Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Electronics And Communication Engineering Questions And Answers, ECE MCQ

Electronics And Communication Engineering Questions And Answers

Electronics And Communication Engineering Questions And Answers are well listed here. Electronics refer to study and use of electrical devices operated by controlling the flow of electrons. Aspirants seeking for Electronics and Communication Engineering Questions and Answers may download it from here. ECE MCQ questions will boost up your knowledge regarding Electronics and Communication Engineering. Besides this, you may also download Electronics And Communication Engineering Questions And Answers in PDF Form.

Electronics & Communication Engineering refers to study of electronic devices, circuits, communication equipments like transmitter, receiver, integrated circuits (IC). In addition to this, it also lay emphasize on basic electronics, analog and digital transmission & reception of data. To gain more details about Electronics And Communication Engineering Questions And Answers, have a glance on below of page equipped by team of recruitmentresult.com

Read Also: How to Solve Objective Type Questions

Electronics And Communication Engineering Questions And Answers

Ques 1: A rectangular waveguide, in dominant TE mode, has dimensions 10 cm x 15 cm. The cut off frequency is

  1. 10 GHz
  2. 1 GHz
  3. 15 GHz
  4. 25 GHz

Ans: 2

Ques 2: A transmission line has a characteristic impedance of 50 Ω and a resistance of 0.1 Ω/m, if the line is distortion less, the attenuation constant (in Np/m) is

  1. 500
  2. 5
  3. 014
  4. 002

Ans: 4

Ques 3: The resolution of a 4 bit counting ADC is 0.5 volts. For an analog input of 6.6 volts, the digital output of the ADC will be

  1. 1011
  2. 1101
  3. 1100
  4. 1110

Ans: 4

Ques 4: An ammeter of 0-25 A range has a guaranteed accuracy of 1% of full scale reading. The current measured is 5 A. The limiting error is

  1. 2%
  2. 5%
  3. 4%
  4. 5%

Ans: 4

Ques 5: The coil of a moving iron instrument has a resistance of 500 Ω and an inductance of 1 H. It reads 250 V when a 250 V dc is applied. If series resistance is 2000 Ω, its reading when fed by 250 V, 50 Hz ac will be

  1. 260 V
  2. 252 V
  3. 250 V
  4. 248 V

Ans: 4

Give Now: Online Quiz for Competitive Exams

Ques 6: A broadside array consisting of 200 cm wavelength with 10 half-wave dipole spacing 10 cm. And if each array element feeding with 1 amp. current and operating at same frequency then find the half power beamwidth

  1. 10°
  2. 15°

Ans: 2

Ques 7: A broadside array operating at 100 cm wavelength consist of 4 half-wave dipoles spaced 50 cm apart. Each element carries radio frequency current in the same phase and of magnitude 0.5 A. The radiated power will be

  1. 196 W
  2. 73 W
  3. 5 W
  4. 25 W

Ans: 1

Ques 8: For F1 layer the maximum ionic density is 2.3 x 104 electrons per cc. The critical frequency for this layer will be

  1. 36 MHz
  2. 6 MHz
  3. 136 MHz
  4. 1360 MHz

Ans: 2

Ques 9: A hollow rectangular waveguide has dimensions a = 2b. Calculate the amount of attenuation, if the frequency is 3 GHz, and b = 1 cm.

  1. 49
  2. 33
  3. 33
  4. 50

Ans: 2

Ques 10: Which of the following should dominant wave have?

  1. Lowest cut off frequency
  2. Highest cut off frequency
  3. No attenuation
  4. No phase shift

Ans: 1

Start Now: Physics Online Test

Ques 11: For a 400 kHz transmission line having L = 0.5 mH/km, C = 0.08 mF and negligible R and G, the value of propagation constant P will be

  1. 9 radians/km
  2. 8 radians/km
  3. 6 radians/km
  4. 4 radians/km

Ans: 1

Ques 12: What is the characteristic impedance at 10 MHz?

  1. 7 Ω
  2. 7 Ω
  3. 47 Ω
  4. .547 Ω

Ans: 1

Ques 13: In a 100 turn coil, if the flux through each turn is (t3 – 2t)mWb, the magnitude of the induced emf in the coil at a time of 4 sec is

  1. 46 mV
  2. 56 mV
  3. V
  4. 6 V

Ans: 3

Ques 14: The input impedance of short-circuited line of length l where l < λ/4

  1. inductive
  2. capacitive
  3. resistive
  4. none of the above

Ans: 1

Ques 15: Radiation intensity does not depend upon

  1. the antenna direction
  2. antenna width
  3. both (a) and (b)
  4. none of the above

Ans: 2

Ques 16: The wavelength of an electromagnetic wave after reflection at angle on a surface

  1. remains same as the wavelength perpendicular to the surface
  2. remains same in the free space
  3. increases in actual direction of propagation
  4. decreases in actual direction of propagation

Ans: 2

Have You Read: How Can You Write Fast In Exams?

