  2. Swan
  3. Parrot
  4. Koel

Answer 3) Swan

Explanation:

Swan is the only water bird in the group.

Get Here: Classification Reasoning Tricks

Question 4) Choose the word which is different from the rest.

  1. Potassium
  2. Silicon
  3. Zirconium
  4. Gallium
  5. Germanium

Answer 4) Potassium

Explanation:

All except Potassium are metals used in semiconductor devices.

Question 5) Choose the word which is different from the rest.

  1. Hangar
  2. Platform
  3. Dock
  4. Park
  5. Bus stand

Answer 5) Park

Explanation:

All except Park are halting places of various transport means.

Question 6) Choose the word which is different from the rest.

  1. Chicken
  2. Snake
  3. Swan
  4. Crocodile
  5. Frog

Answer 6) Chicken

Explanation:

All except Chicken can live in water.

Question 7) Choose the word which is different from the rest.

  1. Dagger
  2. Hammer
  3. Knife
  4. Sword
  5. Blade

Answer 7) Hammer

Explanation:

All except Hammer are sharp-edged and have a cutting action.

Question 8) Choose the word which is different from the rest.

  1. Oyster
  2. Clam
  3. Scallop
  4. Mussel

Answer 8) Scallop

Explanation:

All except Scallop live in shells.

Check Out: 33+ Direction Sense Test Questions

Question 9) Choose the word which is different from the rest.

  1. Pear
  2. Apple
  3. Litchi
  4. Guava
  5. Orange

Answer 9) Orange

Explanation:

Orange is the only citrus fruit in the group.

Question 10) Choose the word which is different from the rest.

  1. Deck
  2. Quay
  3. Stern
  4. Bow
  5. Mast

Answer 10) Quay

Explanation:

All except Quay are parts Of a ship.

Question 11) Choose the word which is different from the rest.

  1. Tricycle
  2. Trident
  3. Trifle
  4. Tricolour
  5. Trilogy

Answer 11) Trifle

Explanation:

In all except Trifle, ‘tri’ indicates ‘three’.

Question 12) Choose the word which is different from the rest.

  1. Calendar
  2. Year
  3. Date
  4. Month
  5. Day

Answer 12) Calendar

Explanation:

All others are parts of a calendar.

Solve Out: Blood Relations Questions

Question 13) Choose the word which is different from the rest.

  1. Producer
  2. Director
  3. Investor
  4. Financier
  5. Entrepreneur

Answer 13) Director

Explanation:

All except Director spend money.

Question 14) Choose the word which is different from the rest.

  1. Chameleon
  2. Crocodile
  3. Alligator
  4. Locust
  5. Salamander

Answer 14) Locust

Explanation:

All except Locust are reptiles, while locust is an insect.

Question 15) Choose the word which is different from the rest.

  1. Mumbai
  2. Cochin
  3. Kandla
  4. Mysore
  5. Vishakhapatnam

Answer 15) Mysore

Explanation:

All except Mysore are harbours.

Question 16) Choose the word which is different from the rest.

  1. Biscuits
  2. Chocolate
  3. Cake
  4. Bread
  5. Pastry

Answer 16) Chocolate

Explanation:

All except Chocolate are baked items.

Get Here: Coding Decoding Questions

Question 17) Choose the word which is different from the rest.

  1. Coat
  2. Shirt
  3. Blouse
  4. Trousers
  5. Sweater

Answer 17) Trousers

Explanation:

All except Trousers are garments which cover the upper part of the body.

Question 18) Choose the word which is different from the rest.

  1. Cumin
  2. Groundnut
  3. Cinnamon
  4. Pepper
  5. Clove

Answer 18) Groundnut

Explanation:

All except Groundnut are spices.

Question 19) Choose the word which is different from the rest.

  1. Sweep
  2. Wipe
  3. Scrub
  4. Wash
  5. Stain

Answer 19) Stain

Explanation:

All except Stain are terms related to cleaning.

Get Here: Logical Puzzles With Answers

Question 20) Choose the word which is different from the rest.

  1. Asia
  2. Argentina
  3. Africa
  4. Australia
  5. Antarctica

Answer 20) Argentina

Explanation:

All except Argentina are continents, while Argentina is a country.

Classification Reasoning Questions and Answers are provided here on this page of recruitmentresult.com will be useful for the individuals that are going to be appearing in the upcoming competitive examinations that includes logical reasoning as a section in it.

Something That You Should Put an Eye On

Direction Sense Test TricksSyllogism Tricks
Input Output Reasoning TricksAnalogy Test Tricks
Syllogism Questions with AnswersAnalogy Practice Questions
Tricks to Solve Blood RelationCoding Decoding Tricks
55+ Problems on CalendarBest Books For Logical Reasoning

Filed in: Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment