Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


IBSAT Sample Papers 2018 Checkout! Solved Previous Year Question Paper PDF

IBSAT Sample Papers

IBSAT is known as ICFAI Business School Aptitude Test organized by ICFAI University Group. IBSAT Sample Papers will guide you in preparation for ICFAI Business School Aptitude Test. You may check out solved previous year question paper & download it in PDF form. IBSAT Solved Previous Year Question papers will guide you in knowing type of questions asked in paper. IBSAT Sample Papers 2018 will make you familiar with the paper pattern and structure of questions.

By solving previous papers, you may improve your speed & manage your time allotted to each section. Institute of Chartered Financial Analysts of India conducts IBSAT Examination for providing admission in Ph.D or MBA programs. This paper is organized in online mode (computer based test) having 140 questions of 1 mark each. So, candidates who are preparing for ICFAI Business School Aptitude Test may avail IBSAT Sample Papers 2018 from below of page created by team of recruitmentresult.com

What is IBSAT?

The second name of IBSAT is online ICFAI Business Studies Aptitude Test conducted by The Institute of Chartered Financial Analysts of India University, Foundation for Higher Education (a deemed to be University under Section 3 of UGC act 1956), for those students who seeks admission in MBA / PhD programs of IBS Hyderabad. ICFAI Business Studies Aptitude Test is a Computer Based Test (CBT) which consists of multiple choice questions and it of 2 hours duration.

The main aim of Institute of Chartered Financial Analysts of India University for conducting this test to check and test the ability of candidates in quantitative techniques, data interpretation, data adequacy, vocabulary, analytical reasoning and reading comprehension MBA program offered by IBS Hyderabad, IBS Dehradun and IBS Jaipur. PGPM known as Post Graduate Program in Management program offered by IBS Ahmedabad, IBS Bengaluru, IBS Gurgaon, IBS Kolkata, IBS Mumbai and IBS Pune campuses.

IBSAT Paper Pattern:

  • IBSAT Exam is conducted in online mode (computer based test).
  • This exam paper consists of four sections.
  • IBSAT Exam Paper consists of multiple choice questions.
  • The exam paper consists of 140 questions, each carrying 1 mark.
  • The duration of the exam is 2 Hours.
  • No negative marking for wrong answers.
  • There is no sectional cut off and no sectional time limit.

Read Also: How to Solve Objective Type Questions

IBSAT Exam Pattern:

Section NameNo. of questions
Data Adequacy & Data Interpretation30
Quantitative Techniques30
Reading Comprehension30
Verbal Ability50
Total140

Start Now: Online Quiz for Competitive Exams

IBSAT Sample Papers

Ques 1: The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

  1. 200 m
  2. 225 m
  3. 245 m
  4. 250 m

Ans: 3

Ques 2: The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. What is the age of the youngest child?

  1. 4 years
  2. 8 years
  3. 10 years
  4. None of these

Ans: 1

Ques 3:  In how many different ways can the letters of the word ‘CORPORATION’ be arranged so that the vowels always come together?

  1. 810
  2. 1440
  3. 2880
  4. 50400

Ans: 4

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Ques 4: In how many ways can the letters of the word ‘LEADER’ be arranged?

  1. 72
  2. 144
  3. 360
  4. 720

Ans: 3

Ques 5: In a group of 6 boys and 4 girls, four children are to be selected. In how many different ways can they be selected such that at least one boy should be there?

  1. 159
  2. 194
  3. 205
  4. 209

Ans: 4

Ques 6: How many 3-digit numbers can be formed from the digits 2, 3, 5, 6, 7 and 9, which are divisible by 5 and none of the digits is repeated?

  1. 5
  2. 10
  3. 15
  4. 20

Ans: 4

Read Also: Last Minute Exam Preparation Tips

Ques 7: A box contains 2 white balls, 3 black balls and 4 red balls. In how many ways can 3 balls be drawn from the box, if at least one black ball is to be included in the draw?

  1. 32
  2. 48
  3. 64
  4. 96

Ans: 3

Ques 8: In how many different ways can the letters of the word ‘DETAIL’ be arranged in such a way that the vowels occupy only the odd positions?

  1. 32
  2. 48
  3. 36
  4. 60

Ans: 3

Ques 9: In how many ways can a group of 5 men and 2 women be made out of a total of 7 men and 3 women?

  1. 63
  2. 90
  3. 126
  4. 45

Ans: 1

Read Here: Best Ways To Finish Exam On Time

Ques 10: In how many different ways can the letters of the word ‘MATHEMATICS’ be arranged so that the vowels always come together?

  1. 10080
  2. 4989600
  3. 120960
  4. None of these

Ans: 3

Ques 11: In how many different ways can the letters of the word ‘OPTICAL’ be arranged so that the vowels always come together?

  1. 120
  2. 720
  3. 4320
  4. 2160

Ans: 2

Ques 12: In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word, CORPULENT.

  1. Lean
  2. Gaunt
  3. Emaciated
  4. Obese

Ans: 4

You May Read This: Strategies To Improve Memory

Ques 13: Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete. Fate smiles …… those who untiringly grapple with stark realities of life.

  1. with
  2. over
  3. on
  4. round

Ans: 3

Ques 14: If S is the set containing values of x satisfying [x]2 – 5[x] + 6 ≤ 0 , where [x] denotes GIF then S contains

  1. (2, 4)
  2. (2, 4]
  3. [2, 3]
  4. [2, 4)

Ans: 3

Ques 15: Some proverbs/idioms are given below together with their meanings. Choose the correct meaning of proverb/idiom, If there is no correct meaning given, E (i.e.) ‘None of these’ will be the answer. To make clean breast of

  1. To gain prominence
  2. To praise oneself
  3. To confess without of reserve
  4. To destroy before it blooms

Ans: 3

Read Here: How To Find Online Study Material

Ques 16: A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

  1. 45 km/hr
  2. 50 km/hr
  3. 54 km/hr
  4. 55 km/hr

Ans: 2

Ques 17: Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:

  1. 1 : 3
  2. 3 : 2
  3. 3 : 4
  4. None of these

Ans: 2

Ques 18: A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

  1. 120 m
  2. 240 m
  3. 300 m
  4. None of these

Ans: 2

Read Now: How To Stay Awake All Night To Study

Ques 19: In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

  1. 25
  2. 5
  3. 75
  4. 7

Ans: 1

Ques 20: A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?

  1. 4991
  2. 5991
  3. 6001
  4. 6991

Ans: 1

Ques 21: The average weight of 8 person’s increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What might be the weight of the new person?

  1. 76 kg
  2. 5 kg
  3. 85 kg
  4. Data inadequate

Ans: 3

You May Read This: Tips to Manage Time In Exam

Ques 22: The captain of a cricket team of 11 members is 26 years old and the wicket keeper is 3 years older. If the ages of these two are excluded, the average age of the remaining players is one year less than the average age of the whole team. What is the average age of the team?

  1. 23 years
  2. 24 years
  3. 25 years
  4. None of these

Ans: 1

Ques 23: The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the child 5 years ago was 20 years. The present age of the husband is:

  1. 35 years
  2. 40 years
  3. 50 years
  4. None of these

Ans: 2

Ques 24: In Arun’s opinion, his weight is greater than 65 kg but less than 72 kg. His brother does not agree with Arun and he thinks that Arun’s weight is greater than 60 kg but less than 70 kg. His mother’s view is that his weight cannot be greater than 68 kg. If all are them are correct in their estimation, what is the average of different probable weights of Arun?

  1. 67 kg.
  2. 68 kg.
  3. 69 kg.
  4. Data inadequate

Ans: 1

Ques 25: The average weight of A, B and C is 45 kg. If the average weight of A and B be 40 kg and that of B and C be 43 kg, then the weight of B is:

  1. 17 kg
  2. 20 kg
  3. 26 kg
  4. 31 kg

Ans: 4

Few Important Facts About IBSAT:

ICFAI Foundation for Higher Education University conducts ICFAI Business School Aptitude Test every year in month of December for those students who’re seeking admission in IBS for MBA/PGPM / Ph.D courses. The score card is valid for attending selection process at IBS Business School and the qualifying marks is also accepted by ICFAI University and all the campuses of IBS Business School.

Final words:

To attain more details about IBSAT Sample Papers 2018, you may visit its Official Link. Students may also join us on Facebook or Google plus to grasp up to date information on your timeline wall directly. Best of Luck For Your Exam.

Something That You Should Put An Eye On

IBSAT ResultsIBSAT Admit Card
IBSAT SyllabusIBSAT Application Form
How to Prepare for Written ExamTips to Manage Time In Exam
How To Prepare For Online ExamMakes Your Brain Work Better

Filed in: Question & Answers, Question Paper

20, 00,000+ Top Jobs For Freshers, Salary 1.75 Lakh– Apply Now

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment