Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Current Affairs March 2017 PDF Free Download Question And Answers, Quiz

Current Affairs March

Are you in search of Latest Current Affairs March? Then you are at the correct place. From this single web page you can also download latest Question and Answers Quiz in PDF form. So, aspirants who are going to appear any competitive exam such as AS, IPS, bank PO/clerks, SSCs or entrance examinations like LLB, CAT/ MAT etc can get Current Affairs March 2017 through this page.

We, the team of recruitmentresult.com are providing you the information about Current Affairs March and latest question and answer for any competitive exam preparation. Individuals may fetch complete details regarding Latest Question and Answers, Current Affairs of March.

Current Affairs March

  • Nokia to acquire Comptel Corporation to advance its software strategy
  • Welspun India Ltd ties-up with Cotton Egypt Association
  • Samsung Pay to Launch in India
  • Uber launches UberHIRE in 9 Indian cities
  • Uber CEO Travis Kalanick quits Trump’s Economic Advisory Council
  • Nik Khanna appointed India MD of BAE Systems
  • Union Budget 2017: Rural Development
  • Wipro Vice-Chairman T K Kurien announced retirement
  • Rest of India wins the Irani Trophy final after defeating Gujarat by 6 wickets.
  • For the first time, Union Finance Minister presented the combined budget of Independent India including the Railways in Union Budget 2017-2018.
  • India wins three match T20 series against England by 2-1.
  • Former Chelsea and England footballer Frank Lampard retires from football. He had 106 appearances for England’s national team.
  • Cisco Systems agreed to buy App Dynamics for USD 3.7 billion
  • Vishal Kaul appointed as Chief Operating Officer of Ola Cabs
  • PVR Pictures launched Vkaao theatre-on-demand service
  • TeamIndus proposes nameplate on the Moon for a price
  • Rajesh Gopinathan appointed as Chief Executive Officer of TCS
  • TCS CEO N Chandrasekaran appointed Tata Sons chairman
  • Air India launches Fly For Sure scheme
  • Kalyan Krishnamurthy appointed as CEO of Flipkart
  • Suresh Nagarajan appointed as Chief Financial Officer of Reliance Power
  • Google unveils My Business and Digital Unlocked tools for small and medium businesses
  • Apple to make iPhones in Bengaluru
  • Martyrs’ day is being observed today in India to marks the 69th death anniversary of the Father of the nation Mahatma Gandhi.
  • Amulya Kumar Patnaik has been appointed the Delhi Police Commissioner.
  • Miss France Iris Mittenaere crowed as Miss Universe in Philippines.
  • Amulya Kumar Patnaik has been appointed the Delhi Police Commissioner.
  • Miss France Iris Mittenaere crowed as Miss Universe in Philippines.
  • Meghalaya Governor V Shanmuganathan resigns from his post.
  • The National Girl Child Day is observed today.
  • Praveen Mahajan elected unopposed as the president of the All India Tennis Association (AITA).
  • Assembly election voting for Punjab and Goa had concluded today.
  • World Cancer Day 2017 observed today globally.
  • India defeated New Zealand 4-1 to enter the second round of Davis Cup Group 1 Asia/Oceania.
  • Qatar Airways makes the world’s longest commercial flight after its flight landed in New Zealand. The Doha-Auckland service covers 14,535 kilometres (9,032 miles).
  • Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the 104th Indian Science Congress (ISC) at Tara Karma Stadium of Sri Venkateswara University in Tirupati, Andhra Pradesh on January 3, 2017
  • On January 26, 2017 India celebrated its 68th Republic Day with a massive display of military might and cultural diversity at Rajpath in New Delhi
  • Union Government approves ordinance to penalize possession of old Rs 500 and Rs 1000 notes
  • सुप्रीम कोर्ट ने केंद्र सरकार को सभी एनजीओ के आडिट रिपोर्ट पेश करने का निर्देश दिया
  • No alcohol shops within 500 metres of highways: Supreme Court.
  • UNSC extended mandate of UN Assistance Mission in Somalia until March 2017
  • CCEA approved implementation of CCTNS and ICJS Project by March 2017 to revamp Criminal Justice System

Check Out: Current Affairs for bank exams

Questions and Answers

Ques 1. Who has been conferred with the Dr B C Roy National Award 2016 for outstanding service in the field of socio medical relief?

  1. Dr Rakesh Khazanchi
  2. Dr Ramesh Kumar Sharma
  3. Dr P Raghu Ram
  4. Dr M.S. Venkatesh

Answer : (C) Dr P Raghu Ram

Ques 2. To deal with the non-compliance of rules by banks, RBI has decided to set up a separate Enforcement Department. The new department would start its operation from which date?

  1. March 31, 2017
  2. April 30, 2018
  3. March 1, 2018
  4. April 1, 2017

Answer : (D) April 1, 2017

Ques 3. What is the current repo rate as per the Reserve Bank of India’s sixth bimonthly monetary policy review for the year 2016-17?

  1. 25 Percent
  2. 50 Percent
  3. 75 Percent
  4. 00 Percent

Find Out: Awards and Honours in India

Answer : (A) 6.25 Percent

Ques 4. The three day Implementation and Assessment Group Meeting of the Global Initiative to Combat Nuclear Terrorism (GICNT) has been organized in which Indian city on February 8, 2017?

  1. Kolkata
  2. Bengaluru
  3. New Delhi
  4. Pune

Answer : (C) New Delhi

Ques 5. Which Indian state has become the first to introduce cashless system for Public Distribution System of food grains?

  1. Haryana
  2. Gujarat
  3. Karnataka
  4. Maharashtra

Answer : (B) Gujarat

Ques 6. The Payment of Wages (Amendment) Bill, 2017 passed in Lok Sabha on February 7, 2017 seeks to amend which Act?

  1. Payment of Wages Act 1936
  2. Payment of Wages Act 1942
  3. Payment of Wages Act 1950
  4. Payment of Wages Act 1980

Press To See: Current Indian books and Authors

Answer : (A) Payment of Wages Act 1936

Ques 7. Which bank has tied up with fertilizer major IFFCO on February 7, 2017 to launch co-branded debit cards for farmers and promote cashless payment in rural area?

  1. Bank of Maharashtra
  2. Bank of Baroda
  3. Union Bank of India
  4. Dena Bank

Answer : (B) Bank of Baroda

Ques 8. Which of the following private sector bank started operating its Bharat Bill Payment System (BBPS) on February 7, 2017?

  1. ICICI Bank
  2. HDFC Bank
  3. RBL Bank
  4. IDFC Bank

Answer : (B) HDFC Bank

Ques 9. Justice Karnan, who has been issued a contempt notice for levelling allegations of corruption against the Supreme Court and Madras High Court Judges, is a sitting judge of which high court?

  1. Bombay High Court
  2. Delhi High Court
  3. Calcutta High Court
  4. Allahabad High Court

Answer : (C) Calcutta High Court

Look On: Latest Current Affairs

Ques 10. Which ministry approved the pilot launch of Revenue Insurance Scheme for Plantation Crops (RISPC) on February 8, 2017 to protect the growers of plantation crops from the yield and income loss risks?

  1. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
  2. Ministry of Skill Development & Entrepreneurship
  3. Ministry of Environment, Forest and Climate Change
  4. Ministry of Commerce and Industry

Answer : (D) Ministry of Commerce and Industry

Ques 11. Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?

  1. Oxygen
  2. Hydrogen sulphide
  3. Carbon dioxide
  4. Nitrogen

Answer: Option B (Hydrogen sulphide)

Ques 12. Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is

  1. copper
  2. magnesium
  3. iron
  4. calcium

Answer: Option B (magnesium)

Ques 13. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?

  1. Phosphorous
  2. Bromine
  3. Chlorine
  4. Helium

Answer: Option B (Bromine)

Know: Current Affairs new Appointments

Ques 14. Which of the following is used in pencils?

  1. Graphite
  2. Silicon
  3. Charcoal
  4. Phosphorous

Answer: Option A (Graphite)

Ques 15. Which of the following metals forms an amalgam with other metals?

  1. Tin
  2. Mercury
  3. Lead
  4. Zinc

Answer: Option B (Mercury)

Ques 16. When an iron nail gets rusted, iron oxide is formed

  1. without any change in the weight of the nail
  2. with decrease in the weight of the nail
  3. with increase in the weight of the nail
  4. without any change in colour or weight of the nail

Answer: Option C (with increase in the weight of the nail)

Ques 17. Among the various allotropes of carbon,

  1. coke is the hardest, graphite is the softest
  2. diamond is the hardest, coke is the softest
  3. diamond is the hardest, graphite is the softest
  4. diamond is the hardest, lamp black is the softest

Check Out: All Defence Current Affairs

Answer: Option C (diamond is the hardest, graphite is the softest)

Ques 18. Galvanised iron sheets have a coating of

  1. lead
  2. chromium
  3. zinc
  4. tin

Answer: Option C (zinc)

Ques 19. Heavy water is

  1. deuterium oxide
  2. PH7
  3. rain water
  4. tritium oxide

Answer: Option A (deuterium oxide)

Ques 20. The group of metals Fe, Co, Ni may best called as

  1. transition metals
  2. main group metals
  3. alkali metals
  4. rare metals

Answer: Option A (transition metals)

Candidates are advised to stay connected to our web page for getting more updated information about Current Affairs March 2017. Bookmark our web portal by pressing control + D and you can also join us on Facebook or Google +.

Something That You Should Put An Eye On

Current National NewsMeetings And Summits Current Affairs 
Person in newsIBPS Current Updates
Committees & SchemesImportant Dates
Current  International NewsSports Current Affairs
Railway NewsScience & Technology

Filed in: Current Affairs Tags: 

Part Time Jobs For Freshers | High Salary + Incentive - Apply Now

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment