Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

GUJCET Sample Papers 2019 Previous Years Question Paper With Answers

GUJCET Sample Papers

Gujarat Secondary and Higher Secondary Education Board has decided to conduct GUJCET Exam 2019 in the 04th Week of April 2019. Practicing GUJCET GUJCET Sample Papers will help the candidates to increase their speed and efficiency in entrance exam.

Download GUJCET Previous Years Question Papers PDF from this page and start preparation according to it. Solving GUJCET Model Papers will allow the candidates to have knowledge of exam pattern, type of questions, marking scheme, time management and more.

GUJCET Previous Years Question Paper With Answers!!!

On below section of this page, we have also provided the GUJCET Sample Papers Questions with Answers along with PDF. Applicants can refine their preparation strategy and increase their chances of scoring better by solving GUJCET Previous Year Question Papers.

With help of GUJCET Sample Papers 2019, candidates can prepare well for upcoming examination. Further details about GUJCET Question Papers PDF are given below by team members of recruitmentresult.com

GUJCET Sample Papers

GUJCET Sample Papers Download PDF:

Name of SET/ SubjectsGUJCET Previous Question PapersPDF
GUJCET  Biology Sample PaperDownload PDF
GUJCET Mathematics Sample PaperDownload PDF
GUJCET Physics and Chemistry Sample PaperDownload PDF
GUJCET Code A Sample PapersDownload PDF
GUJCET Code B Sample PapersDownload PDF
GUJCET Code C Sample PapersDownload PDF
GUJCET Code D Sample PapersDownload PDF

GUJCET Question & Answers

Question 1: Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to

  1. the heating effect of current alone
  2. hysteresis loss alone
  3. both the heating effect of current and hysteresis loss
  4. intense sunlight at noon

Answer: 3

Check Here- GUJCET Question Paper

Question 2: Siphon will fail to work if

  1. the densities of the liquid in the two vessels are equal
  2. the level of the liquid in the two vessels are at the same height
  3. both its limbs are of unequal length
  4. the temperature of the liquids in the two vessels are the same

Answer: 2

Question 3: The absorption of ink by blotting paper involves

  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action

Answer: 2

Question 4: Let a thin capillary tube be replaced with another tube of insufficient length then, we find water

  1. will overflow
  2. will not rise
  3. depressed
  4. change its meniscus

Answer: 2

Also Read- GUJCET Exam Pattern

Question 5: Out of the following pairs, choose the pair in which the physical quantities do not have identical dimension?

  1. Pressure and Young’s modules
  2. Planck’s constant and Angular momentum
  3. Impulse and moment of force
  4. Force and rate of change of linear momentum

Answer: 3

Question 6: Rectifiers are used to convert

  1. Direct current to Alternating current
  2. Alternating current to Direct current
  3. high voltage to low voltage
  4. low voltage to high voltage

Answer: 2

Question 7: Lux is the SI unit of

  1. intensity of illumination
  2. luminous efficiency
  3. luminous flux
  4. luminous intensity

Answer: 1

Download PDF: GUJCET Syllabus

Question 8: Point A is at a lower electrical potential than point B. An electron between them on the line joining them will

  1. move towards A
  2. move towards B
  3. move at right angles to the line joining A and B
  4. remain at rest

Answer: 2

Question 9: Materials for rain-proof coats and tents owe their water-proof properties to

  1. surface tension
  2. viscosity
  3. specific gravity
  4. elasticity

Answer: 1

Question 10:  RADAR is used for

  1. locating submerged submarines
  2. receiving a signals in a radio receiver
  3. locating geostationary satellites
  4. detecting and locating the position of objects such as aeroplanes

Answer: 4

Also Read- Last Minute Exam Preparation Tips

Question 11:  The number of d-electrons in Fe2+ (Z = 26) is not equal to that of

  1. p-electrons in Ne(Z = 10)
  2. s-electrons in Mg(Z = 12)
  3. d-electrons in Fe(Z = 26)
  4. p-electrons in CI(Z = 17)

Answer: 4

Question 12:  The oldest rocks in the earth’s crust were once molten, and came from deep inside the earth. The molten rock, called magma, spewed out in volcanic eruptions during the earth;s early life and solidified into hard rock’s called

  1. granite
  2. basalt
  3. igneous rocks
  4. sedimentary rocks

Answer: 3

Question 13:  The law which states that the amount of gas dissolved in a liquid is proportional to its partial pressure is

  1. Dalton’s law
  2. Gay Lussac’s law
  3. Henry’s law
  4. Raoult’s law

Answer: 3

 Along with this you should also learn Time Management In Exam.

Question 14: The most commonly used bleaching agent is

  1. alcohol
  2. carbon dioxide
  3. chlorine
  4. sodium chlorine

Answer: 3

Question 15: The Latin word formica means ant. The name formic acid is derived from this Latin word because

  1. this acid, in ancient times, was used to eliminate ant-hills
  2. this corrosive acid is secreted by ants to drive away their enemies
  3. this acid was first obtained by the distillation of ants
  4. ants are attracted by the odour of this acid

Answer: 3

Question 16: The inherited traits of an organism are controlled by

  1. RNA molecules
  2. nucleotides
  3. DNA molecules
  4. enzymes

Answer: 3

Find Best Study Material using Internet- Read Here

Question 17: The heat energy produced when the human body metabolises 1 gram of fat is

  1. 30 KJ
  2. 1 KJ
  3. 39 KJ
  4. 29 KJ

Answer: 3

Question 18: The main use of salt in the diet is to

  1. make the taste of food better
  2. produce in small amounts the hydrochloric acid required for the digestion of food
  3. ease the process of cooking
  4. increase the solubility of food particles in water

Answer: 2

Question 19: The monomer of polythene is

  1. vinyl chloride
  2. ethylene
  3. ethyl alcohol
  4. None of the above

Answer: 2

Check This- Avoid These Common Mistakes You  Make in Tests

Question 20: The luster of a metal is due to

  1. its high density
  2. its high polishing
  3. its chemical inertness
  4. presence of free electrons

Answer: 4

Question 21: The compensating jet in a carburettor supplies almost constant amount of petrol at all speeds because the

  1. jet area is automatically varied depending on the suction
  2. the flow from the main jet is diverted to the compensating jet with increase in speed
  3. the diameter of the jet is constant and the discharge coefficient is invariant
  4. flow is produced due to the static head in the float chamber

Answer: 4

Question 22: Pollination is best defined as

  1. transfer of pollen from anther to stigma
  2. germination of pollen grains
  3. growth of pollen tube in ovule
  4. visiting flowers by insects

Answer: 1

Tips To Create Your Own Study Guide:- Check Here

Question 23: Which one among the following is known as ‘animal starch’ ?

  1. Cellulose
  2. Glycogen
  3. Pectin
  4. Chitin

Answer: 2

Question 24: A problem of mathematics is given to three students whose chances of solving the problem are 1/3, 1/4 & 1/5 respectively. The probability that the question will be solved is :

  1. 2/3
  2. 3/4
  3. 4/5
  4. 3/5

Answer: 4

Question 25: The ratio of the volume of charge admitted at N.T.P. to the swept volume of the piston is called

  1. volumetric efficiency
  2. mechanical efficiency
  3. relative efficiency
  4. overall efficiency

Answer: 1

Also Read- Tips For Students To Manage Stress

Question 26: The terminal potential difference of a battery is equal to its e.m.f. when its internal resistance is?

  1. very high
  2. very low
  3. None of these
  4. Zero

Answer: 4

Question 27: Square matrix A for which AT = -A is called a :

  1. row matrix
  2. column matrix
  3. symmetric matrix
  4. skew-symmetric matrix

Answer: 4

Question 28: Which is also called Stranger Gas ?

  1. Xenon
  2. Neon
  3. Argon
  4. Nitrous oxide

Answer: 1

We’re presenting you top 10 Ways Exercise Makes Your Brain Work Better

Question 29: Rickettsia form a group under

  1. Fungi
  2. Bacteria
  3. Virus
  4. a category between viruses and bacteria

Answer: 2

Question 30: The value of k for which the points A(1, 0, 3) , B(-1, 3,4) ,C(1, 2, 1) and D(k, 2, 5) are coplanar is :

  1. 1
  2. 2
  3. 0
  4. -1

Answer: 4

GUJCET Sample Papers:

Candidates can give their excellent performance in Gujarat Common Entrance Test by practicing with above mentioned question and answers. Candidates can also study with the GUJCET Sample Papers 2019 for different subjects which are available in the above section in the form of PDF.

Dear candidates we hope that the above provided information and question will surely help you in your entrance exam preparation. To check the latest question, you are advised to stay connected with this page.Entrants are you have any query then you can drop your comment in the comment box.

Final Words:

You can also follow us on Facebook and Google plus to get updates on your timeline about GUJCET Sample Papers. Entrants are requested to subscribe free email service of our web portal for getting latest details in concern of GUJCET Sample Papers 2019 through this page, so keep in touch with us regularly.

Something That You Should Put An Eye On

GUJCET Admit CardGUJCET Result
GUJCET Answer KeyGUJCET Online Application
Get Rid Of Sleeping While StudyingHealth Hazards due to over Studying
Successful Career Development TipsBest Study Apps for Students

Filed in: Question & Answers, Question Paper

Leave a Reply

Submit Comment