Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


Himachal Pradesh Current Affairs 2017 Latest News, HP Updates Online

60,000 Already Register, Opportunity In Film & Gaming Industry

Himachal Pradesh Current Affairs

Contenders going to participate in the recruitment examination of Himachal Pradesh and are looking for Himachal Pradesh Current Affairs must take a look here. Here aspirants can easily get all the latest news about Himachal Pradesh and all recent HP Updates. Today mostly recruitment examinations are being conducted via online mode and questions related to the specific stated also arise. With the help of the section given here candidates can easily get all updates about the Himachal Pradesh Current Affairs 2017 and will able to answer the questions related HP easily

Candidates you may also get latest news or General Knowledge question & answers from this page that you must know before you going to give any competitive exam. So you must have a look below to prepare well in any competitive exam. Candidates are suggested to get knowledge about Latest Current Affairs of Himachal Pradesh before appearing in any written exam or interview.

This page includes:

  • Himachal Pradesh Current Affairs
  • Himachal Pradesh Highlights
  • Official note

Aspirants if you are preparing for Civil Services, Banking, Railway, UPSC and other examination, then the current affairs of India is an important topic in these exams. This section covers latest quiz, news and updates on HP state, so you must check the below section of this page. You can also download online PDF Files for Himachal Pradesh Current Affairs 2017 through our web portal that is recruitmentresult.com.

Himachal Pradesh Current Affairs

Latest Updates of Himachal Pradesh:

  • Indo-Thai joint military exercise Maitree 2017 begins in Himachal Pradesh
  • Tamil Nadu, Himachal Pradesh and Tripura chosen for Krishi Karman Awards, 2015-16
  • 70th Himachal Day celebrated across Himachal Pradesh
  • Himachal Pradesh begins artificial propagation programme of Golden Mahseer fish for conservation
  • Himachal Pradesh overtakes Kerala in learning outcomes: ASER
  • Himachal Pradesh became first state to launch Rotavirus vaccination project
  • Himachal Pradesh declared India’s second Open Defecation Free State
  • PM Narendra Modi inaugurates three mega hydro projects in Himachal Pradesh
  • Himansh, India’s remote, high-altitude station opens in Himalayas
  • Himachal Pradesh to spend 15 crore rupees on Swachh Bharat Mission in Kinnaur
  • Himachal to make Sanskrit mandatory in government schools
  • Himachal High Court issued notice to Union and State on declaring Monkeys as Vermin
  • Himachal Pradesh government released Sixth Economic Census report
  • Union Government approved Shimla drinking water project for World Bank funding
  • HP High Court asked state government to establish separate homes for differently-abled people.
  • PM Modi inaugurates 3 hydropower projects in Himachal Pradesh
  • Himachal Pradesh becomes first state to launch green-concept based State Data Centre
  • Himachal Pradesh launched PEHAL programme for Shimla district
  • Union Government approved Shimla drinking water project for World Bank funding
  • HP High Court asked state government to establish separate homes for differently-abled people.

Check Out:– Latest Current Affairs Updates

Himachal Pradesh Latest GK Quiz:

Ques 1- How many days the birth Anniversary of Rabindranath Tagore celebrated?

  1. 2 days
  2. 3 days
  3. 7 days
  4. 5 days

Ans. 4

Ques 2- Which country loses its Fast Growing Economy Tag to China?

  1. Pakistan
  2. India
  3. Indonesia
  4. England

Ans- 2

Ques 3- Which city was designated as UNESCO World Book Capital 2018?

  1. Athens
  2. Ljubljana
  3. Conakry
  4. Alexandria

Ans- 1

Check Latest: GK Current Affairs

Ques 4- N Chandrababu Naidu laid the foundation-stone for the _____ Dr B R Ambedkar Smriti Vanam (memorial park) at Inavolu village, Amravati.

  1. Rs 50 crore
  2. Rs 75 crore
  3. Rs 100 crore
  4. Rs 125 crore

Ans- 3

Ques 5- In which District of Himachal Pradesh, produced Sugar beet?

  1. Kullu
  2. Sirmor
  3. Kinnour
  4. Kangra

Ans- 3

Ques 6- CM Connect app launched by N. Chandrababu Naidu is based on which of the following chart platform?

  1. Hangout
  2. Whatsapp
  3. Telegram
  4. Kaizala

Ans- 4

Start Now:- Online Quiz For Competitive Exam

Ques 7- Who is food and civil supplier Minister?

  1. P. Nadda
  2. S. Bali
  3. Rajiv Bindel
  4. None

Ans- 2

Ques 8- Which state has launched web application DARPAN to check corruption and keep track of government activities?

  1. Punjab
  2. Uttar Pradesh
  3. Mizoram
  4. Manipur

Ans- 4

Ques 9- What is the total No. of Panchayat in Shimla district?

  1. 330
  2. 331
  3. 333
  4. 309

Ans- 2

Ques 10- Recently on April 15, 2017 Himachal Pradesh celebrate its _______ Himachal Day?

  1. 70th
  2. 71st
  3. 72nd
  4. 73rd

Ans- 1

Check: Current Affairs Date Wise

Ques 11- Area wise which is the smallest district?

  1. Una
  2. Hamirpur
  3. Bilaspur
  4. None

Ans- 2

Ques 12- Poila Baisakh is celebrated as the New Year in which state?

  1. Manipur
  2. Meghalaya
  3. West Bengal
  4. Arunachal Pradesh

Ans- 3

Ques 13- What is height of Shimla above sea Level?

  1. 2205
  2. 2206
  3. 2208
  4. None

Ans- 2

Ques 14- Who has won the sixth M.S. Swaminathan Award?

  1. R. Hanchinal
  2. Prabhakar Rao
  3. S Swaminathan
  4. V. Kaul

Ans- 1

Check: Samanya Gyan Darpan Ebook

Ques 15- 14 Outer Himalayas is known as—

  1. Lower Himalayas
  2. Shivalik
  3. Manak
  4. All of these

Ans- 4

Ques 16- Which Indian actor was honored at the 60th San Francisco Film Festival?

  1. Salman Khan
  2. Aamir Khan
  3. Shah Rukh Khan
  4. Akshay Kumar

Ans- 3

Ques 17- 16 the height of District Shimla is—

  1. 2205
  2. 2305
  3. 2405
  4. 2505

Ans- 1

Ques 18- Politician Girish Chandra Saxena popularly known as Gary who recently passed away was the former Governor of which state?

  1. Bihar
  2. Himachal Pradesh
  3. Jammu & Kashmir
  4. Punjab

Ans- 3

Check Here: Latest Pratiyogita Darpan

Ques 19- 18 the book ‘History of Mandi State’ is written by—

  1. Manmohan Singh
  2. K. Kaushal
  3. K. Randhawa
  4. None

Ans- 1

Ques 20- Which country dropped GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast (MOAB) bomb on ISIS positions in Afghanistan?

  1. Russia
  2. France
  3. US
  4. Japan

Ans- 3

Ques 21- who is the Founder of State Chamba?

  1. Veer Sen
  2. Meru Varma
  3. Hati Chand
  4. None

Ans- 2

Also Check: National Current Affairs

Ques 22- Which organization has released the Global Analysis and Assessment of Sanitation and Drinking-Water (GLAAS) 2017?

  1. World Bank
  2. IMF
  3. WHO
  4. Global Health Council

Ans- 3

Ques 23- Koradi Thermal Power Station is located in which state?

  1. Uttar Pradesh
  2. Madhya Pradesh
  3. Maharashtra
  4. Andhra Pradesh

Ans- 3

Ques 24- ‘Sagarmatha Friendship-2017’ is a joint military exercise between which two countries?

  1. India and Nepal
  2. China and Bhutan
  3. China and Nepal
  4. Bhutan and Nepal

Ans- 3

Ques 25- Who will be the head of the Inter-Disciplinary Committee set up by the government to examine the existing framework regarding virtual currencies?

  1. Jayshree Vyas
  2. Shri Bimal Jalan
  3. Shri Dinesh Sharma
  4. Shyamala Gopinath

Ans- 3

Must Check: Sports Current Affairs

Ques 26- The Revised Prompt Corrective Action (PCA) framework for banks released by RBI is effective from which date?

  1. March 31, 2017
  2. April 1, 2017
  3. July 1, 2017
  4. October 1, 2017

Ans- 2

Ques 27- Recently which state government launched mobile application MP e-Nagarpalika to provide Municipal Services Online?

  1. Maharashtra
  2. Rajasthan
  3. Madhya Pradesh
  4. Himachal Pradesh

Ans- 3

Ques 28- How many DIETS are there in H.P.?

  1. 13
  2. 12
  3. 11
  4. 19

Ans- 2

Check Out Here: International Current Affairs

Ques 29- If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is:

  1. 50 km
  2. B. 56 km
  3. 70 km
  4. D. 80 km

Ans- 1

Ques 30- Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

  1. Asia
  2. Africa
  3. Europe
  4. Australia

Ans- 2

Candidates, here on this page, you will get information regarding Himachal Pradesh Current Affairs 2017-2018 which is written by the team members of recruitmentresult.com. Candidates, if you want latest updates related to current affairs, recruitment, examinations etc, you can join us on Facebook and Google plus. You can also subscribe on our free email service.

Something That You Should Put An Eye On:

Railway Current AffairsDefence Current Affairs
Science & TechnologyIBPS Current Updates
Person in News Current AffairsAwards and Honours in India

Filed in: Current Affairs, Latest GK Tags: 

Salary In Lakhs, Opportunity In Film & Gaming Industry

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment