Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Gujarat Current Affairs 2017 PDF Gujarat State Current Affair Updates

Gujarat Current Affairs

Get updated with Gujarat Current Affairs from here. As we know, to stay updated in present scenario is as important as food, clothing and shelter. Within single second, some event whether related to national, sports, political or international is happening around us and we cannot escape from this. So, update yourself with State Current Affairs. Most of the questions asked in general awareness section of competitive exam belongs to latest current affairs. Preparing well in advance will guide you in scoring highest marks. Get glimpse and knowledge about Gujarat GK Questions from this page. In addition to this, we are also listing latest Current events as well as Gujarat General Knowledge Questions and Answers. Get equipped with Gujarat Current Affairs 2017 from below section of this page.

This page includes:

  • Gujarat State Current Affairs
  • Gujarat General Knowledge Questions and Answers
  • Current Affairs Updates
  • PDF to download latest Events

Aspirants who are preparing for IAS / GPCS, GCET, Bank, SSC, MBA and other exams can take help from this latest GK Questions. It covers all indispensable State Current Affair Updates for candidates who wish to get success in any entrance / competitive exams. All you need is to download it in PDF form and practice daily through online process.  It’s the time to acquire latest news to Answers the questions regarding Gujarat Current Affairs 2017 from the below section of this page, well created by team members of recruitmentresult.com

Gujarat Current Affairs

Gujarat State Current Affairs Highlights:

  • GIFT to be built between on 886 acres of land

GIFT is a central business district (CBD) situated between Ahmedabad and Gandhinagar in the state of Gujarat. It is going to bestow provide high-quality physical infrastructure with facilities like electricity, water, gas, district cooling, roads, telecoms etc.

  • GNFC wins Golden Globe Tigers award

 Narmada Valley Fertilisers and Chemicals Ltd (GNFC) has been awarded with the prestigious Golden Globe Tigers Award for Excellence and Leadership in CSR for the year 2017 in the category of ‘E-Payment Leadership’.

  • PM inaugurates phase-I of the Link-2 pipeline canal of SAUNI project

Prime Minister has inaugurated phase-I (Link-2) pipeline canal of the ambitious Saurashtra Narmada Avtaran Irrigation (SAUNI) Yojana in Botad district of Gujarat.

  • Indian Army successfully test-fired advanced Block-III version of Brahmos cruise:

As per latest reports government has declared the entire Assam as a “disturbed” area under the Armed Forces (Special Powers) Act.Along with this, the government has located three districts of Arunachal Pradesh such as Tirap, Changlang and Longding and other areas as “disturbed” area under the AFSPA.

Check Now: Date Wise Current Affairs

  • Ahmedabad to host a mega-event to celebrate International Yoga Day

On 21 June 2017, Ahmedabad in this state would be hosting a mega event on the occasion of International Yoga Day.

  • Prime Minister Narendra Modi commence projects related to SAUNI Yojana at Botad

As per latest news, SAUNI Yojana’s Link 1 canal will take water to 30 dams in Jamnagar and Devbhoomi Dwarka districts.

  • Governor gives his nod to the Guj Self Financed School Bill

Gujarat Current Affairs: Its governor, O P Kohli has given approval to turn the Self Financed School (Regulation of Fees) Bill – 2017 as per latest news.

  • Bet Dwarka Darshan Circuit to be developed under HRIDAY

Gujarat Current Affairs: The circuit is connecting the Dwarkadish Haveli and Hanuman Dandi, the only temple housing Hanumanji and his son Makardhwaj, in Dwarka district of Gujarat.

  • Union Government launches Swachh Shakti Saptah to highlight women’s role in Swachh Bharat Mission

Gujarat Current Affairs: Swachh Shakti Saptaah will culminate with a mega-event in named Swachh Shakti 2017 where the Prime Minister Narendra Modi is going to address 6000 women sarpanches.

  • Gujarati Writer Tarak Mehta died

SAB TV started Taarak Mehta Ka Ooltah Chashmah serial in 2008.  Chief Minister Vijay Rupani and Health Minister Shankar Chaudhari have expressed grief over his annihilation.

  • Bharti Airtel attained 4G business of Tikona Networks

Tikona has 20 MHz spectrum in the 2300 MHz band in Gujarat, Uttar Pradesh (East), Uttar Pradesh (West), Rajasthan and Himachal Pradesh circles.

Read Here: Meetings And Summits Current Affairs

Gujarat Current Affairs Updates:

  • Gujarat government to open generic medicine stores for poor patients.
  • Urban areas of this state and Andhra Pradesh declared open defecation free.
  • Akodara turn out to be India’s first Digital Village
  • CM dedicated 2 mbps connectivity to 6000 villages
  • Okha-Kanalus, Porbandar-Wansjaliya sections become Green Train Corridors
  • Buying, selling and drinking are ban otherwise 10 years of prison for those who break the rule.
  • PM Narendra Modi swear in Nobel Prize Series India Exhibition in Gandhinagar
  • Its government announces Biotechnology Policy 2016
  • It becomes first state to distribute 2 crore LED bulbs under UJALA
  • It host 2016 kabbadi world cup
  • Rakesh Asthana takes supplementary charge as Director of CBI
  • Its government announces Aerospace and Defence Policy 2016
  • oUs worth Rs. 8835 crore signed in Textile sector during Vibrant 2017
  • Vijay Rupani pledged as Chief Minister of Gujarat
  • It wins 2016-2017 Ranji Trophy

You Can Also Check: Latest Current Affairs Updates

Gujarat General Knowledge Questions and Answers:

Q 1. Which Indian prime minister was from Gujarat?

  1. a) Charan Singh
  2. b) Lal Bahadur Shastri
  3. c) Inder Kumar Gujral
  4. d) Morarji Desai

Answer: Morarji Desai

Q 2. Who was Gujarat’s first sultan?

  1. a) Nadir Shah
  2. b) Ahmed Shah
  3. c) Farid Khan
  4. d) Dilawar Khan

Answer: Ahmed Shah

Read Now: How To Prepare General Knowledge

Q 3. Which is the capital of Gujarat?

  1. a) Gandhinagar
  2. b) Ahmedabad
  3. c) Baroda
  4. d) Rajkot

Answer: Gandhinagar

Q 4. What is the area of Gujarat?

  1. a) 99,124 sq. mi.
  2. b) 12,306 sq. mi.
  3. c) 75,685 sq. mi.
  4. d) 24,875 sq. mi.

Answer: 75,685 sq. mi.

Q 5. Who is the present Governor of Gujarat state?

  1. a) S.C. Jamir
  2. b) O. P. Kohli
  3. c) Nawal Kishore Sharma
  4. d) Balram Jakhar

Answer: O. P. Kohli

Read Here: Latest GK Questions & Answers

Q 6. Which is largest city of Gujarat state of India?

  1. a) Surat
  2. b) Vadodara
  3. c) Rajkot
  4. d) Ahmedabad

Answer: Ahmedabad

Q 7. Official language of Gujarat–

  1. a) Gujarati
  2. b) Memoni
  3. c) Hindi
  4. d) Kutchi

Answer: Gujarati

Q 8. How many districts are there in Gujarat?

  1. a) 30
  2. b) 31
  3. c) 32
  4. d) 33

Answer: 33

Q 9. Gujarat state flower–

  1. a) Marigold
  2. b) Jasmine
  3. c) Rose
  4. d) Lilly

Answer: Marigold

Q 10. Capital city of Gujarat–

  1. a) Ahmedabad
  2. b) Rajkot
  3. c) Anand
  4. d) Gandhi nagar

Answer: Gandhi nagar

Check Here: National Current Affairs

Q 11. Gujarat formation day–

  1. a) 01 May
  2. b) 01 January
  3. c) 01 November
  4. d) 01 March

Answer: 01 May

Q 12. Which industry is famous with city Surat–

  1. a) Textile
  2. b) Tourism
  3. c) Oil & gas
  4. d) Coal

Answer: Textile

Q 13. From the following ports list which port is not associated with Gujarat–

  1. a) Porbandar
  2. b) Pipavav
  3. c) Kandla
  4. d) Udangudi port

Answer: Udangudi port

Q 14. Number of Assembly seats in Gujarat–

  1. a) 216
  2. b) 174
  3. c) 182
  4. d) 201

Answer: 182

Q 15. Gujarat is bordered by …. state to the north.

  1. a) Madhya Pradesh
  2. b) Maharshtra
  3. c) Rajasthan
  4. d) Arabian Sea

Answer: Rajasthan

Q 16. Gujarat is bordered by …. state to the south.

  1. a) Madhya Pradesh
  2. b) Maharshtra
  3. c) Rajasthan
  4. d) Arabian Sea

Answer: Maharshtra

Q 17. Gujrat is bordered by …. state to the east.

  1. a) Madhya Pradesh
  2. b) Maharshtra
  3. c) Rajasthan
  4. d) Arabian Sea

Answer: Madhya Pradesh

Get Here: International Current Affairs

Q 18. When was the Gujrat State Established?

  1. a) 1 May 1960
  2. b) 2 May 1960
  3. c) 1 May 1961
  4. d) 1 May 1962

Answer: 1 May 1960

Q 19. The Somnath Temple is located on the….. coast of Gujarat, India.

  1. a) Western
  2. b) Southern
  3. c) northen
  4. d) east

Answer: Western

Q 20. When the Gir Forest National Park and Wildlife Sanctuary of Gujrat was Established?

  1. a) 1965
  2. b) 1966
  3. c) 1967
  4. d) 1968

Answer: 1965

Q 21. Surat city of Gujrat is situated on the left bank of ….. River.

  1. a) Tapi
  2. b) Narmada
  3. c) Sabarmati
  4. d) Mahi

Answer: Tapi

You Can Also Check: Current Indian Books and Authors

Q 22. Rajkot city of Gujrat is situated on banks of …..Rivers.

  1. a) Narmada
  2. b) Aji and Nyari
  3. c) Tapi
  4. d) Mahi

Answer: Aji and Nyari

Q 23. When was Gujarat formed?

  1. a) 5 February 1948
  2. b) 1 May 1960
  3. c) 7 July 1972
  4. d) 1 November 1956

Answer: 1 May 1960

Q 24. Which sea is to the west of Gujarat?

  1. a) Yellow
  2. b) Arabian
  3. c) Timor
  4. d) Laptev

Answer: Arabian

Q 25. Which state is to the north of Gujarat?

  1. a) Karnataka
  2. b) Odisha
  3. c) Rajasthan
  4. d) Tamil Nadu

Answer: Rajasthan

Check Now: Person in News Current Affairs

With the help of latest information about Gujarat Current Affairs 2017, you can prepare well for any competitive exam. Along with this, it will help you to update with current Events as well as Gujarat General Knowledge Questions and Answers.

For any query concerning Gujarat Current Affairs, write in comment box listed below. We will try to solve your query as soon as we can. In addition to this, you may follow us on Face book and Google plus to acquire latest notifications time to time about recruitments, admit cards, answer keys, results etc directly on your timeline.

Something That You Should Put An Eye On

Sports Current AffairsCurrent Affairs for Bank Exams
Current Affairs new AppointmentsRailway Current Affairs
Committees & SchemesAwards and Honours in India
IQ TestGeneral Knowledge Online Test


Filed in: Current Affairs Tags: 

Jobs In HDFC, ICICI, Bandhan Bank, Sal -3.5 Lakhs – Apply Now

ADVERTISEMENT


2 Responses to "Gujarat Current Affairs 2017 PDF Gujarat State Current Affair Updates"

  1. nakum

    nice

  2. vijaykumar dhodia

    nice sir
    i m so impress toyour this staterji

Leave a Reply

Submit Comment