Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

DU Previous Year Question Papers (UG, PG, Diploma) Download www.du.ac.in

DU Previous Year Question Papers

Latest DU Previous Year Question Papers are given below for various UG, PG and Diploma Courses. DU Previous Year Papers are very helpful resources for preparation of exam as it provide complete details of paper pattern, marking scheme and topics covered in exam. Download DU Previous Question Paper PDF from below page.

recruitmentresult.com

Highlights of Delhi University 2019 Exam:

Name of UniversityDelhi University
Course NameUG, PG and Diploma
CategoryPrevious Year Question Papers
DU Exam DatesMay & June 2019
Official Websitewww.du.ac.in
DU Previous Year Question Papers PDFProvided Below

DU Previous Year Question Papers

DU Previous Year Question Papers Download PDF:

DU UG Previous Year Question Papers
B.A. (P) (CBCS) Tax Procedure & PracticeDownload PDF
B.A. Programme CBCS Principles of Child DevelopmentDownload PDF
B.Com Consumer Relations And Customer CareDownload PDF
B.Com (Hons) international businessDownload PDF
B.ED-COURSE-IV(O)-Methods Of Teaching-Commerce (B)Download PDF
B.ED -Paper-IV-methods of teaching-sociologyDownload PDF
B.SC. V (Life Science) Developmental Biology And PhysiologyDownload PDF
DU PG Previous Year Question Papers
M,SC-IV-Sem Paper Download PDF
LL.M-MCL-II-IV-Term (LM-2015-Competition & Consumer Law)Download PDF
M.B.A (FT) Paper F-401-Corporate Evolution And Strategic ManagementDownload PDF
DU Previous Year Question Papers for MCA – IV SEM, Paper MCA – 403 Network ProgrammingDownload PDF
M.ECH -VI Sem Nuclear Science And Technology Paper Nst 626 -Plasma Physics And Nuclear Fusion Reactors -IIDownload PDF
DU Previous Year Question Papers for M.A – II Arabic – Paper V Classical PROSEDownload PDF
DU Diploma Previous Year Question Papers
Certificate Assamsese Paper-I (Grammar And Translation)Download PDF
Certificate Assamsese Paper-II Composition And History Of Literature Download PDF
DU Previous Year Question Papers for PGDCA-II-Sem Paper-CS-2.1 Operating SystemDownload PDF

DU Previous Year Question and Answers

Question 1: Segmental chips are formed during machining

  1. mild steel
  2. cast iron
  3. high speed steel
  4. high carbon steel

Answer: 2

Question 2: Cemented carbide tool tips are produced by powder metallurgy.

  1. True
  2. False

Answer: 1

Question 3: If the diameter of the hole is subject to considerable variation, then for locating in jigs and fixtures, the pressure type of locator used is

  1. conical locator
  2. cylindrical locator
  3. diamond pin locator
  4. vee locator

Answer: 1

Question 4: Side rake angle of a single point cutting tool is the angle

  1. by which the face of the tool is inclined towards back
  2. by which the face of the tool is inclined sideways
  3. between the surface of the flank immediately below the point and a plane at right angles to the centre line of the point of the tool
  4. between the surface of the flank immediately below the point and a line drawn from the point perpendicular to the base

Answer: 2

Check Now: How Can You Write Fast In Exams?

Question 5: Internal gears can be made by

  1. hobbing
  2. shaping with pinion cutter
  3. shaping with rack cutter
  4. milling

Answer: 2

Question 6: A fixture does not guide the tool.

  1. Correct
  2. Incorrect

Answer: 1

Question 7: Crater wear occurs mainly on the

  1. nose part, front relief face and side relief face of the cutting tool
  2. face of the cutting tool at a short distance from the cutting edge only
  3. cutting edge only
  4. front face only

Answer: 2

Question 8: Gear lapping is an operation

  1. after heat treatment
  2. prior to heat treatment
  3. for gear reconditioning
  4. none of these

Answer: 1

Must Read: Last Minute Exam Study Preparation Tips

Question 9: The facing is an operation of

  1. beveling the extreme end of a work piece
  2. embossing a diamond shaped pattern on the surface of a work piece
  3. reducing the diameter of a work piece over a very narrow surface
  4. machining the ends of a work piece to produce a flat surface square with the axis

Answer: 4

Question 10: A fixture is defined as a device which

  1. holds and locates a work piece and guides and controls one or more cutting tools
  2. holds and locates a work piece during an inspection or for a manufacturing operation
  3. is used to check the accuracy of work piece
  4. all of the above

Answer: 2

Question 11: Which of the following was to be discovered first in the chromospheres of the sun?

  1. Krypton
  2. Xenon
  3. Neon
  4. Helium

Answer: 4

Question 12: Which of the following is in liquid form at room temperature?

  1. Lithium
  2. Sodium
  3. Francium
  4. Cerium

Answer: 3

You Can Also Check: Strategies To Improve Memory

Question 13: Sodium metal is kept under

  1. petrol
  2. alcohol
  3. water
  4. kerosene

Answer: 4

Question 14: Which of the following are the ingredients of gun metal?

  1. Iron, Zinc, Titanium
  2. Iron, tin
  3. Iron, Brass, Tin
  4. Copper, Tin

Answer: 4

Question 15: From which mineral is radium obtained?

  1. Rutile
  2. Haematite
  3. Limestone
  4. Pitchblende

Answer: 4

Question 16: In fireworks, the green flame is produced because of

  1. sodium
  2. barium
  3. mercury
  4. potassium

Answer: 2

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Question 17: Permanent hardness of water can be removed by adding

  1. chlorine
  2. washing soda
  3. potassium permanganate
  4. bleaching powder

Answer: 2

Question 18: Marsh gas is

  1. nitrogen
  2. ethane
  3. methane
  4. hydrogen

Answer: 3

Question 19: LPG consists of mainly

  1. methane, ethane and hexane
  2. ethane, hexane and nonane
  3. methane, hexane and nonane
  4. methane, butane and propane

Answer: 4

Question 20: Air is a/an

  1. compound
  2. element
  3. electrolyte
  4. mixture

Answer: 4

Read Here: Best Ways To Finish Exam On Time

Question 21: The product of two numbers is 9375 and the quotient, when the larger one is divided by the smaller, is 15. The sum of the numbers is:

  1. 380
  2. 395
  3. 400
  4. 425

Answer: 3

Question 22: The product of two numbers is 120 and the sum of their squares is 289. The sum of the number is:

  1. 20
  2. 23
  3. 169
  4. None of these

Answer: 2

Question 23: A number consists of 3 digits whose sum is 10. The middle digit is equal to the sum of the other two and the number will be increased by 99 if its digits are reversed. The number is:

  1. 145
  2. 253
  3. 370
  4. 352

Answer: 2

Question 24: The sum of two number is 25 and their difference is 13. Find their product.

  1. 104
  2. 114
  3. 315
  4. 325

Answer: 2

Question 25: What is the sum of two consecutive even numbers, the difference of whose squares is 84?

  1. 34
  2. 38
  3. 42
  4. 46

Answer: 3

Check Delhi University Related Link:

DU Cut offDelhi University UG Admission
Delhi University CoursesDelhi University Counselling
DU ResultsDelhi University Admit Card
Delhi University SyllabusDelhi University Affiliated Colleges
DU Date SheetOfficial Website

DU Previous Year Question Papers 2019:

Delhi University Previous Year Question Papers for is available here to download. DU Solved Paper will help candidates in their preparation strategies. It should also be noted that DU Model Paper are to be practiced in later stages of preparation when the syllabus is over.

Through DU Previous Year Question Papers, candidates can get complete detail of question Paper Pattern, marking scheme etc and it is best resources for exam preparation. For any query regarding DU Sample Paper etc you can comment in below given comment box.


Filed in: Delhi University, Question & Answers, Question Paper, University

Leave a Reply

Submit Comment