Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

GAIL Placement Papers | 2019 Mechanical/Electronics Question And Answers

GAIL Placement Papers

Candidates who wish to be a part of Gas Authority of India Limited and are preparing for the GAIL Aptitude Test or Interview must check out the GAIL Placement Papers 2019. Here in this page we have provided the Mechanical/Electronics Question and Answers that are mostly asked in Interview and Online Test. Candidates must go through these GAIL Question Papers to sharpen their skills.

recruitmentresult.com

GAIL Placement Papers

To help you prepare for the upcoming GAIL Campus/ Off Campus Recruitment Drive, we have provided important question asked in online test and GAIL Interview Questions. So, go through these questions to brush up your skills and knowledge.

GAIL Placement Papers PDF Download

GAIL Placement PapersDownload Links
GAIL Sample PaperGet PDF
GAIL Placement PaperGet PDF
GAIL Interview QuestionsGet PDF
GAIL Electrical and Electronics Technical PaperGet PDF
GAIL Technical Questions For PlacementGet PDF
GAIL Model Test Paper 2019Get PDF
GAIL Test PapersGet PDF
GAIL Electrical & Electronics Engineering
Sample Paper
Get PDF
Gail Interview ExperienceGet PDF
GAIL Question PaperGet PDF

GAIL Electronics Question

Ques1: On which factor the slip of an induction motor normally does not depend?

  1. Shaft torque
  2. Rotor speed
  3. Core loss component
  4. Synchronous speed

Answer: 3

Ques2: For finding mutual inductance the bridge method that is commonly used is

  1. Schering bridge
  2. Heaviside Campbell bridge
  3. Wein bridge
  4. De sauty bridge

Answer: 2

Check Here: Aptitude Questions & Answers

Ques3: Which one of the following statement is true for a 4-point starter? A 4-point starter is used to start and control the speed of a

  1. Dc compound motor
  2. Dc series motor
  3. Dc shunt motor with field weakening control
  4. Dc shunt motor with armature resistance control

Answer: 4

Ques4: The low-pass filter and high-pass filter are cascaded with each other. Cut-off frequency of low-pass filter and high-pass filter are 30Hz and 20 Hz respectively. The resultant system of filters will function as

  1. An all-stop filter
  2. An all-pass filter
  3. A band-pass filter
  4. A band-stop filter

Answer: 3

Ques5: The base load power plants are

  1. Nuclear, run-of-river and diesel
  2. Nuclear and run-of-river
  3. Run-of-river and pump storage
  4. Pump storage and diesel

Answer: 1

Ques6: Consider a transmission line that has a sending end voltage V. For a fixed value of complex power flow in such a transmission line, the real power loss will be proportional to

  1. 1/V²
  2. V
  3. 1/V

Answer: 1

Start Now:  Online Quiz for Competitive Exams

Ques7: Let Q be a (5 x 6) matrix. The rank of Q is 4. The statement, which holds correct for Q, is

  1. Qt Q will be invertible
  2. Q Q t will be invertible
  3. Q will have four linearly independent rows and five linearly independent columns
  4. Q will have four linearly independent rows and four linearly independent columns.

Answer: 4

Ques8: Let uniformly distributed random variable be X. X takes the values between 0 and 1. The value of E {X³} will be

  1. 0
  2. 1
  3. 1/2
  4. 1/4

Answer: 4

Ques9: The firing angle of a single-phase fully controlled thyristor bridge ac-dc converter is 25 and an overlap angle is 10. The constant dc output current is 20 A. The fundamental power factor (displacement factor) at input ac mains is

  1. 8
  2. 78
  3. 9
  4. 2

Answer: 2

Ques10: An electrically short, medium and long line primarily depends on the

  1. Power transmitted over the line
  2. Nominal voltage of the line
  3. Physical length of the line
  4. Wavelength of the line

Answer: 3

Also Get: Quantitative Aptitude Quiz

GAIL Mechanical Question

Ques1: The reliability of an instrument mean

  1. The life of the instrument
  2. The degree of repeatability within specified limits
  3. The time interval between two responses of the instrument
  4. None of these

Answer: 2

Ques2: Positive displacement flow meters are …………….flow meters.

  1. Variable area flow
  2. Differential pressure flow
  3. Quantity flow
  4. None of these

Answer: 3

Ques3: For the analysis of …………. a polarograph is used.

  1. Solids
  2. Gases
  3. Liquids
  4. Moisture content in sand

Answer: 1

Ques4: Synchronization in a CRO means

  1. Continuous monitoring of the trace
  2. Adjustment of sweep frequency
  3. Holding a pattern on the screens without creep
  4. All of these

Answer: 4

Read Also: How to Solve Objective Type Questions

Ques5: In a mechanical system, systematic error is produced by

  1. Frictional loading
  2. Inertial loading
  3. Backlash
  4. None of these

Answer: 2

Ques6: Babbit is an alloy of

  1. Sn and Cu
  2. Cu and Zn
  3. Sn, Cu, Sb, and Pb
  4. Sn, Cu and Pb

Answer: 3

Ques7: Fatigue strength is least affected by

  1. Magnitude of mean stress
  2. Stress concentration
  3. Frequency
  4. Temperature

Answer: 3

Ques8: Good impact strength indicates

  1. Good creep resistance
  2. Good wear resistance
  3. Good ductility
  4. Good fatigue behaviour

Answer: 3

Check Here: Interview Questions and Answers

Ques9: Which of the following is a copper free alloy?

  1. Muntz metal
  2. German silver
  3. Gun metal
  4. White metal

Answer: 4

Ques10: Chisel used for cutting steel sheets is usually

  1. Normalised
  2. Annealed
  3. Hardened
  4. Hardened and tempered

Answer: 4

Most Asked GAIL Interview Questions

Ques1. What Do You Know About Gail?

Ques2. Where Is The Company Headquartered?

Ques3. When This Company Was Established?

Ques4. Who Is Current Md/chairman Of This Company?

Ques5. What Was The Company Revenue And Profit Last Year?

Ques6. You Can See, We Have Compression Station At Different Location, Why Don’t We Use Pump Station?

Ques7. What Is Difference Between Reciprocating Compressor And Rotating Compressor?

Ques8. Where Are The Manufacturing Units Of This Company Located?

Ques9. What Is The Property Of Fluid That Is The Cause For More Work Input In Compressor Than In Pumps?

Ques10. What You Have Done and learned during your Training?

You Can Also Check:

GAIL Placement Papers

Those candidates who are going to participate in the Gas Authority of India Limited off campus exam they are need to go through GAIL Placement Papers for Mechanical, Chemistry, Electronics and other streams. Candidates can check the given placement papers to get an idea of questions asked for better preparation.

Note:

Candidates we hope that above information about the GAIL Placement Papers 2019 has been useful. If you have any query regarding GAIL Placement Papers, just comment in the below given comment box.

Something That You Should Put An Eye On

Upcoming Government JobsLatest Recruitments
Jobs by OrganizationInterview Preparation Tips
How to Impress the Interviewer in 60 SecondsHow to Prepare For an Interview
How To Overcome Job Interview FearInterview Tips For Freshers

Filed in: Placement Papers

Leave a Reply

Submit Comment