Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Indian Geography Questions: Competitive Exams Quiz (MCQs), Online Test

Indian Geography Questions

Indian Geography is one of the most crucial topic of general knowledge for participating candidates in Competitive Exams. Indian Geography Questions are asked in abundance in competitive exams and Online Testlike SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO, IBPS Clerk, LIC AAO, UPSC and others.

Here, on the page of recruitmentreuslt.com, we are providing Indian Geography Multiple Choice Question And AnswerPDF (MCQs), for the preparing candidates for competitive exams. The geography questions and answers are covered from all topics of Indian Geography like soil, climate, vegetation, wildlife, and demography.

So, contenders are advised to scroll down this page and test their knowledge by practicing from UPSC geography questions. These geography quiz questions and answers will show you mirror on where you stand in this topic.

Indian Geography Questions

Before attempting geography quiz questions, aspirants are advised to go through geography questions and answers for competitive exams PDF. These Indian geography objective questions PDF will help you a lot to learn geography questions and answers for competitive exams.

Indian Geography Questions PDF:

Indian Geography QuestionsDownload Here
Indian Geography Objective QuestionsDownload Here
Indian Geography Questions And AnswersDownload Here
Indian Geography Question And AnswerDownload Here
Indian Geography Question For Competitive ExamsDownload Here
Indian Geography Multiple Choice Question And AnswerDownload Here
Geography Questions and Answers PDFDownload Here 
Indian geography objective questions with answers PDFDownload Here
Indian geography questions and answers PDFDownload Here
Indian geography questions and answers PDF free downloadDownload Here

Question 1:  Which of the following geographical term related with the ”piece of sub-continental land that is surrounded by water”?

  1. Peninsula
  2. Gulf
  3. Strait
  4. Island

Answer: 4

Question 2: Which of the following geographical term related with a body of land surrounded by water on three sides?

  1. Peninsula
  2. Gulf
  3. Strait
  4. Island

Answer: 1

Question 3: Which of the following geographical term related with a naturally formed, narrow, typically navigable waterway that connects two larger bodies of water?

  1. Peninsula
  2. Gulf
  3. Strait
  4. Island

Answer: 3

Check Here: World Geography Questions and Answers

Question 4: Which of the following is suitable definition of ‘Archipelago’?

  1. A circular coral reef that encloses a shallow lagoon.
  2. A chain or set of islands grouped together.
  3. The plant and animal life on the earth.
  4. None of the above

Answer: 2

Question 5: Which of the following is the largest Archipelago in the world?

  1. Andaman & Nicobar Island
  2. Malaysia
  3. Indonesia
  4. Maldives

Answer: 3

Question 6: Which of the following is the world’s largest peninsula?

  1. India
  2. South Africa
  3. Arabia
  4. Both A & B

Answer: 3

Start Now:  Online Quiz for Competitive Exams

Question 7: Which of the following passes cuts through the PirPanjal range and links Manali and Leh by road?

  1. Rohtas Pass
  2. Mana Pass
  3. Niti Pass
  4. Nathula Pass

Answer: 1

Question 8: Which of the following pass has been created by the Indus River?

  1. Rohtas Pass
  2. Nathula Pass
  3. Baralachala Pass
  4. Banihal Pass

Answer: 4

Question 9: Which passes make way to the land route between Kailash and the Manasarovar?

  1. Mana Pass
  2. Rohtas Pass
  3. Nathula Pass
  4. Baralachala Pass

Answer: 1

Read Also: How to Solve Objective Type Questions

Question 10: Which of the following pass link the Srinagar to Leh?

  1. Mana Pass
  2. Rohtas Pass
  3. Nathula Pass
  4. Zoji La Pass

Answer: 4

Question 11: In which part of India is known as the Land of Sunrise?

  1. Meghalaya
  2. Nandhadevi
  3. Kanchenjunga
  4. Arunachal Pradesh

Answer: 4

Question 12: The highest waterfall of the world is

  1. Jog Falls
  2. Angel
  3. Gavarine
  4. Ribbon

Answer: 2

Check Now: Latest Current Affairs Updates

Question 13: The deepest lake in the world is

  1. Wular Lake
  2. Lake Superior
  3. Victoria Nyanza
  4. Baikal Lake

Answer: 4

Question 14: The capital city reputed to be the oldest in the world is

  1. Rome
  2. Damascus
  3. Alexandria
  4. Athens

Answer: 4

Question 15: Ramagundam is an

  1. Bihar
  2. Andhra Pradesh
  3. Uttar Pradesh
  4. Madhya Pradesh

Answer: 4

Do You Know: How To Prepare For Online Exam

Question 16: Gol Gumbaz is

  1. Tamil Nadu
  2. Karnataka
  3. Maharashtra
  4. Andhra Pradesh

Answer: 2

Question 17: The farthest planet from the Sun is

  1. Venus
  2. Mars
  3. Neptune
  4. Pluto

Answer: 4

Question 18: Nangal is known for

  1. Copper
  2. Oil Refinery
  3. Fertilizers
  4. Penicillin industry

Answer: 3

Practice With: Indian History Quiz

Question 19: Which is the Land of the Rising Sun?

  1. China
  2. Japan
  3. Taiwan
  4. Australia

Answer: 2

Question 20: The most populous city in the world is

  1. Paris
  2. London
  3. Tokyo
  4. Peking

Answer: 3

One Word Geography Questions

Question1.What country is also known as Persia?

Ans :Iran

Question2.In what country would you find Mount Kilimanjaro?

Ans :Tanzania

Question3. What major river flows through the Grand Canyon?

Ans : Colorado River

Question4.What name is given to the northeast part of China?

Ans :Manchuria

Question5.What is the main island of Japan?

Ans: Honshu

Solve This: Indian Economy Quiz

Question6.In what city is the Brandenburg Gate located?

Ans :Berlin

Question7.In what country would you find the city of Limerick?

Ans :Ireland

Question8.What well-known mountain pass connects Pakistan and Afghanistan?

Ans :Khyber Pass

Question9.What volcano exploded in 1883 with the force of 200 megatons of TNT?

Ans :Krakatoa

Question10. Old Trafford stadium is located near what major city?

Ans :Manchester

Question11.Ceylon is the former name of what country?

Ans : Sri Lanka

Question12.What city was once called New Amsterdam?

Ans :New York City

Question13.What valley is the site of the Earth’s highest-ever recorded temperature, 134°F?

Ans :Death Valley

Question14.Albania and Serbia are located on what peninsula?

Ans :Balkan

Question15.What is Pakistan’s longest river?

Ans: Indus River

Must Do: Social Science Quiz

Conclusion:

We hope, all Indian Geography Questions and Answers provided on this page as use full for you. For more Indian geography objective questions with answers, you have to like our page on facebook or follow us on twitter. You may join us on Google Plus or make this page as bookmark by pressing CTRL+D keys.

Something That You Should Put An Eye On

Common Mistakes You Make in TestsTips to Manage Time In Exam
Tips to Make Study InterestingHow to Get in the Mood to Study
Last Minute Exam Preparation TipsHow To Maximize Your Score In Exam
Get Rid Of Sleeping While StudyingHow to Solve a Problem in Exam Correctly

Filed in: online quiz Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment