Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Electrical Engineering Questions and Answers (EEE) Objective Type Questions

Electrical Engineering Questions and Answers

Electrical engineering is a discipline of the engineering that relates to the professionalism and known for dealing with the study and application of electricity, electronics, and electromagnetism. Electrical Engineering Questions and Answers for competitive exam and Interview have provided for the contenders, keen to enhance their career in Engineering. By doing preparation from EEE Objective Type Questions, you can avail the chance to be appointed as Electrical engineering.

Applying aspirants are informed that there are various subdisciplines of the engineering such as Power, Control, Electronics, and Microelectronics etc. Engineers focus exclusively on one of these subdisciplines but electronic engineering and computer engineering, are considered separate disciplines in their own right. To grab Engineering Job in this discipline you need to crack selection process that can be possible with the help of Electrical Engineering Questions and Answers, so scroll down this page that is designed by recruitmentresult.com and check details.

Electrical Engineering Questions and Answers

Questions1. When a fourth resistor is connected in series with three resistors, the total resistance

  1. increases by one-fourth
  2. increases
  3. decreases
  4. remains the same

Answer: Option 2

Questions2. A string of five series resistors is connected across a 6 V battery. Zero voltage is measured across all resistors except R3. The voltage across R3 is

  1. 0 V
  2. 2 V
  3. 6 V
  4. 6 V

Answer: Option C

Questions3. A series circuit consists of three resistors with values of 120 , 270 , and 330 . The total resistance is

  1. less than 120
  2. the average of the values
  3. 720
  4. 120

Answer: Option 3

Questions4. A certain series circuit consists of a 1/8 W resistor, a 1/4 W resistor, and a 1/2 W resistor. The total resistance is 1200. If each resistor is operating in the circuit at its maximum power dissipation, total current flow is

  1. 27 mA
  2. 7 mA
  3. 19 mA
  4. 190 mA

Answer: Option 1

Check Out Stream Wise: Engineering Quiz

Questions5. Which of the following series combinations dissipates the most power when connected across a 120 V source?

  1. one 220 resistor
  2. two 220 resistors
  3. three 220 resistors
  4. four 220 resistors

Answer: Option 1

Questions6. The number 4.4 × 106 ohms expressed using a metric prefix is

  1. 4 k
  2. 4 k
  3. 4 M
  4. 4 M

Answer: Option 4

Questions7. The number of microamperes in 2 milliamperes is

  1. 2 µA
  2. 20 µA
  3. 200 µA
  4. 2,000 µA

Answer: Option 4

Questions8. The number of millivolts in 0.06 kilovolts is

  1. 600 V
  2. 6,000 mV
  3. 60,000 mV
  4. 600,000 mV

Answer: Option 3

Questions9. Eighteen thousand watts is the same as

  1. 18 mW
  2. 18 MW
  3. 18 kW
  4. 18 µW

Answer: Option 3

Questions10. The number 3.2 × 10–5 A expressed using a metric prefix is

  1. 32 µA
  2. 3 µA
  3. 320 mA
  4. 3,200 mA

Answer: Option 1

Questions11. Two resistors are in series: a 5.6 k resistor and a 4.7 k resistor. The voltage drop across the 5.6 k resistor is 10 V. The voltage across the 4.7 k resistor is

  1. 39 V
  2. 10 V
  3. 32 V
  4. 0 V

Answer: Option 1

Give Now: Online Quiz for Competitive Exams

Questions12. Three 680 resistors are connected in series with a 470 V source. Current in the circuit is

  1. 69 mA
  2. 230 mA
  3. 23 mA
  4. 690 mA

Answer: Option 2

Questions13. There are five resistors in a given series circuit and each resistor has 6 V dropped across it. The source voltage

  1. is 6 V
  2. depends on the current flow
  3. depends on the resistor values
  4. is 30 V

Answer: Option 4

Questions14. If a 6 V and a 9 V source are connected series aiding, the total voltage is

  1. 6 V
  2. 9 V
  3. 3 V
  4. 15 V

Answer: Option 4

Questions15. Five resistors are connected in a series and there is a current of 3 A into the first resistor. The amount of current into the second resistor is

  1. 3 A
  2. 1 A
  3. 4 A
  4. 3 A

Answer: Option 1

Questions16. In an RC differentiator, responding to repetitive pulses, the average value of the output

  1. is zero
  2. is equal to the input voltage
  3. is 63 percent of the input voltage
  4. cannot be determined

Answer: Option 1

Questions17. The output of an RC integrator is taken across the

  1. diode
  2. capacitor
  3. resistor
  4. source

Answer: Option 2

Want to Know? How to Solve Objective Type Question Papers

Questions18. In an RC differentiator, the sum of the capacitor voltage and the resistor voltage at any instant

  1. must be zero
  2. must be equal to the applied voltage
  3. is less than the applied voltage but greater than zero
  4. cannot be determined

Answer: Option 2

Questions19. When a 24 V input pulse with a width equal to five time constants is applied to an RC integrator, the capacitor charges to

  1. 24 V
  2. 12 V
  3. 64 V
  4. 12 V

Answer: Option 1

Questions20. If the RC time constant of an integrator is increased, as the time constant is increased

  1. the capacitor charges more during a pulse and discharges less between pulses
  2. the capacitor charges less during a pulse and discharges more between pulses
  3. the capacitor charges more during a pulse and discharges more between pulses
  4. the capacitor charges less during a pulse and discharges less between pulses

Answer: Option 4

Read Now: Electronics and Communication Engineering Questions and Answers

Above mentioned Electrical Engineering Questions and Answers are based on some concepts including in Electrical Engineering. If contenders want to crack any competitive examination or Interview of the Job, they must check EEE Objective Type Questions. To grab more details regarding the Questions based on the following concepts or downloading Electrical Engineering Questions and Answers PDF, you are required to be in touch with us.

Quantities and UnitsOhm’s Law
Series CircuitsSeries-Parallel Circuits
Branch, Loop and Node AnalysesAlternating Current and Voltage
InductorsRC Circuits
RLC Circuits and ResonanceCircuit Theorems in AC Analysis
Three-Phase Systems in Power ApplicationsVoltage, Current and Resistance
Energy and PowerParallel Circuits
Circuit Theorems and ConversionsMagnetism and Electromagnetism
CapacitorsTransformers
RL CircuitsPassive Filters
Time Response of Reactive Circuits—-

Hope you are satisfied with this page of Electrical Engineering Questions and Answers and if you have any question in this regard you may drop comment in below mentioned comment box. Our team members will solve your query regarding Electrical Engineering Questions and Answers and provide you satisfactory answers as soon as possible.

Something That You Should Put an Eye On

Civil Eng. Interview QuestionsElectrical Engineering Questions
Mechanical Eng. QuestionsCurrent Affairs For Competitive Exams
How To Prepare For Online ExamHow To Find Online Study Material
Strategies To Improve MemoryTips to Manage Stress

Filed in: online quiz

20, 00,000+ Top Jobs For Freshers, Salary 1.75 Lakh– Apply Now

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment