ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


JNVST Model Question Papers 2016 Entrance Exam Syllabus, Pattern

JNVST Model Question Papers

Candidates who are preparing for Jawahar Navodaya Vidyalaya Samiti Selection Test and searching for JNVST Model Question Papers they are at correct place. Those who want to take admission in class 4th, 5th and 6th in JNV for the academic year 2016-17 they can start their preparation according to latest Exam Syllabus. You may also download JNV exam pattern in PDF format from official website. Students who are going to appear for this examination they can start their preparation according to last years JNVST Model Question Papers 2016. JNVST Entrance exam is conducted by various JNV schools to provide admission in 27 States and 7 Union Territories across in India.

Candidates who are going to participate in above Entrance exam they can get JNVST Model Question Papers links from this page. Students can attain detailed information about this concern such as Syllabus, Pattern, Model Question papers etc through this page that is provided by the team of recruitmentresult.com

JNVST Exam Syllabus

SectionsTopics
Mental ability test (MAT)
  • Figure Matching
  • Pattern Completion
  • Analogy
  • Mirror Imaging
  • Space Visualization
  • Embedded Figure
  • Geometrical Figure Completion etc
Arithmetic
  • Numeric System
  • Factors
  • LCM & HCF
  • Decimals
  • Distance
  • time and speed etc
Language TestLanguage Test consists of three passages and there will be asked 10 questions of grammar and writing skills of students

You Can Also Check Preparation Tips of Above Given Subjects:-

JNVST Exam Pattern

Type of TestNumber of QuestionsMarksDuration
Mental ability Test505060 Minutes
Arithmetic Test252530 Minutes
Language Test252530 Minutes
Total1001002 Hours

 Check the Details of Navodaya Vidyalaya Entrance Exam

JNVST Exam 2013 Questions and Answers

Question 1) What is the least number to be added to 8888 to make it a perfect square 7…

a)    137

b)    52

c)    112

d)    90

Correct Answer: a

Check Here:- Tips To Find Best Study Material Using Internet

Question 2) The product of the consecutive odd numbers is 3363 .. What is the smaller number 7

a)    59

b)    55

c)    57

d)    61

Correct Answer: c

Question 3) What would be the compound interest obtained on an amount of Rs. 12,000 at the rate of 9 p.c.p.a. for 3 years 7 (rounded off to two digits after decimal)

a)    RS.3840

b)    Rs. 3740.75

c)    RS.3640

d)    Rs. 3540.35

Correct Answer: d

Question 4) What approximate value should come in place of question mark (7) in the following question 7

608 + 33 x (11)2 + 119 = 7

a)    2229

b)    2674

c)    2481

d)    2348

Correct Answer: d

Tips To Create Your Own Study Guide:- Check Here

Question 5) A car covers a distance of 924 kms. in 840 minutes. What is the speed of car in km/h?

a)    66 km/h

b)    63 km/h

c)    69 km/h

d)    Cannot be determined

Correct Answer: a

Question 6) A shopkeeper buys 5 bangles for Rs. 8880 and later sells them for Rs. 9875. How much profit does shopkeeper make per bangle 7

a)    Rs. 205

b)    Rs. 199

c)    Rs.213

d)    Rs. 191

Correct Answer: b

Question 7) The average of 4 consecutive even numbers A, B, C and 0 is 45. What is the product of A and C?

a)    2025

b)    1848

c)    1932

d)    2016

Correct Answer: c

Check The Ways To Improve Your Memory

Question  8) A, Band C divide an amount of Rs. 8540 amongst themselves in the ratio of 4 : 7 : 9 respectively. What is the B's share in the amount?

a)    Rs. 3843

b)    Rs. 1708

c)    Rs. 4697

d)    Rs. 2989

Correct Answer: d

Question 9) If (12)3 is added to the square of a number, answer so obtained is 3577. What is the number?

a)    43

b)    44

c)    47

d)    49

Correct Answer: a

Question 10) What would be the simple interest obtained on an amount of Rs. 8145 at the rate of 14 p.c.p.a. for 5 years?

a)    Rs. 5900

b)    Rs. 5890.75

c)    Rs. 5701.50

d)    Rs. 5670

Correct Answer: c

Question 11) The difference between 70% of a number and 57% of the same number is 338. What is 51 % of that number?

a)    1300

b)    1482

c)    1820

d)    None of these

Correct Answer: d

To Know the Tips to Overcome Exam Fear:- Press Here

Question 12) In an examination it is required to get 430 of the aggregate marks to pass. A student gets 344 marks and is declared failed by 8% marks. What are the maximum aggregate marks a student can get?

a)    975

b)    1025

c)    1150

d)    None of these

Correct Answer: d

Question 13) 46% of a number is 1426. What is the number?

a)    1674

b)    2550

c)    3475

d)    3100

Correct Answer: d

Check How to Get in the Mood to Study

JNVST Model Question Papers

Students can download more questions and solutions from this page which are well mentioned below…

JNVST Model PapersDownload links
JNVST Selection Test 2010Download
JNVST Selection Test 2009Download
JNVST Selection Test 2008Download
JNVST Selection Test 2007Download
JNVST Selection Test 2006Download
JNVST Selection Test 2005Download
JNVST Selection Test 2004Download
JNVST Selection Test 2003Download
JNVST Selection Test 2002Download

Candidates can attain complete information about JNVST Model Question Papers 2016 by reading this page completely. You may also follow us facebook and Google plus to acquire other information in this concern. Students may also subscribe our free email service to attain latest information about recruitments, answer keys, admit cards, results etc direct to your mailbox.

Something That You Should Put An Eye On

Navodaya Vidyalaya Samiti Result JNV Result
Tips to Manage StressLast Minute Exam Study Preparation Tips
How To Stay Awake All Night To StudyTips to Make Study Interesting
How To Plan Your DayTime Management In Exam
Best Ways To Finish Exam On TimeHow to Stop Regretting Your Decisions

Filed in: Exam Pattern, Question Paper, Syllabus Tags: 

Are You Still Jobless, Get Salary Upto 8.5 Lakhs – Apply Now


ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment