Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

CTET Sample Papers 2019 CTET Previous Year Question Paper with Answers PDF

CTET Sample Papers

Download CTET Sample Papers for the preparation of Central Teacher Eligibility Test which is expected in the month of FEB 2019. Download CTET Previous Year Question Paper with Answers PDF for Paper 1 and 2 by hitting the below provided link by recruitmentresult.com

recruitmentresult.com

CTET FEB 2019 Important Official Dates (Tentative):

EventsDates (Tentative)
Application form
Starting Date
March (First week)

 

August 2019

CTET 2019 last
date of application
March 2019

 

August 2019

CTET Exam fee
Payment last date
March 2019

 

August-August 2019

Time to Online corrections in
CTET online Application
form 2019 particulars
March 2019

 

August Last
week 2019

CTET 2019 Admit
Card availability
April 2019

 

August 2019

CTET 2019 written
Exam Date
February 2019

 

(now may
be on August 2019)

CTET Result 2019
announced date
May 2019

 

September 2019

CTET Marks
Certificate for
Dispatch
May 2019

 

September 2019

CTET Sample Papers 2019

Download Previous Year Question Paper Of CTET

Candidates can download CTET Sample Paper with Answer Key for the previous year are suggested to hit the below mentioned link. In order to check CTET Sample Paper with Answers in English, you must check the complete page.

CTET Previous Year Question Paper

Links

Previous Year Papers of CTET – JUNE 2011

Paper – 1

Download Here

Paper – 2

Download Here

CTET Question Paper – JAN 2012

Paper – 1

Download Here

Paper – 2

Download Here

Sample Papers for CTET – MAY 2012

Paper – 1

Download Here

Paper – 2

Download Here

CTET Sample Papers in Hindi – NOV 2012

Paper – 1

Download Here

Paper – 2

Download Here

CTET Previous Year Question Paper – NOV 2012 (MUMBAI)

Paper – 1

Download Here

Paper – 2

Download Here

CTET Sample Papers – JULY 2013

Paper – 1

Download Here

Paper – 2

Download Here

CTET Solved Sample Papers – FEB 2014

Paper – 1

Download Here

Paper – 2

Download Here

CTET Sample Papers with Answers PDF 2014

Paper 1

Download Here

Paper 2

Download Here

CTET Model Question Papers 2015 FEB

PAPER 1 (PART I)

Download Here

PAPER 1 (PART II)

Download Here

PAPER 1 (PART III)

Download Here

Sample Papers of CTET 2015 FEB

PAPER 2 (PART I)

Download Here

PAPER 2 (PART II)

Download Here

PAPER 2 (PART III)

Download Here

PAPER 2 (PART IV)

Download Here

CTET Previous Year Question Papers 2015 SEP Paper 1

PART I

Download Here

PART II

Download Here

PART III

Download Here

PART IV

Download Here

CTET Sample Question Papers 2015 Sep Paper 2

PART I

Download Here

PART II

Download Here

PART III

Download Here

PART IV

Download Here

CTET Sample Papers 2016 FEB

Paper 1

Download Here

Paper 2

Download Here

CTET Previous Year Papers 2016 MAY

Paper 1

Download Here

Paper 2

Download Here

CTET Old Question Papers 2016 SEP

Paper 1

Download Here

Paper 2

Download Here

CTET Sample Papers PDF for 2018 DEC

Paper 2 Set M

Download Here

CTET Sample Papers With Answers In English

Question 1: Toy age refers to

  1. Early Childhood
  2. Late Childhood
  3. Babyhood
  4. All of these

Answer: 1

Question 2: Which of the following statement is not appropriate to motivation as a process?

  1. It causes a person to move towards a goal
  2. It satisfies the person’s biological needs
  3. It helps in achieving a psychological ambition
  4. It keeps away from an unpleasant situation

Answer: 4

Question 3: A child writes with his / her left hand and is comfortable doing things with it, she / he should be –

  1. Discouraged
  2. Made to write with the left hand
  3. Allow his preference
  4. Send to seek medical help

Answer: 3

Question 4: Which of the following is NOT a sign of ‘being gifted’ ?

  1. Curiosity
  2. Creativity
  3. Poor relationship with peers
  4. Interest in extra reading

Answer: 3

Question 5: Language of word is not necessary for

  1. Imaginative Thinking
  2. Conceptual Thinking
  3. Associative Thinking
  4. Perceptual Thinking

Answer: 1

Hit here: Effective Time Table For Studies

Question 6: Which indicates the change in the quality or character of a child?

  1. Growth
  2. Development
  3. Learning
  4. Environment

Answer: 2

Question 7: Single factor theory of intelligence was given by _________

  1. Alfred Binet
  2. Thorndike
  3. Freeman
  4. None of them

Answer: 1

Question 8: Who is the father of “Theory of Multiple Intelligence”?

  1. Gardner
  2. Vygotsky
  3. Bruner
  4. Piaget

Answer: 1

Must Check: Get Rid Of Sleeping While Studying

Question 9: Who gives more stress to the philosophy of social constructivism?

  1. Piaget
  2. Kohlberg
  3. Vygotsky
  4. Dewey

Answer: 3

Question 10: Learning depends on cognitive development

  1. Always
  2. Some Times
  3. Never
  4. In calculation

Answer: 1

Question 11: The year ____ is called a Great Divide in the demographic history of India.

  1. 1901
  2. 1921
  3. 1941
  4. 1951

Answer: 2

Question 12: The only private sector refinery set up by Reliance Petroleum Ltd. is located at

  1. Guwahati
  2. Jamnagar
  3. Mumbai
  4. Chennai

Answer: 2

Question 13: The only state in India that produces saffron is

  1. Assam
  2. Himachal Pradesh
  3. Jammu and Kashmir
  4. Meghalaya

Answer: 3

Question 14: Three important rivers of the Indian subcontinent have their sources near the Mansarover Lake in the Great Himalayas. These rivers are

  1. Indus, Jhelum and Sutlej
  2. Brahmaputra, Sutlej and Yamuna
  3. Brahmaputra, Indus and Sutlej
  4. Jhelum, Sutlej and Yamuna

Answer: 3

Question 15: The zonal soil type of peninsular India belongs to

  1. red soils
  2. yellow soils
  3. black soils
  4. older alluvium

Answer: 1

Ques16- Multilingual character of Indian society should be seen as

  1. a hindrance in teaching-learning process
  2. a resource for enrichment of school life
  3. a challenge to teacher’s capacity to motivate students to learn
  4. a factor that makes school life a complex experience for the learners

Answer: 2

Ques17- Which of the following statements is true about ‘learning’ ?

  1. Errors made by children indicate that no learning has taken place.
  2. Learning is effective in an environment that is emotionally positive and satisfying for the learners.
  3. Learning is not affected by emotional factors at any stage of learning.
  4. Learning is fundamentally a mental activity.

Answer: 2

Ques17-  ‘Self-regulation’ of learners refers to

  1. their ability to monitor their own learning
  2. creating regulations for student behaviour
  3. rules and regulations made by the student body
  4. self-discipline and control

Answer: 1

Ques18- Diagnosis of the gaps in the learning of students should be followed by

  1. appropriate remedial measures
  2. intensive drill and practice.
  3. systematic revision of all lessons
  4. reporting the findings to learners and parents

Answer: 1

Ques19- .‘Development is a never ending process.’ This idea is associated with

  1. a)    Principle of integration
  2. b)    Principle of interaction
  3. c)    Principle of interrelation
  4. d)    Principle of continuity

Answer: 4

Ques20-Four distinct stages of children’s intellectual development are identified by

  1. Skinner
  2. Piaget
  3. Kohlberg
  4. Erikson

Answer: 2

Check This: How To Prepare English for Competitive Exams 

Ques21- ‘‘A yung child responds to a new situation on the basis of the response made by him/her in a similar situation as in the past.’’ This is related to

  1. ‘Law of Attitude’ of learning process
  2. ‘Law of Readiness’ of learning
  3. ‘Law of Analogy’ of learning
  4. ‘Law of Effect’ of learning

Answer: 4

Ques22-The best way, specially at primary level, to address the learning difficulties of students is to use

  1. easy and interesting textbooks
  2. story-telling method
  3. a variety of teaching methods suited to the disability
  4. expensive and glossy support material

Answer: 3

Ques23-According to Piaget, at which of the following stages does a child begin, to think logically about abstract propositions?

  1. Concrete operational stage (07 – 11 years)
  2. Formal operational stage (11 years and up)
  3. Sensori-motor stage (Birth – 02 years)
  4. Pre-operational stage (02 – 07 years)

Answer: 3

Ques24-Which of the following will foster creativity among learners ?

  1. Teaching the students the practical value of good education
  2. Providing opportunities to question and to nurture the innate talents of every learner
  3. Emphasizing achievement goals from the beginning of school life
  4. Coaching students for good marks in examination

Answer: 2

Ques25-It has been observed that the process of digestion is faster inside the stomach than outside because

  1. the digestive juices inside the stomach are acidic, while outside they are alkaline
  2. the amount of digestive juices produced in the stomach in the presence of food is much more
  3. the digestive juices when kept outside the stomach become inactive
  4. the food is churned in the stomach thereby increasing the surface area for quicker enzyme action

Answer: 3

Ques26- Cooked rice can be preserved for a longer time in a refrigerator because

  1. microbes become inactive at low temperature
  2. microbes are destroyed and killed at low temperature
  3. moisture content in the food is reduced at low temperature
  4. refrigerators contain certain chemicals which kill the microbes

Answer: 2

Read here: Written Exam Techniques

Ques27- A lemon sinks in normal water but floats in salty water because the density of

  1. salt water is more than normal water
  2. normal water is more than salt water
  3. lemon increases in salt water
  4. lemon decreases in salt water

Answer: 4

Ques28- Malaria can be detected by testing the blood for the presence of

  1. ruptured liver cells in blood
  2. larvae of mosquito in blood
  3. eggs of mosquito in red blood cells
  4. Plasmodium in red blood cells

Answer: 2

Ques29- We demonstrated to them how we were prepared the artistic patterns.

  1. are prepared
  2. have prepared
  3. are preparing
  4. had prepared
  5. No correction required

Answer: 4

Ques30- Because of his mastery in this field, his suggestions are wide accepted.

  1. are widely accepted
  2. widely acceptance
  3. have widely accepted
  4. have been wide accepted
  5. No correction required

Answer: 1

More Links Related To CTET

CTET SyllabusCTET Application Form
CTET SyllabusCTET Question Paper
CTET Admit CardCTET Answer Key
CTET ResultCTET Admit Card

CTET Exam 2019

Central Teacher Eligibility Test is held in two papers, paper-I is for the primary classes (I-V) while paper-II is for the secondary classes (VI- VIII). This exam is organized twice in a year i.e. in month of February & September.

CTET Exam Pattern

CTET Paper 1 Pattern 2019:

  • It comprise of 150 Questions based on the Multiple Choice Type Questions.
  • Each question is of 1 mark each.
  • Questions are asked from different subjects listed below in tabular form.
  • Time duration of paper is of 2.30 hrs.
SubjectsNo. of QuestionsMarks
Child Development
and Pedagogy
3030
Language I3030
Language II3030
Mathematics3030
Environmental
Studies
3030
Total150 150

Check Here: Common Mistakes You Make in Tests

CTET Paper 2 Pattern 2019:

  • It consists of 150 Multiple Choice Questions of 150 marks.
  • Questions are asked from CDP or Child Development and Pedagogy, Language I, Language II, Mathematics and Science.
  • Time duration of paper is 2.30 hrs.
SubjectsNo. of QuestionsMarks
(compulsory)
Child Development
and Pedagogy
3030
Language I3030
Language II3030
For Mathematics
and Science teacher
6060
For Social
Science teacher:
6060
For any other
teacher – either (a) or (b)
  
Total150 150

Get Best Answer: How Can You Write Fast In Exams?

CTET Exam Analysis

With the help of given stats, candidates can grab complete regarding the level of the examination easily, so what are you waiting for? Go ahead and grab complete details:

SectionTopicsNumber
of Questions
Moderate
Child
Development
& Pedagogy
Child
Development
(Primary School)
15
Concept of
Inclusive
Education
5
Learning
& Pedagogy
10
Moderate to Difficult
English &
Hindi
Language
Reading
Comprehension
9
Reading
Poem
6
Pedagogy
Questions
15
Moderate
MathematicsGeometry5-10
Algebra3
Number
System
4
Pedagogy
Questions
15-20
Arithmetic4
Moderate to tough
Social
Studies
History14-16
Geography10-15
Pedagogical
Questions
12-15
Social &
Political
Issues
12-15
Miscellaneous5-6
Moderate
ScienceFood4
Materials5
World of Living
& Moving things
4-5
Natural
Resources
& Phenomena
8-10
Pedagogical
Issues
8-10

Know Here: Health Hazards due to over Studying

CTET Previous Year Question Paper

Central Teacher Eligibility Test is also known by the name of CTET. The examination is organized by Central Board of Secondary Education. Aspirants having passion to work as a teacher have applied for CTET registration.

We are placing direct links to download CTET Previous Year Question Paper With Answers & CTET Sample Paper 2019 PDF. Save this stuff at your desktop & prepare for exam.

Aspirants who qualify this exam may apply for jobs in schools of Central Government (KVS, NVS, Central Tibetan Schools, etc.) and schools under the administrative control of UT’s of Chandigarh, Dadra & Nagar Haveli, Daman & Diu and Andaman & Nicobar etc.

Benefits of CTET Previous Papers

    • The CTET Sample Papers helps the candidates in their revision.

 

    • The previous year papers are the best resource to prepare for the CTET exam. The CTET Sample Papers will help the candidates to enhance their knowledge.

 

    • By solving CTET Sample Papers with Answers in Hindi candidates will realize their preparation level, and their strengths & weaknesses.

 

    • The CTET Sample Question Papers can boost the preparation of the candidates and helps in improving the scores.

 

    • Continuous solving of CTET Previous Question Paper 2019 will improve the accuracy and speed level of the students which is greatly beneficial.

 

    • The CTET Sample Papers will familiarize the candidates with the exam pattern which eventually increases the confidence.

 

  • Applier may visit the official website at ctet.nic.in to download the CTET Previous Year’s Question Papers or you can choose the link below at this page.

Must Check: Skills Required To become an Ideal Teacher

Final Words:

Aspirants may follow its Official Link to get CTET Sample Papers 2019. You may stay tuned with our portal recruitmentresult.com to attain latest updates.

Something That You Should Put An Eye On

Best Ways To Finish Exam On TimeHow to Prepare for Written Exam
How To Stay Awake All Night To StudyStrategies To Improve Memory
Last Minute Exam Preparation TipsHow To Maximize Your Score In Exam


Filed in: Preparation Tips, Question & Answers, Question Paper

2 Responses to "CTET Sample Papers 2019 CTET Previous Year Question Paper with Answers PDF"

  1. abinash

    Very much helpful. I love the website

    • admin

      Hii abinash,
      Thanks for liking our site. Keep visiting it for more similar updates.

Leave a Reply

Submit Comment