Latest Qualification Jobs

Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Data Interpretation Questions With Solutions For CAT, GRE, Bank Free PDF

Data Interpretation Questions With Solutions

Those who are going to appear in CAT, GRE, Bank exams and are looking for Data Interpretation Questions With Solutions, then they will get it through this page!!! You can also download the free Data Interpretation Questions PDF format through the online mode.

Data interpretationis one of the most important topics in the quantitative aptitude part and it also has more weightage. Students will get these types of questions in almost every competitive question paper.

The data interpretation questions consist of more information part and questions related to the graph, charts and the tables and some times in the form of statements and the only key to solve this type of questions is to pick up the key points on which you can work so that you can find the answers.

Candidates take more time to solve this type of questions. So for their better preparation, candidates can go through below section of this page which is well created by the team of to get Data Interpretation Questions With Solutions.

Data Interpretation Questions With Solutions

The following line graph gives the ratio of the amounts of imports by a company to the amount of exports from that company over the period from 1995 to 2001.

Data Interpretation Questions With Solutions

Ratio of Value of Imports to Exports by a Company Over the Years.

Question1. If the imports in 1998 was Rs. 250 crores and the total exports in the years 1998 and 1999 together was Rs. 500 crores, then the imports in 1999 was ?

  1. 250 crores
  2. 300 crores
  3. 357 crores
  4. 420 crores

Answer: D

Question2. The imports were minimum proportionate to the exports of the company in the year?

  1. 1995
  2. 1996
  3. 1997
  4. 2000

Answer: C

Check Also: Aptitude Questions & Answers

Question3. What was the percentage increase in imports from 1997 to 1998 ?

  1. 72
  2. 56
  3. 28
  4. Data inadequate

Answer: D

Question4. If the imports of the company in 1996 was Rs. 272 crores, the exports from the company in 1996 was?

  1. 370 crores
  2. 320 crores
  3. 280 crores
  4. 275 crores

Answer: B

Question5. In how many of the given years were the exports more than the imports ?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: D

A team of 5 players Arpit, Bimal, Chatur, Dinu and Elan participated in a ‘Freaket’ tournament and played four matches (1 to 4). The following table gives partial information about their individual scores and the total runs scored by the team in each match.

Each column has two values missing. These are the runs scored by the two lowest scorers in that match.None of the two missing values is more than 10% of the total runs scored in that match.

Runs scored by playerArpit10053

Question 6: What is the maximum possible percentage contribution of Arpit in the total runs scored in the four matches?

  1. 7%
  2. 9%
  3. 1%
  4. 2%

Answer:   A

Question7: If the absolute difference between the total runs scored by Arpit and Chatur in the four matches is minimum possible then what is the absolute difference between total runs scored by Bimal and Elan in the four matches?

  1. 32
  2. 37
  3. 27
  4. Cannot be determined

Answer:   B

Give Now: Mathematics Quiz

Question 8: The players are ranked 1 to 5 on the basis of the total runs scored by them in the four matches, with the highest scorer getting Rank 1. If it is known that no two players scored the same number of total runs, how many  players are there whose rank can be exactly determined?

  1. 0
  2. 1
  3. 3
  4. 5

Answer:   C

The following pie-chart shows the percentage distribution of the expenditure incurred in publishing a book. Study the pie-chart and the answer the questions based on it.

Various Expenditures (in percentage) Incurred in Publishing a Book

Data Interpretation Questions With Solutions

Question9:If for a certain quantity of books, the publisher has to pay Rs. 30,600 as printing cost, then what will be amount of royalty to be paid for these books?

  1. 19,450
  2. 21,200
  3. 22,950
  4. 26,150

Answer:   C

Question10:What is the central angle of the sector corresponding to the expenditure incurred on Royalty?

  1. 15º
  2. 24º
  3. 54º
  4. 48º

Answer: C

Question11:The price of the book is marked 20% above the C.P. If the marked price of the book is Rs. 180, then what is the cost of the paper used in a single copy of the book?

  1. 36
  2. 37.50
  3. 42
  4. 44.25

Answer: B

Number of candidates (in hundreds) hired by five different companies in six years


Want to Know? How to Prepare for Maths

Question12: What is the percentage decrease in the number of male candidates who were selected by company -D in the year 2013 in comparison to the previous year?

  1. 5
  2. 66%
  3. 5
  4. 8

Answer: B                                                          

Question13: Number of Female candidates who were selected by Company-C in the year 2009 was approximately what percentage of the number of Male candidate who were selected by Company-A in the year 2014?

  1. 40
  2. 35
  3. 16 2/3%
  4. 30%

Answer: A

Question 14: From which company and in which years respectively was the number of Female candidates who were selected more than the number of Male candidates who were selected by the company?

  1. Company-C and Year 2011
  2. Company-B and Year 2014
  3. Company-D and Year 2012
  4. Company-B and Year 2012

Answer: C

Question15:  What was the approximately average number of Female who were selected by the Company D over all the years together?

  1. 600
  2. 480
  3. 400
  4. 330


Question 16: Twenty percent of the total students who were selected by the all companies together in the year 2014 got Rs 20000 basic salary. What was the number of such candidates who got that basic salary?

  1. 1760
  2. 1986
  3. 1860
  4. 8350

Answer: B

1. Steno30%70%
2. Assistant40%60%
3. Supervisor50%50%
4. Clerk I90%10%
5. Clerk II30%70%
6. Officer I90%10%
7. Officer II70%30%

Question 17: What is the difference in Direct Recruits and Promotee Assistants?

  • 210
  • 280
  • 180
  • 110

Answer: A

Question18: The Promotee Clerk – I is approximately what percent of that of Direct Recruit Clerk – I?

  • 10%
  • 9%
  • 11%
  • 5%

Answer: C

Question 19: How many employees are supervisors?

  • 1050
  • 1019
  • 1109
  • 1190

Answer: D

Question20: How many total Direct Recruits among all types of employees are there?

  • 4000
  • 3885
  • 3000
  • 3115

Answer: A

Question 21: Which type of employees has maximum number of Direct Recruits?

  • Clerk I & Officer I
  • Officer I
  • Clerk I
  • Clerk II

Answer: A

The bar graph given below shows the sales of books (in thousand number) from six branches of a publishing company during two consecutive years 2000 and 2001.

Sales of Books (in thousand numbers) from Six Branches – B1, B2, B3, B4, B5 and B6 of a publishing Company in 2000 and 2001.

Give Now: Quantitative Aptitude Quiz

Question21: What is the ratio of the total sales of branch B2 for both years to the total sales of branch B4 for both years?

  • 2:3
  • 3:5
  • 4:5
  • 7:9

Answer: D

Question22: Total sales of branch B6 for both the years are what percent of the total sales of branches B3 for both the years?

  • 54%
  • 11%
  • 17%
  • 55%

Answer: C

Question23: What percent of the average sales of branches B1, B2 and B3 in 2001 is the average sales of branches B1, B3 and B6 in 2000?

  • 75%
  • 5%
  • 5%
  • 5%

Answer: D    

Question24: What is the average sales of all the branches (in thousand numbers) for the year 2000?

  • 73
  • 80
  • 83
  • 88

Answer: B    

Question25: Total sales of branches B1, B3 and B5 together for both the years (in thousand numbers) are:

  • 250
  • 310
  • 435
  • 560

Answer: D

Study the following table and answer the questions based on it.

Expenditures of a Company (in Lakh Rupees) per Annum Over the given Years:

YearItem of Expenditure
SalaryFuel and TransportBonusInterest on LoansTaxes

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Question26: What is the average amount of interest per year which the company had to pay during this period?

  • 32.43 lakhs
  • 33.72 lakhs
  • 34.18 lakhs
  • 36.66 lakhs

Answer: D

Question27: The total amount of bonus paid by the company during the given period is approximately what percent of the total amount of salary paid during this period?

  • 1%
  • 5%
  • 1%
  • 25%

Answer: C     

Question 28: Total expenditure on all these items in 1998 was approximately what percent of the total expenditure in 2002?

  • 62%
  • 66%
  • 69%
  • 71%

Answer: Option C    

Question 29: The total expenditure of the company over these items during the year 2000 is?

  • 544.44 lakhs
  • 501.11 lakhs
  • 446.46 lakhs
  • 478.87 lakhs

Answer: A

Question30: The ratio between the total expenditure on Taxes for all the years and the total expenditure on Fuel and Transport for all the years respectively is approximately?

  • 4:7
  • 10:13
  • 15:18
  • 5:8

Answer: B

Read This: How to Prepare for Written Exam

Final Words:

You can follow us on face book and Google Pus to get such details of Data Interpretation Questions with Solutions. Bookmark this web page by hitting CTRL+D or subscribe to our free mail services to get instant mails in your mail box.You can also type your comment in below comment box for any query or doubts related to this post. Our experts will try to solve your queries soon.

Something That You Should Put An Eye On

Tips to Make Study InterestingHow to Get in the Mood to Study
Health Hazards due to over StudyingTips to Manage Stress
Makes Your Brain Work BetterHow To Stay Awake All Night To Study
Get Rid Of Sleeping While StudyingLast Minute Exam Preparation Tips

Filed in: online quiz, Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment