Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

IBPS PO Interview Questions 2019 (CWE–PO/MT) Question Answers Download PDF

IBPS PO Interview Questions

Job seekers who have cleared IBPS PO Prelims and Mains examination must be preparing for their interview round now. They are advised to study about latest IBPS PO Interview Questions 2019 (CWE–PO/MT). They can also download the Question Answers in the form of PDF which is provided here on this page.

recruitmentresult.com

IBPS PO Interview Summary

ActivityDate
IBPS PO Preliminary Exam Date13-10-2018 & 14-10-2018
IBPS PO Mains Exam Date18-11-2018
IBPS PO Mains Exam ResultDecember 2018
IBPS PO Interview Call Letter AvailabilityJanuary 2019
IBPS PO Interview DateJanuary / February 2019
Allotment of Provisional PostingApril 2019

Download IBPS PO Interview Questions 2019 PDF

IBPS PO Interview Questions PDF

IBPS Official Website Link

IBPS PO Interview Questions

Personal questions asked in IBPS PO Interview

Q1.) Who is the governor of Reserve Bank of India (RBI)?

Ans. Raghuram Rajan is the governor of RBI.

Q2.) What are the fundamental principles of monetary policy?

Ans. Monetary policy is associated with interest rates and availability of credit. Instruments of monetary policy have included short-term interest rates and bank reserves through the monetary base.

Get HereBank Interview Questions and Answers

Q3.) What is the work of RBI?

Ans. Reserve Bank of India (RBI) is India’s Central bank. It plays multi-facet role by executing multiple functions such as overseeing monetary policy, issuing currency, managing foreign exchange, working as a bank of government

Q4.) Will you leave this job if you get a better Job opportunity?

Ans. I believe in living a stable lifestyle rather changing it for small monetary benefits. And I find banking career as a good growth opportunity, so I will not quit this job.

Must Read: Interview Preparation Tips for getting a Job

Q5.) How your high studies & qualification is going to help us?

Ans. Candidates appearing for IBPS Interviews are from different fields that don’t provide them any knowledge regarding banking and finances. You can answer like:

  • My technical knowledge and skill will help me handle customers from these sectors.
  • I have good professional skills that will help me in managing team work.
  • I have good communication skills that will me in offering confident customer services.

Q6.) What qualities should one possess be a Bank officer? Do you think you have these qualities?

Ans: According to me a Banker should possess the qualities like Organized Mind, Good Communication Skills, Accuracy and Efficiency, Mathematical and Analytical Skills, Co-operative and Friendly Personality, Quick Learner, Leadership, Management, Alert and Awareness, Honesty and Integrity and I positively feel that I have these qualities with me and in the near future, I will be developing these qualities at a good level.

Check Here: Bank PO Commonly Asked Questions

Q7.) What are your strengths and weaknesses?

Ans. My strength is that I can make out solutions to the problem and situations according to them. I can motivate myself for any work that I get involved with. My weakness is that I am habitual to complete my work by following proper rules and want to see others following the rules too. If anyone is not doing so, I may get irritated. But I am working on it will make a solution to it definitely.

Q8.) Describe your Management style?

Ans. I will be constantly keeping tab of assigned work with my subordinates and seniors, finishing the assigned job before deadlines.

Get Details: Interview Tips For Freshers

Q9.) Why should we hire you?

Ans. If you hire me, I will be able to present my skills in front of you. I assure you that whatever goals our organization will set, I will complete them within the specified time.

Q10.) What irritates you about your co-workers?

Ans. I believe in team work, even if I feel irritating, I try to avoid it unless it personally affects me.

Go through These Important Links:

IBPS PO SyllabusIBPS PO Question Paper
IBPS PO Exam PatternCrack IBPS PO Quantitative Aptitude
IBPS PO SalaryIBPS PO Recruitment
IBPS PO ExamIBPS PO Books
IBPS PO Admit CardIBPS PO Result
IBPS PO Eligibility CriteriaIBPS PO Cut Off
IBPS PO Score CardIBPS PO Preparation Tips
IBPS RecruitmentIBPS Notification
IBPS Admit CardIBPS PO Syllabus
IBPS Current AffairsIBPS Question Papers

Technical IBPS PO Interview Questions

Q1.) What is Marketing, E-Commerce?

Ans. Marketing can be understood as the action or business of promoting and selling products or services, including market research and advertising.

Q2.) Explain Demonetization, its effects, and challenges faced by the Indian Economy?

Ans. Demonetization is the act of stripping a currency unit of its status as legal tender. But in simple terms demonetization means that Reserve Bank of India has withdrawn the old Rs. 500 and Rs. 1000 notes as an official mode of payment.

Also Check: How To Dress For An Interview

Q3.) Do you know about E-payment?

Ans. E-payment or Electronic Payment is a financial exchange that takes place online between buyers and sellers.

Q4.) What do you think of a Repo Rate?

Ans. Repo rate is the rate at which the central bank of a country (Reserve Bank of India in case of India) lends money to commercial banks in the event of any shortfall of funds.

Get Info: Interview Questions and Answers

Q5.) What is CBS ie Core Banking Solution?

Ans. Core Banking Solution (CBS) is networking of branches, which enables Customers to operate their accounts, and avail banking services from any branch of the Bank on CBS network, regardless of where he maintains his account.

Q6.) What is M-Commerce?

Ans. M-commerce that is mobile commerce is the buying and selling of goods and services through wireless handheld devices such as cellular telephone and personal digital assistants (PDAs).

Read This: Interview Preparation Tips

Q7.) What is NBFC?

Ans. A Non-Banking Financial Company (NBFC) is a company registered under the Companies Act, 1956 engaged in the business of loans and advances, acquisition of shares/stocks/bonds/debentures/securities issued by Government or local authority or other marketable securities of a like nature, leasing, hire-purchase etc.

Q8.) What is a prime lending rate?

Ans. A prime rate or prime lending rate is an interest rate used by banks, usually the interest rate at which banks lend to favoured customers that is those with good credit.

Check Here: How To Overcome Job Interview Fear

Q9.) What is ‘Green Channel’?

Ans. SBI has launched paperless banking system called ‘The Green Channel’ counter at all its branches across the city. Here, customers of the bank can transact without using any pay in-slip, withdrawal forms, cheque books or remittance forms.

Q10.) What is plastic currency?

Ans. It is a term increasingly being used to refer to all forms of credit cards, debit cards, retailer cards, diner cards and other types of plastic cards which we use daily instead of actual currency notes.

Q11.) What is KYC?

Ans. Know your customer, alternatively known as know your client or simply KYC, is the process of a business verifying the identity of its clients and assessing potential risks of illegal intentions for the business relationship.

Want to Know? How to Impress the Interviewer in 60 Seconds

Q12.) What is Base Rate?

Ans. Base rate is the minimum rate set by the Reserve Bank of India below which banks are not allowed to lend to its customers.

Q13.) What is Deflation?

Ans. Deflation is the general decline in prices for goods and services occurring when the inflation rate falls below 0%. Deflation happens naturally when the money supply of an economy is fixed. In times of deflation, the purchasing power of currency and wages are higher than they otherwise would have been.

Read Now: Common Interview Mistakes

Q15.) What is Mutual Fund?

Ans. Mutual fund is a professionally managed investment fund that pools money from many investors to purchase securities. These investors may be retail or institutional in nature.

IBPS PO Interview Tips

  • Always reach the interview on time with all the required documents and well dressed up professionally.
  • Body language plays an important role in making an impression on an interviewer.
  • Avoid negative gestures or pointing fingers at the time of interview.
  • Be confident but do not get overconfident. Give your answers confidently, prove the interviewers wrong and try to sort out the confusion in type of arguments.
  • Make sure that you are having good hand in current affairs, as most of the questions in interview for banking sector are asked from last 6 months current affairs.
  • Let you know everything about the city you live in and about the organization your mother/ father/ sister/ brother works for.

You May Read This: How to Answer Confusing Interview Questions

IBPS Toppers Tips:

  • There are e-books available online for the preparation. Take help from them or purchase the books available for IBPS preparation.
  • Take help from the magazines which are especially available for the preparation of competitive exams. They cover the topics of All IBPS Exam.
  • Take help from own notes by assembly information from important notes and last year papers.
  • Use Internet to gather all important information regarding any topic worldwide. Use it and search the meaningful stuff which helps in homework.
  • The only key to clear any exam is Proper strategy with time management. It is very important to formulate your own strategy and study according to timetable.
  • Knowledge of content of syllabus and the topics are necessary for preparation. As it is essential to recognize what you have to study for qualifying the examination.

Find Here: Latest Bank Jobs

Note:

Grab more details regarding IBPS PO Interview Questions 2019 by vising its official website or they may also follow us on Facebook and Google+.

Something That You Should Put An Eye On 

Private Bank JobsHow to Get Bank Jobs
Eligibility for Bank JobsBank Salary
Bank Preparation MaterialBank Online Test
Bank Exam PatternBank Placement Papers
Bank Coaching InstitutesBank Syllabus

Filed in: Articles

Leave a Reply

Submit Comment