Check Your Email To Activate the Confirmation Link


Maharashtra Current Affairs 2016 Latest Updates, GK Questions & Answers

Maharashtra Current Affairs

Latest Maharashtra Current Affairs are available here, for those candidates who want to appear any competitive exam. As competition is increasing day by day, it’s essential to prepare Maharashtra Current Affairs 2016 properly. Candidates may read Maharashtra GK Questions & Answers from this page through online mode.

We the team of recruitmentresult.com is providing complete details about Maharashtra Current Affairs highlights and latest GK Questions & Answers right here. Interested candidates can update their knowledge with the help of information available. You can easily crack competitive exams of Bank, Railway, SSC, UPSC, MPSC etc by reading these Current Affairs.

Maharashtra Current Affairs Highlights

01 Maharashtra declares drought in 29000 villages
02 Bombay HC decriminalises beef possession, upholds ban on slaughter of bulls, bullocks in Maharashtra
03 Maharashtra Government launched Adi Praman, online app for tribal caste validity certificate
04 Maharashtra Government rose jail term up to 5 yrs for chain snatchers
05 Maharashtra government banned digging of bore wells beyond 200 ft
06 Maharashtra to use hologram technique to check spurious liquor
07 Maharashtra CM Fadnavis launched Mission Drinking Water
08 Maharashtra Legislative Assembly approved Social Boycott Bill 2016
09 Trimbakeshwar Temple Trust barred entry for all men & women
10 Maharashtra State Budget 2016-17 presented
11 Maharashtra Assembly passed amendment to Public Trusts Act, 1950
12 Maharashtra Assembly passed amendment to Public Trusts Act, 1950
13 Maharashtra Cabinet approved Prohibition of Social Boycott Bill, 2016
14 Maharashtra, Telangana singed 5 MoUs to facilitate construction of irrigation barrages across Godavari
15 Maharashtra Government finalised PMC for Shivaji memorial in Arabian Sea
16 Mumbai Police created 16 no-selfie zones
17 De-radicalisation programme for the minority community rolled out in Maharashtra
18 Maharashtra announced Babasaheb Ambedkar Special Collective Incentive Scheme
19 Datta Padsalgikar appointed as Commissioner of Police of Mumbai
20 Maharashtra’s first Solar Power operated Mini-Water Supply Plant commissioned
21 Maharashtra Government and Tata Trust signed MoU for skill training of youth
22 Norms for erecting memorials of national leaders and others notified in Maharashtra
23 Procure 1843 decibel meters to check noise pollution: HC to Maharashtra government
24 Maharashtra announced 10512 crore rupees aid for farmers hit by drought

 Latest Current Affairs Updates:- Complete Details

Maharashtra Current Affairs

Ques 1. Which state is to the east of Maharashtra?

  1. Karnataka
  2. Gujarat
  3. Chattisgarh
  4. Goa

Answer: Chattisgarh

Ques 2. Which is the official language of Maharashtra?

  1. Marathi
  2. Gondi
  3. Konkani
  4. Sanskrit

Answer: Marathi

Person in News Current Affairs:- Get Details

Ques 3. Which one is the highest point in Maharashtra

  1. Kalsubai
  2. Raigad
  3. Lohagad
  4. Mahabaleshwar

Answer: Kalsubai

Ques 4. Approximately how many forts are there in Maharashtra

  1. 150
  2. 200
  3. 270
  4. 350

Answer: 350

Ques 5. What is coal in Maharashtra prominently used for?

  1. Thermal
  2. Atomic
  3. Hydro
  4. None of these

Answer: Thermal

Ques 6. The most celebrated festival in Maharashtra as well as all over India, with a great faith and enthusiasm is–

  1. Ganesh Chaturthi
  2. Diwali
  3. Dusshera
  4. Poornima

Answer: Ganesh Chaturthi

To know Latest Name of Books and their Authors:- Press Here

Ques 7. Which of the following region has an un-parallel work in the making of fine jewellery in Maharashtra state?

  1. Sawantwadi
  2. Kolhapur
  3. Rajapur
  4. Sangli

Answer: Sawantwadi

Ques 8. The Maharashtra in soil is very rich in which of the following said nutrient element?

  1. Nitrogen
  2. Organic Carbon
  3. Phosphorus
  4. Both A and B

Answer: Both A and B

Ques 9. The famous saint of Maharashtra Saint Tukaram belonged to which of the following Bhakti sects in the state?

  1. Varkari
  2. Kamgar
  3. Lipik
  4. None of these

Answer: Varkari

Check the Awards and Honours in India

Ques 10. The Dhampur lake is situated in which of the following districts of the Maharashtra State?

  1. Ratnagiri
  2. Pawas
  3. Sangli
  4. Kolhapur

Answer: Ratnagiri

Ques 11. The most important river of Maharashtra which is a lifeline of the whole South Maharashtra is–

  1. Koyna
  2. Krishna
  3. Warna
  4. Wardha

Answer: Krishna

Ques 12. When was the ‘Maharashtra State Electricity Board’ set up in the state?

  1. 1960
  2. 1961
  3. 1970
  4. 1971

Answer: 1960

You May Also Check:- New Appointments In India

Ques 13. The famous Uran Project In Maharashtra is a–

  1. Hydro
  2. Thermal
  3. Nuclear
  4. Solar

Answer: B

Ques 14. Which of the following is the major port in the capital of Maharashtra State?

  1. Ratnagiri Port
  2. Jaigad Port
  3. Mumbai Port
  4. JNPT

Answer: Mumbai Port

Ques 15. Maharashtra State Mining Corporation Limited (MSMC) was incorporated under Companies Act, 1956 on–

  1. 14th November, 1973
  2. 15th November, 1970
  3. 15th August, 1960
  4. 1st May, 1960

Answer: 14th November, 1973

You May Also Check:- Latest International Current Affairs

Ques 16. Which is the highest point in Maharashtra?

  1. Kalsubai
  2. Mahabaleshwar
  3. Bhusaval
  4. Yavatmal

Answer: Kalsubai

Ques 17. What is the area of Maharashtra?

  1. 2,41.682 sq. mi.
  2. 78,124 sq. mi.
  3. 1,18,809 sq. mi.
  4. 41,284 sq. mi.

Answer: 1,18,809 sq. mi.

Ques 18. Where did Thibaw, last king of Burma, live in Maharashtra?

  1. Poona
  2. Sholapur
  3. Wardha
  4. Ratnagiri

Answer: Ratnagiri

Ques 19.Total Number of Districts in MahaRashtra ?

  1. 36
  2. 34
  3. 23
  4. 28

Answer: 36

Date Wise Current Affairs:- Get Details

Ques 20. Who was Maharashtra’s governor in 1992?

  1. C. Subramaniam
  2. P. C. Alexandder
  3. S. M. Krishna
  4. S. C. Jamir

Answer: C. Subramaniam

Ques 21: In which of following cities India’s first monorail service has been launched, recently?

  1. Mumbai
  2. Bangalore
  3. Kolkata
  4. Chennai

Answer: Mumbai

Ques 22. When was Maharshtra formed?

  1. 5 February 1968
  2. 1 May 1960
  3. 12 July 1975
  4. 1 November 1956

Answer: 1 May 1960

National Current Affairs:- Get Details

Ques 23. Which sea is to the west of Maharshtra?

  1. Black
  2. Labrador
  3. Timor
  4. Arabian

Answer: Arabian

Ques 24. Which state is to the east of Maharshtra?

  1. Karnataka
  2. Gujarat
  3. Chhattisgarh
  4. Punjab

Answer: Chhattisgarh

Ques 25. Who was Maharshtra’s chief minister on 26 November 2008?

  1. Ashok Chavan
  2. Vilasrao Deshmukh
  3. Sushilkumar Shinde
  4. Prithviraj Chavan

Answer: Vilasrao Deshmukh

Give Now:- Online Quiz For Competitive Exam

Ques 26. Who was Maharashtra’s home minister on 26 November 2008?

  1. Jayant Patil
  2. Pratibha Patil
  3. Raosaheb Patil
  4. Shivraj Patil

Answer: Raosaheb Patil

Ques 27. In which year Battle of Assaye was fought between British and Maratha confederacy?

  1. 1803
  2. 1793
  3. 1798
  4. 1800

Answer: 1803

Check Committees & Schemes Current Affairs

Ques 28 - What is the rank of population of Maharashtra among states of India as per Census 2011?

  1. Third
  2. Second
  3. Fourth
  4. Fifth

Answer: Second

Ques 29. Which of the following district ranks no.1 in Banana production?

  1. Dhule
  2. Jalgaon
  3. Bhuldana
  4. Aurangabad

Answer: Jalgaon

Check How to Stay Updated With Current Trends

Ques 30 - Which among the following is the most populous district of Maharashtra?

  1. Thane
  2. [B]Pune
  3. [C]Nagpur
  4. [D]Aurangabad

Answer: Thane

You may join us on Facebook and Google Plus to get latest updates time to time. Candidates who are having any query may ask in comment box. We will try to solve their problem as soon as possible.

Something That You Should Put An Eye On

Railway Current Affairs Current Affairs May
Science & Technology IBPS Current Updates
Meetings And Summits Current Affairs GK Questions & Answers
All Defence Current Affairs Current Affairs for bank exams
Pratiyogita Darpan How To Prepare For Online Exam

Filed in: Current Affairs, Latest GK Tags: 

High Salary | Safe Future | 100% Job Guarantee – Apply Now


Leave a Reply

Submit Comment