Latest Qualification Jobs


ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -
AFTER THIS, YOU WILL NOT MISS ANY GOVT/PVT VACANCY
Check Your Email To Activate the Confirmation Link

ADVERTISEMENT


KTU Model Question Paper | KTU S1, S2, S3, S4 Previous Year Papers PDF

KTU Model Question Paper

Candidates who are planning to appear in Dr. A P J Abdul Kalam Technological University Exam and searching for KTU Model Question Paper in PDF Form are at correct path. KTU S1, S2, S3, S4 Previous Year Papers with solution helps to prepare better for upcoming university exams. So, candidates can download KTU Previous Year Papers from this page.

Earlier, Dr. A P J Abdul Kalam Technological University was known by Kerala Technological University. Government of Kerala was recognized this university and the purpose of this University is to manage, control and to provide direction in all aspects of technological as well as engineering education. The headquarters of this University is in Thiruvananthapuram.

Candidates who are studying in Dr. A P J Abdul Kalam Technological University can download KTU Model Question Paper for better preparation from this single page which is well created by the team members of recruitmentresult.com.

KTU Model Question Paper

Candidates can also get KTU Model Question Paper s3, KTU design and engineering model question paper, KTU model question paper s4, KTU Model Question Paper for Calculus etc in PDF Form by pressing below given links.

KTU Model Question Paper for s2 and S1
EC100 Basics of Electrical EngineeringKTU Model Question Paper PDF
100 Basics of Mechanical Engineering Model Question PaperModel Question Paper KTU
ME100 BASICS OF MECHANICAL ENGINEERING Set-1KTU Model Question Paper With Answers
KTU Model Question Paper for s3
Network Theory-Set 1KTU Question Paper Model
Network Theory-Set 2Model Question Paper of KTU
Network Theory-Set 3KTU Model Question Paper PDF s3
Network Theory-Set 4KTU s3 Model Question Paper
Network Theory-Set 5model Question Paper OF KTU
KTU Model Question Paper for s4
MA202 Question BankKTU S4 Model Question Paper
HS200 Business EconomicsKTU Business Economics Question Paper

 KTU Previous Question papers (Most important Questions):

Question 1: Differentiate relays and contactors and write the applications of each.

Answer:

RelayContactor
Relatively smaller in size.Larger when compared to relays.
Used in circuits with lower ampacity. (Max 20A)Used in circuits with low and higher ampacity up to 12500A.
Mainly used in control and automation circuits, protection circuits and for switching small electronic circuitsUsed in the switching of motors, capacitors, lights etc.
Consists of at least two NO/NC contacts.Consists of minimum one set of three phase power contacts and in some cases additional auxiliary contacts are also provided.

Want to Know? Tips To Create Your Own Study Guide

Question 2: Write any four applications of electronics in the field of defense.

Answer:

  • Electronic circuits provide a means of secret communication between the headquarter and different units
  • RADAR that is Radio Detection and Ranging is the most important development in electronics field. With the help of radar, it is possible to detect and find the exact
    location of enemy aircraft, Radar and anti-craft guns can be linked by an automatic
    control system to make a complete unit
  • Circuit boards and sub-assemblies for military firing simulators (anti-tank)
  • Electrical distribution circuit boards for military helicopters

Read Now: Health Hazards due to over Studying

Question 3: How does an Avalanche breakdown differ from Zener break down?

Answer:

Zener break downAvalanche breakdown
1.This occurs at junctions, which being

heavily doped have narrow depletion

layers.

1. This occurs at junctions which being

lightly doped has wide depletion layers.

2. This breakdown voltage sets a very

strong electric field across this narrow

layer.

2. Here, electric field is not strong

enough to produce Zener breakdown.

3. Here, electric field is very strong to

rupture the covalent bonds thereby

generating electron hole pairs. So even

a small increase in reverse voltage is

capable of producing large number of

current carriers, i.e. why the junction

has a very low resistance. This leads to

Zener breakdown

3. Here, minority carriers collide with

semiconductor atoms in the depletion

region, which breaks the covalent

bonds and electron-hole pairs are

generated. Newly generated charge

carriers are accelerated by the electric

field, which results in more collision

and generates avalanche of charge

carriers. This results in avalanche

breakdown.

Read Here: Best Ways To Finish Exam On Time

Question 4: What is the working principle of SMPS?

Answer:

SMPS means switch mode power supply. This works on the principle of switching regulation. The SMPS system is highly reliable, efficient, noiseless and compact because the switching is done at very high rate, in the order of several KHz to MHz.

Question 5: Describe the role of different capacitors in RC coupled amplifier.

Answer:

  • Coupling capacitor CC is used to connect the output of first stage to the base, i.e. input of the second stage and this continues when more stages are connected. The coupling capacitor CC transmits AC signal but blocks DC.
  • This prevents DC interference between various stages and the shifting of operating point. The emitter bypass capacitor offers a low resistance path to the signal. Without this capacitor the voltage gain of each stage would be lost.

Read Here: How To Find Online Study Material

KTU Previous Year Questions and Answers:

Question 1: The ratio of the actual damping coefficient to the critical damping coefficient is called damping factor.

  1. Yes
  2. No

Answer: A

Question 2: When a body moves with simple harmonic motion, the product of its periodic time and frequency is equal to

  1. zero
  2. one
  3. π/2
  4. π

Answer: B

Question 3: In a vibrating system, if the actual damping coefficient is 40 N/m/s and critical damping coefficient is 420 N/m/s, then logarithmic decrement is equal to

  1. 2
  2. 4
  3. 6
  4. 8

Answer: C

Read AlsoLast Minute Exam Preparation Tips

Question 4: For high speed engines, the cam follower should move with

  1. uniform velocity
  2. simple harmonic motion
  3. uniform acceleration and retardation
  4. cycloidal motion

Answer: D

Question 5: In a coupling rod of a locomotive, each of the four pairs is a __________ pair.

  1. sliding
  2. turning
  3. rolling
  4. screw

Answer: B

Question 6: The sliding pairs, turning pairs and screw pairs form lower pairs.

  1. True
  2. False

Answer: A

You May Read This: Strategies To Improve Memory

Question 7: When the two elements of a pair have a surface contact when relative motion takes place and the surface of one element slides over the surface of the other, the pair formed is known as a

  1. lower pair
  2. higher pair
  3. self-closed pair
  4. force-closed pair

Answer: A

Question 8: The static friction

  1. bears a constant ratio to the normal reaction between the two surfaces
  2. is independent of the area of contact, between the two surfaces
  3. always acts in a direction, opposite to that in which the body tends to move
  4. all of the above

Answer: D

Question 9: A shaft has an attached disc at the centre of its length. The disc has its centre of gravity located at a distance of 2 mm from the axis of the shaft. When the shaft is allowed to vibrate in its natural bow-shaped mode, it has a frequency of vibration of 10 rad/s. When the shaft is rotated at 300 r.p.m., it will whirl with a radius of

  1. 2 mm
  2. 22 mm
  3. 50 mm
  4. 0 mm

Answer: B

Read Now: How to Get in the Mood to Study

Question 10: The swaying couple is maximum or minimum when the angle of inclination of the crank to the line of stroke (θ) is equal to

  1. 90° and 180°
  2. 45° and 225°
  3. 180° and 270°
  4. 270° and 360°

Answer: B

Question 11: The behaviour of visco-elastic material is time dependent. This behaviour is common in __________ materials.

  1. non-crystalline solid
  2. crystalline
  3. rubberry
  4. non-crystalline organic polymeric.

Answer: D

Question 12: Coke oven regenerators are made of __________ bricks.

  1. fire clay
  2. silica
  3. low thermal conductivity
  4. high electrical conductivity

Answer: A

Check Here: Tips to Make Study Interesting

Question 13: Which of the following is universally employed as the low expansion metal in the bimetallic thermometer, which is an iron-nickel alloy containing 36% nickel and has very low co-efficient of expansion (l/20th of ordinary metals) ?

  1. Invar
  2. Constantan
  3. Chromel
  4. Alumel

Answer: A

Question 14: Shock resisting steels should possess high

  1. hardness
  2. toughness
  3. tensile strength
  4. wear resistance

Answer: B

Question 15: The purpose of nitriding the steel is to

  1. harden its surface.
  2. soften its surface.
  3. improve its reliability.
  4. none of these.

Answer: A

Read Now: How To Stay Awake All Night To Study

Question 16: Constituents of stellite are

  1. zinc, copper and nickel.
  2. cobalt, chromium and tungsten.
  3. zinc, aluminium and nickel.
  4. nickel, cobalt and vanadium.

Answer: B

Question 17: Residual magnetism in steel for magnets is increased by the addition of

  1. nickel
  2. cobalt
  3. tungsten
  4. chromium

Answer: B

Question 18: Presence of nickel in steel improves its

  1. corrosion resistance.
  2. cutting ability.
  3. wear resistance.
  4. all (a), (b) and (c).

Answer: A

Read This: How to Prepare for Written Exam

Question 19: Cementite is

  1. Fe3C chemically.
  2. a compound of carbon and iron.
  3. characterised by an orthorhombic crystal structure.
  4. all (a), (b) and (c).

Answer: D

Question 20: Acetylene gas holder is made of

  1. copper
  2. cast iron
  3. steel
  4. monel metal

Answer: C

KTU Study Materials:

  • Basic Electrical Useful Text: Kavya Sreekumar
  • Be102 Design And Engineering Study materials: Swathy Pramod (SIMAT)
  • Introduction to computing and problem solving PPT’s Prepared: SUKANYATHARA J (Asst. Professor)
  • Beer and Johnson, Vector Mechanics for Engineers – Statics and Dynamics Shared By Student X
  • Millman’s Integrated Electronics 2nd Edition E-book For KTU Shared By Student X
  • Engineering Mechanics: Statics and Dynamics By Hibbeler R.C.
  • An E Book For Introduction to Civil Engineering By Prof.Ramachandran V
  • Principles of Turbomachinery- William W Peng, John Wiley & Sons Free E-Book PDF Download
  • Mackenthun, K.M., Basic Concepts in Environmental Management Free ebook pdf download
  • Robert L. Boylested, Louis Nashelsky, Electronic Devices and Circuit Theory, Pearson Education Free ebook pdf download
  • David A Bell, Electronic Devices And Circuits Free ebook pdf Download
  • Satheesh Gopi, Basic Civil Engineering, Pearson Publishers Free E-book (PDF) Download
  • Engineering Graphics – J Benjamin, Pentex Publishers

Final Words:

Interested candidates are advised to subscribe free email service of our web portal for getting latest information through this page, so keep in touch with us regularly. You can also follow us on Facebook and Google plus to get updates on your timeline. You can give your queries about KTU Model Question Paper and suggestions in the comment box.

Something That You Should Put An Eye On
Tips to Get Motivated for EverythingTips to Manage Time In Exam
How To Prepare For Online ExamMakes Your Brain Work Better
How to Solve a Problem in Exam CorrectlyGet Rid Of Sleeping While Studying
How Can You Write Fast In Exams?Tips to Manage Stress

Filed in: Question & Answers, Question Paper, Study Material Tags: 

20, 00,000+ Top Jobs For Freshers, Salary 1.75 Lakh– Apply Now

ADVERTISEMENT


Leave a Reply

Submit Comment