Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Haryana Current Affairs 2017 Recent Updates! Haryana News GK Ques/Ans PDF

50000 Jobs For (12th/Graduate) Freshers, Salary 60k – Apply Now

Haryana Current Affairs

Contenders preparing for Haryana Competitive Exams can take help from Haryana Current Affairs listed here. In State level Govt Exams such as HSSC Clerk, Haryana Patwari, HRTC, and Punjab & Haryana High Court Exam, there is one section which is of General Awareness where candidate IQ Level and familiarity with environment is checked out. so aspirants, to get qualified in these type of competitive exam or in order to gain general knowledge you are advised to go through the below section of this page which contains Recent Updates regarding Haryana News GK Ques/Ans. These all information will guide you in getting good marks and you will come to know many unknown facts about your state which will be directly or indirectly useful for you. Get assistance by viewing Haryana Current Affairs 2017 and other essential information; also download in PDF for the better preparation.

Short Overview

Established1 November 1966
CapitalChandigarh
Largest cityFaridabad
Number of Districts21
Name of GovernorKaptan Singh Solanki
Current Chief MinisterManohar Lal Khattar
 Area17,070 sq mi
Population & Rank (2011)25,351,462 & 17th Rank

Well, Haryana is come in number of 4th and 5th in Open Defecation Free (ODF) States of India under the Swachh Bharat Mission Gramin and on the other hand, Haryana become known for champion beating Kerala at the National Youth Athletics Meet as Kerala was at the top place for the last five years. This is just a start……… there are many other things that one should know about their state Haryana. With the help of Haryana General Knowledge Questions, Haryana Current Affairs, Haryana Latest News, Updated Current Affairs quiz questions, you can boost up your knowledge as well as skills. It’s the time to go through Haryana Current Affairs 2017  well listed on this page by dedicated team members of recruitmenresult.com.

Haryana Current Affairs

Haryana Key Highlights:

  • Total Budget Size – Rs 88,781 crore ( 28.4% more from the last year’s budget)
  • Haryana CM Manohar Lal Khattar expanded his ministry with the induction of three new ministers.
  • Distribution of the budget – Rs 40,256.21 cr ( 45.3%) earmarked for Plan Expenditure and Rs 48,525.75 (54.7%) for non-Plan Expenditure.
  • Last Year’s Budget Size – Rs. 69,140 crore
  • The state shall receive the total revenue of Rs 62,955.53 crore
  • No new taxes have been imposed. Rather the relief is provided to those traders who were affected by the recently Jat agitation.
  • The size of the Budget has been increased by 28.4% from Rs 69,140 crore last fiscal year.
  • The new ministers are Vipul Goyal (Faridabad), Manish Grover (Rohtak) and Banwari Lal (Bawal).
  • While Goyal has been made a cabinet minister, Grover and Lal have been inducted as ministers of state with independent charge.

Check: Current Affairs Date Wise

Haryana Current Affairs Question & Answers

One may not succeed in Haryana Competitive exams without preparing for General Awareness section. Also, we have provided highlights covering various topics of the Haryana. So, it’s better to update with Haryana Current Affairs Questions Answers as they contain various events happening around the state.

Ques1: How The Haryana State Is Formed?

Answer: It was impressed out of the former state of East Punjab on 1 November 1966 on the basis of language distribution.

Ques2: What’s The Meaning Of Haryana?

Answer: Word Haryana derived from the Sanskrit words Hari (the Hindu god Vishnu) and ayana(home), meaning “the Abode of God”

Ques3: Which is home to the largest and one of the oldest ancient Indus Valley Civilization sites ?

Answer: Rakhigarhi village in the Hisar district was a Bronze Age civilisation

Ques4: Where And When The Three Battles Of Panipat Took Place?

Answer: The Three Battles Of Panipat Took Place Near The Modern Town Of Panipat In Haryana. The First Battle Took Place In 1526, 1556 And 1761

You May Also Check: National Current Affairs

Ques5: Who Is Balaji Baji Rao?

Answer: Baji Rao’s Son, Balaji Baji Rao (Popularly Known As Nana Saheb), Was An Indian, Maratha Aristocrat, Who Led Thecawnpore Rebellion During The Indian Rebellion Of 1857.

Ques6: Who Was The First Chief Minister Of Haryana?

Answer: Bhagwat Dayal Sharma Became First Chief Minister Of Haryana. ( From November 1966 To 23 March 1967)

Ques7: Which Government Signed A Mou With China Fortune Land Development (Cfld) Company For $5 Billion Fund Assistance For Setting Up This Township? (July)

Answer: Haryana

Ques8: Which Project Is Inaugurated By The President Pranab Mukherjee In Order To Develop Basic Requirements In The Major Villages Of India? (July)

Answer: Smart Model Village Pilot

Check Now: International Current Affairs

Ques9: In Which Place, The Union Government Has Set to Extend Support to the Country’s First Smart Grid Project? (July)

Answer:  Haryana

Ques10: Based On The Regional Centre For Biotechnology Bill, 2016 The Central Government Set Up The Regional Centre For Biotechnology Training And Education In Which State? (June)

Answer:  Haryana

Ques11: Which State Has Announced To Ban 15 Year Old Petrol Vehicles And 10 Year Old Diesel Vehicles To Curb Air Pollution? (June)

Answer:  Haryana

Ques12: Which Government Launched Asia’s First Gyps Vulture Reintroduction Programme At Jatayu Conservation Breeding Centre? (June)

Answer:  Haryana

Also Check Latest: GK Current Affair

Ques 13: Which State Government Approved A Proposal To Upgrade Shri Krishna Government Ayurvedic College As An Ayush University?

Answer:  Haryana

Ques14 :_______Government Has Launched A Scheme To Grant Financial Assistance Of Up To Rs. 25 Lakh To Msme For Registration Of Patents For Products And Processes. (May 2016)

Answer:  Haryana

Ques15: Haryana Health Minister Anil Vij Stated That The State Government Would Enact State___________ .

Answer –  Sports Council Act

Ques16: Haryana Government Has Proposed Its Tax Free State Budget For 2016-17. Who Is The Finance Minister Of Haryana?

Answer –  The Haryana Government Proposed A Tax Free Budget For The Financial Year 2016-17. Its Focus Was Mainly In Rural Development And It Also Proposed Relief To The Riot-Hit Traders. It Was Presented By Finance Minister Of The State, Abhimanyu

 Check Out:- Latest Current Affairs Updates

Ques17: A Unique Project For Injecting Contraceptive ‘Salamati’ Has Been Launched For First Time In Which State?

Answer –  A Unique Project Named By Salamati Has Been Launched By The Haryana Govt For The First Time Ever In Order To Maintain A Healthy Balance Between The Births Of Children By Using Injectable Contraceptive

Ques18: Which State Government On 26 March 2016 Launched A New Scheme, Adapting Homes For The Differently-Abled? (March 2016)

Answer –  Haryana Launched A New Scheme, Under Which Six Months’ Pension Would Be Given In Advance To Persons With Disabilities For Adapting Their Homes As Per Their Requirement.

Ques19: Haryana Govt Launched “Tb Free Haryana” Campaign In Collaboration With Medanta-The Medicity. In How Many Campaign’s Target Will Be Completed? (Nov 2015)

Answer – 5 Years

Ques20: Who Is The Brand Ambassador Free Haryana Of Tuberculosis (Tb) Campaign? (Nov 2015)

Answer – .Amitabh Bachchan

Check: Samanya Gyan Darpan Ebook

Ques21: Name The Person Who Was Accorded The Cabinet Status By The Haryana Government On 13 April 2015.

Answer – Baba Ramdev

Haryana General Knowledge Questions And Answers For HSSC – Previous years Questions 

QuestionsAnswers
All of these Rivers are From haryana ExceptGhaggar,kotla,Dohan,indori
Prabhkar Verdhana Was the First King of Vardhana Dynasty Established in Which City of HaryanaThanesar
According to the legend, the Pandavas built a temple in the honor of Jainti Devi at which place in the Haryana state ?Jind
In which district of Haryana Atlas Cycle industries is situated?Sonepat
Which of the following dance is performed on the festival of Holi ?Loore Dance
In Haryana ‘ Mhara Gaon – Jagmag Gaon ‘ scheme launched on1st july 2015
The first novel written in Haryanvi Language Jhadufiri was authored byRajaram Shastri

 Also Check: Meetings And Summits Current Affairs

For more details regarding Haryana Current Affairs 2017, stay connected with this portal of recruitmentresult.com as we wil update this page whenever necessary.

Something That You Should Put An Eye On:

Railway Current AffairsSports Current Affairs
Latest Pratiyogita DarpanIBPS Current Updates
Person in News Current AffairsAll Defence Current Affair

Filed in: Current Affairs Tags: 

1,00,000 Freshers Jobs In 25,000 Top Companies - Apply Now

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment