Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

HPU Previous Year Question Papers 2019 B.Ed/BSC/MCA Old Sample Paper PDF

HPU Previous Year Question Papers

Download HPU Previous Year Question Papers PDF to get idea of the question pattern of entrance examination. Students, who are going to participate in entrance exam to get admission in Himachal Pradesh University, can also check Solved HPU Old Question Papers/ HPU Sample Paper from this page.

recruitmentresult.com

HPU Entrance Exam Details

Name of the UniversityHimachal Pradesh University
Type of ExamEntrance Exam
Name of the CoursesB.Ed/ BSC/ MCA and others
M.Sc.25.05.2019
MCA31-05-2019
B.Ed.01.06.2019
BCA02-06-2019
BBA02-06-2019
M.Tech20/06/2019
Lateral Entry09-06-2019

HPU Previous Year Question Papers 2019

HPU Question Papers PDF Download Here

HPU B.Ed Previous Question Paper

HPU B.Ed General Awareness Previous Papers Download
HPU B.Ed Logical Reasoning Old Question Papers Download
HPU B.Ed Knowledge Of National Commission
and Committee Of Education Sample Papers
 Download

HPU MAT Previous Year Question Papers

HPU MAT Numerical Ability & Data
Interpretation Previous Question Papers
 Download
HPU MAT General Intelligence &
Critical Reasoning Sample Papers
 Download
HPU MAT English Comprehension
& Language Old Papers
 Download

HPU Old Question Papers for MBA

First Semester 
June 2014Download
December 2014Download
June 2015Download
December 2017Download
June 2018Download
Second Semester
June 2014Download
December 2014Download
June 2015Download
December 2017Download
June 2018Download

Solved Himachal Pradesh University Previous Years Question Papers

Ques:1. The Caparo Group has won the International Business of the Year award 2014 at the Asian Business Awards Midiands in Birmingham. The group is founded by leading NRI industrialist.

  1. SP Singh Oberoi
  2. Sri Chand Hinduja
  3. Gopichand Hinduja
  4. Lord Swaraj Paul
  5. Lakshmi Mittal

Answer: 4

Ques:2. Which of the following is a part of the core sector?

  1. Textiles
  2. Chemicals
  3. Real Estate
  4. Machine Manufacturing
  5. Food Processing

Answer: 4

Ques:3. National Institute of Bank Management is the institute meant for ….

  1. Providing Management personnel to the Banks
  2. Training of bank employees in Banking
  3. Providing consultancy on best practices in Bank Management
  4. Recruitment of Bank Employees at all levels
  5. All those given as options

Answer: 5

Ques:4. Recently India has decided to introduce plastic currency notes a number of other countries are already using plastic notes, but the pioneer in this field is

  1. Sweden
  2. England
  3. France
  4. United States of America
  5. Australia

Answer: 5

Ques:5. What is the present Loksabha Constituency of Sushma Swaraj?

  1. Ambala
  2. Delhi
  3. Bellary
  4. Vidisha
  5. Bhopal

Answer: 4

Links Related To HPU

HP University Date SheetGet Details
HP University SyllabusGet Details
HPU Admit CardGet Details
HP University ResultGet Details
HPU AdmissionGet Details
HPU Official Portal Check Here

Ques:6. As per the ranking released by the UNCTAD in its World Investment Report 2014 in respect of most favoured destinations for investment by transnational corporations, India stands at the …

  1. Fifth Position
  2. Third Position
  3. Seventh Position
  4. Fourth Position
  5. Sixth Position

Answer: 4

Ques:7. Accounts are allowed to be operated by cheques in respect of

  1. Both saving bank accounts and fixed bank accounts
  2. Saving bank accounts and cureent accounts only
  3. Both saving bank account and cash accounts only
  4. Both current accounts and fixed deposits accounts
  5. None of the above

Answer: 2

Ques:8. The Lokayukta of which of the following state had submitted a report on illegal mining of iron are in the state?

  1. Andhra Pradesh
  2. Tamil Nadu
  3. Karnataka
  4. Odisha
  5. None of the above

Answer: 3

Ques:9. Fixed deposits and recurring deposits are

  1. repayable after an agreed period
  2. repayable on demand
  3. not repayable
  4. repayable after death of depositors
  5. repayable on demand or after an agreed period as per banker’s choice

Answer: 5

Also Check- Tips To Create Your Own Study Guide

Ques:10. As per a notification recently published in the gazette by the Union Water Resources Ministry, the new Chairman of the Cauvery Water Disputes Tribune is

  1. Justice B Rajendran
  2. Justice B S Chauhun
  3. Justice B R Sarangi
  4. Justice B N Kripal
  5. Justice B N Srivatsava

Answer: 2

Ques:11. The minister for Health and Family Welfare in the Union Cabinet is…

  1. Menka Gandhi
  2. Uma Bharati
  3. Sushma Swaraj
  4. Harsh Vardhan
  5. Najma Heptulla

Answer: 4

Ques:12. A bond issued at a price less than its face value and payable on its due date at its face value bearing no ROI (Rate of Interest) is called ………

  1. Preference Bond
  2. Zero Coupon Bond
  3. Convertible Bond
  4. Perpetual Bond
  5. Sovereign Bond

Answer: 2

Ques:13. 3000 MW Diaband hydro power project which has recently been rejected by the statutory green panel on the grounds that is involves diversion of biodiversity rich forest land and felling of trees is proposed in the state of ………

  1. Assam
  2. Sikkim
  3. Arunachal Pradesh
  4. Manipur
  5. West Bengal

Answer: 3

Also Read- Last Minute Exam Preparation Tips

Ques:14. In which of the following States there is no Regional Rural Bank?

  1. Karnataka
  2. Goa
  3. Uttarakhand
  4. Himachal Pradesh
  5. Punjab

Answer: 2

Ques:15. The Company Associated Journals Ltd., (AJL) is the publisher of now-defunct daily newspaper….

  1. Young India
  2. The Independent
  3. Amrit Bazaar Patrika
  4. National Herald
  5. Bombay Chronicle

Answer: 4

Ques:16. One rupee note bears the signature of

  1. President of India
  2. Vice President of India
  3. Finance Secretary
  4. Finance Minister
  5. Commerce Minister

Answer: 3

Ques:17. As per census 2011, the total Urban Population of India is 377.1 million. The State having the highest urban population of 50.8 million (13.5% of country’s urban population) is

  1. Uttarakhand
  2. Tamil Nadu
  3. Uttar Pradesh
  4. Maharashtra
  5. Gujarat

Answer: 4

Get Rid Of Sleeping While Studying For Examination- Check Some Master Tips

Ques:18. A cheque bearing the date earlier than the date of submission to the banks is known as

  1. Bearer Cheque
  2. State Cheque
  3. Crossed Cheque
  4. Post Dated Cheque
  5. End Dated Cheque

Answer: 4

Ques:19. The world’s highest ”Rail Bridge” is being constructed in the state of Jammu & Kashmir. This bridge will be on which of the following rivers:

  1. Jhelum
  2. Chenab
  3. Indus
  4. Raavi
  5. None of the above

Answer: 2

Ques:20. At which one of the following places, the River Cauvery flows at its widest?

  1. Hogenakkal
  2. Srirangapatnam
  3. Erode
  4. Kulithalai
  5. None of the above

Answer: 4

Online Test Practice for HPU Entrance Exam

START:  General Knowledge Online Test

START: Quantitative Aptitude Online Test

START:  Reasoning Online Test

HPU Previous Year Question Papers – Benefits

Some solved HPU UG/PG Previous Year Question Papers/ HPU Previous Year Papers have been provided on this page. You can take a look and will come to know about the difficulty level of the entrance Exam. Download HPU Previous Year Question Papers 2019 PDF/ HPU RUSA Previous Year Question Papers by pressing the given links on this page.

HPU Entrance Exam Pattern

Apart from HPU BSC Previous Year Question Papers/ HPU M.Com Previous Year Question Papers/ HPU B.Tech Previous Year Question Papers, you may also check the entrance exam pattern from this page.

HPU MAT Entrance Exam Pattern

Section NameMarks
Application Rating [ 10 % of the
percentage of marks obtained in each of
the following examinations i.e.
matriculation, 10 +2 and graduation. ]
30
Management Aptitude Test ( HPU-MAT )50
Group Discussion10
Personal Interview10
Total100

HPU MCA Entrance Exam Pattern

Contents Marks
General logical ability & aptitude40
Mathematics of +2 level50
Basics of Computers and its Awareness25
General English15
Total 130

Find Best Study Material using Internet– Read Here

HPU B.ED Entrance Exam Pattern

Contents Marks
General logical ability & aptitude40
Language & Comprehension40
Logical Reasoning20
Knowledge of National Commission
& Committees of Education
20
Teaching Aptitude & Attitude40
Total 150

HPU MSc Entrance Exam Pattern

  • The question paper for M.Sc. Entrance Examination 2019 will be of 100 marks.
  • The paper shall contain a total of 100 multiple-choice questions of one mark each.
  • The Examiner will set 20 questions from each of the following sections and the candidate shall attempt all these questions by putting an appropriate choice on the OMR answer script/ sheet.
  • There shall be no negative marking in the entrance examination.
  • The duration of entrance Test shall be 1 hour and 30 minutes.

Final Words

Candidates may acquire more details regarding HPU Previous Year Question Papers 2019 by following the above given guidelines. Apart from it, you may also check this page for future updates related to HPU Old Question Papers.

Something That You Should Put An Eye On

How To Prepare For Online ExamStrategies To Improve Memory
How to Prepare for Written ExamHow to Solve Problem in Exam 
Best Study Apps for StudentsHow to Choose Right Career

Filed in: Question & Answers, Question Paper, University Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment