Check Your Email To Activate the Confirmation Link


Karnataka CET 2017 Model Question Papers KCET Solved Sample Paper Online

Karnataka CET Model Question Papers

Desire to get admission in UG through KCET Exam? Then start practice from Karnataka CET Model Question Papers. Here on this page, we are providing you KCET model paper for your better preparation of exam. Karnataka Common Entrance Test is conducted by Karnataka Examination Authority to provide admission in UG programs. Participants, who are going to appear in Karnataka CET Exam, may download KCET Solved Sample Paper through this page using online mode only.

Applicants may also download and Karnataka CET Model Question Papers or KCET Solved Question Papers from official website. To know more about Karnataka CET Solved Question Papers from below segment of this page that is organized by team of recruitmentresult.com.

Karnataka CET Solved Sample Paper

Subject Model Question Papers Answer Key
Physics Get Details Check Here
Chemistry Get Details
Maths Get Details
Biology Get Details

Karnataka CET Model Question Papers

Question 1) Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of

A. collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere

B. action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen

C. action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere

D. lightning discharge in atmosphere

Ans: A

Question 2)  The absorption of ink by blotting paper involves

A. viscosity of ink

B. capillary action phenomenon

C. diffusion of ink through the blotting

D. siphon action

Ans: B

Question 3) Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to

A. the heating effect of current alone

B. hysteresis loss alone

C. both the heating effect of current and hysteresis loss

D. intense sunlight at noon

Ans: C

Read Also:-How To Stay Awake All Night To Study

Question 4)  Metals are good conductors of electricity because

A. they contain free electrons

B. the atoms are lightly packed

C. they have high melting point

D. All of the above

Ans: A

Question 5) Out of the following pairs, choose the pair in which the physical quantities do not have identical dimension?

A. Pressure and Young’s modules

B. Planck’s constant and Angular momentum

C. Impulse and moment of force

D. Force and rate of change of linear momentum

Ans: D

Question 6)   Rectifiers are used to convert

A. Direct current to Alternating current

B. Alternating current to Direct current

C. high voltage to low voltage

D. low voltage to high voltage

Ans: B

Related Links of Karnataka CET:-

Question 7)  Out of the following, which is not emitted by radioactive substance?

A. Electrons

B. Electromagnetic radiations

C. Alpha particles

D. Neutrons

Ans: D

Question 8)    It is more difficult to walk on a sandy road than on a concrete road because

A. sand is soft and concreter is hard

B. the friction between sand and feet is less than that between concrete and feet

C. the friction between sand and feet is more than that between concrete and feet

D. the sand is grainy but concrete is smooth

Ans: B

Check Also:- Tips To Create Your Own Study Guide

Question 9) On a clean glass plate a drop of water spreads to form a thin layer whereas a drop of mercury remains almost spherical because

A. mercury is a metal

B. density of mercury is greater than that of water

C. cohesion of mercury is greater than its adhesion with glass

D. cohesion of water is greater than its adhesion with glass

Ans: C

Question 10)  Stars twinkle because

A. the intensity of light emitted by them changes with time

B. the distance of the stars from the earth changes with time

C. the refractive index of the different layers of the earth’s atmosphere changes continuously, consequently the position of the image of a start changes with time

D. the light from the star is scattered by the dust particles and air molecules in the earth’s atmosphere

Ans: C

Question 11)   The nucleus of an atom consists of

A. electrons and neutrons

B. electrons and protons

C. protons and neutrons

D. All of the above

Ans: C

Check the Last Minute Exam Study Preparation Tips

Question 12)    The oldest rocks in the earth’s crust were once molten, and came from deep inside the earth. The molten rock, called magma, spewed out in volcanic eruptions during the earth;s early life and solidified into hard rock’s called

A. granite

B. basalt

C. igneous rocks

D. sedimentary rocks

Ans: C

Question 13) The law which states that the amount of gas dissolved in a liquid is proportional to its partial pressure is

A. Dalton’s law

B. Gay Lussac’s law

C. Henry’s law

D. Raoult’s law

Ans: C

Question 14)  The nucleus of a hydrogen atom consists of

A. 1 proton only

B. 1 proton + 2 neutron

C. 1 neutron only

D. 1 electron only

Ans: A

Check The Ways To Improve Your Memory

Question 15)  The heat required to raise the temperature of body by 1 K is called

A. specific heat

B. thermal capacity

C. water equivalent

D. None of the above

Ans: B

Question 16) The octane number of zero is assigned to

A. 2-methyl octane

B. n-heptane

C. iso-octane

D. 3-methyl octane

Ans: B

Question 17) The Latin word formica means ant. The name formic acid is derived from this Latin word because

A. this acid, in ancient times, was used to eliminate ant-hills

B. this corrosive acid is secreted by ants to drive away their enemies

C. this acid was first obtained by the distillation of ants

D. ants are attracted by the odour of this acid

Ans: C

Want to Know? Common Mistakes That You Make in Tests

Question 18)  What are the number of moles of CO2 which contains 16 g of oxygen?

A. 0.5 mole

B. 0.2 mole

C. 0.4 mole

D. 0.25 mole

Ans: A

Question 19)  The main use of salt in the diet is to

A. make the taste of food better

B. produce in small amounts the hydrochloric acid required for the digestion of food

C. ease the process of cooking

D. increase the solubility of food particles in water

Ans: B

Question 20) The monomer of polythene is

A. vinyl chloride

B. ethylene

C. ethyl alcohol

D. None of the above

Ans: B

Read This:- How To Overcome Exam Fear

Question 21) Ozone hole refers to

A. hole in ozone layer

B. decrease in the ozone layer in troposphere

C. decrease in thickness of ozone layer in stratosphere

D. increase in the thickness of ozone layer in troposphere

Ans: C

Question 22)  Movement of cell against concentration gradient is called

A. osmosis

B. active transport

C. diffusion

D. passive transport

Ans: B

Question 23) Plants absorb most part of water needed by them through their

A. embryonic zone

B. growing point

C. root hairs

D. zone of elongation

Ans: C

Question 24) Photo-oxidation is

A. photorespiration

B. photolysis

C. light and oxygen induced breakdown

D. All of the above

Ans: D

Also Check:-Tips to Manage Time in Exam

Question 25)  Plant development is influenced by

A. quality of light only

B. quality and quantity of light

C. quality and duration of light

D. quality, quantity and duration of light

Ans: D

Question 26) In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

A. 30%

B. 70%

C. 100%

D. 250%

Ans: B

Question 27) Two trains are running in opposite directions with the same speed. If the length of each train is 120 metres and they cross each other in 12 seconds, then the speed of each train (in km/hr) is:

A. 10

B. 18

C. 36

D. 72

Ans: C

Check Also:-Best Ways To Finish Exam On Time

Question 28) A certain amount earns simple interest of Rs. 1750 after 7 years. Had the interest been 2% more, how much more interest would it have earned?

A. Rs. 35

B. Rs. 245

C. Rs. 350

D. Cannot be determined

Ans: D

Question 29)  The length of a rectangle is halved, while its breadth is tripled. What is the percentage change in area?

A. 25% increase

B. 50% increase

C. 50% decrease

D. 75% decrease

Ans: B

Question 30)   Speed of a boat in standing water is 9 kmph and the speed of the stream is 1.5 kmph. A man rows to a place at a distance of 105 km and comes back to the starting point. The total time taken by him is:

A. 16 hours

B. 18 hours

C. 20 hours

D. 24 hours

Ans: D

Check the Ways to Find Best Study Material Using Internet

Above provided question and answers related to Karnataka CET Model Question Papers 2017 which can help you in prepare for Karnataka Common Entrance Test. So go through this page and prepare well and stay tuned with us on our web portal. You can also join us on Facebook or Google plus to get latest updates on your timeline wall directly.

Filed in: Question & Answers, Question Paper Tags: 

High Salary | Safe Future | 100% Job Guarantee – Apply Now


Leave a Reply

Submit Comment