Latest Qualification Jobs

Check Your Email To Activate the Confirmation Link

IP University Previous Year Papers 2017|2016|2015 IPU CET Sample Paper 2018

IP University Previous Year Papers

Guru Gobind Singh Indraprastha University conducts Indraprastha University Common Entrance Test (IPU CET) every year. Aspirants participating in this exam must practice from IP University Previous Year Papers to score passing marks.

Through IPU CET Previous Year Papers of 2017, 2016, 2015 and others, candidates may get close idea about the type of the questions ask in the exam. Contenders may download IPU CET Sample Paper 2018 through online mode.

To get IPU CET previous year papers PDF, candidates are required to go through the direct link available on this page which is well designed by the team members of

About IPU CET Exam:

The Indraprastha University Common Entrance Test (IPU CET) is organized by Guru Gobind Singh Indraprastha University for admission to various UG, PG courses offered in the field of engineering, medical, dental, law, etc.

Aspirants seeking admission in this university have to qualify IPU CET Exam. To crack IPU CET Exam, applicants must practice from IPU CET Previous Year Papers through which contenders would become used to the nature of the questions asking in the exam.

IP University Previous Year Papers

IPU CET Previous Year Questions:

Question 1: Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of

  1. collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
  2. action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
  3. action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the
  4. lightning discharge in atmosphere

Answer: 1

Get Complete: IP University Syllabus

Question 2: It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because

  1. work done in rolling is more than in lifting
  2. work done in lifting the stone is equal to rolling it
  3. work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling
  4. work done in rolling a stone is less than in lifting it

Answer: 4

Question 3: The absorption of ink by blotting paper involves

  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action

Answer: 2

Question 4: Siphon will fail to work if

  1. the densities of the liquid in the two vessels are equal
  2. the level of the liquid in the two vessels are at the same height
  3. both its limbs are of unequal length
  4. the temperature of the liquids in the two vessels are the same

Answer: 2

You Should Know: How to Get in the Mood to Study

Question 5: Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to

  1. the heating effect of current alone
  2. hysteresis loss alone
  3. both the heating effect of current and hysteresis loss
  4. intense sunlight at noon

Answer: 3

Question 6: Nuclear sizes are expressed in a unit named

  1. Fermi
  2. angstrom
  3. newton
  4. tesla

Answer: 1

Question 7: Light year is a unit of

  1. time
  2. distance
  3. light
  4. intensity of light

Answer: 2

Read This: Last Minute Exam Study Preparation Tips

Question 8: Mirage is due to

  1. unequal heating of different parts of the atmosphere
  2. magnetic disturbances in the atmosphere
  3. depletion of ozone layer in the atmosphere
  4. equal heating of different parts of the atmosphere

Answer: 1

Question 9: Light from the Sun reaches us in nearly

  1. 2 minutes
  2. 4 minutes
  3. 8 minutes
  4. 16 minutes

Answer: 3

Question 10: Stars appears to move from east to west because

  1. all stars move from east to west
  2. the earth rotates from west to east
  3. the earth rotates from east to west
  4. the background of the stars moves from west to east

Answer: 2

Something That You Should Put An Eye On

IP University Colleges ListIP University Fee Structure
IP University CounsellingIP University Admission
IP University College RankingIP University Cut Off
IP University Question PapersIP University Result

Question 11: Pa (Pascal) is the unit for

  1. thrust
  2. pressure
  3. frequency
  4. conductivity

Answer: 2

Question 12: Planets do not twinkle because

  1. they emit light of a constant intensity
  2. their distance from the earth does not change with time
  3. they are very far away from the earth resulting in decrease in intensity of light
  4. they are nearer to earth and hence we receive a greater amount of light and, therefore minor variations in the intensity are not noticeable

Answer: 4

Read Now: Tips To Create Your Own Study Guide

Question 13: The nucleus of an atom consists of

  1. electrons and neutrons
  2. electrons and protons
  3. protons and neutrons
  4. All of the above

Answer: 3

Question 14: The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its

  1. molality
  2. molarity
  3. normality
  4. formality

Answer: 1

Question 15: The most electronegative element among the following is

  1. sodium
  2. bromine
  3. fluorine
  4. oxygen

Answer: 3

You Can Also Check: Common Mistakes You Make in Tests

Question 16: The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is

  1. Na
  2. Ag
  3. Hg
  4. Fe

Answer: 4

Question 17: The number of d-electrons in Fe2+ (Z = 26) is not equal to that of

  1. p-electrons in Ne(Z = 10)
  2. s-electrons in Mg(Z = 12)
  3. d-electrons in Fe(Z = 26)
  4. p-electrons in CI(Z = 17)

Answer: 4

Question 18: The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called

  1. smelting
  2. roasting
  3. calcinations
  4. froth floatation

Answer: 1

Read Also: Tips to Make Study Interesting

Question 19: The oldest rocks in the earth’s crust were once molten, and came from deep inside the earth. The molten rock, called magma, spewed out in volcanic eruptions during the earth;s early life and solidified into hard rock’s called

  1. granite
  2. basalt
  3. igneous rocks
  4. sedimentary rocks

Answer: 3

Question 20: The law which states that the amount of gas dissolved in a liquid is proportional to its partial pressure is

  1. Dalton’s law
  2. Gay Lussac’s law
  3. Henry’s law
  4. Raoult’s law

Answer: 3

Download Here:

IPU CET Sample Paper PDF

IPU CET Previous Year Paper PDF

Read More Questions/ Answers:

21. Moment of inertia of a triangular section of base (b) and height (h) about an axis passing through its C.G. and parallel to the base, is

a) bh3/4

b) bh3/8

c) bh3/12

d) bh3/36

Ans: d (bh3/36)

Read Here: Best Ways To Finish Exam On Time

22. Which of the following is an equation of linear motion?(where, u and v = Initial and final velocity of the body, a = Acceleration of the body, and s = Displacement of the body in time t seconds.)

a) v = u + a.t

b) s = u.t + 1/2 a.t2

c) v2 = u2+2a.s

d) all of these

Ans: d (all of these)

23. A framed structure is perfect, if the number of members are __________ (2j – 3), where j is the number of joints.

a)  equal to

b) less than

c)  greater than

d)  either (b) or (c)

Ans: a (equal to)

24. The condition that causes vapour locking in a brake system is

a)  overheating of the fluid due to frequent brake application

b)  overcooling of the brakes during high speed driving

c)  keeping the vehicle without use for an extended period

d)    an excessively high engine speed on a downhill road

Ans: a (overheating of the fluid due to frequent brake application)

Get Details: Written Exam Techniques

25. The motion of the cam is transferred to the valves through

a)  pistons

b)  rocker arms

c)  camshaft pulley

d)  valve stems

Ans: b (rocker arms)

26. The portion of a crankshaft which rests on cylinder block is called main journal.

a)  Yes

b)  No

Ans: a (Yes)

27. Which of the following symptom is caused as a result of brake disc run out ?

a)  Ineffectiveness of the brakes

b)  Judder during braking

c)  Localized wearing of the brake pads

d)  Rapid wearing of the brake pads

Ans: b (Judder during braking)

Read Here: How To Find Online Study Material

28. In a spark plug, when the temperature of the central electrode exceeds a certain temperature, any carbon that has adhered will be burnt off, and the temperature at which this burning off carbon starts is referred to as the self cleaning temperature.

a) Correct

b) Incorrect

Ans: a (Correct)

29. The vehicle ride will be comfortable if

a)  unsprung mass is kept minimum

b)  sprang mass is kept minimum

c)  vehicle mass is kept minimum

d)   all of these

Ans: a (unsprung mass is kept minimum)

30. The main function of intake manifold is that it

a)  promotes the mixture of air and fuel

b)  reduces intake noise

c) cools the intake air to a suitable temperature

d) distributes intake air equally to the cylinders

Ans: d (promotes the mixture of air and fuel)

Do You Know? How Can You Write Fast In Exams?

Important Note:

To get complete details related to IP University Previous Year Papers you need to read this page very carefully. You can also follow us on Face book/ Google Plus to get more upcoming career related notification/ updates and bookmark this page by pressing CTRL + D.

If you have any type of query then you can simply leave a comment in comment box. We will try to solve your problem as soon as we can. You can Subscribe Our Free Email Services To Get Latest Information in Your Email Inbox.

Get IPU CET Related Updates

IPU CET Eligibility CriteriaIPU CET Rank Predictor
IPU CET Exam PatternIPU CET Result
IPU CET SyllabusIPU CET Application Form

Filed in: Preparation Tips, Question & Answers, Question Paper Tags: