Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Core Java Interview Questions and Answers for 5 Year Exp/Freshers, Tips

Core Java Interview Questions

Clearing the Core Java interview is not an easy task; you must have proper knowledge of Core Java Interview Questions and answers as well as about your stream. To get recruited in any well known technical company, you need to crack written/ interview/ HR round.

Questions asked in interview round to 5 year experience candidates is basicallyof toughlevel as compared to freshers. And on this web page, you will get Core Java Interview Questionsand best preparation tips for freshers as well as for 5 year experienced.

Questions asked in Core Java Interview:

Interviewers can ask any type of question to you related to the programming. So it is better that you must have all the data about the programming and answers the questions in flow. It will show your knowledge and throw a positive impact on them.

Check out the underneath section of this web page which is well created by the team of recruitmentresult.com and get the best preparation tips for Core Java Interview round and some most important questions and answers asked by interviews.

Must Check: Core Java Syllabus

Core Java Interview Questions

Here below we have provided core java tricky interview questions, you must read and understand it that when these types of questions would be asked in the interview then you must be able to answer them.

Question 1: What is the most important feature of Java?

Answer: Java is a platform independent language.

Question 2: What do you mean by platform independence?

Answer: Platform independence means that we can write and compile the java code in one platform (eg Windows) and can execute the class in any other supported platform eg (Linux, Solaris, etc).

Question 3:What is the difference between JDK and JVM?

Answer: Java Development Kit (JDK) is for development purpose and JVM is a part of it to execute the java programs.

JDK provides all the tools, executables and binaries required to compile, debug and execute a Java Program. The execution part is handled by JVM to provide machine independence.

Get Here: Core Java Quiz

Question 4:What is the difference between JVM and JRE?

Answer: Java Runtime Environment (JRE) is the implementation of JVM. JRE consists of JVM and java binaries and other classes to execute any program successfully. JRE doesn’t contain any development tools like java compiler, debugger etc. If you want to execute any java program, you should have JRE installed.

Question 5:What is overloading and overriding in java?

Answer: When we have more than one method with the same name in a single class but the arguments are different, then it is called as method overloading.

Overriding concept comes in picture with inheritance when we have two methods with same signature, one in parent class and another in child class. We can use @Override annotation in the child class overridden method to make sure if parent class method is changed, so as child class.

Question 6:Can we have multiple public classes in a java source file?

Answer: We can’t have more than one public class in a single java source file. A single source file can have multiple classes that are not public.

Question 7:What is static import?

Answer: If we have to use any static variable or method from other class, usually we import the class and then use the method/variable with class name.

START Practice With: Java Online Test

Question 8: Is Java a pure object oriented language?

Answer: Java uses primitive data types and hence is not a pure object oriented language.

Question 9: Are arrays primitive data types?

Answer: In Java, Arrays are objects.

Question 10: What is difference between Path and Class path?

Answer: Path and Class path are operating system level environment variables. Path is used define where the system can find the executable (.exe) files and class path is used to specify the location .class files.

Core Java is a basic knowledge of programming. Core Java Tutorial or Java Programming Tutorial is extensively used vigorous technology. It is a set of computer software and specifications developed by Sun Microsystems, later it was learned by the Oracle Corporation, which provides a system for developing application software and deploying it in a cross-platform computing environment.

Share Your Views also: Java Interview Experience

Core java interview questions for senior developers

Check some more interview questions on core java and attain the knowledge regarding the same.

Question 11: What are local variables?

Answer: Local variables are those which are declared within a block of code like methods. Local variables should be initialized before accessing them.

Question 12: What are instance variables?

Answer: Instance variables are those which are defined at the class level. Instance variables need not be initialized before using them as they are automatically initialized to their default values.

Question 13: How to define a constant variable in Java?

Answer: The variable should be declared as static and final. So only one copy of the variable exists for all instances of the class and the value can’t be changed also.

Static final int MAX_LENGTH = 50; is an example for constant.

Get here in Detailed: Advanced Java Syllabus

Question 14: Should a main () method is compulsorily declared in all java classes?

Answer:  No not required. Main () method should be defined only if the source class is a java application.

Question 15: What is the return type of the main () method?

Answer:  Main () method doesn’t return anything hence declared void.

Question 16:  Why is the main () method declared static?

Answer: Main () method is called by the JVM even before the instantiation of the class hence it is declared as static.

Question 17:  What is the argument of main () method?

Answer:  main () method accepts an array of String object as argument.

Must Check: Top 30 Java Interview Questions

Question 18:  Can a main () method be overloaded?

Answer:  Yes. You can have any number of main () methods with different method signature and implementation in the class.

Question 19:  Can a main () method be declared final?

Answer:  Yes. Any inheriting class will not be able to have its own default main () method.

Question 20:  Does the order of public and static declaration matter in main () method?

Answer:  No. It doesn’t matter but void should always come before main ().

There are many core java programming interview questions related to core Java, you can learn all these questions and for more questions and answers you need to stay connected with our web portal.

Also Know: Java Programming Interview Questions

Best Preparation Tips for Core Java Interview:

  • Dress well according to the status of the company
  • Practice Good Nonverbal Communication
  • Always sit in good body posture
  • Don’t Be Too Familiar
  • Control on emotions
  • Connect with the project/ topic
  • First listen to questions carefully then answer
  • Use Appropriate Technical Language
  • Don’t Talk Too Much
  • Take Care to Answer the Questions
  • Keep a gentle smile on your face
  • Interact with interviewers
  • Always ready for tough technical questions
  • Ask any question at last

These are some best preparation tips and interview questions related to core Java, you can learn all these questions and for more questions and answers you need to stay connected with our web portal.

End Note:

We hope that core java interview questions and answers for experienced/ freshers provided above are helpful for you for your preparation. You may stay tuned with our web portal recruitmentresult.com to get latest updates regarding core java interview questions. If you have any query related to the content available on this page, you may ask in comment box; we’ll solve it as soon as we can.

You May Also Like To Visit This Section

Java Programming Questions & AnswersAdvanced Java Interview Questions
Develop Good Communication SkillsHow to Write a Good Resume
Group Discussion: Dos and Don’tsInterview Questions and Answers
Personality Development TipsHow To Dress For An Interview

Filed in: Interview

Leave a Reply

Submit Comment