Ques 17: The maximum effective aperture of an antenna which is operating at wavelength of 2 m and has directivity of 100 is

  1. 92
  2. 84
  3. 18
  4. 184

Ans: 4

Ques 18: The current distribution of a half wave dipole is

  1. Uniform
  2. Sinusoidal
  3. Triangular
  4. Complex

Ans: 2

Ques 19: A rectangular waveguide having TE10 mode as dominant mode is having a cut off frequency of 18 GHz for the TE30 mode. The inner broad wall dimension of the rectangular waveguide is

  1. 5/3 cm
  2. 5 cm
  3. 5/2 cm
  4. 10 cm

Ans: 3

Get here: Exam Tips For Competitive Exams

Ques 20: For the same length of arrays, half power beam-width of binomial array

  1. is equal to that of uniform arrays
  2. is less than that of uniform array
  3. is more than that of uniform array
  4. is negligible as compared to that of uniform array

Ans: 3

Ques 21: An energy signal has G(f) = 10. Its energy density spectrum is

  1. 10
  2. 100
  3. 50
  4. 20

Ans: 2

Ques 22: In an ac circuit the fundamental component of current wave lags the corresponding voltage wave by 20°. The third harmonic component of current wave lags the corresponding voltage by an angle.

  1. less than 20°
  2. more than 20°
  3. equal to 20°
  4. equal to or more than 20°

Ans: 2

Ques 23: Mechanical impedance is the ratio of

  1. rms force to rms velocity
  2. rms force to rms displacement
  3. rms velocity to rms displacement
  4. none of the above

Ans: 1

Ques 24: Whether a linear system is stable or unstable that it

  1. is a property of the system only
  2. depends on the input function only
  3. both (a) and (b)
  4. either (a) or (b)

Ans: 1

Ques 25: Decimal number 10 is equal to binary number

  1. 1110
  2. 1010
  3. 1001
  4. 1000

Ans: 2

Ques 26: A modem is classified as low speed if data rate handled is

  1. upto 100 bps
  2. upto 250 bps
  3. upto 400 bps
  4. upto 600 bps

Ans: 4

Read Out:  How To Prepare For Entrance Exams?

Ques 27: A woofer should be fed from the input through a

  1. low pass filter
  2. high pass filter
  3. band pass filter
  4. band stop filter

Ans: 1

Ques 28: Indicate the false statement: If SWR on a transmission line is infinite, the line is terminated in

  1. open circuit
  2. short circuit
  3. pure reactance
  4. complex impedance

Ans: 4

Ques 29: In TV signals colour burst is used

  1. to maintain colour sequence
  2. to ensure I and Q phase correctly
  3. to synchronise colours
  4. for interlacing of horizontal lines

Ans: 2

Ques 30: A 1000 kHz carrier is simultaneously modulated by 300 Hz and 2 kHz audio sine wave. Which of the following frequencies will not be present in the output?

  1. 998 kHz
  2. 7 kHz
  3. 3 kHz
  4. 700 kHz

Ans: 4

Get PDF:  ECE Questions and Answers

ECE Questions And Answers will deepen your knowledge and skills regarding the basic concepts and theories of Electronics and Communication Engineering. Those preparing for competitive exam may also refer these Electronics and Communication Engineering Questions and Answers to score well. You may keep visiting our web portal for getting more updates regarding more questions & answers asked in competitive exam.

Final Words:

We have listed entire Electronics and Communication Engineering Questions and Answers on this page. Stay tuned with us for getting more updates about latest jobs etc.

Something That You Should Put An Eye On

How To Prepare ReasoningElectrical Eng. Questions and Answers
Best Career OpportunitiesCurrent Affairs
Memory Improvement TechniquesMechanical Eng. Questions and Answers
Chemistry Questions and AnswersReasoning Online Quiz

Filed in: online quiz, Question & Answers

20, 00,000+ Top Jobs For Freshers, Salary 1.75 Lakh– Apply Now

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment