Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Indian History Quiz | Questions And Answers (MCQ), Trivia, GK Quizzes

Indian History Quiz

Check Indian History Quiz here!! We are presented here Latest GK Quizzes with Indian History Quiz Questions And Answers (MCQ) for your help. Individuals, want to enhance their knowledge or participating in any competitive examination are suggested to solve History’ trivia quizzes here.

History Quiz helps you to be aware from the stories as well as some important factors related to history. Apart from it, you may solve Indian History Online Test also to get idea of your knowledge about Indian History.

History Quiz Questions And Answers Details

Below provided twenty History Quiz Multiple Type Questions And Answers contains information about various locations of India. You may grab the entire details about Indian History GK Questions by moving your cursor downwards on this page.

We the team members of recruitmentresult.com have provided Indian History Quiz PDF also that carries some Indian History Questions And Answers, so what are you waiting for? Go ahead and grab complete details as soon as possible.

History Quiz

Question 1. Where did British first open their factories in Eastern part of India?

  1. Assam
  2. Orissa
  3. Bihar
  4. Sikim

Answer: 2

Question 2. When East India Company was came into existence, England was ruled by

  1. Hanovarians
  2. Stuarts
  3. Normans
  4. None of the above

Answer: 3

Take Test: Online Quiz for Competitive Exams

Question 3. In Bengal, the headquarters of East India Company were located at

  1. Fort St David
  2. Fort William
  3. Fort St George
  4. None of the above

Answer: 2

Question 4. Goa was captured by Portuguese

  1. 1479 AD
  2. 1575 AD
  3. 1510 AD
  4. 1600 AD

Answer: 3

Question 5. First Governor-General of Bengal was

  1. Robert Clive
  2. William Bentinck
  3. Wellesley
  4. Warren Hastings

Answer: 4

Start Now: Indian History Quiz

Question 6. First Governor-General of India was

  1. Lord Amherst
  2. Lord William Bentinck
  3. Sir Charles Metcalfe
  4. Robert Clive

Answer: 2

Question 7. Sati was declared illegal and punishable by

  1. Lord William Bentinck
  2. Lord Ripon
  3. Lord Canning
  4. Lord Dalhousie

Answer: 1

Read Here: World Geography Questions and Answers

Question 8. The first session of the All India Congress held in Bombay in 1920, was presided over by

  1. J L Nehru
  2. VV Giri
  3. LalaLajpatRai
  4. MM Joshi

Answer: 3

Question 9. Who founded Ferguson College at Pune in 1885

  1. Decan Educational Society
  2. BharatiyaSewakSamaj
  3. SamajSewaSangh
  4. Theosophical Society

Answer: 1

Question 10. First English newspaper in India

  1. The Bengal Gazette
  2. The Calcutta Gazette
  3. The Bengal Journal
  4. The Bombay Herald

Answer: 1

Press Here: Download Indian History Quiz PDF

Question 11 Who was the first Sikh to serve as India’s prime minister?

  1. Rajiv Gandhi
  2. Trilochi Singh
  3. Manmohan Singh
  4. Paul Singh

Answer: 3

Check Now: Latest Current Affairs Updates

Question 12 Indian National Party was founded in year?

  1. 1985
  2. 1885
  3. 1995
  4. 2002

Answer: 2

Question 13 First prime minister of India:

  1. Indira Gandhi
  2. Jawaharlal Nehru
  3. Raja Rao
  4. Mohandas Gandhi

Answer: 2

Question 14 Who was the only Indian prime minister to die abroad?

  1. Mohandas Gandhi
  2. Indira Gandhi
  3. Gulzarilal Nanda
  4. Lal Bahadur Shastri

Answer: 4

Read Also: How to Solve Objective Type Questions

Question 15 What language did Mohandas Gandhi grow up speaking?

  1. Urdu
  2. Gujarati
  3. Telugu
  4. Punjabi

Answer: 2

Question 16 On which of the following systems of Hindu Philosophy, Shankaracharya wrote commentary in 9th century AD?

  1. Sankhya
  2. Vaisheshika
  3. Yoga
  4. Uttarmimansa

Answer: 4

Question 17 Which Mughal Emperor had put a ban on killing of animals in certain days?

  1. Shah Jahan
  2. Akbar
  3. Darashikoh
  4. Jahangir

Answer: 2

Read Also: Last Minute Exam Study Preparation Tips

Question 18 Ustad Isa is related to the design and architecture of which of the following Buildings in Mughal Era?

  1. Taj Mahal
  2. Buland Darwaza
  3. Red Fort (Agra)
  4. Itimad-ud-daula’s tomb

Answer: 1

Question 19 Akbar had adopted the ‘Ray’ System of revenue assessment which he had abolished later on as part of his land revenue reforms. Who among the following had introduced the ray system ?

  1. Alauddin Khilji
  2. Balban
  3. Iltutmish
  4. Sher Shah Suri

Answer: 1

Question 20 Who among the following had initiated the magazine ‘Bengal Gazette?’

  1. James Augustus Hicky
  2. Henry Louis Vivian Derozio
  3. Williams
  4. S. Buckingham

Answer: 1

Aspirants, you may follow us on Facebook or Google plus to collect simplified details about Indian History Quiz on your timeline wall and subscribe our free e-mail section to grab information directly into your mailbox. You may also send their feedback by leaving their comment in below stated comment box. Best Of Luck…

Something That You Should Put An Eye On

How To Maximize Your Score In ExamTips to Manage Stress
Common Mistakes You Make in TestsTips to Manage Time In Exam
Tips To Create Your Own Study GuideHow To Prepare For Online Exam
Tips to Make Study InterestingHow to Get in the Mood to Study

Filed in: online quiz

12 Responses to "Indian History Quiz | Questions And Answers (MCQ), Trivia, GK Quizzes"

  1. kaushal

    good

  2. Ammu

    Its very useful.

  3. sumit

    Good for preparation

  4. Tanu

    Really helpfull site.. thnks!

  5. sai sruthi

    i like the history

  6. sai sruthi

    nice

  7. chanchal

    very nice

  8. neha

    gain more knowledge…………………………………… thnxxxxxxxxxx

  9. nisha

    really awesome questions and deeply related to the concept

  10. Samiksha

    Great

  11. maneesh

    it is very nice to prepare

  12. Mayhem

    Great

Leave a Reply

Submit Comment