Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

IES Previous Year Question Paper (2019-2016) UPSC ESE Model Papers pdf

IES Previous Year Question Papers

Candidates who are preparing for Engineering Services (Pre/Main) Exam they must download IES Previous Year Question Paper PDF. UPSC conducts IES ESE exam for ECE, EEE, CE and ME disciplines every year. We have also provided IES Old Question Papers from 2019 to 2016 (Last Four Years). Aspirants can practice with IES Model Papers and answers so that aspirants can check their preparation status before exam.

recruitmentresult.com

IES Previous Year Question Papers

Engineering Services (Prelims – Stage I) Examination, 2019
Civil Engineering PaperDownload PDF
Electrical Engineering PaperDownload PDF
Electronics and Telecommunication Engineering PaperDownload PDF
General Studies and Engineering Aptitude PaperDownload PDF
Mechanical Engineering PaperDownload PDF

 

Engineering Services (Preliminary) Examination, 2018
Civil Engineering PaperDownload PDF
Electrical Engineering PaperDownload PDF
Electronics and Telecommunication Engineering PaperDownload PDF
General Studies and Engineering Aptitude PaperDownload PDF
Mechanical Engineering PaperDownload PDF

 

Engineering Services (Main) Examination, 2018
IES previous papers with solutions for civil PDF Paper – IDownload PDF
Civil Engineering Paper – IIDownload PDF
IES previous papers with solutions for mechanical PDF Paper – IDownload PDF
IES mechanical previous papers with solutions Paper – IIDownload PDF
IES previous year solved papers of Electrical Engineering Paper – IDownload PDF
previous IES papers of Electrical Engineering Paper – IIDownload PDF
Electronics and Tele Engineering Paper – IDownload PDF
Electronics and Tele Engineering Paper – IIDownload PDF

 

Engineering Services (Main) Examination 2017
Civil Engineering Paper – IDownload PDF
Civil Engineering Paper – IIDownload PDF
Electrical Engineering Paper – IDownload PDF
Electrical Engineering Paper – IIDownload PDF
IES mechanical previous papers Paper – IDownload PDF
Mechanical Engineering Paper – IIDownload PDF
Electronics and Telecommunication Engineering Paper – IDownload PDF
Electronics and Telecommunication Engineering Paper – IIDownload PDF

 

Engineering Services (Main) Examination, 2016
IES civil engineering previous year papers with answers PDF Of Paper – IDownload PDF
IES civil engineering previous year papers with answers Of Paper – IIDownload PDF
Mechanical Engineering Paper – IDownload PDF
Mechanical Engineering Paper – IIDownload PDF
Electrical Engineering Paper – IDownload PDF
Electrical Engineering Paper – IIDownload PDF
E & T Engineering Paper – IDownload PDF
E & T Engineering Paper – II

Download PDF

IES Exam Previous Year Question Papers with Solutions

Question 1: In a mortar, the binding material is

  1. cement
  2. sand
  3. surkhi
  4. cinder

Answer: 1

Question 2: Lacquer paints

  1. are generally applied on structural steel
  2. are less durable as compared to enamel paints
  3. consist of resin and nitro-cellulose
  4. contain alcohol as thinner
  5. all the above.

Answer: 5

Question 3: Wrought iron contains carbon upto

  1. 25%
  2. 0%
  3. 5%
  4. 2%.

Answer: 1

Must Check: How to Prepare For Written Exam

Question 4: Pick up the polymineralic rock from the following:

  1. Quartz sand
  2. Pure gypsum
  3. Magnesite
  4. Granite
  5. None of these.

Answer: 4

Question 5: The bearing of the longest line of a wind rose is S 45° E, the bearing of the runway will be numbered

  1. 135°
  2. 315°
  3. 13
  4. 31
  5. both (c) and (d)

Answer: 5

Question 6: For the proposed runway stated in if the aerodrome reference temperature is 17°.2, the net designed length of the runway is

  1. 2716 m
  2. 2816 m
  3. 2916 m
  4. 3016 m

Answer: 2

Check Out: Last Minute Study Plan for UPSC

Question 7: Airport elevation is the reduced level above M.S.L. of

  1. control tower
  2. highest point of the landing area
  3. lowest point of the landing area
  4. none of these.

Answer: 2

Question 8: To cope up high temperature of 196°C, the taxi ways and aprons are constructed with

  1. asphaltic concrete
  2. rubberised tar concrete
  3. plain concrete
  4. epoxy asphalt concrete
  5. all the above.

Answer: 5

Question 9: Pick up the correct abbreviation from the following:

  1. L.S. (instrument landing system)
  2. H.F, (very high frequency)
  3. O.M. (low powered outer marker)
  4. M.M. (low powered middle marker)
  5. All the above

Answer: 5

Question 10: The friction experienced by a body, when in motion, is known as

  1. rolling friction
  2. dynamic friction
  3. limiting friction
  4. static friction

Answer: 2

Check Now:  Latest Current Affairs Updates

Question 11: The minimum value of camber provided for thin bituminous surface hill roads, is

  1. 2%
  2. 5%
  3. 0%
  4. 5%

Answer: 2

Question 12: The most commonly used semiconductor material is

  1. silicon
  2. germanium
  3. mixture of silicon and germanium
  4. none of the above

Answer: 1

Question 13: The ratio obtained by dividing ‘quick assests’ by current liabilities is called

  1. Turnover ratio
  2. Acid test ratio
  3. Solvency ratio
  4. None of these.

Answer: 2

Check Now:  National Current Affairs Updates

Question 14: The total length of a valley formed by two gradients – 3% and + 2% curve between the two tangent points to provide a rate of change of centrifugal acceleration 0.6 m/sec2, for a design speed 100 km ph, is

  1. 0 m
  2. 3 m
  3. 6 m
  4. none of these.

Answer: 3    

Question 15: Thickness of a pavement may be reduced considerably by

  1. compaction of soil
  2. stabilisation of soil
  3. drainage of soil
  4. Combination of all the above.

Answer: 4

Question 16: For a base current of 10 μA, what is the value of collector current in common emitter if βdc = 100

  1. 10 μA
  2. 100 μA
  3. 1 mA
  4. 10 mA

Answer: 3

Question 17: A 2 mH, a 3.3 mH, and a 0.2 mH inductor are connected in series. The total inductance is

  1. 55 mH
  2. less than 0.2 mH
  3. less than 5.5 mH
  4. 5 mH

Answer: 4

Also Know: International Current Affairs

Question 18: A 240 H inductor is equivalent to a

  1. 240 mH inductor
  2. 000240 mH inductor
  3. 240 mH inductor
  4. 240 H inductor

Answer: 1

Question 19: Pick up the element of the cost from the following:

  1. direct material
  2. direct labour
  3. Over head
  4. All of these

Answer: 4

Question 20: The voltage across a coil when di/dt = 20 mA/s and L = 8 H is

  1. 16 mV
  2. 160 mV
  3. 6 mV
  4. 5 mV

Answer: 2

Check More Important Links

UPSC IES SyllabusPress Here
UPSC IES ResultPress Here
IES SalaryPress Here
IES Answer KeyPress Here
IES Exam Admit CardPress Here
IES Exam DetailsPress Here
IES Preparation BooksPress Here
Download IES Previous Year Question Papers
IES Previous Year Question PapersPress Here
Official Website LinkPress Here

Question 21: When converting 7,000 nA to microamperes, the result is

  1. 007 µA
  2. 7 µA
  3. 700 µA
  4. 7 µA

Answer: 4

Question 22: Resistance is measured in

  1. henries
  2. ohms
  3. hertz
  4. watts

Answer: 2

Question 23: Air is best heated with steam in a heat exchanger of

  1. plate type
  2. double pipe type with fin on steam side
  3. double pipe type with fin on air side
  4. shell and tube type

Answer: 3

Must Read: Awards and Honours Current Affairs

Question 24: At room temperature the current in an intrinsic semiconductor is due to

  1. holes
  2. electrons
  3. ions
  4. holes and electrons

Answer: 4

Question 25: Which of the following is generally considered as opaque surface towards radiations?

  1. Gases
  2. Solids
  3. Liquids
  4. Both (b) and (c)

Answer: 4

Question 26: Which one of the following is incombustible?

  1. H2
  2. CCl4
  3. C2H2
  4. S

Answer: 2

Read Now: Samanya Gyan Darpan Ebook

Question 27: Mass transfer rate between two fluid phases does not necessarily depend on the __________ of the two phases.

  1. chemical properties
  2. physical properties
  3. degree of turbulence
  4. interfacial area

Answer: 1

Question 28: Fenske equation determines the

  1. Maximum number of ideal plates.
  2. Height of the distillation column.
  3. Minimum number of theoretical plates.
  4. Optimum reflux ratio.

Answer: 3

Question 29: In which of these is reverse recovery time nearly zero?

  1. Zener diode
  2. Tunnel diode
  3. Schottky diode
  4. PIN diode

Answer: 3

Get Here: Political Current Affairs

Question 30: Mechanical impedance is the ratio of

  1. rms force to rms velocity
  2. rms force to rms displacement
  3. rms velocity to rms displacement
  4. none of the above

Answer: 1

Benefits of IES Old Question Papers:

Solving IES Question Papers regularly have a number of advantages for the candidates appearing in an exam. Contenders can check benefits of regular use of IES question paper which are given below:

  • Candidates will get familiar with the exam pattern with regular use of IES question papers.
  • The IES Question Paper will allow the candidates to have a realistic approach towards the exam.
  • You are become able to explain themselves with the number of questions, type of questions, marking scheme, and subject weight age.
  • A regular attempt at the IES Question Paper will let the candidates improve their attempt in the exam.
  • It will help you to work on their time management skills and learn how to solve more questions in less time.
  • IES Question Paper will help the candidates with the required self analysis as to know how prepared they are and the areas which still need hard work.

Read Here: Current Indian books and Authors

IES Previous Year Solved Papers

Engineering under the central Government of India is prominent among the most preferred career option at this age. Indian Engineering Services exam includes two sections – Objective Papers and subjective papers.

Each paper is of 200 marks, which covers entire IES syllabus of all subjects of engineering. Indian Engineering Services exam is conducted every year by the UPSC (Union Public Service Commission) for engineering services under the Central government.

The UPSC conducts this examination for the sake of satisfying the engineering services available under the central government. So, aspirants must prepare from IES civil previous year question papers.

Check Now: Jobs by Qualification

Download procedure of IES Previous Year Papers with Answers:

By the following steps which are given below, you may download IES Previous Year Question Papers:

Step 1: First of all, contenders are required to visit the official website of organization that is www.upsc.gov.in.

Step 2: From the homepage, you need to choose “Examination” section which is shown at the menu bar.

Step 3: Then, hit on “previous year question paper” tab from the left side of the opened page.

Step 4: At the opened page, you have to choose the respective year for which you want Indian Engineering Services Exam Previous Year Papers.

Step 5: Now, choose the most suitable links of IES exam papers PDF and within a minute IES Previous Year Papers with answers will be appeared on the screen.

Step 6: Finally, you can get the print of Indian Engineering Services Previous Year question Papers and start your preparation with the help of same.

Also Check: Latest Engineering Quiz

UPSC IES Previous Year Question Papers

Here along with the PDF links we have provided some important questions answers through which you can practice well for the examination. So must prepare from IES previous year question papers with answers.

UPSC has provided IES Previous Year Sample Papers on its official website aspirants can also download from there as we have provide on this web portal. Before going exam contenders must check IES ESE Last Year Question Papers and practice according with same pattern of UPSC examination for highest score.

Final Words:

For more information related to IES Previous Year Question Papers 2018, visit this Official Link and to get other details about IES you may book mark his page by pressing Control + D, or you may log on to Facebook and Google +.

Important UPSC Section

UPSC Admit CardUPSC Eligibility Criteria
UPSC CalendarUPSC Syllabus
UPSC Online Application StatusUPSC Books
UPSC Answer KeyUPSC Result
UPSC Exam PatternUPSC Entrance Exam

Filed in: Question & Answers, Question Paper, UPSC

Leave a Reply

Submit Comment