Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


UPSC CSAT Sample Paper, CSAT Previous Year Solved Question, Mock Test

CSAT Sample Paper

Civil Services Aptitude Test is scheduled to be conducted soon by Union Public Service Commission. Appearing aspirants are required to qualify the examination by scoring good marks in the exam. CSAT Sample Paper is provided here which can assist them to do better preparation of the examination.

This examination is now known as Civil Service Exam which is conducted in two parts i.e. Prelims and Mains exam. UPSC CSAT Previous Year Solved Question and UPSC CSAT Mock Test can assist the candidates which are well provided on this page.

Apart from it, contenders can download CSAT Sample Papers 2018 with Answers PDF online by going through the official website as well as CSAT Sample Paper can be downloaded directly from this page which is designed by the team members of recruitmentresult.com for the comfort of their views, so please have a glance at once!!

CSAT Sample Paper

CSAT Sample Questions With Answers

Question 1 Two ships are sailing in the sea on the two sides of a lighthouse. The angle of elevation of the top of the lighthouse is observed from the ships are 30° and 45° respectively. If the lighthouse is 100 m high, the distance between the two ships is:

  1. 173 m
  2. 200 m
  3. 273 m
  4. 300 m

Answer: 3

Question 2: A man standing at a point P is watching the top of a tower, which makes an angle of elevation of 30º with the man’s eye. The man walks some distance towards the tower to watch its top and the angle of the elevation becomes 60º. What is the distance between the base of the tower and the point P?

  1. 43 units
  2. 8 units
  3. 12 units
  4. Data inadequate
  5. None of these

Answer: 4

Read Now: Health Hazards due to over Studying

Question 3: The angle of elevation of a ladder leaning against a wall is 60º and the foot of the ladder is 4.6 m away from the wall. The length of the ladder is:

  1. 3 m
  2. 6 m
  3. 8 m
  4. 2 m

Answer: 4

Question 4: An observer 1.6 m tall is 203 away from a tower. The angle of elevation from his eye to the top of the tower is 30º. The heights of the tower is:

  1. 6 m
  2. 2 m
  3. 72 m
  4. None of these

Answer: 1

Question 5: From a point P on a level ground, the angle of elevation of the top tower is 30º. If the tower is 100 m high, the distance of point P from the foot of the tower is:

  1. 149 m
  2. 156 m
  3. 173 m
  4. 200 m

Answer: 3

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Question 6: Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?

  1. Oxygen
  2. Hydrogen sulphide
  3. Carbon dioxide
  4. Nitrogen

Answer: 2

Question 7: Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?

  1. Phosphorous
  2. Bromine
  3. Chlorine
  4. Helium

Answer: 2

Question 8: Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is

  1. copper
  2. magnesium
  3. iron
  4. calcium

Answer: 2

Also Check- How to Get in the Mood to Study

Question 9: Which of the following is used in pencils?

  1. Graphite
  2. Silicon
  3. Charcoal
  4. Phosphorous

Answer: 1

Question 10:  Which of the following metals forms an amalgam with other metals?

  1. Tin
  2. Mercury
  3. Lead
  4. Zinc

Answer:  2

Question 11: Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s

  1. largest railway station
  2. highest railway station
  3. longest railway station
  4. None of the above

Answer:  1

Also Read- Last Minute Exam Preparation Tips

Question 12: Entomology is the science that studies

  1. Behavior of human beings
  2. Insects
  3. The origin and history of technical and scientific terms
  4. The formation of rocks

Answer:  2

Question 13: Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

  1. Asia
  2. Africa
  3. Europe
  4. Australia

Answer:  2

Question 14: Garampani sanctuary is located at

  1. Junagarh, Gujarat
  2. Diphu, Assam
  3. Kohima, Nagaland
  4. Gangtok, Sikkim

Answer:  2

Some Master Tips that will help you to get rid of sleeping while studying for examination-Check Here

Question 15: For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

  1. Physics and Chemistry
  2. Physiology or Medicine
  3. Literature, Peace and Economics
  4. All of the above

Answer:  4

Question 16: 5, 11, 14, 17, 21

  1. 21
  2. 17
  3. 14
  4. 3

Answer:  3

Question 17: The industrial organization of Atomic Minerals Division, Heavy Water Board (HWB) is located at

  1. Mumbai
  2. Kolkata
  3. Hyderabad
  4. Jadugude, Bihar

Answer:  1

Check This- Avoid These Common Mistakes You  Make in Tests

Question 18: A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

  1. Rs. 650
  2. Rs. 690
  3. Rs. 698
  4. Rs. 700

Answer:  3

Question 19: How many of the following numbers are divisible by 132? 264, 396, 462, 792, 968, 2178, 5184, 6336

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7

Answer:  1

Question 20: (112 x 54) = ?

  1. 67000
  2. 70000
  3. 76500
  4. 77200

Answer:  2

Tips To Create Your Own Study Guide:- Check Here

Question 21: Which word does NOT belong with the others?

  1. inch
  2. ounce
  3. centimeter
  4. yard

Answer:  2

Question 22: Which word does NOT belong with the others?

  1. parsley
  2. basil
  3. dill
  4. mayonnaise

Answer:  4

Question 23: Tim’s commute never bothered him because there were always seats available on the train and he was able to spend his 40 minutes comfortably reading the newspaper or catching up on paperwork. Ever since the train schedule changed, the train has been extremely crowded, and by the time the doors open at his station, there isn’t a seat to be found.

  1. Tim would be better off taking the bus to work.
  2. Tim’s commute is less comfortable since the train schedule changed.
  3. Many commuters will complain about the new train schedule.
  4. Tim will likely look for a new job closer to home.

Answer:  2

Also Read- Tips For Students To Manage Stress

Question 24: Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), … What number should come next?

  1. 1/3
  2. 1/8
  3. 2/8
  4. 1/16

Answer:  2

Question 25: The shape of earth is

  1. sphere
  2. oblate spheroid
  3. circular
  4. spheroid

Answer:  2

Question 26: Young men and women should get habituated to reading and writing about current affairs.

  1. used
  2. prepared
  3. trained
  4. No improvement

Answer:  4

We’re presenting you top 10 Ways Exercise Makes Your Brain Work Better

Question 27: The percentage of India’s total population employed in agriculture is nearly

  1. 40%
  2. 50%
  3. 60%
  4. 70%

Answer:  4

Question 28: Find Odd One Out:- 3 , 5, 11, 14, 17, 21

  1. 21
  2. 17
  3. 14
  4. 3

Answer:  4

Question 29: What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23?

  1. 2
  2. 3
  3. 18
  4. 21
  5. None of these

Answer:  1

Question 30: In India today many of our intellectuals still talk in terms of the French Revolution and the Rights of Man, not appreciating that much has happened since then.

  1. much has been happening
  2. much had happened
  3. much might happen
  4. No improvement

Answer:  4

Check Now: UPSC CSAT Syllabus

UPSC CSAT Exam Pattern 2018

CSAT (Prelims) Exam Pattern 2018:

Prelims PaperMarksQuestionsDuration
Paper I – General Studies2001002 Hours
Paper II – Aptitude200802 Hours
Total400

Civil Services (Mains) Pattern 2018:

PaperSubjectMarks
Paper AIndian Language (Qualifying)300
Paper BEnglish (Qualifying)300
Paper IEssay250
Paper IIGeneral Studies – I250
Paper IIIGeneral Studies – II250
Paper IVGeneral Studies – III250
Paper VGeneral Studies – IV250
Paper VI

Optional Subject Paper 1

250
Paper VIIOptional Subject Paper 2250
Total1750

Get Here in Detail: UPSC CSAT Exam Pattern

CSAT Sample Paper Released By UPSC

Union Public Service Commission conducts CSAT (Civil Services Aptitude Test) for Civil Services Exam every year. Candidates who are going to participate in CSAT Exam they may get Sample Paper for CSAT Exam from this page. Candidates can easily download CSAT Sample Question Paper from official site through online process. Here on this page we are also providing some solved Sample Question Paper for CSAT with answer and UPSC CSAT Sample Paper that will help you to get success in exam.

Contenders are requested to subscribe free email service of our web portal for getting latest information regarding UPSC CSAT Sample Paper or CSAT Sample Paper Online through this page, so keep in touch with us regularly. You can also follow us on Facebook and Google plus to get updates of CSAT Sample Paper on your timeline. You can give your queries and suggestions in the comment box.

Something That You Should Put An Eye On

Stay Awake All Night To StudyTips to Make Study Interesting
How To Find Online Study MaterialUPSC Books
UPSC NotificationUPSC Calendar
Online Test for UPSCUPSC Eligibility Criteria

Filed in: Question & Answers, Question Paper

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment