Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

IPU CET Sample Papers 2019 | Download Previous Year CET Exam Papers PDF

IPU CET Sample Papers 2019

IPU CET Sample Papers 2019 is helpful to measure your strength and weakness and prepare a better preparation strategy. Download Previous Year CET Exam Papers PDF by hitting the below stated links.

Through IPU CET Sample Papers candidates will be able to understand the paper pattern and syllabus much better. Candidates can also predict the expected questions from the frequently asked topics.

Need of IPU CET Sample Papers

Guru Gobind Singh Indraprastha University also releases IPU CET Sample Papers at its official website just before the exam date. Once you know your strong areas by solving IPU CET Question Papers, you can boost your confidence.

Applicants who are waiting to grab rest details of IPU CET Sample Papers 2019 they can go through below section of this page which is well created by the team members of recruitmentresult.com.

IPU CET Sample Papers

IPU CET Sample Papers OF Physics
2011Get Here
2012Get Here
2013Get Here
2014Get Here
IPU CET Mathematics Paper
2011Get Here
2012Get Here
2013Get Here
2014Get Here
IPU CET Sample Papers OF Chemistry
2011Get Here
2012Get Here
2013Get Here
2014Get Here

IPU CET previous year papers

Aspirants seeking admission in this university have to qualify IPUCET Exam. To crack IPUCET Exam, applicants must practice from IPU CET Sample Papers through which contenders would become used to the nature of the questions asking in the exam.

ParticularsLinks
IPU CET previous year papers b tech 2004Download PDF
IPU CET BCOM previous year papers 2005Download PDF
IPU CET BBA previous year papers PDF 2006Download PDF

IPU CET Important Questions and Answers

The Indraprastha University Common Entrance Test (IPUCET) is organized by Guru Gobind Singh Indraprastha University for admission to various UG, PG courses offered in the field of engineering, medical, dental, law, etc.

Applicants who are going to appear in the exam they must download the IPU CET Sample Papers PDF and from here you can also grab the latest IPU CET Questions and Answers that can be asked in the examination.

Question 1:  Out of 900 reported species of living gymnosperms, conifers are represented by about 500 species, About 2,50,000 species of angiosperms (flowering plants) have also been reported in the world. The vast and dominant woodlands in Europe, Asia, North America and mountains such as Himalayas are wooded with

  1. all gymnosperms, except conifers
  2. only angiosperms
  3. only conifers
  4. angiosperms and all gymnosperms except conifers

Answer: 3

Check Here Topic Wise: IPU CET Syllabus

Question 2:  One of the following is not a function of bones.

  1. Place for muscle attachment
  2. Protection of vital organs
  3. Secretion of hormones for calcium regulation in blood and bones
  4. Production of blood corpuscles

Answer: 2

Question 3:  It takes eight hours for a 600 km journey, if 120 km is done by train and the rest by car. It takes 20 minutes more, if 200 km is done by train and the rest by car. The ratio of the speed of the train to that of the cars is:

  1. 2 : 3
  2. 3 : 2
  3. 3 : 4
  4. 4 : 3

Answer: 3

Question 4:  A farmer travelled a distance of 61 km in 9 hours. He travelled partly on foot @ 4 km/hr and partly on bicycle @ 9 km/hr. The distance travelled on foot is:

  1. 14 km
  2. 15 km
  3. 16 km
  4. 17 km

Answer: 3

Question 5:  A man covered a certain distance at some speed. Had he moved 3 kmph faster, he would have taken 40 minutes less. If he had moved 2 kmph slower, he would have taken 40 minutes more. The distance (in km) is:

  1. 35
  2. 36*2/3
  3. 37*1/2
  4. 40

Answer: 4

Also Check: IPU CET Exam Pattern

Question 6:  A train travelling at a speed of 75 mph enters a tunnel 31/2 miles long. The train is 1/4 mile long. How long does it take for the train to pass through the tunnel from the moment the front enters to the moment the rear emerges?

  1. 5 min
  2. 3 min
  3. 2 min
  4. 5 min

Answer: 2

Question 7:  A train 800 metres long is running at a speed of 78 km/hr. If it crosses a tunnel in 1 minute, then the length of the tunnel (in meters) is:

  1. 130
  2. 360
  3. 500
  4. 540

Answer: 3

Question 8:  A 300 metre long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a signal pole in 18 seconds. What is the length of the platform?

  1. 320 m
  2. 350 m
  3. 650 m
  4. Data inadequate

Answer: 2

Question 9:  A train speeds past a pole in 15 seconds and a platform 100 m long in 25 seconds. Its length is:

  1. 50 m
  2. 150 m
  3. 200 m
  4. Data inadequate

Answer: 2

Question 10:  A train moves past a telegraph post and a bridge 264 m long in 8 seconds and 20 seconds respectively. What is the speed of the train?

  1. 5 km/hr
  2. 70 km/hr
  3. 79 km/hr
  4. 2 km/hr

Answer: 4 

Download Free: IP University Previous Year Papers

Question 11: The nucleus of an atom consists of

  1. electrons and neutrons
  2. electrons and protons
  3. protons and neutrons
  4. All of the above

Answer: 3

Question 12: The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its

  1. molality
  2. molarity
  3. normality
  4. formality

Answer: 1

Question 13: Ozone hole refers to

  1. hole in ozone layer
  2. decrease in the ozone layer in troposphere
  3. decrease in thickness of ozone layer in stratosphere
  4. increase in the thickness of ozone layer in troposphere

Answer: 3

Question 14: Plants receive their nutrients mainly from

  1. chlorophyll
  2. atmosphere
  3. light
  4. soil

Answer: 4

Read Here: How To Find Online Study Material

Question 15: Movement of cell against concentration gradient is called

  1. osmosis
  2. active transport
  3. diffusion
  4. passive transport

Answer: 2

Question 16: The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its

  1. molality
  2. molarity
  3. normality
  4. formality

Answer: 1

Question 17: The most electronegative element among the following is

  1. sodium
  2. bromine
  3. fluorine
  4. oxygen

Answer: 3

Question 18: The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called

  1. smelting
  2. roasting
  3. calcinations
  4. froth floatation

Answer: 1

Get Best Answer: How To Prepare For Online Exam

Question19: Which of the following is NOT a superkey in a relational schema with attributes V, W, X, Y, Z and primary key V Y?

  1. V XY Z
  2. VW XZ
  3. VW XY
  4. VW XY Z

Answer: 2

Question 20: The Boolean expression XY + ( X′+ Y′ )Z is equivalent to

  1. XYZ′ + X′Y′Z
  2. X′Y′Z′ + XYZ
  3. ( X + Z )( Y+Z )
  4. ( X′ + Z )( Y′ + Z )

Answer: 3

Note:

Candidates can hit the above stated direct links to download IPU CET Sample Papers 2019. Also subscribe to our free mail services to get instant mails directly in your mail box.

Something That You Should Put An Eye On

IPU CET ResultIPU CET Admit Card
IPU CET Application FormIPU CET Rank Predictor
IPU CET Eligibility CriteriaTips To Create Your Own Study Guide
Best Ways To Finish Exam On TimeHow Can You Write Fast In Exams?

Filed in: Question Paper Tags: 

Leave a Reply

Submit Comment