Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

Indian History Quiz | Modern/Ancient/Independence History Questions and Answers

Indian History Quiz

In the field of e-learning Quizzes provide array of advantages to the learner as well as instructor. Indian History Quiz along with Independence History question answers has been provided on this page. Students can enhance the academic knowledge and develop their skills though the Indian Modern/Ancient History Quiz. Candidates, who are preparing the competitive exams, need to improve their general knowledge though the GK Quiz for competition which is available here.

The main purpose for providing the Indian History Quiz is to enhance the interest of students in Indian Glorious history and also encourage them to participate in the Quiz competition. Quiz On Indian History will assist you and prepare you for any competitive exams. The page is well created by the dedicated team of recruitmentresult.com, so individuals need to go through this page.

Indian History Quiz

Indian History Questions And Answers For Competitive Exams

Question 1. The Battle of Plassey was fought in

  1. 1757
  2. 1782
  3. 1748
  4. 1764

Answer: Option 1

Question 2. The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of

  1. Sutlej and Beas
  2. Jhelum and Chenab
  3. Ravi and Chenab
  4. Ganga and Yamuna

Answer: Option 2

Question 3. Under Akbar, the Mir Bakshi was required to look after

  1. military affairs
  2. the state treasury
  3. the royal household
  4. the land revenue system

Answer: Option 1

START Now: History Quiz

Question 4. Tripitakas are sacred books of

  1. Buddhists
  2. Hindus
  3. Jains
  4. None of the above

Answer: Option 1

Question 5. The trident-shaped symbol of Buddhism does not represent

  1. Nirvana
  2. Sangha
  3. Buddha
  4. Dhamma

Answer: Option 1

Question 6. The theory of economic drain of India during British imperialism was propounded by

  1. Jawaharlal Nehru
  2. Dadabhai Naoroji
  3. C. Dutt
  4. K. Gandhi

Answer: Option 2

Question 7. The treaty of Srirangapatna was signed between Tipu Sultan and

  1. Robert Clive
  2. Cornwallis
  3. Dalhousie
  4. Warren Hastings

Answer: Option 2

Read Here: World Geography Questions and Answers

Question 8. The system of competitive examination for civil service was accepted in principle in the year

  1. 1833
  2. 1853
  3. 1858
  4. 1882

Answer: Option 2

Question 9. Through which one of the following, the king exercised his control over villages in the Vijayanagar Empire?

  1. Dannayaka
  2. Sumanta
  3. Nayaka
  4. Mahanayakacharya

Answer: Option 4

Question 10. The Vijayanagara ruler, Kirshnadev Raya’s work Amuktamalyada, was in

  1. Telugu
  2. Sanskrit
  3. Tamil
  4. Kannada

Answer: Option 1

Question 11. Under an agreement with which of the following countries did Subhas Chandra Bose organize the Indian soldiers, taken as prisoners by the Axis Powers, into the Azad Hind Fauj?

  1. China
  2. Germany
  3. Italy
  4. Japan

Answer: Option 4

Question 12. We hear of two envoys being sent to the Roman kings, one in 27-28 AD to the court of Augustus and the other in 110-20 AD to the court of

  1. Cartius
  2. Trajan
  3. Nero
  4. Brutus

Answer: Option 2

Take Test: Online Quiz for Competitive Exams

Question 13. The use of Kharoshti in ancient Indian architecture is the result of India’s contact with

  1. Central Asia
  2. Iran
  3. Greece
  4. China

Answer: Option 3

Question 14. The troops raised by the emperor but not paid directly the state and place under the charge of mansabadars were know as

  1. Walashahi
  2. Barawardi
  3. JCumaki
  4. Dakhili

Answer: Option 4

Question 15. The treaty of Mangalore was signed between

  1. the English East India Company and Haidar Ali
  2. the English East India Company and Tipu Sultan
  3. Haidar Ali and the Zamorin of Calicut
  4. the French East India Company and Tipu Sultan

Answer: Option 2

Indian Independence Day Quiz

Here we have provided the GK Questions Answers On India Independence Day for the competitive exams. Aspirants who are preparing for the competitive exams must take the help of here presented Quiz on Indian Independence.

Question: Until when India remained a Dominion of the Crown?

Answer: Until 26 January 1950

Question: When was the first uprising against the British East India Company’s rule?

Answer: 1857 in Merrut, North India.

Check Now: Latest Current Affairs Updates

Question: Who was Mangal Pandey?

Answer: Mangal Pandey was an Indian Soldier in the 34th Regiment of the Bengal Native Infantry (BNI) of the English East India Company. Also, He was major figure in the 1857 revolt though which Indian Independence movement has started.

Question: Who was last emperor of India?

Answer: Mughal emperor, Bahadur Shah II

Question: Who created Indian National Army for Indian Independence?

Answer: Netaji Subhash Chandra Bose

Question: Who led Quit India movement?

Answer: Mohandas Karamchand Gandhi

Question: When the Government of India Act was passed in India?

Answer: Government of India Act 1858

Question: Who first embrace Swaraj?

Answer: Bal Gangadhar Tilak

Question: When Partition of Bengal Happened?

Answer: 1905

Question: When Mahatmma Gandhi was born?

Answer: 2 October 1869

Question: What Mahatma Gandhi was doing in South Africa before coming to India?

Answer: Employed non-violent civil disobedience as an expatriate lawyer.

Read Also: How to Solve Objective Type Questions

Question: Who started Satyagraha?

Answer: Mahatma Gandhi

Question: What is Satyagraha?

Answer: Satyagraha is a particular philosophy and practice within the broader overall category generally known as nonviolent resistance or civil resistance. [from wikipedia]

Question: Who gave Gandhi a title of Mahatma?

Answer: Rabindranath Tagore

Question: Who is father of the Nation?

Answer: Mahatma Gandhi

Question: Who was Subhas Chandra Bose?

Answer: Subhas Chandra Bose was an Indian revolutionary who led an Indian national political and military force against Britain and the Western powers during World War II.

Question: Who was Raja Ram Mohan Roy?

Answer: Raja Ram Mohan Roy, a great personality was an Indian religious, social, and educational reformer who challenged traditional Hindu culture and indicated the lines of progress for Indian society under British rule.

Question: Who was Bhagat Singh ?

Answer: Bhagat Singh was one of the biggest Indian freedom fighter. Also he is considered to be one of the most influential revolutionaries of the Indian independence movement.

Check: Current Affairs Date Wise

Indian Independence Day Questions And Answers

Question1) Which one was the first major battle fought by British East India Company?

  1. Battle of Plassey
  2. Battle of Buxar
  3. Revolt of 1857
  4. Battle of Panipat

Answer: Battle of Plassey

Battle of Plassey, fought in 1757, was the first major battle won by british East India Company over the Nawab of Bengal. It established the company rule over Bengal, which expanded over most parts of India during the next 100 years.

Question2) During which movement Mahatama Gandhi gave the call for ‘Do or Die’?

  1. Khilafat Movement
  2. Non-Cooperation Movement
  3. Salt Satyagraha
  4. Quit India Movement

Answer: Quit India Movement

Gandhi ji called for ‘Do or Die’ during his Quit India Speech made on the eve of Quit India Movement in 1942.

Question3) Who will raise the flag during national level Independence day function in 2017 at Red Fort?

  1. Narendra Modi
  2. Pranab Mukherjee
  3. Ram Nath Kovind
  4. Rajnath Singh

Answer: Narendra Modi

As per custom, Prime Minister of India unfurls the flag during national level Independence day celebrations held at Red Fort. Narendra Modi, who is the current and 15th PM of India, will unfurl the national flag on the occassion of 71st Independennce Day.

Check Latest: GK Current Affairs

Question4) What was the name of the magazine published by M.K. Gandhi?

  1. Young India
  2. Independent
  3. Kesari
  4. Indian Mirror

Answer: Young India

Young India was the name of the weekly journal published by M.K. Gandhi. In year 1922, he was jailed under the sedition law for his articles in this journal.

Question5) Who wrote this slogan “Self-Rule is my birthright and I shall have it”?

  1. Bal Gangadhar Tilak
  2. Subhash Chandra Bose
  3. Bhagat Singh
  4. Jawaharlal Nehru

Answer: Bal Gangadhar Tilak

Bal Gangadhar Tilak wrote this popular quote and he was the first leader of Indian Independence Movement. He was in favor of freedom of India by using the force instead of Gandhi’s policy of non-violence

Indian Politics History Quiz

Politics History Question Answers

Question 1. The Parliament of India cannot be regarded as a sovereign body because

  1. it can legislate only on subjects entrusted to the Centre by the Constitution
  2. it has to operate within the limits prescribed by the Constitution
  3. the Supreme Court can declare laws passed by parliament as unconstitutional if they contravene the provisions of the Constitution
  4. All of the above

Answer: Option 4

Check Here: Latest Pratiyogita Darpan

Question 2. The name of the Laccadive, Minicoy and Amindivi islands was changed to Lakshadweep by an Act of Parliament in

  1. 1970
  2. 1971
  3. 1972
  4. 1973

Answer: Option 3

Question 3. The members of the Rajya Sabha are elected by

  1. the people
  2. Lok Sabha
  3. elected members of the legislative assembly
  4. elected members of the legislative council

Answer: Option 3

Question 4. The members of the panchayat are

  1. nominated by the district officer
  2. the electorates of the respective territorial constituencies
  3. nominated by local self-government minister of the state
  4. nominated by the block development organization

Answer: Option 2

Question 5. The power to decide an election petition is vested in the

  1. Parliament
  2. Supreme Court
  3. High courts
  4. Election Commission

Answer: Option 3

Check: Samanya Gyan Darpan Ebook

Ancient Indian History Quiz Questions And Answers

Question1) The place Dharanikota in South India is related to which ancient dynasty?

  1. Chola
  2. Satavahana
  3. Pandya
  4. Chera

Answer: Satavahana

Dharanikota, a town near Amaravati in the Guntur district of Andhra Pradesh in India, It is the site of the ancient Dhanyakataka which was the capital of the Satavahana kingdom which ruled in the Deccan around the 1st to 3rd centuries A.D.

Question2) Which of the following Rigvedic deities represented Storm?

  1. Indra
  2. Maruts
  3. Varun
  4. Apas

Answer: Maruts

Aryans, The Vedic Age – Religion: They personified force of nature and worshipped them as Vayu (air), Maruts (storm), Indra (rain), Varuna (water), Surya (sun), Agni (fire), Prithvi (earth), Aranyani (forest) etc.

Question3) Pushkalavati was capital of which of the following acient Kingdoms?

  1. Gandhara
  2. Kosal
  3. Magadha
  4. Kashi

Answer: Gandhara

Pushkalavati was capital of ancient Kingdom of Gandhara. Its ruins are currently located in Charsadda, Pakistan, located in Peshawar valley in the Khyber Pakhtunkhwa province (formerly NWFP). Pushkalavati was home of the Sanskrit grammarian Panini.

Check Now: International Current Affairs

Indian Modern History Quiz

Question1) Which of the following organizations provided medical help to the Turkish troops in the Balkan War?

  1. International Council of Nurses
  2. Pax Romana
  3. Global Humanitarian Forum
  4. Red Crescent Society

Answer: Red Crescent Society

Without discrimination such as to nationality, race, religious beliefs, class or political opinions, the organization Red Crescent Society, Worldwide provides assistance. Also, It provided medical help to the Turkish troops in the Balkan War.

Question2) Who was the first Muslim President of Indian National Congress?

  1. Hakim Azmal Khan
  2. Abul Kalam Azad
  3. Rafi Ahmad Kidwai
  4. Badruddin Taiyabji

Answer: Badruddin Taiyabji

Badruddin Taiyabji became the Ist Indian Barrister in Bombay as well as 2nd Indian Chief Justice. He was the founding member of Bombay presidency association and INC and also presided over the 3rd congress session in Madras in 1887.

You May Also Check: National Current Affairs

Question3) Who was elected the President of Indian National Congress in the Surat Session 1907 famous for Surat Split?

  1. Rash Bihari Ghosh
  2. Lala Lajpat Rai
  3. Dadabhai Naoroji
  4. Pherozeshah Mehta

Answer: Dr. Rash Bihari Ghosh

Dr. Rash Bihari Ghosh was elected as the Congress President. The Extremists left the Congress. Result was the Congress remained under the control of the Moderates.

Question4)How many delegates had attended the first session of the Indian National Congress in 1885?

  1. 75
  2. 92
  3. 112
  4. 72

Answer: 72

Indian National Congress’ first session was held from 28-31 december,1885 at Gokul Das Tejpal Sanskrit College, Bombay. Around 72 delegates were attended this session. Its president was Womesh Chandra Banerjee.

Question5) During British Era, the Duke Memorandum became the basis of which among the following?

  1. Nehru Report
  2. Mont-Ford Reforms
  3. Indian Councils Act 1909
  4. Government of India Act 1935

Answer: Mont-Ford Reforms

Duke Memorandum is associated with Sir William Duke, a member of the English Round Table Group and he had formulated a scheme which eventually became the basis of Joint Report of Montague and Chelmsford.

We have provided necessary information in the form of Indian History Quiz for the ease and convenience of applicants. Aspirants can improve their knowledge and also make their preparation better with the help of GK Quiz for competitive exams

Candidates are suggested to make us good connection with us as we will provide you informative information time to time. If you have any query related to above provided information, so you can leave your comment in below presented comment box. Our dedicated team members solve your queries as soon as possible. Stay tuned with us.

Something That You Should Put An Eye On:

Railway Current AffairsSports Current Affairs
Science & TechnologyIBPS Current Updates
Person in News Current AffairsAll Defence Current Affairs

Filed in: online quiz Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment