Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

IELTS Sample Papers Download Free PDF | IELTS Practice Test Questions

IELTS Sample Papers

Download IELTS Sample Papers from this page!!! Candidates who are preparing for International English Language Testing System Test must prepare from IELTS Practice Test Questions provided below.

IELTS, the International English Language Testing System, is designed to analyze the language ability of candidates who need to study or work where English is the language of communication.

We have brought IELTS Sample Papers PDF Free Download by going through the link available on this page of recruitmentresult.com. After going through the IELTS Sample Papers, candidates will get to know about the level of the upcoming examination.

IELTS Sample Papers

IELTS is parallel managed by the University of Cambridge ESOL Examinations (Cambridge ESOL), British Council and IDP: IELTS Australia. IELTS conforms to the highest international standards of language assessment.

International English Language Testing System is recognized by universities and employers in many countries, including Australia, Canada, New Zealand, the UK and the USA. It is also recognized by professional bodies, immigration authorities and other government agencies.

Get Here Details Of: IELTS Application Form

Formats of IELTS

IELTS (International English Language Testing System) is a standardized worldwide English test taken mutually by IDP Education Private limited, the British Council and University of Cambridge. This exam is conducted to check the English expertise of an applicant.

There are two types of formats for IELTS:

  • Academic: for the contenders who want to follow higher studies in an English speaking country
  • General Training: for those who go to an English speaking country for work experience, secondary education or training programme

Read Also: Last Minute Exam Preparation Tips

IELTS Paper Pattern

The IELTS Exam have below specified four modules.

  • Listening
  • Reading
  • Writing
  • Speaking

Here on this page we provide the complete IELTS practice stets/ IELTS Sample Papers with Answers. The practice tests in this section offer you the opportunity to get to know the test format and experience the types of tasks you will be asked to assume. You can test yourself in time limit and evaluate your answers and compare them with model answers. Let’s have a Look…!!!

You Can Also Check: IELTS Exam Pattern

IELTS Sample Papers Download PDF

Listening sample 1 task – Form completionGet PDF
Listening sample 2 task – Multiple ChoiceGet PDF
IELTS Listening recording 4Get PDF
Listening Recording 9 Answer SheetGet PDF
Academic Reading sample task – Diagram label completionGet PDF
Academic Reading sample task – Matching featuresGet PDF
General Training Reading sample task – Matching HeadingsGet PDF
Academic Writing sample task 1Get PDF
General Training Writing sample task 1Get PDF
Speaking sample task part 1 – RecordingGet PDF

IELTS Sample Papers With Answers

Question 1: Fate smiles …… those who untiringly grapple with stark realities of life.

  1. with
  2. over
  3. on
  4. round

Answer: 3

Question 2: The miser gazed …… at the pile of gold coins in front of him.

  1. avidly
  2. admiringly
  3. thoughtfully
  4. earnestly

Answer: 1

Question 3: Catching the earlier train will give us the …… to do some shopping.

  1. chance
  2. luck
  3. possibility
  4. occasion

Answer: 1

Get Here Details Of: IELTS Syllabus

Question 4: I saw a …… of cows in the field.

  1. group
  2. herd
  3. swarm
  4. flock

Answer: 2

Question 5: The grapes are now …… enough to be picked.

  1. ready
  2. mature
  3. ripe
  4. advanced

Answer: 3

Question 6: Success in this examination depends …… hard work alone.

  1. at
  2. over
  3. for
  4. on

Answer: 4

Question 7: My uncle decided to take …… and my sister to the market.

  1. I
  2. mine
  3. me
  4. myself

Answer: 3

Want to Know? How to Prepare for IELTS Exam

Question 8: If you smuggle goods into the country, they may be …… by the customs authority.

  1. possessed
  2. punished
  3. confiscated
  4. fined

Answer: 3

Question 9: Man does not live by …… alone.

  1. food
  2. bread
  3. meals
  4. diet

Answer: 2

Question 10: Piyush behaves strangely at times and, therefore, nobody gets …… with him.

  1. about
  2. through
  3. along
  4. up

Answer: 4

Question 11: Rohan and Rohit are twin brothers, but they do not look ……

  1. unique
  2. different
  3. likely
  4. alike

Answer: 2

You Can Also Check: Top IELTS Coaching Centers in India

Question 12: To err is …… to forgive divine.

  1. beastly
  2. human
  3. inhuman
  4. natural

Answer: 3 

Question 13: The ruling party will have to put its own house …… order.

  1. in
  2. on
  3. to
  4. into

Answer: 2   

Question 14: …… of old paintings is a job for experts.

  1. Resurrection
  2. Retrieval
  3. Restoration
  4. Resumption

Answer: 3

Question 15: During Diwali the shops are …… of people.

  1. busy
  2. full
  3. crowded
  4. bubbling

Answer: 2

Check Here: IELTS Exam Fee in India

Question 16: The paths of glory lead …… to the grave.

  1. straight
  2. but
  3. in
  4. directly

Answer: 2

Question 17: The telephone …… several times before I answered it.

  1. was ringing
  2. has rung
  3. had rung
  4. would ring

Answer: 3

Question 18: He passed the examination in the first class because he ……

  1. was hard working for it
  2. worked hardly for it
  3. had worked hard for it
  4. was working hard for it

Answer: 3

Question 19: Jawaharlal spent his childhood …… Anand Bhawan.

  1. at
  2. in
  3. on
  4. across

Answer: 1

Question 20: If negotiations are to prove fruitful, there must not only be sincerity on each side, but there must also be …… in the sincerity of the other side.

  1. faith
  2. belief
  3. substance
  4. certainty

Answer: 1

For Indian Students: British Council IELTS Scholarship

Question 21: How much taller does the average patient grow after having the bone stretching operation?

  1. 5 inches
  2. 1 inch
  3. 5 inches
  4. 16 inches

Answer: 2

Question 22: Generally, the Chinese are motivated to have the operation because of the possibility of:

  1. being taller than their Japanese counterparts.
  2. being world class athletes.
  3. becoming rich and famous.
  4. overcoming an inferiority complex.

Answer: 4

Question 23: The main problem with the government’s strategies is that:

  1. the operation is too expensive.
  2. many of the growth stimulating products do not work.
  3. the recovery process puts the patients’ health at risk.
  4. the Chinese race cannot digest milk properly.

Answer: 4

Question 24: The Chinese government adopted the new policy because it:

  1. wants China to be a great sporting nation.
  2. it is embarrassed.
  3. wants to promotes a better quality of life for its citizens.
  4. is trying to stimulate the growth of new industries.

Answer: 2

Read Here: Best Ways To Finish Exam On Time

Question 25: How does a lack of affectionate touching affect children?

  1. It makes them apathetic.
  2. They are more likely to become violent adults.
  3. They will be less aggressive when they grow up.
  4. We do not really know.

Answer: 2

Question 26: After the ‘wetness’ experiments, the writer says that

  1. his skin is not normal
  2. his skin was wet when it felt wet
  3. he knew why it felt wet when it was dry
  4. the experiments taught him nothing new

Answer: 3

Question 27: Which THREE of the following are mentioned as characteristics of addiction to television?

  1. harmful physical effects
  2. loss of control over time
  3. destruction of relationships
  4. reduced intellectual performance
  5. discomfort when attempting to give up
  6. dishonesty about the extent of the addiction

Answer: 2, 4 & 5

Question 28: Write ONE or TWO WORDS for each answer.

  1. According to a recent study, well-lit streets do not ———-or make neighbor hoods safer to live in.
  2. Inefficient lighting increases ———-because most electricity is produced from coal, gas or oil.
  3. Efficient lights——— from going into areas where it is not needed.
  4. In dealing with light pollution—–is at least as important as passing new laws.

Answer: 1 (deter crime) 2 ((air) pollution) 3 (block light) 4 (education)

Read Here: How To Find Online Study Material

Question 29: With every booking Classic Tours guarantee you will be able to

  1. request high quality meals.
  2. take hand luggage on the coach.
  3. use your own personal bathroom.
  4. see a film if you want to.

Answer: 2

Question 30: Entertainment is available

  1. at all hotels.
  2. if there is the demand.
  3. upon request.
  4. for an additional cost.

Answer: 2

By practicing with above specified question and answers, candidates will surely get help in qualifying the writing module of IELTS Exam. Candidates must also practice with the essay writing section etc. Candidates can also solve the previous year question papers to know the questions format and level of exam.

You May Read This: Strategies To Improve Memory

Final Words:

Candidates, stay connected with this page to get more information time to time. You can bookmark this page by using ctrl+d. if you have any query or suggestions then you can ask it to our experts by writing in the comment box, we will try to sort your query as soon as possible.

 Something That You Should Put An Eye On

Tips to Manage StressHow to Prepare for Written Exam
How To Stay Awake All Night To StudyGet Rid Of Sleeping While Studying
Tips to Make Study InterestingHow To Prepare For Online Exam
How to Prepare for EnglishTips to Manage Time In Exam

Filed in: Question & Answers, Question Paper Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment