Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Top 30 HR Interview Questions and Answers for Freshers/Experienced

HR Interview Questions

Ever faced an HR interview before? In case you haven’t, I am sure that you might face one soon enough. In order to help you prepare, we have provided below Top 30 HR Interview Questions and Answers for Freshers as well as Experienced candidates.

The HR interview round is your last chance to make a good impression on the employer before she/he chooses between you and other shortlisted candidates. So don’t get complacent, prepare to answer questions from below.

HR Interview Questions with Best Answers

If you are going to appear in the HR Interview then you no need to get afraid because here you can get HR Interview Questions and Answers for both Fresher’s and Experienced candidates.

You may practice for your interview online with the help of these questions that are well mentioned by the team of recruitmentresult.com on below section of this page. So have a look…

HR Interview Questions

Top 30 HR Interview Questions and Answers

Question1: Assuming that you are selected, what will be your strategy for next 60 days?

Answer: If I am selected for this position, I’ll use my initial 60 days in understanding my role carefully in terms of the contribution to the business and increasing the overall profitability.

I’ll sit with my line manager and other juniors to understand what has already been done and what its impact has been. From there on, I’ll formulate my strategy to growth in close conjunction with managers and see that it is properly implemented.

Must Read Here: Interview Preparation Tips

Question2: How would you improve upon our product/ company?

Answer: Since I’d be coming from an altogether new environment, I am bound to possess a new perspective towards everything here including the company, product, customers, environment, strategy etc.

This will enable me to constructively question things which anyone else here might not do. This will help in improving the things and making the product & company better.

Having worked closely with product development team I understand how the research for product development is carried out and how is customer requirement analysed; I’d be able to provide a value addition there too.

Question3: Don’t you think, you are overqualified for this position?

Answer: You might feel that I possess more degrees than you require for this position. But, I believe that I grow everyday when I talk to my staff, customers and superiors. So, basically the learning process continues throughout the life – I don’t think I am over qualified.

Question4: Have you ever had a problem with your peer? Can you give us an example?

Answer: Yes, it happened once. I was quite friendly with a colleague of mine from the other department. While talking to him during the lunch hour, I casually told him about the new marketing strategy that the marketing team was thinking about.

He mentioned it to his boss and that caused a lot of confusion between the two departments. This taught me a lesson that you must not discuss any departmental strategies with anyone from other department unless you have been authorised by your boss.

Question5: I see, there’s some gap in your work history. Why?

Answer: Yes, I was feeling exhausted after years of non-stop work. So, I decided to take a break and spend some time with my family on a rejuvenating vacation. I am happy to have returned fully recharged.

Must Practice: HR Quiz Online

Question6: Can you tell us something about your previous boss?

Answer: All my bosses possessed some skills worth learning. I have always tried to learn something new from them including my previous boss.

Question7: Is there anything that you do not like about your last or current job?

Answer: I was quite enthusiastic while joining my last job. Towards the end, the number of challenges and opportunity to grow further started diminishing. A challenge loving and growth oriented person like me doesn’t enjoy this.

Question8: Have there been instances, when your decision was challenged by your colleague or manager?

Answer: Yes, there have been many such instances. I like people who challenge my decisions rather than following me blindly. This keeps me ensured that I am surrounded by thinking brains rather than just a set of dumb followers.

When someone challenges your decisions, you are bound to rethink over it and the chances of reaching the best option are brighter.

Question9: If you are allowed to change one thing about your last job, what would it be?

Answer: I have been working at a senior level since last many years. These roles have always needed me to make real time decisions. Sometimes the facts, figures and other information in real time cases are not complete & still we have to make a decision. In such cases, there exists a probability of making inaccurate decisions.

Knowing this, I usually run down my old decisions to see the outcome. It makes sure that I don’t repeat a mistake ever again in future. While carrying out one such exercise, I realised that the product promotion strategy that I recommended would have been different, if I had had the complete data and figures but there was no way to get them in real time.

Question10: How long can you commit to work with us?

Answer: I like new challenges and a chance to grow. As long I keeping getting these, I don’t think I’ll need to switch over. I’d like to believe that this relationship lasts for many years. However, I haven’t set a time limit as such.

Also Check More: Interview Questions and Answers

Question11: Why are you applying for this job? (Or) Why these roles attract you?

Answer: Before answering this question, take your own time an answer in way that convinces the interviewer. Explain your qualities according to above stated points.

For example — I have applied for this vacancy because it is an excellent match for my skills and experience. This role is exactly the sort of role I am currently targeting and I am confident I will be able to make a major contribution.

Question12: What is the difference between confidence and overconfidence?

Answer: Confidence based on facts and knowledge and overconfidence based on speculation. There is a small difference between confidence and overconfidence. Yes, I can do this work is self confidence. But only I can do this work is over confidence.

Or you can say that- confidence is an internal believe that I am a right person for this job and overconfidence is thought that I am only the right person for this job.

Question13: What is the difference between smart work and hard work?

Answer: Smart work and hard work are related to each other. Without being a hard worker we can’t be a smart worker. Smart work comes from the hard work. That means everyone has to specialize in his work to become a smart worker. So, all of us have to do hard work to achieve smart work.

So hard work increases your accuracy and smart work increases accuracy as well as efficiency.

Question14: What are your achievements in life?

Answer: This question may be also asked as what are your biggest achievements? Or what are you most proud of?

You should discuss only work related achievements. Try to pick a recent achievement.

For example-

My greatest achievement so far in my career would probably be winning the Manager of the Year award last year.

Or my biggest accomplishment is overcoming my fear of failure. It gives me complete sense of living and makes me more confident.

Question15: What was the biggest mistake of your life?

Answer: While answering this question you should choose a story containing not too many mistakes. It should be real.

Talk about the mistake but it is also important to convince the interviewer that you never make the same mistake again.

Get Best Answer: How To Dress For An Interview

Question16: What are your hobbies?

Answer: It is totally depend on you what you like and what hobbies do you have but always justify your answer.

Question17: What do you know about this organization?

Answer: You should fully aware of that organization where you are going for an interview, so check the history, present structure and working style of that organization. Check the company’s website, Face book, Twitter, Google+, LinkedIn pages to gather the information.

Question18: Are you applying for other jobs also?

Answer: This question has a very specific purpose. The interviewer want to know that if the candidate admit that he has applied other places or gives a canned answer. Or what the candidate think about their company.

Never claim that you did not apply for other company. Despite this you can say that –

As you know I would like to work as a software developer. Beyond your company I have also applied to XYZ Company and ABC Company. This answer is more specific.

Question19: Do you have any reference? (or) Do you know anyone who work for us?

Answer: This question have just two answers, YES or NO. if you know anyone from that company say YES, otherwise NO.

Question20: Would you lie for the company?

Answer: You should answer this question in a very diplomatic manner.

Check Out: Job Interview Do’s and Don’ts

You can say that-

“It depends on the situation, if my lie create a positive impact on the company and It was useful for many people, then I will lie.”

Or

“Probably I would say no for lie. But if condition persists that my lie will help thousand of persons and it not giving any impact to other persons then I will really agree with lie. My one lie results lot of success and happiness without hurting others rights then I expect to do this.”

Question21: Is there any particular kind of person you cannot work with?

Answer: For the reason given in the above questions, the answer to this question should be a No. This is basically a different way of putting up the last question.

Question22: What qualities would you look for in your senior?

Answer: You can mention some generic qualities like intelligence, good sense of humour, dedicated to his team etc., which all the managers think that they have in abundance.

Question23: What motivates you at work?

Answer: To answer this question, you can mention things like – new challenges, good environment which all employers think that they offer.

Question24: Will you be happy to work in night shifts or over the weekends?

Answer: You need to answer this question taking into consideration what is suitable for you. Say that you can work in the night shifts, only if you can really do it.

Question25: Have you ever committed a mistake at work?

Answer: To err is human. So, it is perfectly OK if you committed a mistake at work but before answering the question analyse the magnitude of mistake you did and the effect it had on the company.

Find Here: Common Interview Mistakes

Question26: What is more important is what did you do to rectify the mistake and make sure that you don’t do it again?

Answer: So, mention the mistake you committed and keep the focus of the answer on the steps you took to rectify it.

Question27: What position would you prefer while working on a project?

Answer: This question is for you to answer based on the skills and qualities you have. If you have the capability to handle different positions, discuss that also in the interview.

Question28: What are the most important things for you as a manager?

Answer: The two things which should be most important for a manager to succeed in his role are:

a.) His team should be happy and keep performing

b.) The project he is working on with his team is successfully finished with minimum problems.

Question29: Will you be happy to re-locate, if required?

Answer: Again, a question for you to answer based on your position. If you are anticipating this question in the interview, it is better to discuss this with your family also before you go to face the interview.

Question30: What kind of a salary are you looking for?

Answer: Try to put the ball back in interviewer’s court by asking him about the salary they offer for a position like this. Most of the big companies will have a fixed remuneration for each level.

However, if this is negotiable, you will have more negotiation power if you have some work experience. So, know your lower limit (amount below which you can’t go) and also know the maximum salary in the industry for the position then put forward a figure which is not very exact.

Do You Know: How To Overcome Job Interview Fear

Significant Note:

Always carefully research the company, its products, its partners or its clients before appearing for an HR interview. Your answers to HR interview questions should be adapted to the company and the position in particular. Avoid responding in a general way.

Something That You Should Put An Eye On:

How to Write a Good ResumePersonality Improvement Tips
Develop Good Communication SkillsGroup Discussion: Dos and Don’ts
Why Should We Hire You?Phone Interview Tips
Latest RecruitmentsCareer as HR Manager

Filed in: Interview

Leave a Reply

Submit Comment