Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

CPF Sample Paper| UPSC CAPF/CPF Available! Previous Year Papers Solved

CPF Sample Paper

Enhance you preparation for Central Police Armed Force examination (CAPF/CPF) with the help of UPSC CPF Sample Paper. UPSC CAPF/CPF Previous Year Papers PDF is available on this page

UPSC CAPF/CPF Previous Year Papers Available

Union Public Service Commission (UPSC) is all set to conduct Central Police Force Examination, those who have applied and going to participate in exam may refer CPF Solved Sample Paper to make preparation at peak for scoring good marks.

Download CPF Solved Papers

CPF Sample Paper is also available PDF at official site. Applicants looking for UPSC CAPF/CPF Sample Paper may download it through online mode. One can also get CPF Sample Question Paper by hitting the below highlighted links.

We the team member of recruitmentresult.com has well created this page with compete details of CPF Sample Paper, to get model papers may go through the below structured

CPF Previous Year Sample Paper

Central Armed Police Forces (ACs) Examination, 2018CPF Sample Paper Download PDF
General Studies, Essay and ComprehensionDownload Now
General Ability and IntelligenceDownload Now

CPF Sample Paper Download PDF

Central Armed Police Forces (ACs) Examination, 2017CPF Sample Paper Download PDF
General Studies, Essay and ComprehensionDownload Now
General Ability and Intelligence

Download Now

CPF Sample Paper

Question 1. In which decade was the American Institute of Electrical Engineers (AIEE) founded?

  1. 1850s
  2. 1880s
  3. 1930s
  4. 1950s

Answer: 2

Question 2. What is part of a database that holds only one type of information?

  1. Report
  2. Field
  3. Record
  4. File

Answer: 2

Read Also: Best Ways To Finish Exam On Time

Question 3. Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), … What number should come next?

  1. (1/3)
  2. (1/8)
  3. (2/8)
  4. (1/16)

Answer: 2

Question 4. Find the odd man out….3, 5, 11, 14, 17, 21

  1. 21
  2. 17
  3. 14
  4. 3

Answer: 3

Question 5. Protoplasts can be produced from suspension cultures, callus tissues or intact tissues by enzymatic treatment with

  1. cellulotyic enzymes
  2. pectolytic enzymes
  3. both cellulotyic and pectolytic enzymes
  4. proteolytic enzymes

Answer: 3

Read Here: How to Get in the Mood to Study

Question 6. The central banking functions in India are performed by the

  1. Central Bank of India
  2. Reserve Bank of India
  3. State Bank of India
  4. Punjab National Bank

Answer: 2

Question 7. Development expenditure of the Central government does not include

  1. defence expenditure
  2. expenditure on economic services
  3. expenditure on social and community services
  4. grant to states

Answer: 1

Must Check These Related Links:

Question 8. ICICI is the name of a

  1. chemical industry
  2. bureau
  3. corporation
  4. financial institution

Answer:  4

Question 9. Gilt-edged market means

  1. bullion market
  2. market of government securities
  3. market of guns
  4. market of pure metals

Answer: 2

Question 10. In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into India?

  1. Chemicals other than fertilizers
  2. Services sector
  3. Food processing
  4. Telecommunication

Answer: 4

You May Read This: Last Minute Exam Study Preparation Tips

Question 11. The Battle of Plassey was fought in

  1. 1757
  2. 1782
  3. 1748
  4. 1764

Answer: 1

Question 12. The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of

  1. Sutlej and Beas
  2. Jhelum and Chenab
  3. Ravi and Chenab
  4. Ganga and Yamuna

Answer: 2

Question 13. Under Akbar, the Mir Bakshi was required to look after

  1. military affairs
  2. the state treasury
  3. the royal household
  4. the land revenue system

Answer: 4

You May Read This: Common Mistakes You Make in Tests

Question 14. Tripitakas are sacred books of

  1. Buddhists
  2. Hindus
  3. Jains
  4. None of the above

Answer:  1

Question 15. The trident-shaped symbol of Buddhism does not represent

  1. Nirvana
  2. Sangha
  3. Buddha
  4. Dhamma

Answer: 1

Question 16. The Parliament of India cannot be regarded as a sovereign body because

  1. it can legislate only on subjects entrusted to the Centre by the Constitution
  2. it has to operate within the limits prescribed by the Constitution
  3. the Supreme Court can declare laws passed by parliament as unconstitutional if they contravene the provisions of the Constitution
  4. All of the above

Answer: 4

Read Also: Ways to overcome the Fear of Exam

Question 17. The name of the Laccadive, Minicoy and Amindivi islands was changed to Lakshadweep by an Act of Parliament in

  1. 1970
  2. 1971
  3. 1972
  4. 1973

Answer: 4

Question 18. The members of the Rajya Sabha are elected by

  1. the people
  2. Lok Sabha
  3. elected members of the legislative assembly
  4. elected members of the legislative council

Answer: 3

Question 19. The members of the panchayat are

  1. nominated by the district officer
  2. the electorates of the respective territorial constituencies
  3. nominated by local self-government minister of the state
  4. nominated by the block development organization

Answer: 2

Read Also: Tips to Make Study Interesting

Question 20. The power to decide an election petition is vested in the

  1. Parliament
  2. Supreme Court
  3. High courts
  4. Election Commission

Answer: 3

Check the Strategies To Improve Memory

Contenders may follow us on Facebook or Google plus to grab latest updates on your timeline wall directly and Subscribe Our Free E-Mail Section to get instant details into your mailbox directly. If you have any query related to this, you may freely ask by leave their comment in below stated comment box. Best Of Luck…

Something That You Should Put An Eye On

UPSC Entrance ExamUPSC Eligibility Criteria
UPSC CalendarUPSC Syllabus
UPSC BooksOnline Test For UPSC

Filed in: Preparation Tips, Question & Answers, Question Paper, UPSC

Leave a Reply

Submit Comment