Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

IBPS Clerk Previous Year Question Paper | Prelim/Mains Question Paper Set

IBPS Clerk Previous Year Question Paper

Download IBPS Clerk Previous Year Question Paper from this page and start preparing for the exam. Through IBPS clerk prelims previous year question paper set, candidates will be able to practice for the exam. Here, some important links for IBPS Solved Prelim/Mains Question Paper Set are provided in the table below. By the IBPS clerk previous year solved question papers; candidate does will get good idea about type of questions asked in exam.

recruitmentresult.com

IBPS Clerk Previous Year Question Paper

IBPS Clerical Recruitment Notification

Organization nameInstitute of Banking Personnel Selection
Post nameCWE Clerks–VIII
Selection ProcedurePrelims, Mains and Interview
IBPS Clerk Online Registration12-09-2019
IBPS Clerk Pre Exam Admit Card DateNovember 2019
IBPS Clerk Preliminary Exam Date7th, 8th, 14th & 15-12-2019
Declaration of IBPS Clerk Preliminary Exam ResultDec 2019/ Jan 2019
Download IBPS Clerk Call Letter for Main ExamDecember 2019
IBPS Mains Exam Date19-01-2020
Allotment of Provisional PostingApril 2019

IBPS Bank Clerk Previous Year Question Paper PDF Download

To get success in the Banking Examination, candidates are suggested to use Previous Year Papers. Here we have provided IBPS CWE Clerk Previous Year Question Paper, just hit the link and prepare better.

IBPS Clerk Previous Year Question Paper PDF
IBPS Clerk Previous Year Question Paper 2017
IBPS CWE Clerk Previous Year Question PaperQuestion Paper
IBPS Clerk Previous Year Question Paper With SolutionQuestion Paper  Answer Key
IBPS Clerk Previous Year Question Paper 2016
Previous Year Question Paper Of IBPS ClerkQuestion Paper
IBPS Clerical Previous Year Question Papers With AnswersQuestion Paper  Answer Key
IBPS Clerk Previous Year Question Paper 2015
IBPS Clerk Previous Year Question Paper With Answers
(Prelims 05/12/2015)
Question Paper  Answer Key
IBPS Clerk Question Paper
(Prelims 06/12/2015)
Question Paper  Answer Key
English LanguageQuestion Paper
General KnowledgeQuestion Paper
Numerical AbilityQuestion Paper
IBPS Clerk Previous Year Question Paper 2014
IBPS Clerk Previous Year Question Paper of
English Language
Question Paper
Computer KnowledgeQuestion Paper
IBPS Clerk Previous Year Question Paper of
General Knowledge
Question Paper
Numerical AbilityQuestion Paper
IBPS Clerk Previous Year Question Paper of ReasoningQuestion Paper

Important Topics and Their Weightage:

Before you solve the IBPS Clerk Previous Year Question Papers/ Previous Year Question Paper of IBPS Clerk, it is imperative that you know the important topics and their weightage as per the IBPS Clerk syllabus.

IBPS Clerk Prelims Exam’s Topic:

Numerical Ability

Important TopicsWeightage (Questions)
Simplification10-15
Number Series3-5
Average1-3
Interest1-3
Mensuration2-4
Percentage1-2
Ratio & Proportion1-3
Algebra3-5
Profit & Loss1-3
Time, Speed & Distance1-4
Data Interpretation5-10 (1-2 sets)
Time & Work1-2
Permutation & Combination / Probability0-1
Mixture Problems0-2
Number System0-1
Data Sufficiency0-5

 Reasoning:

Important TopicsWeightage (Questions)
Arrangement & Pattern5-8
Analogy0-5
Classification0-4
Coded Inequalities or Mathematical Inequalities0-5 (likely of Coded Inequalities)
Directions & Distances0-2
Coding-Decoding4-10
Blood Relations1-5
Order & Ranking0-5
Circular Seating Arrangement5
Linear Seating Arrangement5
Analytical Decision Making0-5
Syllogisms0-5
Data Sufficiency0-5
Double Line-Up0-5
 Scheduling0-5
Grouping & Selection Problems on teams and committees asked.0-5
Series0-2
Verbal Reasoning0-5

 English:

Important TopicsWeightage (Questions)
Reading Comprehension10 (1 Passage)
Grammar (Error Spotting, Phrase Replacement, Fill in the Blanks)5
Vocabulary (Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Phrase Replacement)10
Verbal Ability (Para Jumbles)5

Check Also: IBPS Current Affairs

IBPS Clerk Mains Exam’s Topic:

English:

Important TopicsWeightage (Questions)
Reading Comprehension10
Close test10
Error Spotting5
Para Jumbles5
Phrase Replacement5
Fill in the blanks5

 Computer Aptitude:

Important TopicsWeightage (Questions)
MS Office6
Computer Hardware6
Computer Software5
Computer Memory5
Internet5
Networking3
Operating System2
Data representation1
Others9

 Reasoning:

Important TopicsWeightage (Questions)
Linear Seating Arrangement5
Circular Seating Arrangement5
Number series5
Coding and Decoding5
Math Inequalities5
Syllogism5
Data Sufficiency3
Direction Sense2
Arrangement & Pattern5

 Quantitative Aptitude:

Important TopicsWeightage (Questions)
Simplification15
Arithmetic and Geometry15
Data Interpretation5
Series5

 General Awareness:

Important Topics
General Knowledge
Current Affairs
Banking Awareness
Miscellaneous

Check Here: How to Crack IBPS Exam

IBPS Clerk Previous Year Question Papers With Answers

IBPS Clerk Exam divided into 5 sections with equal marks all candidates required to qualify in each section overall cutoff marks will be decided on behalf of total score earned by the candidate. Check IBPS Clerk Exam Previous Year Question Papers With Answers subject wise from here.

Question1. To whom the General Purpose Committee advises?

  1. The president
  2. The vice-president
  3. The speaker
  4. The Prime Minister

Answer: 3

Question2. How many Schedules are contained in the Constitution of India?

  1. 12 schedules
  2. 20 schedules
  3. 10 schedules
  4. 25 schedules

Answer: 1

Question3. Entomology is the science that studies

  1. Behavior of human beings
  2. Insects
  3. The origin and history of technical and scientific terms
  4. The formation of rocks

Answer: 2

Question4. The name of the Laccadive, Minicoy and Amindivi islands was changed to Lakshadweep by an Act of Parliament in

  1. 1970
  2. 1971
  3. 1972
  4. 1973

Answer: 4

Get Here: IBPS Question Papers

Question5. When was the Constitution of India came into effect?

  1. 26 January, 1947
  2. 26 January, 1949
  3. 26 January 1950
  4. 27 January, 1949

Answer: 3

Question6. A tire manufacturer company Balkrishna Industries Limited plans to invest __________ million to set up its new production unit in the United States.

  1. $100 million
  2. $110 million
  3. $150 million
  4. $200 million

Answer: 1

Question7. Nokia and this IT company join hands to work in AI and machine learning driven solutions.

  1. Accenture
  2. Wipro
  3. Infosys
  4. TCS

Answer: 3

Question8. This bank plans to set up a digital Public Credit Registry (PCR) to capture all the details of borrowers.

  1. Reserve Bank of India
  2. SBI
  3. Bank of India
  4. Bank Of Baroda

Answer: 1

Question9. Name the company which has partnered with the United Nations World Food Programme to eliminate hunger.

  1. Amazon
  2. Paytm
  3. Flipkart
  4. Alibaba Group

Answer: 4

Question10. Who signed MOU for collaboration in LPG Services with CSC SPV?

  1. Oil Marketing Companies
  2. Ashok Leyland
  3. Reliance Communications
  4. Larsen and Toubro Company

Answer: 1

Must Check: Tips To Prepare For Bank Exams

Direction (11-15): In the given IBPS Clerk Previous Year Question Paper, one statement with a blank is given along with four words. Two of the given words can fit into the given blank. Five options with various combinations of these words is given. Pick up the combination of the words that fit into the blank.

Question11. The bank officials have been found     of taking bribes.

  1. Receptive
  2. Guilty
  3. Probable
  4. Accurate
    1. a-c
    2. b-c
    3. a-d
    4. c-d
    5. a-b

Answer: 2

Question12. The Defence Minister decided to give a briefing about the increased military—————————- contemporary times.

a) Requirements

b) Threats

c) Assistance

d) Assumptions

  1. a-d
  2. b-c
  3. a-b
  4. b-d
  5. a-c

Answer: 3

Question13. The neighbors decided to come after seeing the Christmas decoration being set up in the alley.

a) Across

b) On

c) Over

d) About

  1. b-d
  2. a-c
  3. c-d
  4. a-b
  5. b-c

Answer: 3

Question14. As the Governor the officials to abolish the redundant act, the established system got disrupted.

a) Asked

b) Requested

c) Ordered

d) Inquired

  1. b-c
  2. a-c
  3. b-d
  4. a-b
  5. a-d

Answer: 2

Question15. The waiter came to our table and asked if we wanted coffee, as it was closing time for the cafe.

a) Much

b) More

c) Small

d) Some

    1. a-b
    2. b-c
    3. b-d
    4. c-d
    5. a-d

Answer: 3

Important Links Related to IBPS Clerk 

IBPS Clerk SyllabusIBPS Clerk Exam Pattern
IBPS Clerk Mains ResultIBPS Clerk Score Card
IBPS Clerk SalaryIBPS Clerk Mock Test
IBPS Clerk Admit CardIBPS Clerk Prelims Result
IBPS Clerk Cut OffIBPS Clerk Selection Procedure
IBPS Clerk Recruitment IBPS Clerk Mains Exam Analysis
IBPS Clerk NotificationHow to Crack IBPS Clerk Exam

Question16. The country’s diplomatic history is filled with instances of people coming together to counter challenges.

a) Powerful

b) Insightful

c) Approximate

d) Lethargic

  1. b-d
  2. a-c
  3. a-b
  4. b-c
  5. a-d

Answer: 3

Question17. In the latter decades of the last century, it was noted that racism was    acknowledged by those in power.

a) Virtually

b) Speculatively

c) Strongly

d) Hardly

  1. a-b
  2. c-d
  3. a-c
  4. b-d
  5. b-c

Answer: 2

Question18. Looking at the state of disorder, the veterans often about the fading relevance of their sacrifices during the great war.

a) Stuff

b) Suit

c) Wonder

d) Think

  1. a-c
  2. b-d
  3. a-d
  4. c-d
  5. b-c

Answer: 4

Want to Know? Bank Preparation Material

Question19. The contract for the dam was being heavily contested the major construction giants on the continent.

a) By

b) Among

c) Across

d) Over

  1. a-b
  2. b-c
  3. b-d
  4. a-c
  5. a-d

Answer: 1

Question20. The  Election  Commission decided to its authority after receiving complaints of malpractices during the poll campaigns.

a) Ease

b) Use

c) Exercise

d) Ascertain

  1. a-c
  2. b-c
  3. b-d
  4. a-b
  5. a-d

Answer: 2

Direction (21-25): The given IBPS Clerk Previous Year Question Paper has a statement with an idiom in it, which has been mentioned in bold. The statement is followed by five options; pick the option that best explains the meaning of the idiom, as used in the statement.

Question21. The company was keen at cutting down on the employee overheads in order to make the business profitable.

  1. Reduce
  2. Spike
  3. Ensure
  4. Elongate
  5. Affiliate

Answer: 1

Question22. It was difficult to put up with the nagging relatives during the growth years.

  1. Decorate
  2. Issue
  3. Endure
  4. Richochet
  5. Prioritise

Answer: 3

Question23. The commissioner advised the  fugitives to  turn in themselves to get some legal respite.

  1. Lessen
  2. Accentuate
  3. Retard
  4. Liberate
  5. Surrender

Answer: 5

Solve Here: Bank Online Test

Question24. Aniket was willing to go overboard for receiving a scholarship to pursue higher education overseas.

  1. Remove
  2. Stretch
  3. Incur
  4. Liquidate
  5. Enhance

Answer: 2

Question25. The central bank was of the idea that it was not suitable to bail out the ailing cooperatives.

  1. Depart
  2. Alter
  3. Entertain
  4. Reverse
  5. Rescue

Answer: 5

Last Note:

If you will face any kind of issue or trouble while downloading IBPS Clerk Previous Year Question Paper then you may comment us in below provided comment box. Our team will be happy to help you.

Stay connected with this web page to download IBPS Clerk Previous Year Question Paper in Hindi or IBPS Clerk Previous Year Question Paper in English. Or you can follow this page on face book.

Something You Should Put An Eye On IBPS

IBPS Eligibility CriteriaIBPS Admit Card
IBPS ResultIBPS Recruitment
IBPS SyllabusIBPS Exam Answer Key
IBPS NotificationList Of Banks Under IBPS

Filed in: IBPS Notification, Question & Answers, Question Paper

Leave a Reply

Submit Comment