Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Digital Electronics Interview Questions and Answers for Freshers PDF

Digital Electronics Interview Questions

Fresher candidates who are preparing for their Job interview related to Digital Electronics then you must definitely go through these Digital Electronics Interview Questions and Answers given in this page. Here in this page, we have given most asked Digital Electronics Tricky Questions which will definitely help you to answer the question asked in interview.

Before appearing for the Interview, you must completely revise all that you have studied about Digital electronics during your Graduation and Post-Graduation. By doing so, you will be able to clear all your doubts and confusion. Also, you must read all the Digital Electronics Interview Questions to increase your knowledge as the interview can be quite tricky.

Interview Questions for Digital Electronics with Answers PDF

By going through these Digital Electronics Interview Questions, you will be able to appear in the interview with full confidence and can easily answer any question asked in Interview. This will ensure your selection for the Digital Electronic jobs.

Candidates can check out the Important Digital Electronic Based Interview Question given in this page which is well developed by expert team members of the page recruitmentresult.com

Digital Electronics Interview Questions

Digital Electronics Interview Question with Solution

Fresher candidates must go through these below given Digital Electronics Interview Questions that will help you to clear the Digital Electronics Questions with Answers PDF for Interview.

Ques1: What is the difference between D-latch And D Flip-flop?

Ans: D-latch is level sensitive where as a flip-flop is edge sensitive. Flip-flops are made up of latches.

Must Read Latest: Interview Questions and Answers

Ques2: What Is A Multiplexer?

Ans: Is a combinational circuit that selects binary information from one of many input lines and directs it to a single output line. (2n =>n), where n is selection line.

Ques3: How Can You Convert The Jk Flip-flop To A D Flip-flop?

Ans: By connecting the J input to the K through the inverter.

Ques4: How Do You Detect If Two 8-bit Signals Are Same?

Ans: XOR each bits of A with B (for e.g. A [0] xor B [0]) and so on. The o/p of 8 XOR gates is then given as i/p to an 8-i/p nor gate. if o/p is 1 then A=B.

Ques5: What Is Race-around Problem? How Can You Rectify It?

Ans: The clock pulse that remains in the 1 state while both J and K are equal to 1 will cause the output to complement again and repeat complementing until the pulse goes back to 0, this is called the race around problem. To avoid this undesirable operation, the clock pulse must have a time duration that is shorter than the propagation delay time of the F-F, this is restrictive so the alternative is master-slave or edge-triggered construction.

Also Read: Interview Preparation Tips

Ques6: How Will You Implement A Full Subtractor From A Full Adder?

Ans: All the bits of subtrahend should be connected to the xor gate. Other input to the xor being one. The input carry bit to the full adder should be made 1. Then the full adder works like a full subtract.

Ques7: In A 3-bit Johnson’s Counter What Are The Unused States?

Ans: 2(power n)-2n is the one used to find the unused states in Johnson counter. So for a 3-bit counter it is 8-6=2.Unused states=2. the two unused states are 010 and 101.

Ques8: What Is Difference Between Ram And Fifo?

Ans: FIFO does not have address lines. Ram is used for storage purpose where as FIFO is used for synchronization purpose i.e. when two peripherals are working in different clock domains then we will go for FIFO.

Ques9: Is It Possible To Reduce Clock Skew To Zero? Explain Your Answer?

Ans: Even though there are clock layout strategies (H-tree) that can in theory reduce clock skew to zero by having the same path length from each flip-flop from the pll, process variations in R and C across the chip will cause clock skew as well as a pure H-Tree scheme is not practical (consumes too much area).

Do You Know: How To Overcome Job Interview Fear

Ques10: How many types of number system are there?

Ans: There are four types of number system:

  1. Decimal Number System.
  2. Binary Number System.
  3. Octal Number System.
  4. Hexadecimal Number System.

Ques11: What is a Logic gate?

Ans: The basic gates that make up the digital system are called a logic gate. The circuit that can operate on many binary inputs to perform a particular logic function is called an electronic circuit.

Ques12: What is meant by K-Map or Karnaugh Map?

Ans: K-Map is a pictorial representation of truth table in which the map is made up of cells, and each term in this represents the min term or max term of the function. By this method, we can directly minimize the Boolean function without following various steps.

Ques13: Name the two forms of Boolean expression?

Ans: The two forms of Boolean expression are:

  1. Sum of products (SOP) form.
  2. The Product of sum (POS) form.

Must Know: Common Interview Mistakes

Ques14: What are the limitations of the Karnaugh Map?

Ans: The limitations of Karnaugh Map are as follows:

  1. It is limited to six variable maps which means more than six variable involving expressions are not reduced.
  2. These are useful for only simplifying Boolean expression which is represented I standard form.

Ques15: What are the applications of Multiplexer (MUX)?

Ans: The applications of the multiplexer are as follows:

  1. It is used as a data selector from many inputs to get one output.
  2. It is used as A/D to D/A Converter.
  3. These are used in the data acquisition system.
  4. These are used in time multiplexing system.

Download Here>> Digital Electronics Interview Questions PDF

Final Note

Candidates, we hope that above information about the Digital Electronics Interview Questions has been useful for you. For more latest the Digital Electronics Interview Questions, stay connected with us on this page or follow us on Facebook or Google+

Something That You Should Put An Eye On

How to Write a Good ResumePersonality Improvement Tips
Develop Good Communication SkillsInterview Tips For Freshers
What Are Your Strength & Weakness?How to Answer Confusing Question
Interview Tips for getting JobWhy Should We Hire You


Filed in: Interview, Question & Answers Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment