ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


EAMCET Model Papers for BIPC, MPC, Medicine Download Free PDF Online

EAMCET Model Papers

Contenders who are doing preparation for Engineering Agricultural and Medical Common Entrance Test can collect complete detail regarding EAMCET Model Papers from this page. Many other colleges offering graduate courses such as BDS, B.Pharm., BSc., Pharm.D. , B.E, B. Tech, etc. require qualification in this exam. Aspirants who are going to appear EAMCET exam can download EAMCET Model Papers for BIPC, MPC, and Medicine in PDEF format through online process.

Engineering, Agriculture and Medical Common Entrance Test (EAMCET) is conducted by Jawaharlal Nehru Technological University Kakinada on behalf of APSCHE (Andhra Pradesh State Council of Higher Education). Here on this page we are providing some previous years questions with answers which will give you a fair idea about the type of questions asked and will help you for better preparation.

EAMCET Model Papers

Question 1. The roots of (x-a) (x-a-1) + (x-a-1) (x-a-2) + (x-a) (x-a-2) =0, a ∈ IR always:

  1. equal
  2. imaginary
  3. real and distinct
  4. rational and equal

Answer: 3

How To Be A Smart Student

Question 2. If α + β = -2 and α3 + β3 = -56 then the quadratic equation whose roots are α and β is

  1. X2 + 2x -16 = 0
  2. X2 + 2x -15 = 0
  3. X2 + 2x -12 = 0
  4. X2 + 2x – 8 = 0

Answer: 4

Question 3. If α and β are the roots of the equation ax2 +bx +c = 0 and px2 +qx+ r =0 has roots
−α / α and 1 –β/ β then r =

  1. a + 2b
  2. a+ b+ c
  3. ab+ bc+ ca
  4. abc

Answer: 2

Question 4. When a wave traverses a medium the displacement of a particle located at ‘x’ at a time ‘t ‘ is given by y = asin bt – cx ( ) , where a, b, c are constants of the wave, which of the following is a quantity with dimensions ?

  1. y/a
  2. bt
  3. cx
  4. b/c

 Answer: 4

Tips To Create Your Own Study Guide:- Check Here

Question 5. The energy [E], angular momentum (L) and universal gravitational constant ( ) G are chosen as fundamental quantities. The dimensions of universal gravitational constant in the dimensional formula of planks constant ( ) h is.

  1. 0
  2. -1
  3. 5/3
  4. 1

Answer. 1

Question 6. The wavelengths of electron waves in two orbits is 3 :5. The ratio of kinetic energy of electron will be

  1. 25 : 9
  2. 5 : 3
  3. 9 : 25
  4. 3 : 5

 Answer: 1

Question 7. In a flask of ‘V’ litres, 0.2 moles of O2, 0.4 moles of N2, 0.1 moles of NH3 and 0.3 moles of He gases are present at 27°C. If total pressure exerted by these non-reacting gases is 1 atm, the partial pressure exerted by N2 gas is

  1. 0.4 atm
  2. 0.3 atm
  3. 0.2 atm
  4. 0.1 atm

Answer: 1

Written Exam Techniques

Question 8. What is the temperature at which the kinetic energy of 0.3 moles of Helium is equal to the kinetic energy of 0.3 moles of Helium is equal to the kinetic energy of 0.4 moles of Argon at 400 K?

  1. 400 K
  2. 873 K
  3. 533 K
  4. 300 K

Answer: 1

Question 9. The most probable velocity of a gas molecule at 298 K is m/s 300 m/s. Its RMS. Velocity in m. s–1 is

  1. 420
  2. 245
  3. 402
  4. 367

Answer: 4

Question 10. If there are 135 hydrogen bonds between two strands of a fragment of DNA double helix which contains 23 Guanine nitrogen bases, what is its total length?

  1. 19.04 A
  2. 190.4 A
  3. 1904 A
  4. 190.4 nm

Answer: 2

Also Check- How To Find Online Study Material

Question 11. Closely and compactly arranged fundamental tissue is not found in

  1. Prothallus of Piers
  2. Medulla of dicot stem
  3. Columetla of Funaria
  4. Adaxial mesophyll of Neriurn

Answer: 2

Question 12. False statement related to Cycads is:

  1. Motile male gametes and pollen tube are involved in fertilization
  2. Endosperm formation occurs before fertilization
  3. Ovule contains pollen chamber
  4. Gametophyte tissue is not found in seeds

Answer: 4

Question 13. Which of the following are not correct?

  1. Al reacts with NaOH and liberate H2
  2. AICI3 is a Lewis acid
  3. Al is used in the manufacture of electrical cables
  4. NaOH ü used during Halls process of purification of bauxite

Answer: 4

Read Also:- Tips to Complete Exam On Time

Question 14. Which of the following compounds can give iodoform test?

  1. Formaldehyd
  2. Acetaldehyde
  3. Diethyl ketene
  4. Diethyl ether

Answer: 2

Question 15. The pH of aqueous KCI solution is 7.0. This solution was electrolyzed for a few  seconds using Pt electrodes. Which of the following is correct?

  1. The pH of solution decreases
  2. The pH of solution increases
  3. Cl2 is liberated at cathode
  4. Cl2 is liberated at cathode

Answer. 2

Question 16. Which of the following not only decolorizes the alkaline potassium permanganate but also forms red precipitate with ammoniac cuprous chloride?

  1. Ethane
  2. Methane
  3. Acetylene
  4. Ethylene

Answer 3

Last Minute Exam Preparation Tips

Question 17. Which of the following is formed when the product of oxidation of chloroform is treated with ethyl alcohol?

  1. Ethyl chloride
  2. Ethyl carbonates
  3. Chloral hydrate
  4. Chioral

Answer. 2

Question 18. Identify the true statement in the following

  1. Each nucleosome consists of a core of five types of nine histone molucules
  2. Oxidation of fatty acids and synthesis of phospholipids occur in peroxisomes
  3. Telocentric chromosome contains two unequal arms
  4. Smaller 8ub-unit of ribosome contains the enzyme peptide transferees

Answer. 2

Question 19. What is the total number of ions present in one unit cell of sodium chloride lattice?

  1. 2
  2. 6
  3. 12
  4. 8

Answer 4

Tips For Students To Manage Stress

Question 20. Lacquer paints

  1. are generally applied on structural steel
  2. are less durable as compared to enamel paints
  3. consist of resin and nitro-cellulose
  4. contain alcohol as thinner
  5. all the above.

Answer. 5

Question 21. Pick up the polymineralic rock from the following:

  1. Quartz sand
  2. Pure gypsum
  3. Magnesite
  4. Granite
  5. None of these

Answer. 4

Question 22. Strain energy is the

  1. energy stored in a body when strained within elastic limits
  2. energy stored in a body when strained upto the breaking of a specimen
  3. maximum strain energy which can be stored in a body
  4. proof resilience per unit volume of a material

Answer. 1

Memory Improvement Techniques

Question 23. The object of caulking in a riveted joint is to make the joint

  1. free from corrosion
  2. stronger in tension
  3. free from stresses
  4. leak-proof

Answer. 4

Question 24. The friction experienced by a body, when in motion, is known as

  1. rolling friction
  2. dynamic friction
  3. limiting friction
  4. static friction

Answer. 2

Read ThisE-Learning- Benefits

Question 25. A cycle consisting of one constant pressure, one constant volume and two isentropic processes is known as

  1. Carnot cycle
  2. Stirling cycle
  3. Otto cycle
  4. Diesel cycle

Answer 4

You may subscribe free mail service of recruitmentresult.com to collect full information about EAMCET Model Papers, exams, result and admit card etc in your mail box. If you have any query you may ask in comment box. We will try to solve your query as soon as possible. You may also add this page as bookmarks by pressing key ctrl+ D to upcoming detail time to time.

Check More Useful Links

EAMCET Application FormEAMCET Syllabus
EAMCET Hall TicketEAMCET Counselling
Common Mistakes You  Make in TestsWhat Makes a Successful Online Student
How To Develop Powerful ConcentrationWays to Keep Yourself Updated

Filed in: online quiz, Question Paper

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 8.5 Lakhs – Apply Now


ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment